Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Va putea Charles al III-lea să fie o Icoană, ca maică-sa, Elisabeta a II-a?

Abordarea întîmplărilor din Anglia din perspectiva strictă a marketingului turistic face să se vorbească de un singur eveniment: Moartea Reginei Elisabeta a II-a.
În realitate, pe același plan de importanță își cere locul un alt eveniment, legat, firește, de primul:
Proclamarea drept Rege, sub numele de Charles al III-lea, a Prințului Charles.

Regele a murit! Trăiască Regele!
Repetată în aceste zile de toate coțofenele din presa noastră, expresia are un conținut care-l depășește cu mult pe cel monden.
Regele a murit! Trăiască Regele! vrea să spună un mare adevăr, chiar dacă nițel stingheritor cîtă vreme Răposatul n-a fost îngropat:
Important pentru cei vii e acum Succesorul.

E drept, pînă cînd Fostul nu e îngropat, atenția opiniei publice se îndreaptă aproape exclusiv spre Înaintaș. Succesorul rămîne în plan secund. Chiar el depune eforturi să fie așa. Cîtă vreme Înaintașul n-a fost îngropat, se cuvine ca Succesorul să pară preocupat exclusiv de bocirea Înaintașului. În realitate, el e deja Rege. Și în timp ce bocește, zice vorbe frumoase despre Înaintaș, coordonează ceremonia, se pregătește deja să-și intre în pîine.

Așa s-a întîmplat, ca să dau un exemplu, cu Nicolae Ceaușescu, Succesorul lui Gheorghiu Dej. Imediat după moartea Regelui, el e proclamat noul Rege. Și în timp ce opinia publică ședea cu privirile ațintite spre sicriu, nomenclatura dejistă se preocupa de trecerea fără probleme în nomenclatura ceaușistă.

Se întîmplă la fel și în cazul Marii Britanii?
Întrebarea – sînt sigur – va stîrni nedumeriri. Unii români deveniți peste noapte din supuși ai lui Klaus Iohannis supuși ai Reginei Angliei vor considera comparația cu Dej o blasfemie. Alții vor observa că Nicolae Ceaușescu nu era fiul lui Dej. Prin urmare, în cazul lui Charles al III-lea nu putem vorbi de un fiu care, bocindu-și mama, se gîndește la ce va face el ca Rege.

Amîndouă obiecțiile nu rezistă la examenul vieții.
Chiar și cînd e vorba de un regim monarhic, diferit de cel comunist, expresia Regele a murit! Trăiască Regele! înseamnă că tot ce a făcut dispărutul a devenit trecut istoric. Supușii au acum în față pe noul Rege. Prin urmare, pentru ei e deja important ce va face noul Rege. Și bocindu-l cum se cuvine pe Cel Mort, să se întrebe ce va face pentru ei Cel Viu.

Faptul că Regele Charles al III-lea e fiul Fostei Regine Elisabeta a II-a, din punctul de vedere al Puterii e lipsit de importanță. Comparația nu e absurdă însă și dintr-un alt motiv. Între succesiunile la tronul regal și cele la tronul comunist există o mare asemănare: Supușii n-au nici un cuvînt de spus în desemnarea Noului Conducător.

În cazul monarhilor, noul Rege e desemnat de Statutul Casei Regale. În cazul noului Secretar General, de deciziile luate de un cerc restrîns.
Supușii, atît într-un caz, cît și în celălalt, n-au nici un cuvînt de spus.
Ei au doar dreptul de a hăuli la ivirea Succesorului.

Ori de cîte ori un Conducător a ajuns la Putere prin moartea Înaintașului supușii s-au întrebat ce va face Noul Conducător.
Ce va face după ce a trecut perioada de doliu.
Și deși la moartea lui Dej, Nicolae Ceaușescu a jurat că-i va duce mai departe politica, n-a trecut nici o lună de la înmormîntare și noul Conducător și-a arătat intenția de a fi altfel decît Dej.

Zilele acestea, Fiul Charles al III-lea jură în dreapta și-n stînga că va urma exemplul Mamei, Elisabeta a II-a.
Max Foster, de la CNN, un ziarist apropiat de Charles, scrie, în articolul Ce poate aștepta Lumea de la regele Charles III?

„Charles a fost franc într-o serie de chestiuni sensibile, de la culturile modificate genetic pînă la medicamentele homeopatice și arhitectură. Asta a făcut din el o figură controversată, spre deosebire de mama sa, care abia a spart o expresie în timpul domniei sale, și cu atît mai puțin să exprime o opinie.
Capacitatea legendară a Elisabetei de a nu ofensa și a nu înstrăina era mult mai strategică decît își dau seama mulți.”

Înainte de a deveni Rege, Charles al III-lea, ca Prinț de Walles, a fost o personalitate prezentă în plan social-politic, a fost un activist energic, și-a expus cu sinceritate în spațiul public opiniile, fără teama c-ar putea stîrni mirări sau chiar revolte.
A făcut-o, pentru că nu era încă Rege și, prin asta, faptele și cuvintele lui nu aveau importanța celor aparținînd Reginei.

Devenit Rege, pentru a fi ca mama sa, Charles al III-lea ar trebui să se schimbe peste noapte.
Să nu-și mai expună opiniile în public, să nu aibă inițiative, să nu activeze.
Să stea pur și simplu închis în Palat și să iasă de acolo doar pentru a trimite pupici supușilor leșinați de fericirea de-al vedea la față.

Indiscutabil, mulți politicieni din Marea Britanie și de pe Glob se așteaptă ca, ducînd mai departe moștenirea mamei, Charles al III-lea să se schimbe peste noapte.
Sînt încurajați în asta și de jurămîntul lui Charles la căpătîiul Mamei.

Cine cunoaște cît de cît Istoria se întreabă, firește, dacă Noul Rege va putea fi o copie a Fostei Regine, un fel de Elisabeta a II-a cu nădragi.
Ei ar trebui să se întrebe mai ales dacă lui Charles i se va permite asta de către Supuși.
Pentru că, indiscutabil, ori de cîte ori în Anglia s-a pus problema întreținerii unei Instituții precum Monarhia, s-a răspuns prin invocarea Imaginii de decenii a Reginei Elisabeta a II-a.
Imaginea unei Icoane.

Charles al III-lea n-are cum fi o Icoană.
Și dacă nu va fi Icoană, cum se va putea justifica păstrarea Monarhiei?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Va putea Charles al III-lea să fie o Icoană, ca maică-sa, Elisabeta a II-a?”

  • Foarte bun comentariul dumneavoastră ,Enia și foarte interesant și obiecthv ! Chiar dacă existenta unei monarhii implică respectarea unor cutume, Prințul Charles nu va putea fi niciodată in totalitate precum mama sa, Elisabeta a II a, pentru că și vremurile sunt tulburi , cum bine ați menționat, dar și concepțiile oamenilor se mai schimbă în funcție de cum evoluează astăzi întreaga omenire! Desigur că Supușii nu îl vor lăsa pe Prințul Charles să facă ce vrea el,dar nici partidele politice din Marea Britanie ,însă pentru a trăi mai bine atât Supușii cât și partidele ar trebui să înțeleagă, că lumea de azi nu mai seamănă cu cea de acum 70 de ani, când Elisabeta a IIa a devenit Regina Marii Britanii ! Felicitări pentru un editorial excepțional de frumos și de interesant , domnule Cristoiu !

  • Marea Britanie nu va renunța la monarhie fiindcă monarhia este un simbol, simbol care reprezintă Imperiul Britanic, adik toată istoria lor de la regina Elisabetei I încoace.
    Coroana pe care o poartă Charles al III-lea trebuie să amintească tuturor istoria acestui stat – mari navigatori, mari exploratori, mari cuceritori, mari comercianți și faptul că la apogeul imperiului au deținut 20% din teritoriul Pământului, teritorii aflate pe toate continentele.
    Charles al III-lea ca rege va fi exact ca mama sa, doar că e școlit, spre deosebire de Elizabeth care nu a beneficiat de o educație propriu-zisă.
    Va locui la Palatul Buckingham și nu se va implica în politică.

    • „Marii comentarori politici” s-au întrecut în aceste zile de a spune aberații la televizor.
      De exemplu Bogdan Chirieac susținea că Charles al III-lea este de fapt Carol al III-lea, fiindcă așa se traduce numele în română(!!), și ce mare apărător va fi „Carol al III-lea” va fi pentru România(!!).
      Ăsta-i marele jurnalist care aleargă pe la toate televiziunile să ne dea lumină…

    • dimpotriva , nu cred ca actualul rege va fi ca maica sa … evident britanicii vor pastra inca monarhia , dar dupa 70 de ani de stagnare e timpul ca si monarhia britanica sa se modernizeze … charles chiar a schimbat prin viata lui si a copiilor lui o parte din cutume , ceea ce era de neacceptat cu 50-60 de ani in urma … semnalele venite din unele tari ce sunt sub umbrela monarhului britanic arata ca viata monarhiei va fi una mult mai dinamica si poate aduce chiar surprize , bate un vant de eliberare de sub tutela regelui … regele Charles nu va fi atat de admirat ca maica sa , nu are timp fizic pentru a da stralucire domniei lui cu atat mai mult cu cat vremurile sunt atat de tulburi

  • Povara ascendenței
    Așa am scris și zilele trecute asta scriu și acum
    Vazind casele regale europene ne întrebam de ce Spania Olanda Belgia a putut și aici regina nu a vrut
    Ce știe o mama despre fiul ei și noi nu o sa aflam niciodată
    C III are 73 de ani azi la urcarea pe tron se aștepta Elisabeta II ca el sa-i moara înainte?
    Eu cred cu tărie ca dacă ar fi reușit sa își ducă prima căsătorie era deja de mult rege
    Era Elisabeta II egoista și ambitioasa ?
    Elisabeta II avea și ea de dus povara ascendenței Elisabeta I și Victoria femei aflate pe tron înaintea ei ultima dintre ele pusă de destin sub fereastra palatului nu ii dădeau pace .
    Lungimea domniei ei este cred eu legată de pastrarea status quo- ului moștenit
    Nici unul din supușii nu ar fi avut curajul sa vina s-ai ceara ieșirea de sub tutela
    C III rege cu ea in viața ieșită la pensie ar fi însemnat supliciul de a vedea și traii miscari de emancipare așa cum au și îndrăznit vara acesta cu William insularii din Caraibe

  • britanicii se pot inchina in fata unei icoane sau in fata unui rege.
    Charles are de ales intre variantele astea doua, oricum altfel monarhia isi va pierde stralucirea, suflul
    pesemne ca va alege sa fie rege, maximizindu si puterea, influenta in regat.

  • Nu are cum sa fie la fel pentru că monarhia va fi alta. Se tot discuta și nu de acum despre ajustări ale rolului monarhiei in societate și al unor manifestări pentru a elimina anumite protocoale vetuste și moderniza fata monarhiei. Zilele astea se discută despre o reformă care va duce casa regală britanică spre o asemănare cu surorile din regalitățile nordice. Daca Charles va profita de diplomația regala pentru a promova teme anterioare ascensiunii la tron rămâne de văzut.

  • Domnule Cristoiu, v-am mai scris pe subiectul asta…chestia cu „rege si supusi”…nu se naste nici un om „supus”.Fiecare se naste singur, crapa singur.Nu e nicio diferenta intre asa zisii „resi” care si-au construit mafia lor in timp de secole, si orice alta „adunatura” de mafioti aparuti , dintr-un motiv sau altul, de-a lungul vremii…N-am nimic cu nimeni, dar ma scirbeste peste puterea mea de a ma putea exprima in vreun fel,ma scirbeste serios ipocrizia asta pe fata chiar, a grupei de bogatani care nu au miscat un deget ca sa fie und esint ei, au mostenit averi considerabile, iar cind au avut un sef(al casei lor) mai descurcaret acel „sef” a fost suficient de abil sa-si faca propriile legi pe care restul turmei trebuie sa le urmeze…Inegalitatea asta intre oameni va fi intotdeaua un fel de „cuiul lui Pepelea”…nu poti sa ai unu’ care sa-si duca zilele din castel in castel, sa-ti vinture din palma cu o schimonoseala pe fat, pe care unii o numesc „zimbet”, iar restul oamenilor sa-si duca zilele asa cum stim ca si-o duc in realitate. V-am mai scris pe aici, faptul ca unu’ s-a nascut in neamu’ in care s-a nascut, nu-l califica cu nimic sa preia titluri si functii. N-are decit sa-si tina avutiile mostenite, da’ de la a mosteni o avere, pina la a mosteni un titlu de conducator de tare, eu zic ca e distanta ca de la cer la Pamint.Ma uitam la clipuri pe you tube cu asa zisu’ neam regal…o gloata de ipocriti si ipocrite, niste lenesi, paduchi care nu cunosc definitia cuvintului „munca”…la ei „munca” inseama sa-ti faca cu mina, sa tina discursuri si sa infiinteze asociatii de caritate cu sutele sau miile ca altfel e vai de ei, dinc ce-ar trai????Chiar isi imagineaza cineva ca miile astea de asociatii de caritate, s eocupa doar cu „caritati”????Nu neneaca, nici gind…din asta isi dau salarii astronomice „patronii”lor. In clipa asta nicio tara de pe planeta asta nu are un conducator intreg la cap.Ala care ajunge in virf are un singur mandat acela de a-si proteja curul si avutia acumulata in timp ce continua sa acumuleze avutii neeritate. De ce credeti ca-i fute atit de mult grja Commonwelth-ului? Crede cineva ca gargara aia , enumerarea principiilor sforaitoare pe care le trimbiteaza infatuatii astia cind vine vorba de tarile commonwelth are vreo legatura cu vreun principiu adevarat? Ia sa caute cineva detalii si sa nu va surprinda ca tarile care fac parte din troaca asta in realitate trimit vagoane de bani direct in buzunarele mutrelor regale. Cit din taxele platite de omul de rind, cetatean al unei tari care apartine la troaca common-bleah ca nici nu-mi vine sa mai pronunt numele,cit din taxele astea ajung acum in conturile lu’ nea regele Sharls an treilea? I-am vazut moaca plina de” suferinta”…sufera asta pina in tinda, la fel si restul adunaturii…ii fugeau ochii in toate partile ca la vulpoi…rinjetul ala fals si arogant pe care l-a afisat in ultimele zile,nu reflecta durerea pe care te astepti sa o simta un fiu care tocmai si-a pierdut mama. Nu cinteaza ce virsta are mama….1000 de ani daca are, tot mama e, oricit de batrin ar fi „Sharls”, o mama a avut si acum e oficial „orfan”…Ma uitam la putorile alea de asa zise printese…Beatrice si Eugenia…doua nesimtite prefacute…da’, poate undeva le doare ca si-au pierdut bunica, dar la ele e mai mult bucurie – probabil stiu ce-au mostenit, si acum dupa ce bunica nu mai e, pot intra in posesia bunurilor respective…ingalata aia de asa zisa viitoare regina, aia alta pupaza cu ifose de nedescris…Bafta ei ca are o liota de consultanti, secretari, sfatuitori si ce-o mai avea, au invatat-o sa rinjeasca si sa spuna 3 vorbe goale…ca se potrivesc sau nu situatiei, n-avem noi cun sa aflam, presa o sa spuna ce trebuie ca sa ne convinga de una-alta…poate ar fi timpul sa ne mai lase in pace toti cu regi, printzipese si fosti actori ajunsi principi si mai stiu eu ce titluri isi dau parazitii astia. e timpul sa se faca schimbari serioase la nivel international. Astia care au pus labele pe putere sint incompetenti, lacomi si periculosi din cauza prostiei cu ghiotura care-i compleseste practic…cantitatea de prostie de care dispun liderii lumii, nu poate fi masurata, nu avem instrument pt asa ceva si nici unitate de masura conventionala sau neconventinala ca sa redam realitatea zilelor pe care le traim azi…nicio schimbare nu e de bun augur cind cei care vin sa preia functii sus puse, sint deja alesi…inclusiv pusul in functii pe criterii de prietenie, sau omul potrivit la timpul potrivit dupa mintea unora cu bani si interese personale,nici aia nu-i de bun augur…chiar cred oamenii ca rapciugosul asta de „sharlz”o sa schimbe ceva in bine. E ca la companiile din vest…cind pleaca cite un mahar si e inlocuit cu unul nou, asta nou incepe mai intii cu concedieri si schimbari interne care n-au nici pe mama relitatii, cu realitatea…am vazut oameni a caror cariera a fost distrusa complet, doar pt ca noul numit, intotdeauna un bou, s-a apucat de manevre doar pt ca a avut autoritatea sa le faca, nu pt ca erau necesare. Am vazut companii bagate in pamint din cauza deciziilor catastrofale luate de cite un ametit de putere. Anglia e varza de mult, doar ca nimeni nu analizeaza detasat ce-i acolo la ei si aia care stiu ce e cu adevarat or nu se baga, nu scriu, sau nu-s lasati sa scrie…n-am vazut niciodata vreun englezoi competent, e numai fisu’ de ei, aroganti, sfidatori si limitati. Baga in pamint orice ating…Omul de rind ar trebui sa se trezeasca la realitate, da’ cum s-o faca cind accesul lui la scoala e cum e…ba unii,chiar daca nu-s nevoiti, ei sint incurajati uneori sa abandoneze scoala…Apropos de un mic detaliu ca sa zic asa…ce fel de „king” o sa fie vulpoiu’ asta? unu’ foarte prost, neputincios, arogant , un om cu idei foarte putine si foarte fixe ca sa-si protejeze propria avere, il doare-n pix de tara si „supusi”…astia-s acoperirea pt bunastarea lui…Citisem mai demulkt un articol despre nea Nicu al nostru cu Nevasta lui…o fosta angajata de-a lor povestea cum ca Ceuauseasca nu-si dadea niciodata la spalat lenjeria intima, a ei si a lu’ nea Nicu, fara sa o spele ea mai intii…v-p imaginati pe …Dumnezeu s-o ierte…facind asa ceva? Probabil ca a purtat cite o pereche noi-nouti in fiecare zi din viata ei ca doar isi permitea financiar…tot „supusul” ii platea si hainele, si mincarea…asa ca nici nu meritsa sa faci comparatie…noi cica am avut un „dictator”…multi acuza pe cei care il pomenesc pozitiv, de „nostalgie”…da’ am avut un CONDUCATOR, care in 25 de ani a reusit sa tina generatii de copii la scoala, a construit…cit a facut, a facut…important e ca a facut ceva…astia de azi fac nimic…fac pe ei…fac o laie…isi umfla conturile personale dupa modelul vestic…in Anglia ce-au realizat in decurs de 70 de ani? cum e scoala lor in comparatie cu ce-a fost la noi????Ca daca scoala lor e mai buna, cum se face ca multi copii romani merg de la clasa a V-a In Romania, direct la clasa a VI-a si unii chiar a VII-a…Trezirea la realitate e importanta in zilele astea…avem nevoie de un nea Nicu care sa traga linie si sa inceapa sa construiasca, sa refaca scoala si s-o faca accesibila fiecarui copil roman…nu mai lasati imbecilii ca funeriu, Cimpeanu, adormitii si ratatii de dinaintea lor, abramburica, anisie si ce timpiti s-au mai perindat pe acolo, nu-i mai lasati sa-si bata joc de scoala…nu in ultimul rind, nu mai copiati bai nene de la la case straine.Nu mai copiati aiureli.Ce-i la altoo, lasa sa fie la ei…la noi constuiti temeinic, pornind de la baze reale si solide, nu dupa luturii din capu; unuia sau altuia…Era sa uit… nou’ „king”se dadea ca-i descendent de-al lu’ Vlad Tepes…stai sa vezi ca daca apuca incoronarea si nu crapa si asta de batrinete, pe pariu ca o sa incerce la sfirsitul mandatului lui ciolhanitu’ de la noi, sa sugereze referendum de revenire a Romaniei la monarhie. Oricit de nastrusnica pare ideea asta, asteptati si-o sa vedeti cum o sa se bata apa-n piua pe tema asta…cred ca e goana dupa teritorii si care prinde ce…tineti minte cind v-am scris ca Vladutz Putinel a sa ajunga sa patruleze prin Delta Romaniei????Va amintiti? N-ati crezut atunci, apoi au inceput cu ghiulelele peste ucraienieni si totul a devenit mai clar…In ape tulburi se pescuieste mult mai usor…ce traim noi sin ape deosebit de tulburi unde interesele meschine ale unora depasesc imaginati omului de rind…de aia e timpul sa se traga linie serios si sa ne lase toti in pace, sa ne alegem niste conducatori in stare sa mute macar o piatra ca la astia de azi le e lene sa se si uite spre piatra…ce s-o mai ridice….Aia e.

  • Orice parinte doreste , la un moment dat, sa-si vada copilul cum duce mai departe ceea ce el a construit ; o mama cu atat mai mult …dar Regina unui puternic imperiu nu a dorit asta , asa cum nu a dorit nici ca sotul ei sa fie numit rege , pana la moartea lui a fost print consort ; Regina a tinut fraiele puterii cat viata i a ingaduit , nu a vrut ca in timpul vietii ei sa-l vada pe Charles schimband ceea ce ea cimentase in anii lungi de domnie , sub juramant si legamant ; se zvonise la un moment dat ca pe tron va urca nepotul si nu fiul imbatranit in asteptare … Charles va fi total diferit de mama sa si regina a stiut asta …el va schimba cu totul monarhia britanica , simplu fapt ca a reusit sa si impuna amanta in ciuda tuturor , sa si- o tina aproape si in timpul casatoriei cu Diana si apoi sa si-o faca nevasta si acum regina consoarta spune multe despre felul sau perseverent si rabdator intr ale schimbarii … desi Diana s a plans in repetate randuri de Camilla , desi britanicii o iubeau pe Diana si o urau pe Camilla , in timp Charles i a convins pe britanici sa o accepte pe Camilla ca nevasta si acum ca regina consoarta … viii cu viii si mortii cu mortii …asa cum multi au afirmat , multi regi au avut amante ,dar putini au facut din amante neveste -regine … Charles, e clar , a schimbat deja multe cutume ale casei regale si pana la incoronare monarhia va fi tot mai departe de ceea ce ea reprezenta pe vremea lui Elizabeth the second … in inconstientul colectiv , exista chiar asteptare pentru schimbare , totusi 70 de ani de domnie ai Reginei au insemnat o era si acum se prefigureaza inceputul alteia … va fi bine , va fi rau , cine poate stii ? dar va fi cu siguranta altfel …

    • Charles va fi rege si pentru o mica bucatica de Romanie , acolo unde are proprietati ( Viscri , valea Zalanului, de pilda ) , unde are angajati -supusi, de unde isi obtine venituri , unde si a impus viziunea lui cu privire la ecologie, activitati economice durabile ce pun in valoare resursele locale ale comunitatilor rurale, turism ecologic rural, renovarea caselor cu arhitectura traditionala etc … cred ca in curand fiii lui vor veni in recunoastere in Transilvania , vor prelua conducerea activitatilor fundatiei fostului print mostenitor , actual rege

      • Acum, cu aceasta icoana care a inceput serviciul la 73 de ani, sunt sanse mari de a avea un razboi in Europa.

  • al 3lea Sharlatan
    de ce nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *