Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un port spațial suedez pentru sateliții arctici

Centrul spațial suedez Esrange a obținut un împrumut, în valoare de 12 milioane de euro, care menține instalația din Kiruna pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de a lansa sateliți mici pe orbită în anul 2022, devenind astfel primul mare centru de lansare orbitală din Uniunea Europeană. Împrumutul de 12 milioane de euro de la Banca Nordică de Investiții, parafat miercuri, se așteaptă să fie finanțarea finală de care Corporația Spațială Suedeză (firma de stat care operează instalația) are nevoie pentru a finaliza un proiect de modernizare început în anul 2015 și care ar trebui să facă posibilă lansarea de sateliți cu o greutate mai mică de 150 de kilograme la bordul unor rachete reutilizabile. „Cu noua capacitate a portului spațial, acesta va deveni, cel mai probabil, primul loc de lansare de pe continentul european care va oferi o platformă pentru companiile spațiale pentru a-și dezvolta tehnologii de rachetă de generație următoare și pentru a-și lansa sateliții”, a subliniat Philip Påhlsson, un purtător de cuvânt al Swedish Space Corporation.

Centrul spațial Esrange a fost deschis în anul 1966 și a fost folosit în principal de către oamenii de știință pentru a lansa rachete suborbitale și baloane de mare altitudine. Modernizarea, care va include dezvoltarea unor instalații de testare a rachetelor și a unor tehnologii la sol care să poată comunica cu sateliții, ar trebui să coste în total 50 de milioane de euro. Spațiul poate fi un facilitator al Arcticii, li se spune viitorilor lideri UE, din partea statului suedez, care a investit masiv în dezvoltarea Centrului spațial Esrange, inclusiv 90 de milioane de coroane anul trecut și alte 60 de milioane de coroane în anul 2021. „Suedia trebuie să fie în fruntea absolută a dezvoltării tehnologiei spațiale”, a subliniat Matilda Ernkrans, Ministrul Cercetării. Finanțarea vine ca parte a unei strategii din anul 2018 care solicită Suediei să își dezvolte capacitatea spațială drept un activ economic strategic. Pentru Corporația Spațială Suedeză, posibilitatea de a lansa sateliți îi va permite să exploateze o piață în creștere rapidă care, în opinia sa, este deja insuficient deservită.

Cel mai versatil centru spațial din lume, Esrange este situat în nordul Suediei, deasupra Cercului Arctic (68°N, 21°E) și are acces la o zonă de impact și de recuperare vastă și nepopulată. Instalația este utilizată în prezent de comunitatea științifică internațională pentru lansarea de rachete de sondare pentru cercetări în microgravitație și atmosferice, precum și de baloane de mare altitudine pentru astronomie, cercetări atmosferice și teste de lansare a vehiculelor spațiale și aeriene. Esrange găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai mari stații terestre civile de sateliți din lume și acționează drept un nod în rețeaua globală de stații de sateliți.

Fotografie: O rachetă de sondare SPIDER 2 decolează de la Centrul Spațial Esrange. (Marcus Lindh / Corporația Spațială Suedeză)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Un port spațial suedez pentru sateliții arctici”

  • In tara lui KLAUS JOHHANISS, cu un partidul sau de PNL din care a alungat intelecutualii – descris cu subiect si predicat de catre fostul ministru al justitiei STOICA VALERIU, cu un partid de opozitie in care un personaj ca VASILE DANCU isi trimite la puscarie, aparent deloc dezinteresat pe acei liderii PSD sub pretextul luptei anticoruptie, cu o RALUCA PRUNA ministru al justitiei parasutata in functia cheie din statul roman prin intermnediul unui ong -marginal despre care presa devaoala ca nu a avut nici un fel de scrupule sa si numeasca rudele in sinecuri publice ocolind caile legale si asta in perioada de glorie a Binomului, cu miliarde de lei din bani publici cheltuiti pe asa zisi formatori de opinie ce apar pe la televizuni, cu resurse financiare uriase praduite in spectacole publice tinute non stop in toata Romania de parca era 365 de zile in sarbatoare, fara nici o zi de munca, bani publici irositi fara numar, cu primari pe care intelectulul VASILE DANCU i a selectat sa ajunga in furntea comunitatilor lor pe baza baza adeverentei de apartenenta din categoria soferilor de autobuz, unde ne aflam ca nivel de subdez-voltare in UE .. poate in Africa.
    Suedia trebui sa fie in fruntea absoluta a dezvoltarii tehnologiei spatiale – este un exemplu despre cum se proiecteaza viitorul economieie nationale intr-o tara al carui nivel de trai este unul dintre cele mai invidate in UE si nu numai, asta da patriotism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *