Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Viața fără violență este cea mai frumoasă viață | Prin tribunale ca prin viață

Împlinisem 40 de ani (2013) atunci când am dat viață proiectului „Viața fără violență”, proiect ce mi-a marcat existența. Eram atât de încrezătoare în visul meu și Dumnezeu a făcut ca el să prindă viață. Chiar dacă am muncit enorm, Dumnezeu mi-a dat putere să merg mai departe și să nu renunț.

Copiii, elevii, adolescenții au fost în centrul universului meu și azi sunt fericită când întâlnesc tineri, deja oameni cu studii superioare și îmi spun: „ați fost în școala mea”, sau „m-ați ajutat”… Este uimitor să știi că ai motivat mulți tineri, unii dintre ei, chiar au terminat facultatea de drept și astăzi, după 8 ani de educație juridică în școli, te uiți în urmă și te întrebi: Eu am făcut asta? I-am ajutat oare suficient pe acei tineri? Un lucru îl știu sigur: voi continua…

Au fost 8 ani de educație juridică în școli, de campanii de informare și conștientizare, de evaluare și recunoaștere a meritelor tuturor copiilor și tinerilor implicați în diminuarea actelor de violență în școli.
Întotdeauna faptele noastre sunt cele care vorbesc despre noi.

Iată, în anul școlar 2013 – 2014, am început proiectul „Viața fără Violență”, privind prevenirea violenței în școli printr-un proiect „pilot”, apoi, 8 ani consecutiv am fost prezenți în școlile și liceele din București, precum și în alte județe ale țării.

Îmi amintesc și acum cu entuziasm întâlnirea mea cu Domnul Constantin Trăistaru, fost inspector general ISMB și cu câtă încredere a primit propunerea mea de derulare a proiectului „Viața fără Violență”.

Se întâmpla în septembrie 2013 și era pentru prima dată când cineva făcea ceva concret pe latura prevenirii violenței în școli. Abia se încheiase un Protocol de colaborare între Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Ministerul Public, în baza căruia specialiștii în drept puteau să meargă în școli și să deruleze campanii de informare și conștientizare a educației juridice.

Da, așa am adus eu la aceiași masă, specialiști în drept, precum și instituții ale statului care au înțeles că în unitățile de învățământ este necesar ca elevii să cunoască:

  • ce drepturi şi ce obligații au în societate;
  • că răspund penal de la vârsta de 14 ani;
  • care sunt limitele de când faptele lor devin infracţiuni;
  • ce măsuri educativ – preventive, privative sau neprivative de libertate se pot lua, atunci când încalcă legea;
  • că nimic nu te absolvă de necunoaşterea legii

Și astăzi parcă aud vocea Domnului Mihai Voicu, fostul șef al Poliţiei Capitalei care la lansarea proiectului „Viața fără Violență”, ediția 2015 -2016, la Biblioteca Națională a spus, citez:Doamna Avocat Olaru, a reușit să aducă la aceeași masă toate instituțiile statului implicate în prevenirea și combaterea violenţei în școli”. Precizez, că Poliția Capitalei, prin serviciul prevenire a fost partenerul de bază în derularea proiectului „Viața fără Violență”, polițiștii fiind prezenți în școli alături de ceilalți colegi. Cartea pe care am lăsat-o pe băncile elevilor a fost manualul de educație juridică „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”, manual elaborat de Poliția Capitalei.

Și încă ceva la fel de important, Dan Antonescu, col (r) criminolog, este polițistul, colegul și prietenul de bază care a rezistat în toți acești ani de voluntariat. 

Mergând mai departe în povestea mea, a fost o binecuvântare pentru mine în toți acești ani, deoarece am putut forma echipe, motiva mulți colegi juriști (avocați, judecători, procurori, polițiști), psihologi, profesori, părinții și împreună să ajutăm copiii și adolescenții să cunoască informaţii cu caracter educativ-preventiv pe linie juridică, să deruleze campanii de prevenire a violenței în școli și la încheierea fiecărui an școlar, aceștia să se bucure de evaluare și recunoaștere a meritelor lor.

La fel de important este să știți că încă din anul 2106, am încercat să conving și Administraţia Prezidențială de necesitatea implementării educației juridice în școli.

Iată, mesajul Preşedintelui României Klaus Iohannis, cu privire la proiectul Viața fără Violență, transmis elevilor prin intermediul Doamnei Consilier de Stat al Administraţiei Prezidenţiale Iulia Huiu, timp de 3 ani consecutiv:
„Preşedintele României, Domnul Klaus Iohannis, vă urează să creşteţi acest proiect Pas cu Pas şi să ne vedem şi în anii care urmează”.

Începând tot cu anul şcolar 2015-2016, s-au alăturat echipei de specialişti din proiectul „Viaţa fără Violenţă” și politişti din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, care au interacţionat cu elevii pe teme legate de educaţia rutieră.

Tot în anul 2016, ni s-a alăturat Administrația Națională a Penitenciarelor – Fii și tu parte în prevenirea infracţionalităţii!
Împreună am derulat campanii de prevenire, fie că vorbim de delicvenţă juvenilă sau de infracționalitate în rândul adulților, ambele afectând conviețuirea socială, familia, liniștea, siguranța noastră, a tuturor, dar și societatea în general, economia și buna dezvoltare a statului. Să nu uităm că, scopul executării pedepsei este acela de a preveni săvârșirea de noi infracțiuni după ce deja a fost aplicată o pedeapsă, dar pe de altă parte, ideal ar fi să reușim să prevenim infracțiunile înainte de a se pronunța o condamnare.

În baza acestei colaborări s-au realizat vizite în instituțiile de învățământ din București la care au participat reprezentanți ai ANP și au discutat cu tinerii despre efectele nocive ale infracționalității, consecințele unei condamnări, dar și despre posibilitățile de reintegrare ale persoanelor custodiate.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava au fost gazde pentru liceenii din capitală care au avut ocazia de a împărtăși impresii și experiențe cu deținuții din aceste locuri de deținere.

Este greu să povestesc 8 ani din viața mea în slujba elevilor și adolescenților. Dacă închid ochii, pot să revăd totul atât de limpede deoarece pasiunea și dorința mea de implicare necondiționată, a fost mai presus de orice.

Și chiar dacă multă lume nu știe, bucuria mea este mare, deoarece am interacționat cu mii de elevi, am râs și am plâns împreună cu ei, am realizat filmulețe și materiale de prevenire cum nu vă imaginați de bine, am convins personalități marcante să vină și să le vorbească copiilor, unii i-au impresionat, alții au fost modele pentru ei.
Toate detaliile, campaniile de prevenire a violenței în școli la nivel național le puteți urmări pe site-ul www.viatafaraviolenta.ro

În concluzie, după ani buni de voluntariat, sunt bucurosă că efortul nostru, al echipei de avocați, judecători, procurori, polițiști, psihologi… nu a fost în zadar. Tristețea însă rămâne, deoarece nu am fost suficient de mulți voluntari ca să putem asigura educația juridică în toate școlile din sistemul preuniversitar.
Totuși, scopul a fost atins dintr-un singur punct de vedere, întrucât după 8 ani, am reușit să motivăm decidenții noștri să implementeze educaţia juridică ca și materie în curicula școlară.
Astfel, în toamna anului 2021, Președintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat, decretul privind promulgarea unui proiect de lege ce modifică Legea Educației Naționale.

Practic, Educația financiară și cea juridică vor fi studiate începând cu clasele primare din anul școlar 2022-2023. O să vedem, practic cum se va preda educația juridică și dacă juriștii pot să predea în școli fără nicio problemă.
Însă până atunci, atrag atenția asupra violenței din școlile românești în care, din păcate, 1 copil din 4 este umilit de către colegii lui, iar 1 copil din 6 este bătut în mod repetat.

Odată cu pandemia activitățile antiviolență din școli au fost diminuate semnificativ și nu am mai putut promova ideea de educare a copiilor în armonie, iubire, respect și solidaritate. Acest mesaj trebuie transmis şi să se manifeste în fiecare zi.

Trebuie să ne unim forțele cu toții și să luptăm împotriva violenței de orice fel, pentru ca toate formele agresiunii întâlnite în şcoli – de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, să se diminueze, iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte să se dezvolte pe o bază de armonie şi toleranţă, în care să primeze puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei.

Și ca să închei într-un final, vă invit să urmăriți un filmuleț pe care îl atașez, și unde veți putea viziona prezentarea pe scurt a proiectului realizat imediat după un an de la derularea proiectului pilot din anul 2014. Timp de 7 min. puteți vedea imagini, mesaje și filmulețe antiviolență realizate de elevi, iar eu, mult mai tânără atunci și entuziasmată povestesc din toată inima ce am reușit să facem și ce ne doream să se întâmple. Și iată, mesajul de la final s-a împlinit.

YouTube player

Munca noastră este consemnată aici www.viatafaraviolenta.ro și în inima mea.
Și da, pot spune acum că faptele noastre ne recomandă!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *