Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

USRPLUS a căzut într-un an cît alții în zece – de la 22,36% la europarlamentarele din 2019 la doar 8,89%, la localele din 2020

Analiza prestației USRPLUS la localele din 27 septembrie 2020 se confruntă cu cîteva dificultăți importante:

  1. Dintre partidele participante la scrutin, USRPLUS a fost și este cel mai controversat. PNL și PSD au situații clare în presă. PNL e alintat de dimineață pînă seara de aproape întreaga presă. PSD în schimb e bumbăcit. Puținele site-uri și televiziuni pro PSD suferă de sindromul E rușinos să te afișezi pro PSD. În consecință, presa a declarat PNL cîștigător al scrutinului, și PSD, marele învins.
    În cazul USRPLUS situația e complicată din cauza controversei iscate permanent de formațiune. Presa pro PNL a evitat să se pronunțe asupra rezultatelor USRPLUS. Presa pro PSD a dus și după alegeri o campanie împotriva USRPLUS. Deși are mulți jurnaliști și influenceri de partea sa, USRPLUS nu beneficiază de o presă a sa.
  2. Candidații USRPLUS (unii dintre ei) au obținut victorii spectaculoase. Nu atît prin punctaj, cît prin imaginea de învingători ai unor atotputernici adversari. Învingînd baroni precum Nicolae Robu, George Scripcaru, Daniel Tudorache, candidații USRPLUS – Dominic Friz, Allen Coliban, Clotilde Armand au fost după alegeri vedete ale întregii prese. Una dintre cauze a stat și în faptul că au intrat în cursă ca niște necunoscuți. Că asta e cauza ne convingem remarcînd că, deși a obținut un scor fantastic într-un mare oraș (78%), Constantin Toma de la Buzău a fost neglijat de presă. Cîtă vreme nu alesese să fie adoptat de PNL, Nicușor Dan a trecut drept candidatul USRPLUS și drept consecință a fost vedeta acestor alegeri. Reducerea rezultatelor obținute de USRPLUS la victoria eclatantă în cîteva locuri din țară a împins în plan secund analiza lucidă, lipsită de patimi. În opinia publică s-a creat convingerea că învingătorul acestor alegeri e USRPLUS. Cum puțină lume își face convingerile nu altfel decît din lectura doar a titlurilor, sînt sigur că USRPLUS trece ca fiind pe primul loc după acest scrutin.
  3. USRPLUS e la al treilea examen electoral din postdecembrism. A candidat întîia oară la europarlamentarele din 26 mai 2019. A doua oară la prezidențialele din 10 noiembrie 2019. Avînd în vedere că USRPLUS a concurat pînă acum doar la europarlamentarele și la prezidențialele din 2019, comentatorul n-are posibilitatea de a reporta rezultatele de acum (ca în cazul PSD și PNL) la cei treizeci de ani postdecembriști.

Judecarea rezultatelor obținute de USRPLUS la localele din 2020 și, evident, profețirea rezultatelor de la parlamentare pot fi făcute corect numai prin luarea în considerare a cifrelor.

La alegerile locale din 27 septembrie, USR (în alianță cu PLUS) a obținut următorul scor:

  • La consiliul general al municipiului București: 26,98% ;
  • Votul la primării pe țară: 9,75% ;
  • Votul la consilii județene pe țară: 8,89% .

Aceste rezultate trebuie raportate în primul rînd la rezultatele obținute în cele două alegeri din 2019.
La alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, USRPLUS a obținut 22,36% din voturi.
Candidatul USRPLUS la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019, Dan Barna, a obținut 15,02% din voturi, clasîndu-se pe locul al treilea.

Un alt punct de raportare îl reprezintă creditarea dată de sondaje:

  • Sondaj IMAS la comanda Europa FM, 31 august: Alianța USR-PLUS – 18,3%
  • Sondaj CURS, realizat în perioada 28 august – 4 septembrie: USR-PLUS – 16%.
  • Sondaj Avangarde, realizat în perioada 3-7 septembrie: USR-PLUS – 17%.
  • Sondaj IMAS, la comanda Europa FM realizat în perioada 7023 septembrie: USR-PLUS – 17%.

Cîteva concluzii:

  1. USRPLUS a beneficiat de un răsfăț incredibil din partea caselor de sondare. Cifra s-a învîrtit în jurul lui 17%. A obținut la votul politic în jurul lui 9%. Cu 8% mai puțin. Disproporția, compromițătoare pentru sondajele de opinie, se explică prin postura USRPLUS de partid la modă. Pentru conducerea formațiunii, a fost o otravă sub formă de drog. S-a trăit în legănarea plăcută a scorului exagerat dat de toate casele de sondare.
  2. Față de cele două rezultate anterioare, rezultatul la votul politic e nemulțumitor. Aproape 9% înseamnă mai puțin cu 13% față de mai 2019 și mai puțin cu 6% față de prezidențiale. E limpede că asistăm la o cădere USRPLUS după momentul de entuziasm din mai 2019.

Procesul se explică foarte simplu.
Pînă în 26 mai 2019, USRPLUS a fost formațiunea cea mai radical antiPSD. PSD a fost hărțuit de pe pozițiile Un altfel de politică.

În octombrie 2019 a venit la Guvernare PNL. N-a trecut mult timp și PNL a împărtășit toate slăbiciunile PSD, criticate radical de USRPLUS:
Traseism de ultimă speță, promovare ca demnitari a unor incompetenți indiscutabili, implicare în afaceri de corupție, aroganță ciocoiască, formarea și dezvoltarea unei camarile prin nimic deosebite de cea a Guvernelor PSD, atacarea unor instituții democratice, mituirea presei.
Căzut în Opoziție, PSD n-a mai avut cum să cultive aceste năravuri. În plus, PSD a intrat în plan secund.

USRPLUS a fascinat prin Programul Un altfel de politică. Am scris despre aspirația multor români spre un altfel de politică în nenumărate rînduri.
Pe cît de necruțător a fost USRPLUS cu năravurile Guvernărilor PSD, pe atît de îngăduitor a fost cu năravurile Guvernării PNL.
Victoriile strălucitoare ale unor candidați USRPLUS au fost repurtate prin denunțarea în forță a năravurilor de tip vechi a baronilor locali PNL.

La nivel central, această radicalitate a lipsit. Guvernarea PNL n-a fost denunțată un moment de Dan Barna și de Dacian Cioloș la proporțiile la care au fost denunțați baronii locali. Cel mai bun exemplu rămîne cazul de la Iași. Cosette Chichirău, una dintre cele mai necruțătoare USR-iste cu năravurile vechi ale partidelor, s-a confruntat cu Mihai Chirica, trecut de la PSD la PNL. Acest evident caz de traseism n-a făcut obiectul unei campanii din partea celor de la București. Nimic din ceea ce făcea Cosette Chichirău în lupta cu baronul PNL Chirica n-a fost preluat și plasat la nivel național de conducerea Centrală. La nivel de formațiune, USRPLUS nu s-a detașat în cadrul Dreptei ca promotor al unui altfel de a face politică. Asta explică scorul aproape de patru ori mai mare decît cel al USRPLUS obținut de PNL. Electoratul de Dreapta care a ieșit la vot n-a văzut în USRPLUS o variantă deosebită de PNL. Ce mi-i PNL, ce mi-i USRPLUS! Și atunci a votat PNL.

O parte a electoratului de Dreapta ar fi ieșit la vot pentru a se realiza un altfel de politică.
USRPLUS nu i-a oferit această ocazie.
Absența criticilor la adresa Guvernării PNL din partea unei formațiuni care era totuși în Opoziție a făcut ca USRPLUS să treacă drept partener al Guvernării.

USRPLUS va candida la parlamentare. Dacă în perioada următoare nu se disociază de PNL (o chestiune care trebuie rezolvată e cea a PNL-izării în ritm rapid a lui Nicușor Dan), dacă nu consideră PNL principalul adversar, pentru că împarte cu PNL același electorat, manifestîndu-se ca un veritabil partid de Opoziție, USRPLUS riscă să obțină un scor care să-l țină pentru mult timp departe de Putere.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „USRPLUS a căzut într-un an cît alții în zece – de la 22,36% la europarlamentarele din 2019 la doar 8,89%, la localele din 2020”

  • Alegerile astea par a fi fost..de calibrare, daia au fost mai degraba naturale:))
    de acum intra n scena Matematica!:)))
    …toate alegerile care conteaza sint, de fapt, procese matematice.
    creca cea mai capabila matematica se foloseste in state, momentan:), ..dar se prea poate ca si paici sa fie la fel de capabila.
    Ideea e ca unul dintre poli sa tinda sa se suprapuna peste Pace, or… ramane de vazutcdaca se va intimpla asta.
    in caz ca nu, insa se cam stie ce urmeaza, anihilarea polilor, prin mabifestarea, pe post de sistem politic, a Inteligentei Artificiale.

    • In ceea ce priveste reactiunile pe care sistemul politic le naste, ca urmare a manifestarii nonactiunii numita virus, ele devin din ce in ce mai capabile, indreptindu se spre demolarea celorlalte sisteme sociale.
      Faza e ca dinamicile lumii devin Anti, antiNatura, prin urmare si..seful suprem va fi..cam ca un om, dar Anti, acest Antiom fiind chiar Inteligenta Artificiala.

      Exista o singura cale prin care dinamicile lumii mari se vor echilibra: trecerea lor in bratele Inteligentei Artificiale. Alta cale nu exista, pentru lumea mare.
      Prin urmare cu cit mai prezenta Inteligenta Artificiala, cu atit mai prezenta starea de echilibru proprie lumii mari: pacea cu p mic.
      Insa….cu cit omul va alege aceasta cale, care e unica!, cu atit se va departa de propria definitie, adica de definitia omului.

      la scara Universului asta e cam asa: unii oameni vor alege sa ramana oameni, iar ceilalti…ii vor pune la indoiala pe primii, alegind omul-nou, adica Antiomul.
      Adica unii vor alege sa ramana Inima, altii doar Minte.
      cei care vor alege sa ramana doar Minte, vor fi asemenea celor care pun la indoiala Iubirea. Care nu pica niciodata.
      Dinamicile fundamentale ale Creatiei, iata, se suprapun peste cele ale civilizatiei, si e normal sa fie asa, ca si civilizatiae…la un pas de desavarsire.

      • o fi avind un sens taraganeala, insa io nu l vad.

        viitorul e al metropolelor.
        care, fiind noile sate, tind spre o dinamica mai degraba autonoma.
        metropola e noul sat, astfel satul s-a desavarsit.
        insa noul sat e si noul stat, conducatorii metropolelor tinzind sa fie plenar acceptati, mai cu seama ca conducerea metropolelor va fi data pe mana Inteligentei Artificiale.

        ar trebui definita o astfel de metropola, iar mai apoi construita. pas cu pas.
        in titm fibonacci, in stil fibonacci.

        atunci cind globalizarea si-a dat duhul, adica acum, si conducerea centralizata a statelor a patit la fel. odata cu trecerea timpului fenomenul va deveni doar din ce in ce mai clar.

        noul proces de’globalizare’ a dinamicilor se numeste Unificare, iar aceasta se manifesta la nivel micro.
        Unificarea dinamicilor, care e Nivelul superior am Globalizarii, este….o Globalizare intoarsa pe dos!, in fapt povestea e cam asa:
        -Globalizarea a stat pe Temelia numita ‘micro’, dupa care s-a dezvoltat.
        -Atunci cind si a atins propria masura, devenind, astfel, un ‘termen Fibonacci’, a devenit ea insasi Temelie, tinta dinamicilor devenind cucerirea taramului ‘micro’.

        prin urmare aruncati la gunoi toate ‘definitiile’ Statului. sint expirate.
        redefiti Definitiile Statului!, e musai!, pentru ca, spre ex, spatiul dintre 5 si 13 foloseste Esenta 5, Esenta 3, aia aferenta Nivelului anterior fiind…expirata!, ea nu mai poate genera dinamici de tip Fibonacci, adica dezvoltare maximala, prin urmare vor fi ejectate din peisaj, chiar Universul si legile lui facand asta!:))

        Metropola, cu dinamica ei de tip cluster, e singura optiune pe vremurile astea. Iar Statul e doar clusterul superior, care si el unifica, insa Esenta e Metropola.

        arhitectura oraselor e expirata, ea trebuie adusa la zi, iar tinta e manifestarea Metropolei, adica a metropolei autonome.

        dar…cum sa ajungi la o astfel de concluzie daca, mai intai, nu redefinesti definitia ‘razboiului’, constatind, astfel, ca uite fix acusica!, noi sintem in plin razboi mondial!:)))

  • Maestre, nu exista niciun critireriu care sa ne permita sa comparam rezultatele de la europarlamentare cu cele de la alegerile locale!
    Unde pui ca între timp jurnalistii care-i servesc fie pe pesedisti, fie pe liberali, au avut grija în mod constant sa denigreze alianta USR-PLUS! Pe bune câteodata, si pe „ne-bune” de cele mai multe ori!

  • @ Adriana Petrescu

    Adriano, prin iunie erai revoltata ca ti se recomanda sa nu pleci în concediu în Grecia si negai existenta noului coronavirus! S-a ajuns la situatia actuala si din cauza ta si a celor ca tine!

    • Primarii USR au iesit ,votati la furie,oamenii au vrut sa scape de baronii”eterni”,si au ales USR isti,nu pentru ca USR isti alesi ar fi niste mega stele.Dupa care USR istii s au facut de cacao cu sacii din sectorul 1.(O smetie liberala ,liberalilor nu le a convenit faptul ca USR devine tot mai puternic,asa ca au”lasat camerele sa filmeze”),in fine.Sa i vedem la lucru si ne vom lamuri cate parale fac.Fritz de la Timisoara este insa alta poveste,eu cred ca a intrat pe un culoar care duce spre presedintia Romaniei,el e o poveste aparte,la momentul potrivit va trece la PNL,va fi candidatul PNL la prezidentiale,pe care le va castiga EN fanfare.De ce?Pur si simplu asa e scris scenariul de catre”Marii Baieti”.

      • Iar îti lasi imaginatia sa zburde! Stai linistit, Fritz nu are cum sa ajunga presedinte. Dupa ce românii s-au ars cu Iohannis, o sa sufle si-n… Fritz!

        • nimic nu este sigur. Cea ce este ciudat ca un „vagabond” international , a surclasat un profesor universitat cu rezultate relativ bune si in administratia locala, chiar daca a fost mai „clontos” in special cu ziaristii locali.

        • „Vagabondul” acesta international nu se putea „realiza” doar pe propile lui puteri. Nu uitati ca face parte dintr-o famile relativ numeroasa(8-9 frati), cu mari probleme de venit. Si totusi a facut relativ multe scoli( de unde bani), s-a plimbat ca „voluntar” prin aproape toata lumea ( de unde fonduri). „Cineva l-a condus din umbra”, pentru ce…? Oare cit are de returnat „sponsorilor” acest fritz. Asa ca punga Timisoarei este cam saraca. De aici concluzia ca tudy nu viseaza.

        • Sa nu uitam ca „golanul” acesta international a declarat ca „poate se gindeste” la intrebarea daca ar vrea sa fie presedintele tarii. Acum daca ne gindim Romania a avut destule astfel de „experimente”. Se cunoaste ca in tarile Romanesti ,voievodul trebuia sa fie de „os domnesc” .Ca urmare un aventurier italian s-a declarat de „os domnesc” si a devenit domul Moldovei( zisul-despot voda). Dar cel mai NEGRU EXPERIMENT a fost epoca fanarioata, de care am scapat dupa cca 150 de ani.Si rominii au aceptat.De ce sa nu acepte si un golan de aiurea. Avem acest ascedent.Tot ce este ROMIN, pute.Deci ne meritam soarta de babuini- cum spune maestru Cristoiu. Eu sunt mai vehement,ne meritam soarta de sclavi, deoarece babuini sunt liberi in habitatul lor.

        • Avem deja doi presedinti, fosti primari. De ce „divinitatea, sau greses divizia instelata ,sau cei de sus , sau….” nu ne-ar pricopsi cu un al treilea?

    • Deschiderea scolilor,alegerile ,treburi care trebuiau lasate pentru primavara ,astea sunt cauzele exploziei de cazuri,ca sa nu mai vorbim de faptul ca se fac teste cu taraita,iar masurile din primavara au fost”moi”si luate tardiv.Degeaba au fost doua luni de lockdown in primavara daca atunci nu s a testat(trebuiau atunci 100 000 de teste pe zi ,prin martie aprilie),iar granitele au fost superlarg „cracanate”,sa intre toti in tara,fara izolare,fara testare,fara carantina,cu sutele de mii,cand altii isi inchideau tarile,a noastra era larg deschisa.Iar ,si aici are dreptate si Geo,regulile se respectau in Romania,asa cum se respecta regulile la romani,la modul facultativ.

      • Desi nu am aceleasi pareri ca si Geo in ce i priveste pe liberali si useristi,aici avem pareri diferite,in ce priveste abordarea crizei Covid,parerile mele si a le lui Geo se aseamana oarecum.

    • Negationistii au avut si ei rolul lor,aflu cu stupoare ca Trump a primit un tratament special cu anticorpi monoclonali care l ar fi pus pe picioare in doua zile,insa bietii americani de rand nu il primesc,si mor cu zecile de mii,desi tratamentul ar trebui sa fie disponibil pentru toti,dar vrem democratie,dar nu pentru catei.In fine,Joe Biden viitorul presedinte al SUA,ar fi sugerat ca datorita ideilor negationiste ,si a atitudinii laxe a oamenilor administratiei Trump si a simpatizantilor acestuia fata de pericolul Covid ar fi decedat cu 100 000 de americani in plus(adica jumatate din cei 200 000 de americani morti de Covid).Adica daca ar fi existat mai multa responsabilitate la nivelul administratiei americane,100 000 de vieti ar fi fost salvate.Trump prin atitudinea sa,si a clicii lui este posibil sa aiba aceste vieti pe constiinta.

      • 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Desi la refacerea lui Trump este posibil sa fi contribuit „plasma hiperimuna” trimisa de Putin lui Trump ,pe care mai apoi Trump si a injectat o regulat odata la cateva ore.Pe surse se spune ca”plasma hiperimuna” trimisa de Putin lui Trump ar fi de fapt urina lui Putin imbuteliata intr o sticla de vodka trimisa cu avionul direct la Casa Alba.Se pare ca „tratamentul ” a facut minuni,Trump inzdravenindu se miraculos,dupa cateva injectii cu urina prezidentiala rusa. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

        • Si de aia biden nu spune adevarul,ce 100 000 de morti,ce anticorpi monoclonali made in USA,nu,nu e adevarat,minciuni . 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

      • Nu fi atât de sigur ca se cunoaste situatia exacta despre îmbolnavirea, tratamentul si vindecarea lui Trump!
        Iar în privinta deceselor de covid din SUA, este evident ca nebunul este, în parte, vinovat, dar nu-i va avea niciodata pe constiinta pe cei care au murit din cauza lui. Pentru ca individul nu dispune de nicio constiinta!

  • Asti-as noii Ciorbeti . Tari in gura , rai . Sa-i vedem „la lucru” si dup’aia vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *