Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Vasile Astărăstoae: Unii s-au îmbolnăvit din cauza falsului sentiment de siguranță dat de purtarea măștii

Invitatul de duminică seara la cristoiuTv, prof. univ. dr Vasile Astărăstoae, a vorbit și despre un subiect care a creat multe controverse: dacă este sau nu necesară purtarea măștii.
„În locurile aglomerate, purtarea măștii este necesară. Dar masca poate să fie și primejdioasă, trebuie să fie utilizată cu rațiune. Să vorbim despre măștile chirurgicale, pe care le purtăm noi, pentru că măștile profesioniste pot opri virusul. Porii măștilor chirurgicale sunt de ordinul micronilor, particulele virale, sunt nanoparticule, deci trec pe acolo fluierând. Ce face masca? Masca îl protejează pe celălalt, nu pe tine. Pe principiul solidarității, poți să o porți, dar nu așa cum s-a impus, să o poarte toată lumea, la serviciu, oriunde”, a explicat medicul.

Vasile Astărăstoae crede că pe stradă nu este necesară, că distanța fizică este suficientă pentru siguranță. Cât despre fular sau eșarfe, acestea sunt total inutile. Purtarea măștii poate fi și o capcană: „Masca îți dă un sentiment de siguranță și nu mai iei nicio măsură. Spălatul pe mâini este cel mai bun tratament, nici dezinfectant în exces, că faci dermatită. Săpun  și apa, de câte ori ai ocazia. Da, pune la intrare în magazin sau orice instituții apă și săpun să se spele lumea. În rest, să poarte toată lumea mască, acum când panta infectării este descendentă, este o absurditate”.

Medicul a precizat că oricum, acum când oamenii sunt ca într-o oală sub presiune, foarte iritați, li se mai dă un motiv. „Pentru că, una este să spui că o porți doar în acele locuri și alta să spui cuiva că 8 ore la serviciu trebuie să stai cu mască. Masca profesională, da, respiri și mai ușor. Noi, care suntem ochelariști, ce facem, tot timpul se aburesc ochelarii?”, a spus invitatul.

Întrebat de realizatorul emisiunii, Ion Cristoiu, dacă nu s-ar putea perfecționa și masca, să fie mai suportabilă, Astărăstoae a spus că cele mai indicate sunt măștile profesionale, dar acestea nu se prea găsesc, e mai complicat procesul de fabricare. „Măștile care sunt în România, nu le controlează nimeni, și nu îndeplinesc condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o simplă mască chirurgicală. Fac unii în ateliere, dar fără să întrebe care sunt dimensiunile porilor, să meargă la controlul de calitate și le pun pe piață. De aceea, foarte multe cazuri au apărut din cauza sentimentului de siguranță, fals, că a purtat mască și, de fapt, nu a avut efectul scontat”, a declarat medicul.

Astărăstoae a explicat că virusul nu se ia atât de repede cum se tem unii: „Dacă ai trecut pe lângă virus, nu înseamnă că te îmbolnăvești imediat. Virusul trebuie să aibă o anumită concentrație. Să presupunem că ai intrat în magazin și ai pus mâna pe o suprafață pe care cineva a tușit. Dacă ai dat cu mâna acolo, nu înseamnă că automat te îmbolnăvești. S-ar putea să nu fie concentrația de virus. Nu înseamnă că din cauza mâinii, ci dacă îți bagi mâna în nas, în gură, îți ștergi ochii, așa pătrunde în organism”.

Medicul nu este împotriva purtării măștii și a conchis: „E bine să se poarte masca, dar în anumite condiții, circumstanțe. Treaba asta, ca lumea să poarte mască tot timpul nu este justificată științific. Eu nu iau de la mine, mă uit și eu în literatura științifică”.