Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Valorile actuale şi curăţenia de primăvară

Faptul că valorile umane fie s-au degradat, fie ne-au fost recalibrate, fie ne-am obişnuit să le ignorăm, şi certitudinea că doar ici-colo câte o mână de oameni – medaliaţi la bună voinţă şi dreaptă credinţă – continuă să poarte stindardul încă viu (din păcate, prea adesea terfelit) al demnităţii şi al virtuţii, faptul că ne-am pus poalele-n cap sau ne-am băgat căpăţâna în nisip, sunt adevăruri incontestabile, cunoscute şi recunoscute (îndrăznesc să presupun) de toată lumea. Ispitiţi de confortul ieftin şi dedaţi irecuperabil „la dulce”, am devenit din ce în ce mai obedienţi şi mai slugarnici, mai stafidiţi şi mai îngrădiţi. Ne refuzăm plăcerea lecturilor, a drumeţiilor, a râsului senin, a conversaţiilor pline de substanţă. Încredinţaţi că suportăm vremelnic o justificată şi inofensivă perioadă de tranziţie, ne-am aşezat în cuibarul şubred şi, aparent, ocrotitor al resemnării. Când însă acest răstimp aduce cu sine doar ignoranţă şi resentimente, apatie şi frustrări, când valoarea incomensurabilă şi omniprezentă a banului dictează ritmul globalizării şi condiţionează starea vieţii fiecăruia dintre noi, când agoniseala proprietăţilor şi sporirea avuţiei (considerate ca prioritate maximă) canalizează orice existenţă înspre un ţel iluzoriu şi (pentru majoritatea) inabordabil, când preocuparea de sine şi grija constantă a zilei de mâine descurajează sentimentul empatiei şi instinctul dobândit al solidarităţii, al întrajutorării, când echilibrul planetei întregi se clatină şi se prăbuşeşte sub ochii noştri, când toate acestea şi atâtea altele dau un curs nefiresc orânduirii în care ne ducem (de bine, de rău) veacul, când nimic nu merge aşa cum s-ar aştepta cetăţeanul de rând, e semn că a sosit ceasul să ne realiniem sufletul, spiritul şi trupul, astfel încât armonia şi adevărata linişte interioară să sporească şi să ne îmbogăţească, unul lângă altul, convieţuirea. Prin urmare, priviţi cu îngăduinţă recomandarea (poate prea directă) că ar fi datoria noastră morală, a tuturor, să învăţăm pe dinafară spusele scriitorului James A. Michener: „Valorile sunt legile spirituale care asigură organizarea şi disciplina unei societăţi. Fără ele, naţiunile – şi indivizii – o iau razna.” În fond, dacă popoarele îşi doresc cu adevărat pacea, e timpul să renunţăm la şicane, la asupriri şi, nu în ultimul rând, la atitudinea de flăcău răzgâiat (cu precădere a „norocoşilor” ajunşi la putere) căruia i se permite şi i se înghite orice doar fiindcă poate.

Să începem, aşadar, curăţenia de primăvară. Ca un prim pas, propun să ne uităm cu atenţie prin cotloanele cele mai ascunse ale creierului şi să despăienjenim toate firidele „buclelor din cap”; pe urmă, am face bine să adunăm laolaltă proastele obiceiuri, aerele înfumurate şi apucăturile îndărătnice şi să le azvârlim, fără nici o părere de rău, la gunoi. Doar făcând atât, vă asigur, deja arătăm şi ne simţim mult mai bine. Zâmbiţi, nu-i aşa?! Acum e momentul să redăm luciul ferestrelor sufletului (da, aţi intuit bine, ochii sunt acele ferestre ale sufletului), astfel încât privirea noastră să răzbată mai în profunzime şi să îi desluşească mai limpede pe toţi cei care ne sunt alături. Să le dovedim, bunăoară, că nu doar ştim că există, ci, cu atât mai mult, că ne pasă de ei şi căutăm să le cinstim prezenţa. Ca o consecinţă uşor de întrezărit, deducem numaidecât că a sosit clipa în care trebuie să ne clătim bine gura. Sper că nu aveţi de gând să mă întrebaţi de ce. Răspunsul, în acest caz, e cât se poate de simplu. O dată dinţii spălaţi, „muşcăturile” noastre vor isca, în locul usturimilor şi a cangrenelor, doar mici inflamaţii, nu mai mari decât o zgaibă, şi îmbujorări fireşti ale pielii ca o mărturie a comportamentului inadecvat de care face dovadă seamănul nostru. Unde mai pui că limba, acum filtrată de impurităţi şi catifelată, în armonie deplină cu muzica sferelor, va picura în urechile ascultătorilor susurul unor vorbe alese cu multă consideraţie şi un noian de chiote de bucurie sau de încurajare.

Eu, unul, am convingerea că dereticatul şi reorânduirea sinelui este o treabă strict personală şi că nimeni n-ar trebui să-şi bage nasul în bucătăria celuilalt. Totuşi, haideţi să ne amintim un proverb, adus parcă de adierile blânde ale vreunui tălmaci oriental (îmi pare rău că am uitat cum îl cheamă), care zice cam aşa: „Înţelepţii nu au nevoie de sfaturi, dar numai nebunii nu le ascultă.” Cu alte cuvinte, dacă vă simţiţi copleşiţi ori şovăitori, dacă aveţi nevoie de o povaţă sau de o motivaţie în plus, dacă presupuneţi că n-aveţi suficientă energie şi voinţă, dacă v-ar prinde bine o mână de ajutor, apelaţi cu încredere la cineva apropiat, la cineva în care aveţi încredere, la cineva pe care îl respectaţi şi îl preţuiţi din toată inima. Vă asigur, onoarea şi folosul vor fi al amândurora.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *