MOTTO: „Din toată lumea, numai românii şi africanii au ştiut cum să sculpteze în lemn”. Constantin Brâncuși
În vara lui 2019, am observat la Breaza un personaj din alt film. Un om de culoare stătea pe o terasă la un suc. Era singur. Am vrut să-i vorbesc, să văd ce e cu el în orașul nostru, dar nu am considerat potrivit momentul. Acum, după un an, l-am revăzut.
Într-o seară, când făceam cotidiana cură de aeroterapie înainte de culcare, pe strada principală, tot ca în cazul Sandei Țăranu de acum câteva zile, îl văd pe domnul cu pricina, alături de o doamnă înaltă, cu o ie superbă. Stabilim să ne revedem la o limonadă în viitorul apropiat.
Așa am cunoscut familia celor doi, Anca din România și Mohamed Yahya El-Khalifa Abdalla, din Sudan. El are acum 75 de ani.
Sunt căsătoriți de peste 50 de ani, timp în care au trăit în multe țări, apoi au venit verile la Breaza, oraș în care s-au stabilit permanent din anul 2016.
Mohamed este medic de meserie și a profesat în diferite zone ale globului, niciodată însă în România.
A studiat Medicina în țara noastră și s-a specializat în Pediatrie.
Anca din România și Mohamed Yahya El-Khalifa Abdalla, din Sudan, au trei copii, două fete și un băiat, la fel ca și noi.
Dacă mă gândesc bine, este singurul om de culoare pe care l-am văzut la Breaza. În cartierul nostru, acum locuim în zona Liceului Aurel Vlaicu, mai este doar o fetiță mulatră pe care o admirăm mult pentru determinare, mobilitate, cozile împletite cu materiale albastre și îndemânarea cu care conduce un skateboard.
Am fost într-o seară cu cei doi la aceeași terasă unde l-am văzut pe Mohamed prima oară. Soția lui ne-a povestit, cu lux de amănunte, multe episoade din viața lor palpitantă, dar și a copiilor, care au întâmpinat, fie în România, fie în alte state, tot felul de greutăți administrative în începerea diferitelor școli, ori recunoașterea anilor de studii anteriori făcuți pe alte meridiane ale globului.
Anca vorbea trepidant, iar Mohamed încuviința, dând liniștit din când în când din cap, cu privirea pierdută melancolic în peisajele africane ale copilăriei sale.
A fost emoționant să aflăm modul sistematic în care Mohamed a fost ajutat, în timpul studiilor medicale, de soția sa, astfel încât a absolvit strălucit facultatea.
Iată doar câteva secvențe din viața unei familii cu un destin aparte. O viață tumultoasă cu multe încercări, dar și cu mari satisfacții și bucurii. O familie privilegiată care a cunoscut țări cu diverse culturi și civilizații. Acum, când cei doi trăiesc fericiți a treia tinerețe, Dumnezeu le-a dat un loc liniștit și frumos aici, la Breaza noastră, unde am avut bucuria să îi cunoaștem.
Le urăm viață lungă, să se bucure de viață, copii și nepoți care vin mereu să respire aerul din micul Davos.
Am început cu sculptura, termin tot cu ea. Pe masa mea de lucru, este o sculptură de lemn, autor Gavril Nichitean. Titlul ei este „Cuplu”. Un frumos cuplu este și cel alcătuit de Anca și Mohamed.