Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Vă prezint un erou. Jadav Payeng: „Tăiați-mă pe mine înainte de a-mi tăia copacii”

În anul 1979, un adolescent a devenit atât de preocupat de eroziunea solului încât a plantat câțiva copaci. În următoarele patru decenii, Jadav Payeng a continuat să planteze, iar acum a creat, de unul singur, o pădure mai mare decât Central Park din New York. Eforturile sale, făcute pe insula Majuli din nordul Indiei, au trecut complet neobservate timp de zeci de ani. Abia când un jurnalist s-a îndreptat spre enclavă, secretul lui a fost dezvăluit lumii. Povestea remarcabilă a lui Jadav a fost prezentată acum în documentarul online Forest Man, care a adunat aproape 2,8 milioane de vizualizări. Jadav locuiește în Majuli, în statul Assam, care este cea mai mare insulă fluvială din lume. Insula este foarte sensibilă la eroziunea solului, iar experții susțin că în 20 de ani ar putea fi complet distrusă. După un an teribil de greu, cu inundații extreme, în 1979, Jadav a decis să planteze un arbore în solul arid pentru a-și ajuta patria. A fost un act pe care s-a angajat să îl repete în fiecare zi, iar în ultimii 39 de ani pădurea sa a ajuns la 550 de hectare. Prin comparație, Central Park din New York are 341 de hectare. Jadav a explicat: „Acest loc este plin de copaci. Am plantat totul eu însumi. La început, plantarea a consumat foarte mult timp, dar acum este mult mai ușor, deoarece obțin semințele chiar de la copaci”. Jadav încă mai poate localiza primul puiet pe care l-a plantat, care acum este un arbore impunător cu un trunchi gros.

Proiectul secret al lui Jadav a ieșit la iveală în anul 2007, când jurnalistul Jitu Kulita se afla pe râul Brahmaputra fotografiind păsările și a văzut frunzișul luxuriant și verde în depărtare. S-a apropiat, iar Jadav a crezut că este un braconier. Când pădurea a început să crească, elefanții, tigrii bengalezi și rinocerii au făcut din Majuli casa lor pentru câteva luni pe an. Dar animalele rare și exotice, plus publicitatea din ce în ce mai mare din jurul pădurii, au făcut din proiectul lui Jadav o țintă a braconierilor și a tăietorilor ilegali de lemne. Jadav, supranumit ,,Omul Pădurii din India” de către fostul președinte APJ Abdul Kalam, a declarat că amenințarea vine acum din partea omului care ar „distruge pădurea pentru câștiguri economice”. „Nu există monștri în natură, cu excepția oamenilor. Oamenii consumă totul până când nu mai rămâne nimic. Nimic nu este la adăpost de oameni, nici măcar tigrii sau elefanții”, a spus Jadav. Eroziunea solului este încă o problemă, dar autoritățile nu par să asculte sugestiile făuritorului pădurii. El ar dori să planteze cocotieri, deoarece aceștia cresc foarte drept și ajută la prevenirea eroziunii dacă sunt plantați suficient de dens. De asemenea, fructele, nucile de cocos, ar putea fi vândute pentru a obține câștiguri economice. Jadav, acum în vârstă de 50 de ani, face bani împreună cu soția lui din vânzarea laptelui de vacă în satele locale. El rămâne dedicat pădurii sale și va continua să planteze puieți și semințe până la „ultima suflare”. Tată a trei copii, Jadav spune că preferă liniștea pădurii în locul unui oraș aglomerat, unde oamenii nu pot respira sau gândi clar din cauza poluării: „Visul meu este să umplu insula Majuli. Voi continua să plantez până la ultima mea suflare”. Le spune oamenilor: „Tăierea acestor copaci nu vă va aduce nimic. Tăiați-mă pe mine înainte de a-mi tăia copacii”.

Cercetătorii au făcut apel la oameni să urmeze exemplul lui Jadav. Dr. Arup Kumar Sarma, de la Institutul Indian de Tehnologie, spune că Jadav „a dat deja exemplu că dacă o persoană poate, prin propriul său efort, să facă acest tip de plantare, atunci de ce nu și alții”. Stimați cititori, dacă fiecare dintre noi am planta un arbore pe an, 8 miliarde de „plămâni verzi” ne-ar face viața mai bună și mai frumoasă!

Jadav spune că poate găsi primul copac pe care l-a plantat. (Imagine: DPA)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Vă prezint un erou. Jadav Payeng: „Tăiați-mă pe mine înainte de a-mi tăia copacii””

  • @Tiberiu Moldovan

    E uimitor ce a a facut acest om! Merita sa fie mult mai mult popularizat si chiar premiat cu Nobel. Felicitari si dumneavoastra pentru articol, implicit pentru aceasta preocupate cu adevarat importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *