Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Un șef nu pleacă dintr-o funcție din proprie voință nici mort

Cazul Iuliu Maniu

La 2 aprilie 1933, Iuliu Maniu demisionează din funcţia de preşedinte al PNŢ. Sau, mai precis, redemisionează, deoarece mai făcuse asta o dată, în iunie 1930.
Lui Tudor Arghezi, întîmplarea îi serveşte, în tableta Iuliu Maniu, apărută în Progresul social din 20 mai 1933, ca prilej de meditaţie asupra unui nărav al politicianismului băştinaş:
Înţepenirea cu orice preţ în fotoliu de Ştab al unui partid.

Scrie Tudor Arghezi în 1933 ca și cum s-ar referi la vremurile de azi:

„Obiceiul demisiei din prezidenţia unui partid politic este necunoscut în viaţa politică, măcar românească. Dar nu ne înşelăm, fenomenul nu s-a produs la noi niciodată, împiedicat, evident, şi de marea nevoie ca generalul civil să nu-şi părăsească turnul de ivoriu, dar şi de situaţia agreabilă de a conduce un mare număr de viitori deputaţi, prefecţi, primari, consilieri şi votanţi. Tocmai neobişnuinţa părăsirii şefiilor – francezul zice j’y suis, j’y reste, impresionează pînă la confuzie pe oamenii politici, cuprinşi actualmente într-un emisfer de vreo douăzeci de constelaţii şi fracţiuni antagoniste. Acordul a fost unanim la opoziţie în această privinţă: un şef nu trebuie să plece nici mort“.

*

Slăbiciune

Orgoliul, unul dintre cele mai mari slăbiciuni omenești, atinge punctul culminant în cazul Regelui Lear. Trebuie să ai o credință oarbă în superioritatea ta ca să laşi puterea şi să devii om simplu de dragul unui experiment: acela de a vedea dacă fiicele te iubesc. Un experiment pentru care vei plăti scump.

*

Presiunea

Cornel Nistorescu, care știe multe, mult mai multe decît mine, despre iatacurile puterii, îmi povestește despre președinți, premieri, lideri politici care s-au dat peste cap să facă pe plan companiilor străine la presiunea marilor Puteri. Liderii occidentali sînt atotputernici pentru noi, cei din provincia Europei. Pentru cei din țara lor sînt și ei niște bieți muritori. Am mai scris despre stupoarea mea urmărind în Anglia un talk show la care baroneasa Emma Nicholson, membră a unui partiduleț de second-hand din Anglia, era călcată în picioare de adversarul politic sub privirile vesele ale moderatorului. Între 2000 și 2004 distinsa a fost Raportorul UE pentru România. Popasurile sale în Moldo – Valahia primeau amploarea unei intrări a lui Isus în Ierusalim cu Mercedesul. Presă, politică, opinie publică i se prosternau la picioare. Acești bieți muritori în țara lor, dependenți de votul cetățenilor, de toanele presei și de banii multinaționalelor, au văzut și văd în țările din Est sărace, provinciale, surse inepuizabile de afaceri pentru multinaționalele care-i finanțează. Totul și pentru că locuitorii țărilor din Est sînt complexați în primii ani postcomuniști de gîndul că au trăit în comunism, Asta spre deosebire de Hans, care a trăit în capitalism, chit că Hans din capitalism era o simplă burtă de bere și cîrnați, spre deosebire de Ion din comunism, care făcuse școală, mersese la teatru ca la un eveniment al vieții și cumpărase pe sub mînă cărțile lui Marin Preda, surse inepuizabile de afaceri pentru multinaționalele care-i finanțează. În țara lor e mai greu să le mituiască. În România e așa de ușor, pentru că în România corupți sînt doar românii. Străinii sînt cinstea întruchipată. Deși au văzut zeci de filme și seriale inspirate din viață despre afacerile murdare ale multinaționalelor românii te demască imediat ca fiind comunist, suveranist, omul rușilor dacă îndrăznești să te întrebi de ce nu sînt anchetate și multinaționalele de venite la noi cu gînd de a -i trage pe sfoară pe babuini. Cît despre presiunea la care sînt supuși liderii români de liderii Marilor Puteri pentru a face concesii multinaționalelor îmi amintesc de îndată zicerile lui Duca Vodă din Zodia Cancerului, romanul lui Mihail Sadoveanu, despre gurile flămînde de la Înalta Poartă:

„Vodă păru mulţămit de acest cuvînt. Cu mînile la spate, se mişcă prin odaie pe dinaintea femeilor. Scurt şi burduhos, părea încercuit într un butoi, pe care l clătina, ca să mai trezească drojdii de îndoieli. Catrina îl urmărea cu privirea i ascuţită.
— Este nevoie, începu el iar, să mă duc la Stambul, ca s astup gurile cele flămînde, să deştept prietiniile, să îndestulez vistieria lui Mehmet, să fac să curgă daruri în harem. ”

*

Castro îi îndeamnă pe cubanezi să mănînce legume

12 martie 1997. Fidel Castro vizitează provincia Camaguey în cadrul campaniei numite de el Corectarea erorilor. Cu acest prilej Tătucul, dar totodată și Profesorul Castro nu se dezminte. El le recomandă celor cu care se întîlnește nu să citească Programul stabilit de Congresul al III-lea al PCC, nici măcar Capitalul lui Marx. El le recomandă să mănînce legume și să facă exerciții fizice. Dialogul cu mulțimea are ceva familiar, de neam venit în vizită:

Castro: Cred că aveți un bun program de alimentare în această uzină, pentru că aveți 50 sau 60 de hectare. (Se întrerupe) Cît aveți?

Vorbitor neidentificat: Aproape 5 caballerias. Da, 70 de hectare.

Castro: Aproape 65 de hectare. Într-o zi o să vi- i ia orașul (rîsete)

Vorbitor: Da, dar pînă atunci o să le facem să producă.

Castro: Vă recomand să plantați legume rădăcinoase și alte legume; să plantați o varietate de legume. Va trebui să-i învățați pe muncitori să mănânce legume, deoarece mulți oameni nu mai mănâncă legume. E extrem de important pentru sănătate. Unele legume contribuie la prevenirea cancerului.

Acest lucru este extrem de important pentru sănătate. În fiecare zi se descoperă mai multe informații despre acest lucru.

Vorbitor: Datorită fibrei.

Castro: Prin consumul de vitamine, minerale și fibre, cred că puteți face o bună alimentare. Nu va fi greu, cu bunăvoința voastră, a tuturor celor care lucrați în această fabrică. Ar trebui să aveți o alimentație bună. Singurul lucru despre care va trebui să fiți avertizați este să nu vă îngrășați prea mult prea mult. [râsete] Fiți atenți la dieta voastră astfel încât, atunci când vom venim aici, să nu găsim prea mulți oameni grași. Există ceva despre care nu s-a vorbit și va trebui să facem acest lucru. Nu se vorbește despre activități sportive, exerciții. Este în regulă că avem un teatru, un club video și o piscină. Ei bine, e ceva. Dar cred că va trebui să vedeți cum puteți construi o sală de gimnastică. Nu va dura prea mult pentru a avea o sală de gimnastică.

Vorbitor: Nu am apucat să vă explic.

Castro: De asemenea, cîteva facilități de atletism, pentru ca să aveți nu numai piscină, ci și aparate de atletism. Acolo avem oameni de știință care lucrează la un centru de cercetare foarte modern – care a devenit un model pentru țară – și oamenii lucrează multe ore. Lucrează 14, 15 ore, și eu am sugerat să folosească una dintre acele ore pentru a face mișcare. Facilitățile sunt în curs de construire – ei – vor înnebuni de atîtea formule și cercetări științifice – astfel încât să poată face exerciții fizice în mod regulat. Cred că trebuie să oferim tinerilor o dietă echilibrată , bună și variată – vorbeați despre diete și săli de prânz -, dar lucrătorii ar trebui să facă exerciții. Acest lucru va avea un efect asupra productivității. O bună nutriție, sănătate, exerciții fizice vor contribui la asta. Sper că nu va trebui să mergeți niciodată la policlinică, mica clinică pe care o aveți acolo. Sper să aveți o sănătate bună.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Un șef nu pleacă dintr-o funcție din proprie voință nici mort”

  • Ca de obicei, articolul de sâmbăta al domnului Cristoiu este cel mai bun.
    Citatul care circulă de câteva zile pe deasupra tuturor articolelor dăunează peisajului.

  • „Să fim primul continent neutru din punct de vedere climatic!”

    …neutru din punct de vedere climatic.
    neutralitatea asta se exprima prin superpozitii,
    una e ‘traiul la brat cu Natura’, adica traiesti…in mijlocul Naturii,
    alta e ‘traiul Artificial’.

    deci poti fi neutru din punct de vedere climatic si daca esti Artificial, caz in care clima nu te mai influenteaza.

    insa Natura are Cer si Pamant, si e Verdele Curcubeului, e Pace.

    Natura e Oglinda.

    daca ‘omul’ alege varianta ‘traiului la brat cu Natura’, si Natura se va exprima…natural.
    insa daca ‘omul’ va alege ‘traiul Artificial’, atunci cind va privi in Oglinda Artificialul va putea fi identificat!.

    iar pentru ca Natura este Pace, Natura va prelua in propria manifestare Artificializarea omului, care e un demers Antinatura, daruindu-si propria stare de echilibru pentru a fi folosita la echilibrarea ‘imaginii din oglinda’ care cuprinde si Artificializarea, adica Antinatura.

    Artificializarea dinamicilor ‘omului’ are ca efect modificarea dinamicilor Naturii prin inserarea componentei Antinatura in ecuatia ei de miscare,
    adica odata cu inaintarea pe calea Artificializarii…si Natura va deveni, proportional, mai…Antinatura,
    adica o Natura intoarsa pe dos si cu capul in jos.

    prin urmare fundamentala e natura superpozitiei pe care o alegi, in devenirea ta ‘neutra din punct de vedere climatic’, pentru ca, spre ex, varianta Artificializarii dinamicilor va duce la manifestarea Antinaturii, chiar daca Artificializarea te face… neutru din punct de vedere climatic, tu nemaidepinzand de manifestarea climei ( ca daca esti Artificial…daia )

    prin urmare:
    in timp ce Civilizatia isi propune Green Deal-ul, ea urmareste implinirea dezideratului prin urmarea cararii spre Artificializarea dinamicilor, nu spre…un trai in mijlocul Naturii.
    mai altfel spus, prin Artificializare se destabilizeaza proportional Natura, calea destabilizarii urmand tinta: Antinatura, adica o manifestare cu fundul in sus a Naturii,
    si mai altfel spus, chiar si in conditii de ‘zero emisii nete’ Natura va arata…fix pe dos,
    singura cale prin care Natura isi pastreaza exprimarea…naturala fiind si cea prin care omul isi pastreaza exprimarea…naturala. ceea ce nu prea e cazul, pentru ca procesul de artificializare a omului se dezvolta in stil fibonacci.

    • prin alegerea Artificializarii, Natura devine, pentru ‘om’ chiar catalizatorul care ii grăbește procesul de artificializare.

      alegand calea Artificializarii se alege calea manifestarii Antinaturii, pentru ca Artificialul este Antinaturalul,
      iar pentru ca…civilizatia chiar e pe calea asta, si se va adanci pe calea asta, si Antinatura se va manifesta mai…cu talent,
      de unde rezulta ca ce urmeaza e fix asta:
      manifestarea AntiNaturii.
      …or asta inseamna ca, spre ex, marea ingheata in timp ce ghetarii de pe munti se topesc, sau ca in desert apare o mare, iar o alta mare…seaca. sau ca in mijlocul verii ninge, iar in mijlocul iernii faci plaja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *