Medicul Răsvan Cristian Stoica, specialist în medicină generală în Iași, a descris calvarul prin care trece un pacient, dar a semnalat și un fenomen grav în lumea medicală: că meseria se face automat, în baza unor protocoale.
„Zilele trecute a fost adus la spital un bolnav pe targa. Avea tasari vertebrale mai vechi și o anemie severă. Avea o boală hematologica. Era de vârsta mea. Un bărbat distins, grizonat, cu trăsături plăcute și niște ochi mari, cenușii. Nu dădea niciun semn de suferință. Asta se întâmplă, de multe ori, la oamenii aflați într-o stare gravă sau cu o voință ieșită din comun. O colegă a încercat, timp de trei ore, să trimită bolnavul la Iași. Fără succes. Pe la ora amiezii, disperată, mi-a dat mie telefonul. E un om atât de inteligent! mi-a spus ea. Eu am găsit la el o imensă tristețe, dar n-am contrazis-o. După ce am amenințat pe toată lumea, am obținut un aviz de la urgență. Criza pandemiei a bulversat întreg sistemul, care abia se ținea și înainte. Când am început acest an, ultimul, ca medic, m-am gândit sa-l compar cu primul, când am fost aruncat la țară direct din facultate, fără să mă pregătească cineva pentru viață. Or, dintre toate, contactul cu realitatea e cel mai cumplit.
Pentru că a venit pandemia cu virusul acesta atât de ciudat, de tot planul meu cu paralela între trecut și prezent s-a ales praful. Lunile au devenit egale unele cu altele și totul, până acum, a fost un sistem pe cale de dezintegrare. Abia acum, omul acela, alb că hârtia, cu ochii cenușii, inteligenți și infinit de triști, mi-a amintit de empatie, de calitatea pe care o are un om de a simți durerea celuilalt. Rezidenții de la Iași, de la hemato, de la oncologie, de la ATI și UPU nu mai aveau empatie. Oamenii aceia erau automate, programate să respecte protocoale, conduși de șefi de gardă care se apărau de bolnavul nostru ca de ciumă. Atunci am înțeles că ceea ce am avut noi, generația mea, sacrificată de un regim comunist de teroare, le lipsește celor de azi: empatia. Oamenii aceștia sunt roboți. Ne e vina lor. Așa sunt educați din facultate. Au tot ce-si pot dori, tot ce n-am avut noi, dar, ce folos, dacă printre protocoale, au pierdut ceva esential: sufletul, empatia, mila, sau cum s-o mai numi”, a scris, duminică seara, medicul pe Facebook.
Lasă un răspuns