Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Un Raport dur al Comisiei Parlamentare UK pentru Securitate și Intelligence

Comisia  Parlamentară UK pentru Securitate și Intelligence a făcut public un raport dur la adresa Guvernelor din 2016, 2017 și posibil 2019, cel de dinainte de alegeri. S-a dat publicității doar o parte din raport, restul nefiind la vedere, pentru a nu provoca o reacție amenințătoare din partea Rusiei, care a ripostat oricum, spunând că raportul este Rusofobie și că nu e nimic adevărat. Acuzațiile din raport nu fac cinste: guvernul nu a acționat să protejeze Regatul Unit de pericolul Rusiei, care ar fi interferat cu votul Brexit din 2016, cu referendumul pentru independența Scoției din 2014 și cu alegerile din 2017. Dominic Raab merge mai departe, afirmând că ‚actori ruși’ ar fi încercat să se amestece și în alegerile din 2019. Comisia acuză guvernul pentru neasumarea responsabilității în investigarea amestecului rusesc, mai precis pentru că au închis unul sau ambii ochi. Nu spionajul britanic este principalul vinovat, precizează raportul, deși nici spionii nu au luat inițiativa în chestiunea apărării democrației britanice, tratând chestiunile politice ca pe un cartof fierbinte. Există o rezervă extremă din partea spionilor britanic, în a fi percepuți că se implică în procesul democratic și politic al Marii Britanii, afirmă raportul. O abordare diferită de cea românească, s-ar putea spune. Parte a acestei probleme de securitate britanică o reprezintă Serviciul Civil (Civil Service), al cărui șef a fost demis de curând de Boris Johnson. O altă cauză ar fi o concentrare prea mare pe contra-terorism, mai spune raportul. În privința referendumului Brexit din 2016, investigația făcută de comisia parlamentară a descoperit că Rusia TV și Sputnik ar fi publicat peste 200 de articole despre Referendum care ar fi avut un sentiment anti-UE, iar unele conturi Twitter ar fi avut legături cu fabrica de trolleri a Rusiei care ar fi încercat să influențeze alegerile din SUA din 2016. Acele conturi Twitter ar fi publicat materiale cu un caracter anti-UE. În plus, Swansea University și California University Berkeley, au făcut o cercetare care ar fi identificat peste 150.000 de conturi social media rusești care au publicat informații despre Brexit înainte de vot.

Raportul face referire și la vizele de aur (de investitori), care permit cetățenilor străini putred de bogați să investească în Regatul Unit în schimbul dreptului de a lucra și trăi în Marea Britanie. Plafonul minim de investiții este de două milioane de lire. Cei care investesc mai mult au acces mai rapid la cetățenia britanică. Între 2009 și 2019 oligarhii ruși au reprezentat o cincime din beneficiarii schemei vizelor de aur. Raportul acuză guvernul Regatului de atitudine laisse-faire în privința surselor acestor averi considerabile ale oligarhilor ruși. I-au primit cu brațele deschise, fără întrebări, aceeași abordare având-o și în privința banilor lor. Se pare că schema vizelor de investitori poate fi și chiar a fost exploatată. Raportul cere o revizuire generală a acestei scheme. O legătură puternică de afaceri și interese economice există și între Camera Lorzilor și mediul de afaceri rusesc care operează pe teritoriul Regatului Unit.

Ca o concluzie, raportul nu găsește sau nu oferă nicio explicație a cauzelor și motivelor pentru care guvernul a omis să investigheze interferarea Rusiei în procesul democratic și în politica Regatului, acceptând-o atâta amar de vreme, ca pe noua normalitate. Aceste răspunsuri sunt dincolo de ei, muritorii de rând din Comisia Parlamentară pentru Securitate și Intelligence. Așa zice raportul. Nuanța cu muritorii de rând e adăugată de mine, ca un condiment.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Un Raport dur al Comisiei Parlamentare UK pentru Securitate și Intelligence”

  • Bine, Monica Simion! Sefu’ a citit articolul dv.?

  • Pai daca Rusii au pus umarul la Brexit,ca si la alegerea lui Trump ce mai vreti,Putin i joaca pe toti,cum vrea muschii lui,Rusul e smecher,altii s prosti,asta e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *