Universitatea Oradea a cerut oficial un punct de vedere al angajatului său Mircea Morariu și derulează o anchetă internă pe baza materialelor deținute: cel puțin asta rezultă dintr-un răspuns transmis redacției cristoiublog.ro de unitatea de învățământ superior după izbucnirea scandalului în care Morariu este acuzat de hărțuirea unei scriitoare din Cluj Napoca.
Profesor la Universitatea Oradea, Mircea Morariu s-a manifestat
… ca „vector de opinie” la ziarul „Adevărul” până când a fost identificat ca sursă a unei campanii de hărțuire prin SMS fără precedent în lumea academică: potrivit mărturiei scriitoarei Marta Petreu, în perioada decembrie 2017-29 ianuarie 2019 ea a fost terorizată printr-o „campanie” de cca 100 de mesaje SMS – sosite sub pseudonime inclusiv feminine, la originea căreia s-a aflat (cu recunoaștere în fața polițistului care a anchetat speța) profesorul Morariu.
Contextul a fost bizar
… fiindcă o clujeancă primea mesaje de la un individ din Oradea pe care- potrivit propriei mărturii- nici măcar nu îl cunoștea. Marta Petreu, care este și profesoară universitară la Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, a rezumat această acțiune de hărțuire într-o frază de articol, găzduit în revista „Apostrof”: „Vreme de un an şi cîteva luni am fost terorizată, batjocorită, jignită şi umilită cu metodă”.
Comparativ, cristoiublog a prezentat „în oglindă”
… un caz recent de hărțuire prin SMS-uri din Marea Britanie, unde Curtea de magistrați Manchester l-a condamnat pe un hărțuitor la muncă în folosul comunității și i-a interzis să mai contacteze victima: astfel, magistrații au decis în cazul numitului Tomasz Kardas efectuarea a 64 de ore de muncă în folosul comunității pentru hărțuirea unei femei, căreia i-a trimis (în perioada 28 septembrie 2019 – 25 ianuarie 2020) mai mult de 100 de mesaje SMS și apeluri pe telefon. În plus, Curtea a decis ca Tomasz Kardas să participe la „activități de reabilitare” (12 ore), l-au obligat să plătească 124 de lire în costuri și cheltuieli de judecată și i-au impus interdicția să mai contacteze victima.
În România, în schimb
… scriitoarea Marta Petreu (care a reclamat că a primit mai mult de 100 mesaje în 14 luni dinspre Morariu), vine să acuze că Parchetul Judecătoriei Cluj a închis pur și simplu dosarul: halucinant, procurorii și-au justificat decizia prin faptul că „autorul (Morariu-n.n.) este la rândul său profesor universitar şi nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acţiunile suspectului să degenereze sunt scăzute” (sic!-n.n.). La Cluj există așadar procurori care își iau libertatea să estimeze la ce nivel se situează „riscurile” pentru victimele unei hărțuiri și- mai mult, invocă statutul de „profesor universitar” al hărțuitorului.
Potrivit publicației „Lumea Justiției”
… procurorul care a emanat această decizie halucinantă este „fanul lui Kovesi”, Mircea Sendroni de la Parchetul Judecătoriei Cluj. Publicația „Lumea Justiției” a identificat în acest caz și o coincidență tulburătoare: criticul de teatru Mircea Morariu este „editorialist #rezistent” și „slăvitor al procuroarei Laurei Kovesi” (controversatul fost șef al DNA, n.n.), iar procurorul care a semnat clasarea dosarului Marta Petreu este Mircea Sendroni, despre care publicația adaugă că este „ la rândul lui #rezistent, semnatar al unor memorii FJR (Forumul Judecătorilor din România-n.n.) împotriva modificărilor la Legile Justiției, precum si al jelaniei colective din 2018 de după izgonirea lui Kovesi (Laura Codruța-n.n.) de la DNA, jelanie pompos intitulată „Declarație de independență a procurorilor”. Dacă la Ministerul Justiției nu ar fi „gluga de coceni” Cătălin Predoiu, un personaj mai ocupat cu desființarea Secției de Investigații pentru Magistrați (SIIJ) decât cu problemele reale ale Sistemului-de-făcut-dreptate, am fi propus că o astfel de frază merită o atenție și o cercetare specială în cadrul instituției.
Este de menționat în acest context
… că, în mai 2018, jurnalista Sorina Matei susținea că „Declarația” sus-amintită fusese scrisă de Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuroarea DNA care instrumentează dosarul Tel Drum- unde apare și numele lui Liviu Dragnea, fost lider al PSD: dosarul lui Dragnea- despre care se știe că este un critic public al controverastului finanțator globalist Soros, ajunsese la un procuror (Lăncrănjan) care apăruse în presă în diverse medii sorosiste!
Referitor la cazul Marta Petreu
… jurnaliștii de la „Lumea Justiției” care au urmărit cursul dosarului, menționează că Marta Petreu a urmat calea ierarhica: ea a contestat clasarea dosarului la prim-procurorul Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, Pavel Fadei, iar când acesta i-a respins plângerea, scriitoarea a apelat la instanța judecătorească. Judecătoria Cluj-Napoca a stabilit pentru acest caz, următorul termen la 6 octombrie 2020 în dosarul nr. 9255/211/2020, cauza fiind repartizată judecătoarei Teodora Loredana Ivașcu. „Lumea justiției” menționează că prim-procurorul Pavel Fadei de la Cluj este și el un semnatar „activist” de memorii ale Forumului Judecătorilor din România.
Redăm în continuare răspunsul Universității Oradea
… remis publicației cristoiublog.ro:
„În urma cererii dumneavoastră înregistrată la Registratura Universității din Oradea prin care, conform Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, solicitați un punct de vedere din partea Universității din Oradea privind cazul profesorului Mircea Morariu (cadru didactic la Facultatea de Litere Oradea – Departamentul de Limba și Literatura Franceză – Germană), vă comunicăm faptul că reprezentanții conducerii Universității din Oradea i-au solicitat în mod oficial domnului profesor Mircea Morariu un punct de vedere personal vis-a-vis de cazul la care dumneavoastră ați făcut referire.
De asemenea, menționăm faptul că în acest moment, la Universitatea din Oradea se desfășoară o anchetă internă pe baza materialelor pe care le deținem.
După ce vom obține rezultatele acesteia, vă vom oferi mai multe informații în conformitate cu prevederile legale.”
Lasă un răspuns