Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

USRPLUS și-a propus ca obiectiv de Guvernare „Repornirea DNA”. Și dacă Repornirea începe chiar cu liderii USRPLUS?!

Un Comunicat emis de USRPLUS și reprodus de puține publicații (semn îngrijorător pentru formațiune în perspectiva alegerilor parlamentare, deoarece un scor cît de cît bun cere ieșirea din Bula de pe Internet), informează că sîmbătă, 17 octombrie 2020, „cei aproape 200 de membri care alcătuiesc conducerile reunite ale USR și PLUS au aprobat Programul de Guvernare pe care Alianța USR PLUS se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare”. Deși Comunicatul precizează că „Programul va fi prezentat public în integralitate după depunerea listelor de candidați USRPLUS” totuși putem considera că pe 17 octombrie 2020 USRPLUS și-a prezentat Programul de Guvernare.

Cel dintîi lucru pe care mă grăbesc să-l observ e că USRPLUS nu-și pune o clipă problema amînării alegerilor. Alianța are deja Program de Guvernare. Disputele privind listele de candidați sînt în toi, prin nimic diferite de cele din alte partide, deși din motive ținînd de Operațiunea „Punerea USRPLUS cu botul pe labe”, în cazul USRPLUS, presa, fie PNL-istă, fie PSD-istă, în nici un caz independentă, a făcut un tărăboi mai mare decît se cuvenea. Angajarea cu toate forțele în bătălia pentru 6 decembrie 2020 se întîlnește nu numai la USRPLUS, ci și la partide precum PSD, care mai vorbesc de amînarea alegerilor. Ar fi momentul ca toate partidele să pună capăt fățărniciei electorale și să declare că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie 2020.

Un alt lucru pe care vreau să-l remarc după lectura Comunicatului e situarea în prim plan, ca punct de esență, definitoriu pentru Programul de Guvernare al USRPLUS, a luptei împotriva corupției. A luptei înțelese nu în sensurile ei largi, de educare a românilor să nu mai dea șpagă, de debirocratizarea menită a face dependent cetățeanul de cît mai puține semnături, de promovarea în funcții publice a unor persoane competente, doritoare de a lucra pentru binele public și nu pentru propriul interes, ci în sensul strîmt, bolșevic, impus mai întîi de Monica Macovei și cultivat mai apoi de Codruța Kovesi, de luptă exclusiv prin intermediul DNA: cătușe, arestări preventive, vînare a corupților. Din acest punct de vedere, Programul de Guvernare USRPLUS își propune cu prioritate „Repornirea activității DNA”. Concentrarea Programului de Guvernare al USRPLUS pe „repornirea activității DNA”, altfel spus pe revenirea la atmosfera sinistră a anului 2015, cînd România a traversat teroarea Binomului SRI-DNA, mi se pare riscantă din cel puțin două puncte de vedere:

1) Literatura sovietică ivită în anii destalinizării a stat sub învățătura Nu se poate trăi numai cu pîine. Parafrazînd, aș spune că nu se poate guverna o țară numai cu teroarea luptei anticorupție în varianta DNA. Pe lîngă faptul că lupta împotriva corupției se reduce la zăngănitul de cătușe, România viitorilor patru ani are nevoie de mult mai multe lucruri decît de ducerea corupților la ghilotina DNA. Cu atît mai mult trebuie semnalat asta, cu cît obiectivul declarat al multor noi primari USRPLUS e trimiterea la pușcărie a foștilor primari. Toată stima pentru Clotilde Armand, pe care am votat-o, dar dacă activitatea ei în fruntea primăriei sectorului 1 va fi una asemănătoare cu cea a Codruței Kovesi în fruntea DNA pe mine ca simplu cetățean m-a pierdut de mușteriu. Dacă Dan Tudorache va fi dat pe mîna DNA, ba chiar dacă va face pușcărie pentru asta, înseamnă că Piața Amzei va reînvia din paragina de acum?

2) Transformarea luptei împotriva corupției în punct esențial de program impune USRPLUS să fie alcătuită doar din îngeri. Robespierre, ca să dăm un exemplu, își putea permite să-i trimită pe corupți la ghilotină, deoarece el chiar era Incoruptibilul. Sînt toți liderii, toți candidații USRPLUS dincolo de orice bănuială în materie de corupție? Punînd această întrebare nu neg posibilitatea ca toți liderii USRPLUS să fie întruchiparea lui Simion Stîlpnicul. Stînd pe un stîlp, acesta nu putea lua mită. Dar, mai ales nu putea fi agățat cu vreo suspiciune de luat mită. Era greu de crezut că mituitorul putea ajunge pînă la el.

În timpul campaniei pentru prezidențiale s-au scurs în presă informații despre o investigare a lui Dan Barna de către DNA. Ea a fost precedată de o dezvăluire de presă. N-am nici o îndoială că Dan Barna nu poate fi suspectat de corupție. Da, dar din punctul de vedere al imaginii publice, investigarea a fost o lovitură.

De ce?

Pentru că Dan Barna se înfățișează ca un vajnic luptător împotriva corupției. Cînd îți faci un program din asta nu e nimic mai ușor, în România de azi, ca să ți se coacă o înhățare de către DNA. DNA e o instituție idealizată în Programul USRPLUS. Repornirea DNA ia proporțiile unei reporniri a investițiilor, a creativității, a spiritului civic, a întregii Românii. Și dacă repornirea DNA va debuta cu dosare întocmite tocmai unor candidați ai URSPLUS? Ce vor face liderii USRPLUS? Vor susține că sînt nevinovați și că DNA, instituția pentru a cărei repornire vor ei să cîștige alegerile e o armă politică? Sau că repornirea DNA e o cerință de interes național și că e foarte bine că li se face lor dosare de corupție?

Prin asumarea luptei împotriva corupției în variantă DNA în principal punct al Programului de Guvernare, liderii USRPLUS au pus la dispoziția dușmanilor o armă teribilă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „USRPLUS și-a propus ca obiectiv de Guvernare „Repornirea DNA”. Și dacă Repornirea începe chiar cu liderii USRPLUS?!”

  • Stimate Maestre, in urma cu cateva zile mi-am aratat admiratia pentru faptul ca ii iertati pe toti colegii gazetari care va injura. Ziceati ca asta se explica prin faptul ca sunteti prost. Eu v-am corectat si am zis „prost de bun”, cum se spune in popor.
    Faptul ca in urma cu 2 zile, cand ati fost invitat la A3, ati discutat amical, chiar foarte amical si cu baiatu ala care in urma cu ceva vreme, dupa ce va certaseti rau cu postul A3, a zis ca abia asteapta SA FACA PIPI PE MORMANTUL DVS., demonstreaza din nou ca asa este, cum ati zis („prost de bun”).

  • Prin natura lucrurilor, o institutie militara / militarizata functioneaza in logica luptei impotriva unui dusman real / prezent sau potential / viitor. In absenta unui „dusman”, oricare ar fi acesta, real sau abstract, o institutie militara isi pierde ratiunea de a fi. Paradoxal, cel mai mare dusman al sistemului este chiar lipsa dusmanului. Ca atare, cand acesta nu exista, va trebui inventat. E o chestiune elementara de supravietuire. Nu spun ca e bine sau rau, ci doar ca asa stau lucrurile.

    Influenta unor institii militare si militarizate (gen servicii) a lasat urme adanci asupra societatii civile (nu doar din Romania) si acest lucru se vede la tot pasul, in limbajul de zi cu zi si in mentalul colectiv. Pompierii nu mai string focul, ci cu flacarile…medicii nu mai trateaza bolnavii, ci cu pandemia…sistemul de justitie nu mai infaptuieste justitia, ci impotriva coruptiei, etc.

    Totul a devenit o lupta. Societatea civila s-a militarizat si este in razboi cu ea insasi.

    • (of, formatarea vietii…in textul de mai sus o fraza a fost macelarita de „sistem”… a se citi)
      Pompierii nu mai string focul, ci „lupta” cu flacarile…medicii nu mai trateaza bolnavii, ci „lupta” cu pandemia…sistemul de justitie nu mai infaptuieste justitia, ci „lupta” impotriva coruptiei

  • Ordinul venit de afara e ca experimentul DNA sa continue neabatut in Sekuristan. Acum incepe si extinderea in Oiropa. Astept cu nerabdare ziua cand si SUA vor fi conduse de procurori anticorapsan. Cred ca rusii si chinezii se vor inghesui sa-si cumpere biletele cele mai scumpe si vor rade cu lacrimi la spectacolul in care „lumea libera” isi da singura foc la valiza! Ce glumeata e Istoria si cum isi invarte draga de ea roata. Salam! Peace!

  • Deci doctrina USR :
    „jingle handcuffs , jingle handcuffs /jingle all the way /oh, what fun …. „

    • Le propun să-l pună șef la DNA pe fiul lui Burduja Bancorex că tot l-au pus candidat.
      Au tupeu băieții ăștia

  • Facatura numita USR PLUS( cum altfel se poate numi aceasta combinatie fara forma clara?) a ajuns la momentul adevarului: Programul de guvernare.
    Pentru ca, daca obtine un scor acceptabil va TREBUI sa participe la guvernare, Barna nu poate repeta eschivarile de anul trecut.
    Evident, nu are. Si nu are pentru ca ratiunea de existenta a acestei facaturi e sa destabilizeze, nu sa guverneze.Si atunci baga DNA la inaintare( dupa revolutia bolsevica se numea CEKA).
    La scara Bucurestilor ati vazut programul lui Nicusor: pe cine baga la puscarie( de un eventual proces echitabil nu se pune problema), nu rezolvarea termoficarii.

  • Stimate Maestre, sunt alaturi de Dvs. in critica pe care o aduceti usereului, care vrea sa reanimeze DNA. Interesul nostru este sa desfiintam DNA, ca nu cumva sa o inhate pe Duamna Gabi, ca asta ar insemna spulberarea viselor noastre de a fi Dvs. Director al TVR iar eu consilier pe probleme de manipulare la Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *