Cei mai mulți dintre noi, după ce depășim vârsta până la care putem practica meseria căreia ne-am dedicat, având mai multă sau mai puțină aplecare către ea, rămânem, spre a ne trăi restul vieții, doar în orizontul familiei. Sunt însă profesii ce presupun o vocație specială și de aceea, cei care le practică rămân sub vraja lor mulți ani după ce au pășit pragul vârstei de pensionare. Preoții și actorii fac parte din această categorie, fiecare dintre ei având o formă aparte de slujire.
Cu ani în urmă, una din cele mai mari actrițe ale teatrului și filmului românesc, doamna Draga Olteanu Matei, a ales să se retragă, împreună cu soțul, în Ținutul Neamț. Deși rădăcinile îi erau în București, unde se născuse în anul 1933 (pe 24 octombrie 2020 a împlinit 87 de ani), mărturisea: „Sunt foarte fericită că am venit la Piatra-Neamţ. L-am descoperit, în 1958, într-un turneu cu «Reţeta Fericirii» și când am văzut casa în care a locuit soţul meu, m-am îndrăgostit”.
După pensionarea de la Teatrul Național (1992), s-a retras în acest oraș de munte, recunoscut a fi „Perla Moldovei“, cumpărând un apartament în cartierul Dărmănești, dar având și o căsuță, moștenire a soțului, undeva la țară,. După trecerea în veșnicie a partenerului de viață (2014) , de care a legat-o „o iubire ca-n filme“ („Am păstrat într-un sac de pânză, a mărturisit cândva, toate petalele buchetelor de trandafiri pe care mi le-a oferit, de-a lungul anilor, de ziua mea, spre a-mi fi presărate pe mormânt, când va veni clipa“), s-a mutat la pensiunea unor prieteni, situată la ieșirea din oraș, pe drumul spre Bicaz.
Năzuind să ne dăruiască din experiența de actriță, a înființat compania teatrală pentru actori neprofesioniști pe care a numit-o „Teatrul Vostru“, în cadrul căreia a început să regizeze spectacole. În tinerețe, mărturisea într-un interviu, a vrut să devină dansatoare, dar mama ei s-a opus, așa că, după ce a făcut teatru de amatori, ca elevă, a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din capitală, absolvindu-l în anul 1956. Între anii 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.
După pensionare, viața ei a pendulat între București, unde era solicitată pentru roluri în filme, intrerviuri, participarea la emisiuni de televiziune, și Ținutul Neamț, devenind oficial pietreancă la începutul lunii septembrie a anului 2007, când a obţinut buletin de Piatra-Neamţ și i s-a acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului.
De-a lungul anilor a fost recompensată cu numeroare premii – Premiul ACIN 1975 (pentru filmele „Ilustrate cu flori de câmp“ și „Filip cel Bun“), Premiul UNITER, 2004, pentru întreaga activitate, Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast), 2003, pentru Cea mai iubită actriţă, Premiul Gopo, 2010, pentru întreaga carieră, Premiul pentru întreaga activitate, 2011, oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. De-a lungul carierei a jucat în nenumărate piese de teatru, dintre care amintim – „Coana Chirița“ după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii („Coana Chirița“ și „Chirița la Iași“), „Gaițele“ de Kiritescu, „Hagi Tudose“ de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia“ de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou“ de D.R. Popescu, „Autorul e în sală“ de Ion Baieșu, „Azilul de noapte„ de Maxim Gorki – , și-a conturat o carieră strălucită și în Televiziune, unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion, făcând un cuplu memorabil cu regretatul actor Amza Pellea. jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în show-uri TV, dar și în filmul artistic „Nea Marin miliardar“. Din multele filme în care a jucat amintim: „Toamna bobocilor“ (1975), „Patima“ (1975), „Zile fierbinți“ (1975), „Iarna bobocilor“ (1977), „Eu, tu, și… Ovidiu“ (1978), „Buletin de București“ (1983), „Căsătorie cu repetiție“ (1985).
Pe 30 mai 2002, a fost decorată cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Pe 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce-a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României’“ de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească. Începând cu luna octombrie a anului 2011, are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.
Am avut onoarea să o cunosc pe marea noastră actriță cu ani în urmă, pe vremea când înfiinţase, la Casa de Cultură din Piatra-Neamţ, trupa de teatru pentru neprofesionişti. Am activat acolo o vreme, dar programul încărcat pe care-l aveam atunci nu mi-a permis să particip la repetițiile ce se desfășurau aproape în fiecare zi. De-a lungul anilor am prezentat mai multe ediţii ale festivalului de teatru pentru amatori de la Neamţ; când, la una din ele, am spus – „Preşedintă a juriului este marea doamnă a teatrului românesc, Draga Olteanu“ -, ea a intervenit, din sală, adăugând: „Matei, Draga Olteanu Matei, mai ales Matei!“ În anul 2014, după ce am lansat, la Biblioteca Județeană, antologia „Iisus Hristos. Creştinismul. Biserica“, a urmărit, așa cum avea să-mi mărturisească, reluarea filmării acelei lansări. M-am trezit după câteva zile cu ea, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“, rugându-mă să-i vând un exemplar. Am vrut să i-l ofer, dar a insistat să-l plătească. „Ştiu cum o duc scriitorii din punct de vedere financiar“, mi-a spus, zâmbind amar. În anul 2015 am moderat, tot la bibliotecă, lansarea cărţii unui coleg al ei de scenă, actorul Grigore Gonţa. Doamna Draga a fost sufletul lansării, a citit fragmente din carte, a vorbit despre autor, la sfârşit primind multe buchete cu flori, fiind rugată să facă fotografii cu cei prezenţi. Ar fi multe de povestit, dar mă voi opri aici.
Azi dimineață, cum am aflat trista veste am sunat-o pe actrița Coca Bloss, știind că le-a legat o mare prietenie. Nu aflase încă și m-a rugat să comand, din partea ei, o coroană din flori naturale, pe eșarfa căreia să fie scris: „Îngerii să te conducă în Lumina cea neînserată!“ Sicriul cu trupul neînsufleţit al marei doamne a teatrului și filmului românesc va fi depus joi, 19 noiembrie, la Cinematograful „Mon Amour“ din Piatra – Neamţ, duminică urmând a fi oficiată slujba religioasă la Biserica Ștefaniană „Sf. Ioan Domnesc“, situată pe platoul de la Curtea Domnească, slujbă urmată de înmormântarea la Cimitirul „Eternitatea“.
Doamna Draga Olteanu Matei fost un om care a ştiut să dăruiască, să se dăruiască, prin teatru, film și prietenie, semenilor.
Drum bun în Lumină, stimată Doamnă!
Lasă un răspuns