Toată lumea știe de povestea cu Petrică și lupul. Cred că românii s-au săturat până peste cap de miliardele guvernului, ale lui Iohannis și deja programul guvernamental, lansat de nu știu câte ori până acum, a căpătat forma lupului.
Anul trecut, de 1 iulie, am participat și eu la sindrofia de la Clubul Diplomatic, de lansare a primei ediții a unui program exagerat de optimist. Nu doar titlul planului, „Reclădim România”, rupea gura târgului, dar toți cei prezenți, atunci când nu se călcau pe bătături, voiau să dea impresia că de a doua zi rup tot, clădesc de nu se mai opresc. Fiecare ministru a citit ce are de făcut cu atâta entuziasm și i-a prezentat atâtea omagii lui Iohannis, de pionierii care strigau „Partidul, Ceaușescu, România!” la serbări puteau lua lecții.
Bine, în acel moment erau zero lei și zero bani pentru planul lor măreț, dar, ca de obicei, ochii erau pe Bruxelles. Ceea ce s-a și întâmplat. Entuziasmul s-a stins și au pus planul la dospit. Peste trei săptămâni, Klaus Iohannis s-a dus la Bruxelles, la Consiliul European. El zicea că nu a dormit două nopți și că s-a bătut ca un leu pentru bani. Pentru aproape 80 de miliarde de euro, 79,9 miliarde mai exact. Pentru a fi și mai convingător, dacă vă amintiți, era singurul care se plimba cu o servietă pe acolo, de părea un contabil de CAP rătăcit printre domni.
Bucurie mare, Iohannis a fost purtat pe brațe de la aeroport până la Cotroceni (la figurat, desigur, cine naiba să aibă curaj să îl atingă, darămite să-l mai și zdruncine în aer), poporul a petrecut cinci zile și cinci nopți, ca în basme. Fiind pandemie fiecare a petrecut singur, în afară de ăia din guvern. Apoi, după ce ne-am dezbătat, îmbătați cu apă rece, am început să ne punem mâna streașină la ochi și să privim în zare, să vedem cum apar miliardele de la Bruxelles. „Vin, vin, vin miliardele”, spunea Iohannis. Orban, pe atunci premier, după câte știți, deja se apucase de planșe și inaugura prin țară tot felul de obiective pe care le vor face liberalii când vin banii de la Bruxelles. Au tocmit și trupe de backing vocal, care interpretau aceeași arie: „Vin, vin, vin miliardele”. Normal, noi, ăștia mai sceptici, am devenit dușmanii poporului, eternii cârtitori, ăia care ne punem de-a curmezișul, de-ai dracului ce suntem. În fine, cu momeala asta de 80 de miliarde au trecut alegerile locale și și-au împlinit pohta ce-au pohtit. Au făcut sul planșele și le-au dat foc și au pitit pupitrul prezidențial, plimbat cu fast în lungul și latul țării.
Mai spre toamnă, după ce au închis școlile imediat ce le-au deschis, au reluat uvertura cu miliardele de euro. E drept, nu 80, că 30. Iar chef, iar distracție, iar mahmureală pe popor. Alt plan, altă distracție. Acuma, ce să facă și românul. Că nu poți să-i bați obrazul lui Iohannis. El s-a străduit două nopți (sincer, după cum arăta, eu cred că a dormit buștean), dar atât s-a putut. Nu-i bai, buni și 30 de miliarde pe praful ăsta. Au venit și alegerile generale, poporul, călare pe val și cocoașă, și-a riscat viața și s-a prezentat la urne. Numa să fie bine și să vină miliardele. Desigur, 30 la sută din populație, ceilalți deja s-au prins că Petrică, oricare ar fi fost el, nu merită salvat nici dacă fuge lupul cu el în gură.
