China i-a arestat, demult, pe oficialii care nu l-au crezut pe medicul care a semnalat periculozitatea noului coronavirus. Medicul respectiv a decedat, dar la ei nu merge expresia cu „mortul e de vină”, așa că acei oficiali vor plăti. Poate chiar cu viața.
În lume, au început arestările la nivel înalt pentru achiziții făcute la suprapreț, pentru speculă și pentru toate faptele de corupție săvârșite pe perioada pandemiei.
La noi, agenda publică este acaparată de accidentul de la Kaufland, unde doi cetățeni au fost brutalizați de polițiști. E o adevărată întrecere în a le găsi celor doi vini.
Pe acest fond isteric creat de doi cetățeni nesupuși, temător, privind în toate părțile, șeful DNA, Crin Bologa, a făcut anunțul că aprigii procurori anticorupție au ieșit din catacombe și au demarat niște anchete. A început cu o scuză: „În perioada celor două luni ale stării de urgență, am fost obligați să ne reducem activitatea, să limităm numărul de cauze în care desfășurăm anchete, pentru a respecta dispozițiile celor două decrete de instituire a stării de urgență pe teritoriul României și pentru a proteja sănătatea angajaților și a persoanelor cu care interacționăm”. De dragul sănătății angajaților, dar mai ales a suspecților, DNA a intrat în hibernare din martie. De parcă, din bugetul colosal, nu ar fi putut cumpăra niște combinezoane de cosmonauți, nu s-ar fi putut înfiltra și presta activități specifice unui anchetator care nu se ascunde sub pat când vine primejdia. Uite că vânzătoarele au fost mai viteze decât vajnicii procurori, să nu mai vorbesc de gunoieri.
„Corupția și frauda în achizițiile publice efectuate în condiții de pandemie nu sunt o preocupare doar în România, ci se află în toată lumea ”sub reflector”, pentru că s-a constatat că există oameni și companii care au înțeles să profite în mod nelegal de pe urma acestei tragedii, iar riscul corupției poate reprezenta o piedică majoră în fața eforturilor de rezolvare a acestei crize sanitare globale”, a mai spus timid Bologa. Din nou, alții, chiar și în Sicilia, unde nu te joci cu mafia, au dat nume și prenume. Aceeași practică o avea și DNA, plus târâtul încătușaților pe scări. Acum, când e vorba de sănătatea unui popor întreg, i-a lovit discreția.
Șeful DNA a explicat că au instrumentat, în această perioadă, cauzele urgente (în care au fost dispuse măsuri preventive; în care au fost organizate acțiuni de flagrant; în care există pericolul dispariției probelor) și cauzele penale de corupție legate de pandemia generată de coronavirus.
La a doua, au deschis 33 de dosare penale.
„În aceste cauze se efectuează cercetări și în măsura în care activitatea de urmărire penală și reglementările privind comunicarea publică o permit o să aducem la cunoștința publicului rezultatele”, a spus Bologa.
Aceste afirmații ne fac pe noi, popor de conspiraționiști, să credem că se negociază puternic pe sub masă.
Șeful DNA a spus că au primit informații și de la SRI deși nu mai au protocol.
„Ca tipologii de anchete privind pandemia au reieșit:
a. încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, atribuirea, derularea unor contracte de achiziții publice directe a unor echipamente de protecție (măști, viziere, combinezoane, izolete),
b. achiziționarea de măști medicinale, neconforme, considerate periculoase și interzise în UE și
c. stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină”, a explicat Bologa.
Toate sunt foarte interesante, noroc că Libertatea, de exemplu, a dat și date concrete. Cum ar fi Unifarm, care a cumpărat izolete la preț de mașină.
Punctul c este foarte interesant și, dacă se va merge până-n pânzele galbene se vor descoperi frății de milioane, de euro, între lideri politici și hoteluri transformate în centre de carantină.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a atras atenția că „tratamentul penal” al fraudelor în achizițiile publice pe timpul stării de urgență are anumite limite inerente, generate de:
– derogările de la procedura achizițiilor publice stabilită de Legea nr. 98/2016 prevăzute de Decretul Președintelui nr. 195/2020, respectiv faptul că autoritățile contractante pot achiziționa direct materiale și echipamente necesare combaterii efectelor pandemiei, cu depășirea pragului stabilit de art. 7 alin. 5 din Legea 98/2016
– în măsura în care identificăm încălcări ale legislației secundare, intervine limita stabilită prin Decizia CCR 405/2016 care ne împiedică să considerăm fapta respectivă ca reprezentând abuz în serviciu.
Despre asta este vorba și de aceea se trage de starea de urgență/alertă ca de o zi de post. Că, așa cum spuneau Arafat și Cercel, ei sunt dispuși să împiedice răspândirea virusului, cu condiția să nu se ia ulterior procurorii de ei.
Noroc că șeful DNA emite niște principii morale solide: „Săvârșirea unor infracțiuni de corupție este un lucru grav, săvârșirea unei infracțiuni de corupție în timpul unei pandemii și în legătură cu limitarea efectelor acesteia este și mai grav și periculos pentru sănătatea unei societăți”.
Stati in case , ca pe afara ne ocupam noi…
Ti se face scârbă. Si ăștia sunt toata ziua cu statul de drept in gura. State nu mai exista de vreo 50 de ani. Sunt doar grupari de indivizi care fiecare au interesele lor pe spinarea robilor. Ca in feudalism. Asa cum noua ordine mondiala nu este decat un colonialism corporatist.
Motto-ul DNA este si va fi: Dragnia e de vina!
Bologa ăsta e un biet prăpădit , după așa declarații. ca toți cei din DNA care-și păzesc salariile și lenea. Ce jenant
Felicitări 😛
felicitari pentru curaj si pentru ca nu lasati presa sa moara