Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un obiectiv turistic jinduit: Canapelele din lobby-ul Parlamentului englez

Clădirea Parlamentului, The Houses of Parliament, prezentă pe toate cărţile poştale în vînzare la Londra, se află, fireşte, pe strada Parlamentului, The Parliament Street. Ea aparţine acelei categorii de instituţii ce trebuie neapărat vizitate într-o călătorie peste hotare. La întoarcerea acasă, un asemenea obiectiv ocupă un loc central în toate discuţiile particulare avînd tema:
Cum a fost în Anglia?

— Ai fost în Anglia? Parlamentul l-ai văzut?
— Oh, nu, era închis! te scuzi, stînjenit de un asemenea ghinion.

Dacă eşti un diletant într-ale călătoriei în străinătate, desigur.
Dacă eşti un clasic al unor astfel de situaţii, răspunzi fără să clipeşti:
Nu, era sesiune, tocmai se dezbătea Proiectul Legii cărbunelui, pe care laburiştii îşi pun în joc situaţia lor guvernamentală.

Cu astfel de precizări, impresia e zdrobitoare:
Interlocutorii realizează, rapid şi definitiv, că între tine şi cunoscuta dezbatere parlamentară din Anglia, despre care s-a scris şi în ziare, e o legătură indisolubilă.

Vizităm The Houses of Parliament într-o sîmbătă însorită, la capătul unui tur de forţă prin centrul oraşului. E ultimul obiectiv înaintea prînzului şi, deci, impresiile noastre vor sta sub puternica stare de spirit provocată de această conjunctură.
Evident, facem coadă.

Pentru a se nu se produce aglomeraţie, vizitatorii sînt împărţiţi în grupuri de 25 de inşi, prin energia binevoitoare a unui cetăţean cu caschetă de colonialist. La intrare, un anunţ important ne avertizează că, din motive de securitate, putem fi controlaţi în serviete, în poşete, etc. Şi că să nu ne supărăm! Nu ne supărăm! Împinşi de valul de turişti, trecem dintr-o încăpere într-alta cu viteza unui tren accelerat prin haltele din Bărăgan. Ici-colo, o frînghie discretă împiedică accesul către un culoar. Toţi vizitatorii, fără excepţie, se opresc în faţa ei, aruncînd priviri pline de jind spre spaţiul interzis. În holul destinat lobby-ului, o tabelă înşiră regulile ce trebuie respectate cînd vrei să chemi afară, din plină dezbatere, un parlamentar, pentru a-i spune ceva. Tot aici, pe margini, se înşiră canapele moi, pe care, culmea! ai voie să te aşezi. Un astfel de obiect e printre cele mai căutate obiective ale vizitei la The Houses of Parliament. Unii pipăie discret învelitoarea canapelei sau chiar o ciupesc, alţii se trîntesc şi se saltă în sus de cîteva ori, pentru a-i verifica arcurile. Toţi trăgînd concluzia că e o canapea nemaipomenită şi că n-ar strica să aibă şi ei în hol una la fel.

O largă categorie de ocupanţi ai canapelelor e reprezentată de cei ce o iau înaintea grupului. De obicei, aceştia pornesc înainte cu repeziciune, trec val-vîrtej prin cîteva săli, luînd un avans considerabil faţă de ceilalţi turişti colegi, care, cuminţi şi sîrguincioşi, ascultă explicaţiile ghidului şi îşi sucesc capul cînd la dreapta, cînd la stînga, după cum o cer pereţii. Peste cîteva minute, cînd cuprinsul grupului se revarsă în sala cu canapele (purtînd pe obraz acea gravitate a oamenilor care au aflat o mulţime de lucruri interesante), toţi dau cu ochii de avangarda grupului, tolănită pe canapele. Exclamaţiile şi gesturile exprimă, pe de o parte, bucuria de a întîlni în aceste încăperi numeroase, în care trebuie să ţii minte atîtea nume şi atîţia ani, pe cineva cunoscut, pe de alta, admiraţia invidioasă pe cei ce au reuşit s-o şteargă de la explicaţiile ghidului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *