Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Vasile Astărăstoae: Regimul totalitar politico-medical este foarte periculos

Într-o emisiune eveniment la cristoiuTv, duminică seara, prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae a atătat, cu argumente, de ce procedura de măsurare a temperaturii populației este ineficientă și fără nicio logică.
„Domnul ministru ne-a spus că este triaj epidemiologic. Domnul secretar de stat, Raed Arafat, a spus că este o măsură normală și cu ocazia asta ne protejează și de purtătătorii asimptomatici. Dacă este asimptomatic, înseamnă că nu are febră. Măsura este total inutilă din punct de vedere practic. 90 la sută sunt asimptomatici, pe ăștia poate să-i termoscaneze de o mie de ori, că ei poartă virusul în continuare, să spunem așa, prin contrabandă, că nu le-a dat nimeni voie să-l poarte, și-l răspândesc la fel. Și acum se discută dacă asimptomaticii răspândesc sau nu, dar asta e altă discuție. Pentru 10 la sută din populația infectată, care la noi este de 18 000 de oameni, pentru 10 la sută din ei face acest lucru”, a explicat invitatul. Medicul a făut și precizări de natură tehnică.

„Termoscanerele care sunt profesionale costă foarte mult, până în 4000 de euro. Acestea îți iau temperatura exact. Cele care sunt acum la magazine sunt cele de 100-300 de euro, că am văzut și eu am fost la un magazin. Nu au vrut să mă scaneze, mi-au spus: Dvs. ca doctor, cred că știți, nu trebuie să vă spunem noi. Sunt termoscanere industriale, au o marjă de eroare de plus-minus 3 grade. De aceea, unii au 32 de grade, de acum le făceam și înmormântarea, la hipotermie de 32 de grade”, a spus Vasile Astărăstoae.

Reputatul medic a contactat autoritățile sanitare și i-a întrebat care este eficiența acestei măsuri, dar nu i s-a răspuns, de aceea prezice că vor fi consecințe grave: „În această istorie a nebuniei, lumea acceptă orice măsură și gradual și putem ajunge la o dictatură sau un regim totalitar politico-medical care este cel mai periculos”.

Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii a pus problema că, în cazul celor cu temperatură peste 37,3, este obligatoriu să se ia măsuri: „Cine te trimite la medic, bodyguardul? Nu a fost încă niciun caz, va fi un breaking news când se va întâmpla”.

Vasile Astărăstoae a spus că nu înțelege cine și de ce a fixat acest prag, care nu este o caracteristică a infectării cu noul coronavirus. „Temperaturile de 37,3, aceasta este o barieră care nu am înțeles de ce a fost pusă, poate fi realizată și în stări normale. Dacă alergați sau faceți o muncă fizică, aveți temperatura tegumentară, aici pe frunte, de 37,6. Emoțiile, iarăși. Eu mă gândesc la copiii care dau bacalaureatul, au emoții. Dacă au mai mult de 37,3 pierd bacalaureatul, deși sunt perfect sănătoși. Stări fiziologice, de exemplu, menopauza, menstruația, au peste 37,3. Nu am înțeles de unde au scos și în ce carte au văzut că această temperatură este caracteristă SARS-COV2, când caracteristică este febra foarte mare 39, 40. Dacă cineva are niște argumente științifice, le accept, dar până atunci nu pot să o înghi chiar așa. Am niște îndoieli și îndoielile sunt normale”, a declarat medicul.

Invitatul a mai precizat că măsurile sunt prea multe în raport cu pericolul și că erau suficiente cele de distanțare fizică, purtarea măștii în anumite locuri și, desigur, igiena.