Iar veselie, iar distracție. Acum, mai cu noduri, că la masă s-au pus și ceilalți, pluseriștii. Doar că, pe la mijlocul lui decembrie, Bruxelles-ul a zis că planul României este unul de doi bani. Ăștia negociau ministere și funcții, între timp își dăduse și Orban demisia, era o bulibășeală de nu se mai înțelegea nimeni cu nimeni. Noroc că Iohannis nu a făcut o criză de nervi. Sau o fi făcut și a dat cu toate paltoanele și cristalurile după Delia și după Pahonțu.
După ce s-au așezat, și l-au pus pe Ghinea șef la banii europeni (că a mai fost și a făcut rahatul praf, deci, ca fiecare om, mai merita o șansă) și pe Barna supervizor (că dacă nici el nu știe cum să faci o mânărie, el care a spus despre corupție că are rolul ei) și au pornit iar planul. Planul Național de Redresare și Reziliență. Desigur, toți o țin langa cu 30 de miliarde, dar nu-s 30. „UE alocă României pentru PNRR o sumă fixă: 14.248.020.000 de euro. Acești bani sunt prevăzuți în „REGULAMENTUL (UE) 2021/241 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență” și nu se mai negociază nimic aici. Aceștia sunt banii alocați țării noastre. 14,248 de miliarde de euro, nu 30, nu peste 30, nu circa 30 de miliarde. (Patrick André de Hillerin într-un articol în Libertatea). Restul, până la 30, sunt împrumuturi, dacă vrem să le luăm.
Miercuri, Iohannis i-a chemat la el pe responsabilii cu planul. Ce i-or fi spus, cum l-au prostit, dar seara președintele a ieșit ca o floare și a început să arunce cu miliardele. Fix ca în vară, doar că nu mai erau 80, ci 30. Bine, nici planul nu era gata, dar dacă tot s-au întâlnit nu l-a durut gura să spună. Președintele are niște fixuri din care nu-l scoți și de piere lumea. „Planul Național de Redresare și Reziliență ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a spus Iohannis.
Cu câteva zile înainte, Corina Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor spunea: „Aceşti bani din PNRR nu înseamnă străzi, nu înseamnă autostrăzi, nu înseamnă ziduri, înseamnă reforme. În momentul de faţă, ministrul Cristian Ghinea şi întreg ministerul suntem în discuţii cu Comisia Europeană să vedem dacă ne acceptă să băgăm autostrăzi şi alte investiţii de genul acesta care ţin de drumuri şi poduri în PNRR. Deocamdată este doar o discuţie, nu este nimic sigur”.
Oare de ce nu i-a spus Ghinea președintelui să nu mai tot insiste cu autostrăzile? Am presupune că are un interes personal, să-și vadă făcut drumul până acasă, la Sibiu, dar nu cred că nu-i conștient că e imposibil să se termine până la final de ultim mandat (al lui) autostrada.
Aflăm că guvernul face, vineri, o primă lectură a planului. La ora 13. Văd că nu se face nicio declarație la începutul ședinței și-mi zic că ies puțin în parc, că planul fiind amplu, cine știe cât durează citirea lui în primă lectură. Bine că au fost inspirați și nu l-au chemat și pe Iohannis, că dacă-i dădeau și lui de lecturat un capitol, acolo-i prindea Paștele. Doar de-aia s-au dus miercuri la el, cu câteva notițe pe șervețel, să-și poată vedea omul liniștit de week-end, de schi.
Ies eu din bloc și mă pălește din plin un efect al schimbărilor climatice, alea de vrea Frau Ursula să le combată țările cu banii primiți, luați cu împrumut, de la Comisie, că doar nu stă ea să tipărească bani. O pală de vânt mi-a dat un imbold de era cât pe ce să calc pe un cățel, cât o palmă, pe care-l ducea vijelia în toate părțile. Mă gândesc că nu este vreme de plimbare pe asemenea ger, dar tot drumul mi-am imaginat cam cum decurge ședința de guvern la care se prezintă, în primă lectură, Planul.
Vă mai amintiți că a zis Cîțu că le dă extemporale miniștrilor. E, azi cred că a fost proba de dicție. Ca la teatru, când are loc citirea rolurilor pentru prima dată, Cîțu a dispus să se facă, din scaune, un semicerc, a pus pe fiecare scaun câte un exemplar din Plan și el s-a așezat în frunte. „Sigur nemernicii ăștia râd de mine și zic că nu înțeleg. Ia să-i văd eu acum cum citesc ei în primă lectură”.
Mă amuzam eu gândindu-mă la fețele ălora, umblam prin parc, că era atât de frig de înțepeneam pe o bancă, când primesc un sms. Era 14.04. Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern. În mai puțin de o oră au reușit să citească tot planul? Numai dacă au citit toți în cor, dar fiecare partea lui.
Dau repede la guvern, să-l ascult pe Cîțu, nu îmi luasem căștile, dar nu aveam pe cine speria.
Cred că ați remarcat că premierul e tot mai încercănat, dar azi nu era nervos, era resemnat. Eu mă așteptam să iasă chiuind, să-l strângă în brațe pe Ghinea, să strige: „Haștag, românii trebuie să știe! Am învins! Avem plan!”.
Nu, el ziceai că anunță că tocmai s-a parafat că ne va lua naiba. Am dat volumul mai tare, că nu ai cum să înțelegi ce spune Cîțu. A trecut o mămică cu un cărucior și m-a privit cam dușmănos, de parcă mie îmi era drag să-l ascult. Am aflat că „după bugetul României, a fost al doilea test al acestei coaliţii” și s-a rupt filmul, că nu am mai înțeles mare lucru. Am intuit doar că această coaliție este mai unită decât oricând și pusă pe treabă, treabă care ar dura până după 2026 și că ei trebuie să rămână la butoane, să termine treaba. Apoi a trecut la împărțirea banilor: autostrăzi, rețea de gaze, spitale noi. Adică, exact ce a zis Frau Ursula să nu facă. „Avem această finanțare, o șansă pe care nu o putem rata”, a spus el apăsat, ratând vocalele, dar am înțeles.
Ghinea a apărut cu mânecile suflecate, cred că l-a învățat Violeta, să pară pus pe treabă, și a zis și el multe, însă mi-a rămas în minte asta: „Un regret legat de PNRR e că ne-am concentrat mai mult pe conținut și mai puțin pe ambalaj. Poate vom găsi un titlu care să arate ce reprezintă el cu adevărat”. Exact. Dacă dați un titlu bun și legați Planul în coperți din piele de căprioară, nu mai doare atât de rău când vă dau boșii de la UE cu el în cap.
Aveți umor, asta este de netăgăduit! Haz de necaz, altceva ce ne-a rămas?
Minunat articol! Din toata aceasta „poveste” doar articolul este minunat.
Vă mulțumesc! Să începem săptămâna cu bine și sănătate! Și, desigur, cu voie bună. Cât mai putem.
Spre deosebire de alti comentatori, eu va iubesc neconditionat, nu cand si cand in functie de ploaia sau soarele din articolele dumneavoastra. Bag un smiley, iata, 😛 ca nu cumva Doamne feri’, sa credeti ca va hartuiesc.
Ma bucur ca reactia dumneavoastra este umorul, la umorile imbecile ale acestor cretini cu suflete de flegme uscate; dar ma si intristez. Cand omul face haz de necaz inseamna ca raul s-a asezat trainic peste popor.
Minunat articol !!!!
„Cu gogosi, cu minciunele,te facusi vornic…”,asta este politica la noi, daca mai este cineva care nu a inteles pana acum dupa atatia ani de democratie. Cat despre banii de la UE,”avand in vedere ca e cale lunga pana la noi”, cine stie cati si cand vor ajunge ? Daca se „pierd” pe drum si ce-a mai ramas…?
Ha! ha! Mi-a placut!
„Deviza mea: când sunt bună, sunt bună, dar când sunt rea, sunt și mai bună. ?” (Cora Muntean)
Aveati dreptate. 😆
Azi vă iubesc din nou. Să vedem până când.
Excelent pamflet!