Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Va câştiga „Statul Paralel” războiul din PNL?

„Le atrag atenţia acelora din exteriorul Partidului Naţional Liberal care îşi bagă coada de două luni în democraţia internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâni la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora şi altora, că nu cedez” – a tunat zilele trecute Ludovic Orban, actualul preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Astfel, lupta internă pentru alegerea noii conduceri a PNL a intrat într-o nouă etapă. Cea a scheleţilor. Ameninţările la adresa opozanţilor „echipei câştigătoare” cu dosare fabricate la ordin de către DNA sau dezgroparea secretelor ascunse prin dulapurile anumitor lideri au devenit noile arme de atac în această competiţie, care a transformat întreaga scenă politică într-un adevărat teatru de război.

Imaginea profesionistă de care s-au bucurat liberalii în percepţia publică, văzuţi în trecut drept unii dintre cei mai eleganţi şi fairplay lideri de pe scena politică, nişte adevăraţi europeni cu papion, este acum istorie. Scandalul, îmbrâncelile şi bătăile sunt noul brand pe care îl promovează actualii urmaşi ai Brătienilor. Foarte probabil, urmând această linie de comunicare, în perioada următoare liderii partidului vor trece direct la ameninţările cu puşcăria.

Imaginea bună de care PNL-iştii s-au bucurat în rîndul electoratului, până la momentul fuziunii cu PDL, nu a decurs doar din prestaţia liderilor sau programele şi măsurile pe care partidul le-a susţinut, fie de la putere, fie din opoziţie. Brandul de „partid democratic” fost întreţinut şi de modul în care liberalii au ştiut să organizeze şi să gestioneze de-a lungul timpului congresele pentru alegerea conducerii partidului.

Spre deosebire de PNL, la PSD au existat întotdeauna zvonuri privind implicarea anumitor structuri sau a unor personaje din serviciile de informaţii în alegerea preşedintelui partidului – a se vedea episodul alegerii lui Victor Ponta în fruntea social-democraţilor în februarie 2010 şi legătura pe care acesta o avea cu George Maior, directorul SRI de la acel moment.

Nici la PDL nu se poate spune că democraţia a fost principalul pilon pe care s-au bazat congresele pentru alegerea conducerii partidului, fostul preşedinte Traian Băsescu reuşind de fiecare dată, prin mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe, să-şi impună voinţa în privinţa liderului din fruntea democrat-liberalilor.

Principiali, pătimaşi sau visători, trecând chiar şi prin câteva sciziuni de-a lungul timpului, inventatorii celebrei „Cooperative”, prin care diverşi lideri cu influenţă încercau să manevreze în culise jocurile din partid, liberalii au reuşit de fiecare dată să gestioneze în mod profesionist congresele pentru alegerea preşedintelui partidului, uneori oferind chiar adevărate show-uri de dezbateri politice.

În acest moment, dezbaterile lipsesc cu desăvârşire. Locul lor a fost luat fie de convocările televizate cu primari, pe care Florin Cîţu le face la sediul Guvernului pentru a-şi asigura susţinerea acestora la Congresul din data de 25 septembrie, fie de dosarele sau stenogramele DNA, care au făcut deja câteva „victime” în rândul liberalilor, precum Iulian Dumitrescu (aflat iniţial în tabăra indecişilor alături de Ilie Bolojan şi Dan Motreanu), senatorul George Stângă (cel care în luna mai îl susţinea pe Ludovic Orban) sau Alexandru Pârvulescu, liderul PNL Teleorman care, de asemenea, a virat din tabăra Orban în tabăra Cîţu.

Toată această desfăşurare de forţe pe care „Statul Paralel” o face în favoarea unuia dintre candidaţi s-ar putea, însă, să nu fie pe placul membrilor PNL şi, în special, a vechilor liberali. Iar efectul să fie unul contrar a ceea ce aşteaptă tabăra grupată în jurul premierului Cîţu. De asemenea, nu este exclus ca mesajul extrem de dur lansat de către Ludovic Orban să exprime atât o nemulţumire personală, dar şi nemulţumirile liberalilor care sunt presaţi prin diverse mijloace nedemocratice să opteze pentru „echipa câştigătoare”.

Un singur lucru este, însă, cert. Klaus Iohannis încearcă, cu disperare, să-şi impună favoritul la conducerea partidului. Iar personaje din diverse structuri sunt gata să-i satisfacă acest capriciu. Fie că sunt generali aflaţi în pragul plecării din sistem – care visează la o retragere în glorie într-un post călduţ de ambasador sau de consul – fie că sunt procurori care privesc spre viitoarele numiri pe care Iohannis le va face în fruntea Parchetelor sau chiar la Curtea Constituţională, cu toţii lucrează la proiectul „Florin Cîţu – preşedinte al PNL”.

Nu este exclus ca tot efortul pe care îl depun personajele care alcătuiesc aşa numitul „Stat Paralel” să fie şi încununat de succes, iar Florin Cîţu să fie ales preşedintele PNL. Ceea ce nu a luat în calcul acest „Stat Paralel” este faptul că oricând poate să apară o „Lebădă Neagră” care să strice toate jocurile. Întrebarea este cine sau ce va fi „Lebăda Neagră” care poate învinge „Statul Paralel”?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Va câştiga „Statul Paralel” războiul din PNL?”

  • Guvernarea Orban, de pandemie, a fost un jaf generaluzat și o dictatură a fricii.
    Guvernarea Cîțu este una împotriva oamenilor simpli: țăranii au pierdut subvențiile, copiii alocațiile și pensionarii, puterea de cumpărare…
    Partea proastă e că nici guvernarea Dăncilă nu e de lăudat!

  • Mda… „statul paralel” o sa castige razboiu’ cum l-au castigat si americanii ala din Afganistan de rade acuma lumea intreaga de ei… 🙂

  • Punem prea multa energie in damblaua asta de la PNL. Repet, asta e un partid reprezentativ pentru un segment de 2 – 5 % dn populatie. Restul care i voteaza, sunt analfabeti functionali, care se identifica cu arhetipul „bogatului fara griji” si ei n au bani sa si plateasca utilitatile la garsoniera in care stau, in chirie. Uitati va bine la ei. Sunt o gasca care au pus saua pe activele statului, prin privatizari aranjate. Acuma sunt clasa nobiliara, iar noi ceilalti muncim pt. ei pe salariul minim. Asta se petrece. Nu inteleg de ce ne pierdem timpul cu gargara asta PNL. Oricine castiga va face acelasi lucru, ne va pune jugul pe spate.
    Trebuie sa ne indreptam atentia la AUR si pe cine mai poate juca pe stanga.

    • Ha, ha… Trebuie, zici… Musai?

      • daca citu iese victorios, sa vezi ce scrinceni de dinti va face dintosul, el fiind pe lista lui citu ce ii sta in cale spre fantasticile succesuri personale.

      • „Profu”ai face bine sa ti spui parerea ta despre subiect. Incearca prima data cu propozitii simple 5 -7 cuvinte. Nu te hazarda, de la inceput, sa faci fraze.

  • Priviti spre Davos. De acolo vine „lumina”. Nu va fi nici o lebada neagra. Exceptand razboiul care se pune la cale. Ala fizic. Ca asta cu ticneala cu plandemia e deja in toi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *