Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Unii medici au devenit doar niște automate, programate să respecte protocoale

Medicul Răsvan Cristian Stoica, specialist în medicină generală în Iași, a descris calvarul prin care trece un pacient, dar a semnalat și un fenomen grav în lumea medicală: că meseria se face automat, în baza unor protocoale.

Zilele trecute a fost adus la spital un bolnav pe targa. Avea tasari vertebrale mai vechi și o anemie severă. Avea o boală hematologica. Era de vârsta mea. Un bărbat distins, grizonat, cu trăsături plăcute și niște ochi mari, cenușii. Nu dădea niciun semn de suferință. Asta se întâmplă, de multe ori, la oamenii aflați într-o stare gravă sau cu o voință ieșită din comun. O colegă a încercat, timp de trei ore, să trimită bolnavul la Iași. Fără succes. Pe la ora amiezii, disperată, mi-a dat mie telefonul. E un om atât de inteligent! mi-a spus ea. Eu am găsit la el o imensă tristețe, dar n-am contrazis-o. După ce am amenințat pe toată lumea, am obținut un aviz de la urgență. Criza pandemiei a bulversat întreg sistemul, care abia se ținea și înainte. Când am început acest an, ultimul, ca medic, m-am gândit sa-l compar cu primul, când am fost aruncat la țară direct din facultate, fără să mă pregătească cineva pentru viață. Or, dintre toate, contactul cu realitatea e cel mai cumplit.

Pentru că a venit pandemia cu virusul acesta atât de ciudat, de tot planul meu cu paralela între trecut și prezent s-a ales praful. Lunile au devenit egale unele cu altele și totul, până acum, a fost un sistem pe cale de dezintegrare. Abia acum, omul acela, alb că hârtia, cu ochii cenușii, inteligenți și infinit de triști, mi-a amintit de empatie, de calitatea pe care o are un om de a simți durerea celuilalt. Rezidenții de la Iași, de la hemato, de la oncologie, de la ATI și UPU nu mai aveau empatie. Oamenii aceia erau automate, programate să respecte protocoale, conduși de șefi de gardă care se apărau de bolnavul nostru ca de ciumă. Atunci am înțeles că ceea ce am avut noi, generația mea, sacrificată de un regim comunist de teroare, le lipsește celor de azi: empatia. Oamenii aceștia sunt roboți. Ne e vina lor. Așa sunt educați din facultate. Au tot ce-si pot dori, tot ce n-am avut noi, dar, ce folos, dacă printre protocoale, au pierdut ceva esential: sufletul, empatia, mila, sau cum s-o mai numi”, a scris, duminică seara, medicul pe Facebook.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *