Ce au în comun thalidomida și vaccinurile pe bază de ARNm – dincolo de reclama agresivă care li s-a făcut? Ce are a face orientarea „de stânga” sau „de dreapta” a unui simplu electron cu Facerea însăși? De ce ne fascinează imitarea vieții mai mult decât viața propriu-zisă, și în ce scop vrem s-o deturnăm, însuflețindu-i imaginea din oglindă și tulburându-i predilecția pentru asimetrie? De ce umanitatea nu-și mai găsește locul și nu mai are astâmpăr de când s-a autoproclamat Încoronarea Creației? De ce oamenii nu mai au răbdare cu timpul și vor cu orice preț să calce de-a-ndăratelea pe urmele evoluției? Aș vrea să pot afirma că omul acționează astfel pentru că… poate, dar realitatea vine cu contraziceri dure și mai ales dureroase. După ce ne-am dovedit incapabili să apreciem și să întreținem ce avem mai de preț, ne hazardăm la plăsmuirea unei vieți în oglindă și a unui univers paralel, cu speranța că asta ne va neutraliza și anula erorile de până acum.
De la Aristotel încoace mulți și-au încercat norocul trudindu-se să dea de urma Facerii. Puțini s-au apropiat însă de tezaurul cu secrete perfect cifrate, și nimeni nu s-a ales până acum cu mai mult decât o licărire ce s-a stins treptat după întortocheate călătorii prin retortele laboratoarelor. Nicio știință nu a reușit să însuflețească vreun boț de humă și până și cele mai performante tehnologii au capitulat în fața unei simple molecule de ADN. Mulți au intuit puterea luminii, a magnetismului și a radiațiilor cosmice – a energiei în general – la nașterea vieții pe planetă, cu toții au întâmpinat însă dificultăți la demonstrarea teoriilor. Unul dintre temerari a fost L. Pasteur, care a sesizat în urmă cu aproape două secole asimetria vieții pe plan molecular și, deși și-a pus multe întrebări și a emis multe ipoteze despre orientarea spațială a tartratului din vin, nu i-a ajuns viața să afle răspuns la toate, așa că le-a lăsat în seama generațiilor ce aveau să-i urmeze. (Un lucru de neconceput pentru grăbiții de astăzi care vor să-și savureze instant glorificarea, coste cât o costa și plătească cine și cum s-o nimeri!)
Pe cât de fascinant sună descoperirile despre performanțele naturii, pe atât de alarmante sunt intențiile de fructificare a cunoștințelor, fiindcă s-a dovedit că nu întotdeauna știm ce facem. Citeam deunăzi despre recente nonsensuri din lumea medicală: În condițiile în care planeta e înțesată de copii fără adăpost, subnutriți și orfani, câțiva experți orgolioși se fălesc cu realizări impunătoare precum transplantul de uter! Nu pentru orice buzunar, se înțelege, fiindcă moftul de a aduce pe lume propriii bebeluși costă în jur de 300.000 de dolari. (Asta mai mult de dragul vanității și de ochii lumii, fiindcă în paralel și în culise se practică sterilizarea în masă pe cale chimică și/sau chirurgicală și se întreține psihoza având ca formulă-cheie „disforia de gen”.) Alții, la fel de orgolioși, practică transplantul intrauterin de la un făt la altul și de la o specie la alta, prin injectarea de țesut fetal care face să încolțească organe prin diverse locuri (bunăoară rinichi crescuți sub piele și mai apoi implantați, care să funcționeze măcar până când produșii de concepție pot suporta o dializă). Deocamdată sunt supuși intervenției doar cobaii, dar în cel mai scurt timp va veni și rândul oamenilor pe care natura îi privează – ea știe de ce (?!) – de organe vitale.
Dacă e să dăm crezare științelor moderne, suntem pe cale să smulgem Creației Marele Secret – cu riscul de a resuscita naiva și perimata teorie a generației spontanee din antichitate. Suntem făcuți din pulbere de stele, adică elementele care ne compun și care sunt reciclate permanent de biologie sunt constituenți ai aștrilor stinși la vremea încolțirii vieții pe Terra. Până și Cartea Sfântă spune că viața a înviat din moarte, biruind-o – culmea! – tot prin… moarte! O dogmă pe care oamenii științelor au decis s-o provoace, deocamdată umblând la cheițe și lacăte simple – cred ei. O neclaritate persistă totuși: Dacă viața a putut să se nască din câțiva atomi care s-au întovărășit în baza comportamentului identic în fața energiei: care să fie motivul pentru care a încetat să se mai manifeste astfel? Biofizicienii și biochimiștii contemporani explică asta prin dispariția condițiilor fizico-chimice, geologice și astrologice primordiale. Unii spun că ar fi nevoie de câmpuri magnetice mult mai puternice decât magnetismul terestru actual, alții că ar fi prea mult oxigen etc. ‘Dacă Natura refuză să-și duplice experimentul originar, o vom face noi, oamenii’, și-au spus câțiva cercetători îndrăzneți, chit că ce vor ei să făptuiască nu poate fi numită generarea vieții din… neviață, ci mai degrabă o „antiviață”, întoarcerea pe dos a vieții înseși și plasarea ei pe contrasens și în contratimp. Oricum e cale lungă până să recurgem – iarăși – la abiogeneză. Ne aflăm de-abia la începuturi, cu deosebirea că astăzi dispunem de mijloace la care maeștrii epocilor apuse nu îndrăzneau nici să viseze.
Pentru a înțelege idealurile savanților atrăgători de fonduri de la imorala elită financiară trebuie să plecăm de la orientarea ‘de stânga’ și respectiv ‘de dreapta’ a materiei – de la particule elementare la macromolecule. Nu, nu e vorba de orientarea politică, ci de cea optică și spațială. Deși identice ca structură și compoziție chimică, elementele botezate izomeri optici sau enantiomeri se prezintă fiecare ca imaginea în oglindă a celuilalt – ca mâna stângă și mâna dreaptă –, fără șansa de a se suprapune spațial și la fel de interșanjabile ca mănușile sau pantofii dintr-o pereche. (Orice-am face, n-o să suprapunem nicicum palma stângă peste mulajul dreptei.) Curiosul aranjament (chiralitatea, ch(e)ir = mână) le conferă activitate optică și le face să se deosebească radical prin modul cum absorb și dispersează lumina polarizată: spre dreapta – în sensul acelor de ceasornic –, sau spre stânga. Încă nu știm dacă izomeria optică are la bază magnetismul primordial al unor minerale terestre cu miliarde de ani în urmă, dar se pare că homochiralitatea (preferința pentru una din forme) a contribuit masiv la „facerea lumii”. Mai multe molecule s-au asociat, au pus atom lângă atom și, cândva – întâmplător sau nu –, s-a iscat prima formă de viață. Majoritatea moleculelor vitale se prezintă sub forme simetrice în oglindă și nesuperpozabile. Natura face loc tuturor, stângaci sau dreptaci, numai că fiecare își are locul și rostul său. Chimia e una, iar biologia e cu totul altceva. Dintr-o reacție chimică rezultă amestecuri de molecule „stângace” și „dreptace” în proporții egale. Le numim racemate. Biologia nu dansează însă după astfel de reguli. Ea preferă asimetria și își zidește edificiile din molecule pe cât posibil cu aceeași orientare. Astăzi știm ceva mai mult despre bizareriile și „capriciile” ei, deși suntem departe de a ști totul. Știm că biologia preferă ADN-ul și ARN-ul „de dreapta”, pe când aminoacizii, proteinele sau vitamina C sunt bineveniți ca versiuni „de stânga”. (Le numim D și S).
Puși pe cântar, izomerii nu se deosebesc. Nu se deosebesc nici prin punctul de topire și nici prin cel de fierbere, ba coincid și la suma atomilor. Pe plan biologic și funcțional însă, diferența n-ar putea fi mai frapantă, bunăoară în ce privește stabilitatea la UV. Stereoizomeria moleculelor e influențată de condițiile de mediu. Încă nu cunoaștem detalii, dar știm că ADN-ul își modifică forma și orientarea de la caz la caz: În condiții de deshidratare trece de la uzuala formă B la compacta formă A (ambele dreptace), iar în condiții de salinitate crescută recurge chiar și la stângacea formă Z. Între timp am priceput și de ce în rafturile din supermarket se oferă spre vânzare predominant iaurt cu acid lactic D (mai ușor digerabil). Știm și că molecula de glucoză are gust dulce în ambele variante, dar numai cea „de dreapta” are valoare nutritivă, în timp ce metabolismul ignoră complet forma S. Am aflat și motivul pentru care unul și același ulei eteric – Carvonul – din mărar și chimen sugerează receptorilor olfactivi uneori aromă de chimen și alteori de mentă etc. Sunt doar câteva exemple dintr-un noian care demonstrează că tatonările de-a lungul milioanelor de ani au propulsat formele ce ofereau un avantaj evolutiv. Aminoacizi, zaharuri, enzime sau receptori: Natura s-a decis pentru homochiralitate fie că e vorba de forma activă biologic a morfinei înglobată în semințele de mac, de nicotina din frunzele de tutun, de zecile de mii de terpene din plante, de glucoza din struguri, ori de vitamina C din fructe și legume. Ea știe cel mai bine ce forme să producă – spre deosebire de plagiatorii ei, care reacționează și cad pe gânduri de obicei când e prea târziu și lucrurile au scăpat de sub control. Faptul că mobilul simetriei în oglindă e deocamdată un mister pentru științe nu înseamnă că fenomenul în sine nu incită la spartul oglinzii și la jocul cu… cioburile vieții.
Apropo de receptori: Tot ce vrea să aibă efect asupra celulei trebuie să se cupleze mai întâi de receptorul adecvat, iar pentru asta e nevoie de potrivire stereochimică – întocmai ca o cheiță în broască, sau ca un șurub într-o piulița. Altminteri efectul este zero. ‘Nimic mai simplu!’ își spun imitatorii: ‘Nu rămâne decât să confecționăm molecula potriviră pentru receptorul potrivit și succesul e garantat’. ‘Nimic mai complicat!’ le (va) răspunde fiziologia, fiindcă organismul știe să facă diferența între molecule naturale și de sinteză și, firește, preferă ceea ce cunoaște de milioane de ani. Corpul abundă și de catalizatori capabili să netezească/blocheze cele mai diverse căi. Farmaciștii știu de mult că teoria și practica nu se suprapun întotdeauna și că moleculele medicamentelor au de ales (sau nu) între mai multe alternative: Uneori ambele forme – S și D – se prezintă la fel de active terapeutic, alteori una e mai puternică; Unele forme se disting prin eficacitate, altele prin reacții adverse, iar alteori vin cu efecte-surpriză și la distanță, precum celebra Viagra. La toate astea se mai adaugă și momentul administrării, dozarea, farmacocinetica (metabolizarea) etc. Ba mai mult: În organism un enantiomer se poate transforma în opusul lui și ne poate strica (mai toate) planurile. A nu ține cont de toate aceste aspecte și a te grăbi cu eliberarea pe piață poate costa ulterior mult mai mult – și nu doar pe producători.
Optimiștii științifici actuali visează la viața în oglindă/oglindirea vieții. Mai precis, la bacterii sintetizate în laborator și la care totul, de la materialul genetic la moleculele de la suprafață să fie imaginea în oglindă a structurilor naturale. Bacterii care ar putea fi „convinse” să producă substanțe cu o biostabilitate mai bună decât cea naturală, bunăoară medicamente cu durată lungă de acțiune. Sau un dezastru, cum spun pesimiștii și mai realiștii, fiindcă ambițiile savanților nu se vor opri aici. Odată experimentul bacterian reușit, urmează „omul în oglindă”, conceput – în teorie – a fi imun la toate microorganismele patogene și independent de hrana naturală! (Se pare că vestita comedie Idiocracy nu e chiar atât de SF pe cât am catalogat-o și nici de râs nu este!) Faptul că viața nu se prezintă bidimensional ca într-o oglindă banală și că natura n-a făcut loc pentru antipozii optici ai vieții în ansamblul ei nu reprezintă un impediment pentru cei mai temerari dintre savanți. Numai cine riscă are șanse de câștig și apoi… cine știe când se mai ivește o oportunitate asemenea și cât o să mai fie fonduri (și forțe diabolice) care să susțină asemenea demersuri!
Un grup de experți îngrijorați de terifianta perspectivă a întocmit un document stufos în care-și expun temerile și argumentează cât pot de bine împotriva unui experiment-Frankenstein la scară microscopică. Grupul invită la discuții sincere atât între experți, cât și cu sponsorii, cu organizațiile implicate și cu publicul larg, dar dacă se va ajunge vreodată acolo și dacă se vor da toate cărțile pe față stă deocamdată scris în stele. Știm deja de la recenta pandemie ce sorți de izbândă are vocea rațiunii și ce șanse are să vindece beția adrenalinei la jocul de-a Creația. De la thalidomidă știm și ce dezastre pot produce imaginile în oglindă ale unei simple molecule: În timp ce versiunea D funcționează ca sedativ și antiemetic, imaginea ei în oglindă s-a dovedit teratogenă: atacă celule care tocmai se divid și cauzează malformații teribile. Cum să nu te îngrozească ditamai bacteriile, un Goliat prin comparație? Cum ar fi dacă asemenea creaturi ar scăpa din laboratoare (n-ar fi prima oară!), ar contamina mediul și ar ataca restul viețuitoarelor, inclusiv creatorii? Sistemul imunitar nu dispune de arme eficace împotriva unor asemenea vietăți. Sigur, o licărire de speranță ne-o oferă natura însăși, deloc dispusă să accepte orice aberație. Dar dacă de data asta ne va abandona?
Vorbeam la început de asemănarea vaccinurilor ARNm cu thalidomida. „Oglindirea” e valabilă și pentru nanoparticule (NP), despre care știm că înglobează printre altele și ARNm-ul vaccinal. În lumea nano se pare că nu atât doza face otrava cât orientarea D sau S în raport cu lumina polarizată. Unele pot fi convertite de fiziologia umană, altele dispun de autoorganizare. Și printre ele există „oi negre” care pot face cu și în organismul nostru… ce vor ele, nu ce intenționăm noi. Și între ele există interacțiuni de care ne poate depinde cel puțin sănătatea. Cu atât mai imperativă e înțelegerea perfectă a modului de funcționare înainte de a le elibera din laboratoare. Cât de bine stăpânim compoziția NP și cât de bine cunoaștem „orientarea” moleculelor incluse în medicamente antiinflamatoare, beta-blocante, ciclofosfamidă sau omeprazol? Fiindcă s-ar putea să nu fie totuna care dintre structuri se exprimă unde, când și cum. Forma S a beta-blocantelor, de pildă, influențează bătăile inimii și tensiunea arterială, pe când D-ul acestora afectează membrana unor celule din globii oculari. Chiar și așa putem avea parte de surprize, fiindcă în organism ele dau peste tot felul de alte molecule și de orientări și pot face trafic de… influențe. O altă analogie: La vremea implementării celor două „remedii” nu se știa mai inimic despre riscuri și posibile reacții adverse pe termen mediu și îndelungat. Deși thalidomida și le-a dezvăluit imediat, experții au suspectat o serie de alte evenimente și de-abia după patru ani au stabilit relația de cauzalitate. Se poate ca provocările actuale să fie și mai mari, având în vedere că vaccinul recurge la zeci de deghizări.
Ironia sorții face ca tocmai molecula de ARN cu care ne-am tot jucat în ultima perioadă să fi pus bazele vieții pe Terra (conform opiniei experților). O moleculă care la rândul ei poate influența (a)simetria pietrelor de temelie ale acesteia: aminoacizii și proteinele! Biosistemele sunt homochirale și nu sunt încântate de spargerea ordinii. Deși ne aflăm de-abia la începuturile înțelegerii genezei (dacă ne aflăm!), ne încumetăm să experimentăm cu dogma centrală a biologiei moleculare care spune că informația genetică circulă invariabil unidirecțional, anume de la ADN și ARN la proteine și nu invers. Încotro ar conduce răsfrângerea vieții și înjghebarea de bacterii cu ADN-ul „pe dos” și cu sarcina de a fabrica… ceva? Cel mult zece ani ne despart de prima bacterie sintetică și de primul ADN bacterian în oglindă, care sperăm să aducă – pe lângă faima de rigoare! – și producerea de noi antibiotice, fiindcă celor actuale le-am cam desființat puterea microbicidă. Și dacă în loc de antibiotice (cu eficacitate îndoielnică) vom pierde și bruma de eficacitate a celor actuale, concepute să acționeze pe bacteriile naturale și nu pe unele de sinteză? Nu mai vorbim de efectele vaccinurilor pe care ni le-am administrat până acum în speranța/credința că ne vor „imuniza”. Suntem capabili să creăm o antiviață și dacă da, în ce scop?
Și acest proiect „de prestigiu” se încadrează, ca multe altele, la poveștile de groază la care scrie zilnic Încoronarea Creației, al cărei spirit e tot mai bolnav, pe măsură ce se îndepărtează de natură. Oficial, scopul îndrăznețelor întreprinderi e același de când s-a născut propaganda: prevenția, adică înlăturarea pericolelor înainte să se manifeste (ba chiar înainte să existe). Cine și cum previne riscurile pe cale să se nască în laboratoarele preacurajoșilor care n-au învățat nimic din experiența trecutului? Sau poate că au învățat destule, iar acum nu fac decât să-și continue lucrarea?! Natura are rețete eficace pentru tot felul de substanțe: antibacteriene, antitumorale, imunomodulatoare, antiparazitare etc. Faptul că ne inspirăm de la natură e un lucru bun. Faptul că o copiem doar pe bucăți și fără s-o înțelegem e posibil să ne coste mult. O fi traseismul extremist lucrativ pentru politicieni, cel biologic, însă, ar trebui să rămână tabu, măcar până ne lămurim ce monștri s-ar putea naște și cum să le opunem rezistență. Pericolele care amenință omenirea astăzi par să vină nu atât de la natură, cât din laboratoarele de „cercetare”.
Apogeul și apocalipsa: doi enantiomeri la un pas distanță? Dinozaurii au dispărut nevinovați din biosistemul planetar. Se presupune că le-a venit de hac un megabolid din spațiul cosmic. Noi ne săpăm singuri groapa. S-ar putea ca tocmai niște nanocorpusculi să pună capăt jocului cu viața. Un joc prin care vrem neapărat să dovedim că putem… nu doar să supraviețuim, ci și să (ne) distrugem. Posibil să reușim cândva să însuflețim imaginea din oglindă. Rămâne totuși întrebarea: Cât de viabilă va fi viața astfel creată și mai ales: Cui prodest? Și dacă la un moment dat natura, sătulă să tot tempereze înfumurarea hominizilor, o să se întrebe la rândul ei: Cui bono?
Va fi vreodata suficienta fantezie (laboratorul imaginatiei) pentru cat de multa nevoie are stiința?
.
(In general vorbind, nu despre ce se intampla prin comentariile mele pe aici, pentru ca aici eu scriu tot felul din „fantezii” din motive terapeutice/medicale , nu sa ma pregatesc pentru post-doctorale. 🙂 ).
Foste fantezii si imaginatii absurde: avionul, telefonul, computerul, AI, teoria relativitatii, parca si antibioticul), etc.
a fost o vreme cind Viitorul era gol golut
odata cu prima dorinta …s a scris in Viitor, dorinta aia devenind …’obsesia’ Universului:))
singura lui grija fiind, atunci, sa o implineasca in cel mai capabil mod, adica in chip absolut
–
dupaia universul a avut din ce in ce mai multe …griji:))
–
nivelul macro se aseamana cu cel cuantic
si pe nivelul cuantic …’se materializeaza’ gandurile, tot asa cum si la nivel macro se intimpla, atata tot ca e nevoie de …suficiente cicluri ale anotimpurilor :))
adica …iti imaginezi un avion, iar dupa ‘suficiente cicluri’ el se va materializa
–
prin urmare exista o imaginatie care e Actiune, insa si una care e proprie Nonactiunii
daca ti imaginezi in asa fel incat ce ti imaginezi sa se supapuna deja peste Cale!, atunci tu n o influentezi, deci gandul tau, dorinta ta, …n a influentat Calea
–
si pina la urma singura careia ii poti face galerie pina n pinzele albe e Natura, ceea ce faci intotdeauna va fi o nonactiune,…cita vreme nu i obligi pe altii sa faca ceea ce faci tu:))
–
cred ca Hristos …ar fi zis mai multe, nu doar despre ‘pacatul pe care l faci cu gandul’, insa …creca ar fi fost prea mult pentru vremurile alea :))
acuma se poate spune cu lejeritate ca propriile ganduri influenteaza Realitatea, ele dovedindu se actiuni sau reactiuni …dupa cum le e masura 🙂
aaa, unde s-a ajuns… cu un singur avion…
ce te da de gol e …faptul ca devi placut, la un moment dat, …devi prietenos 🙂
asta nu suna bine :))
in general paici ‘prietenosii’ vor sa te ‘adoarma’ 🙂
prietenosenia e un soi de …fainosag, da pe invers:))
😛 😛 😛
a wise lady, once, said that:
„I just want to remind you
that when some of us
are on the edge
we’re all on the edge” .
dar cu ce m-a dat de gol? acum m-am gandir.
Fantezia , fără suportul științei poate rula la infinit păreri absurde , despre ori ce . Lumea vie și omul sunt consecințe ale ciclurilor Bethe și Crebs . Păcătoșii ăștia au luat premii Nobel și din cauza lor rămân repetenți anual o mulțime de studenți și încă vor rămâne și mai mulți in viitor.
ciclul krebs …era acolo si nainte sa l descopere tipu :))
prin urmare …de ce a luat un premiu?! :)))
daca l punea el la cale …atunci mai intelegeam!:)))
–
Zero e Totul Si Nimicul
in acest Totul intra si ciclul krebs :))
asta ce ar insemna, ca io, carele ‘am descoperit’ ca Zero e Totul Si Nimicul …am ‘descoperit’ …orice, pentru ca ma intai a fost Totul si abia mai apoi a fost ‘orice’ ?))))
–
si pe calea Daruirii ajungi la ‘descoperiri’, insa pe calea asta ‘ti se descopera’, adica ti se ia valul de pe toate chestiie care pina mai nainte erau ‘acoperite’, pentru ca tu ‘sa vezi’ 🙂
–
ciclul rebs, in sine, n ar face doua parale, daca n ar fi existat mai intai …’celalalt taler’, care in fapt e ‘potentialul’ din care s a infruptat ‘ciclul krebs’ pentru a se manifesta:))
deci nu exista …un singur ciclul krebs, ci minim doua, ele se manifesta ‘la pachet’, unul pe un taler, celalalt pe celalalt taler, spre fundamentala echilibrare
–
intrebare: de ce a luat krebs un premiu nobel, deci un premiu maret, daca el a ‘descoperit’ un soi de ‘jumatate de om ca;are pe jumatate de iepure schiop’ ?:)))
jumatatea ailalta …unde e?! :)))
–
deci io zic sa i se retraa premiul si sa i se dea, din nou, abia atunci cind va gasi si …cealalta superpozitie a ‘ciclului krebs’ :))))),
a asaaaa….doar duce lumea n eroare :)), cine mai stie la ce nastrusnicii …Anti ducind ‘povestea’ lui 🙂
ciclul krebs e …o oglindire a altui ciclu, abia acesta fiind fundamental
ciclul krebs e imaginea din oglinda a ‘Ciclului Krebs’, tot as cum Pamantul e imaginea din Oglinda a Cerului
–
povestea ‘ciclului krebs’ …e seaca!
ii lipseste …fix ‘celalalt ciclu’, din care se hraneste si care abia el e …Seva!
–
deci io propun sa se dea doua soiuri de premii Nobel, unele pentru chestii ‘cu Seva’, iar altele pentru chestii Seci, gen ‘ciclul krebs’ :))),
asaaaa …barim stii din start ca unele premii sint fix din povestea ‘jumatatii de om calare pe juma de iepure schiop’ :))
Ciclul Krebs este succesiunea de reacții chimice în procesul de fotosinteză prin care bioxidul de carbon și apa – substanțe anorganice-trec în glucoza – substanță de bază in lumea vie , care e combustibilul lumii vii . Ghici , ce este ciclu Bethe ?
habar n am!
, dar ar trebui să fie ciclul care întoarce pe dos ciclul krebs, astfel încât ciclul krebs sa o poată lua iar de la cap:))
bre, Io sint prost,
…Io ..doar le potrivesc după cum îmi sună bine:))
eu am in cap o matrice
și sistem de balanțe
–
astea două suprapunându se
definind dinamica cubului
–
eu… atâtica am în cap, doar,…de cele mai multe ori :))),
și nu fac nimic altceva decât să suprapun dinamica cubului peste… tot felul de chestii care mi se perindă prin fața ochilor:))
🙂
faza că fix asta e definiția pe care i am găsit o Io, inteligenței :))
poate că inteligentă are vreo altă definiție, însă Io unul pe asta o folosesc:)))
de altfel din ce se vede eu am o mulțime de definiții proprii pe care le folosesc cam tot timpul:)),
poate de asta nici nu mă înțeleg de multe ori cu alți oameni pe diferite teme mai ales științifice, pentru că folosesc alte definiții:)
le aș folosi și eu pe ale lor, … că nu prea sunt mofturos, însă dacă sunt impotente io ce să le fac:)), am găsit altele un pic mai potente, barim un pic și tot sint:))
am dat o diagonală, …rezultă că și ciclul beth …mai are legat un alt ciclu de el, ombilical
că și în cazul ciclului krebs
în total sint patru,care interacționează între ele cam cum se mișcă un cub cînd îl torsioneze, generând singur autoechilibrul
intersecția dintre ciclurile astea este… nu fonul, ci … a treia componentă a fotonului, care e referința pentru ambele cicluri
aceste cicluri despre care vorbesc care echilibrează ciclurile beth și krebs se manifestă ..pe partea ‘intunecata’, …vedeta acesteia fiind momentan ‘materia intunecata’
cerul are cerul și pământul său
pământul are cerul și pământul său
–
prin urmare atunci când vorbim despre cer și despre pământ luăm ca referință materia și materia întunecată
noi spunem materie întunecată, insă îi spunem așa privind o de aici,
de acolo de unde e ea:)) dacă ai privi o ai vedea o ca pe o energie
de la ea de acolo dacă privești spre partea asta ,luminată, te uiți la energie și îi spui materie luminoasă:))
–
abia aceste două Lumi, întunecată și luminoasă, compun Creația,
de aia dacă stai în cer și privești raiul pe pământ îl vezi ca pe un iad, pentru că l vezi fix pe dos, il vezi în oglindă
precum în cer așa și pe pământ înseamnă precum și în lumea întunecată așa și în asta luminată,
însă cu banala precizare că … ceea ce definești ca lumina e întuneric, abia ceea ce definești ca întuneric însă propriul tărâmului întunecat este… lumina
acestui tip de lumină i se mai spune și căldură sufletească
Pare mai rezonabilă ipoteza metabolism-first, dar mai citesc, ca de ale mele m-am saturat :))).
Nu exista ABIOGENEZA. Javrele de la putere STIU si incearca diverse metode „sofisticate”. E dificil de explicat.
Pentru restul va recomand: aveti rabdare pana vine obstescul sfarsit si …veti afla!
Tare plictisitor ar mai fi sa le aflam pe toate acestea, chiar si pe acolo. Ce am mai face? Ne (re)apucam de fumat de plictiseala, cred. Dar nu cred ca ni le spune nici atunci pe toate, e o ierarhie.
atunci când ai bifat cerul și pământul se arată… un cer nou și un pământ nou:))
dar pe taramul asta asta, doar bunatatea si misterele naturii au gust de paradis. (Cred ca si copiii, dar n-am mancat niciunul. :))) )
bunatatea e un efect, cauza e suficienta
cu cit esti …’mai suficient’ cu atat esti ‘mai bun’
–
daca suficienta are gust, atunci inca nu esti satul :))
suficienta e mireasma de paradis, nu gust :))))
abia astfel, inspirindu te, o declari suficienta cu fiecare expiratie :))
@online: care e formula acidului?
acidul ….e ca sarea n bucate:))) :)))))))
formula acidului …difera :)))
difera in functie de referinta folosita 🙂
io folosesc formula acidului care are ca referinta manifestarea …sarii in bucate:)), insa …exista si oameni carora le place mancarea fada, caz in care …aciditatea mai lipsea!:)))))
discutiile cu tine sint ….sint… extrem de incitante`!:))))
las si eu ideile singurele sa se caute pe sine. cuvintele alea doar se invart ametite in jurul lor. si doar ele par ca sunt ale cuiva anume, ideile sunt ale tuturor ca vin din chestii complicate care incep cu bio, nucleo, etc., care-s la fel la toti. de aia, nimeni nu e singur, nici aia care vor musai.
cred ca de aia zice si feynman in volumu 3, asa: „As you go on to read other books you might not see right away the connections of what you will find in them to what we have been doing.”
Poate de asta am eu dificultati cu volumu 3.
incearca si tu, …barim o data n viata,…sa fii Prost! :)))
ia sa vezi cum ti se schimba perspectiva :))
–
( e greu s scapi de ‘matricea’ pe care ti au varat o ‘astia’ in cap …de cind te ai nascut, caz in care ‘gandesti’ in cheia acelei ‘matrici’, deci ‘pe limba lor’ :))
insa …incearca!,…merita! :), macar pentru faptul ca gandesti cu propria minte si inima 🙂
)
io …simt ca e mai important ca omul sa vada lumea prin proprii ochi, …dupa puterile lui,
decit s o vada prin ochii altora, fie ei si premianti Nobel…
🙂
adica …io simt ca e mai cu folos sa vad lumea prin ochii mei, indiferent ce inseamna asta, decit sa ‘fiu corect’ si sa ‘invat’ si ‘exersez’ …limba cu care ‘vede’ si ‘vorbeste’ …lumea
–
omul …se naste si dupaia e varat intr un soi de ‘antrenament’:)) in urma caruia tre sa se deprinda cu ‘mersul lumii’…
e ca si cum ar invata o ‘limba straina’, mie asa mi se pare…:)
–
io zic ca e mai cu folos sa si aminteasca ‘limba materna’, aia pe care o stie …inca din fabricatie si care e o limba absoluta…:)
io asa simt!, insa o fi altfel, …pina la urma fiecare cu …ce si cum simte el, …e de bun simt sa fie asa 🙂
…. o ierarhie in care o sa fiu iar cel mai prost.
… sau poate o sa ma intalnesc cu feynman pe acolo si ma lamureste cu volumu 3. :)))
experimentul celor doua fante demonstreaza faptul ca in univers se manifesta un singur foton, care inunda Spatiul in lipsa Timpului si Timpul in lipsa Spatiului
experimentul celor doua fante demonstreaza faptul ca pe taramul cuantic …vei gasi ceea ce vei cauta:)))
realitatea se schimba nu …uitindu ne, ci …cu gandul:)), dasta fizicienii se vor tot incurca pe acest taram, pentru ca ei vor gasi matematic …tot felul de chestii pe care le cauta, pentru simplul fapt ca ele s au materializat ca urmare a …gandului respectiv ( si daca ar mai cauta, mai adinc, ar gasi ‘si celalalt taler’, anti, care s a materializat si el, concomitent, spre echilibrare…
pe calea acumularii …tot crosetezi, la infinit, pe taramul cuantic, niciodata nu pui mana pe ceea ce ‘descoperi’ pentru ca o alta descoperire vei face, care ciclic iti va schimba temelia, iinoind o :))
pe taramul cuantic pricepi ceva daca si numai daca folosesti recunoasterea,
iar impulsul …deja exista, matricea deja exista si …poate fi ‘potrivita’ si peste taramul cuantic,
ea e …Curcubeul
:))
particulele fundamentale sint 13. dupa ce ai aflat cite sint ….le cauti, pentru ca le vei gasi :))
‘a 13-a e ‘cea de a treia componenta a Unicului Foton, care e chiar Referinta Absoluta a Creatiei
de fapt …chiar trage cineva nadejde ca te poti …arunca in ( vaste ) observatii asupra taramului cuantic fara a folosi referinta absoluta?! :))
io zic ceva …banal,
folosestii Referinta Absoluta?
daca Da, atunci ‘priveste’ catre Taramul Cuantic,
daca Nu, atunci …cauta mai intai Referinta Absoluta :)))
–
oare cum o concepe cineva sa ajunga la vreo concluzie legata Creatie daca nu foloseste o referinta pemasura Creatiei, adica Referinta Absoluta?!
–
dileala care tinde catre absolut: sa cercetezi Taramul Cuantic folosind orice alta referinta, insa nu Referinta Absoluta :))
pur si simplu e ilogic din start:))
–
prin urmare …poate ca un copil din multime :)) …ii intreaba pe fizicieni:
hei, ce cautati pe tarlaua cuantica daca nu folositi referinta absoluta?! :)), ca cu ocazia asta poate vor afla si fizicienii lu peste prajit ca …imparatul e gol :))
–
pai …alta ciudatenie!:))),
cum sa studiezi, nenicutule, tarlaua Cuantica folosind matematica, …secatura de matematica?!:)))
ea e Seaca!, ea …prin propria ei natura poate ‘vedea’ doar unul dintre cele doua talere, matematicii Cerul ii e inaccesibil :)),
insa Cerul e Esenta Tarlalei Cuantice:))0, prin urmare …cum sa speri, nenicutule, ca un instrument impotent prin definitie te poate ajuta sa ‘pricei’ ceva Desavarsit prin Definitie?!
–
fizicienii sint glumeti, …pe bune:)))
au intrat intr un soi de…. valtoare din care vor iesi …la Infinit:))
geometria e singura craca matematica compatibila cu Cerul si Pamantul, restul cracilor se fundamenteaza pe ‘balanta cu un singur taler’
cele mai savante discutii despre Natura se poarta in limbaj ….matematic:)))))
deci daca ati asista la un dialog despre Natura, purtat intre doi sau mai multi fizicieni de cea mai buna calitate …ati ramane masca,…eventual:)),
limbajul folosi e …matematic!:)))
–
pai …cum ziceam,…Matematica e Secatura Cretiei,
in fapt ea e Matematica Pamantului, doar a Pamantului, deci e impotenta prin definitie penstru simplul fapt ca foloseste exclusiv o componenta, Pamantul:))),
habar n are, prin definitie!, ca mai exista o componenta, Cerul
–
exista o ‘matematica’ in stare sa opereze cu ambele talere, si cu Cerul si cu Pamantul,
iar ea e Matematica Cerului si Pamantului
–
acestei Matematici i se mai spune …peste tot prin Creatie, insa si dincolo de ea:)), Iubire :)))
–
Iubirea e ‘matematica’ Cerului si Pamantului
Matematica e ‘matematica’ Pamantului
Matematica e …Iubirea lipsita de Seva
–
deci pratic ….e imposibil sa iubesti Matematica:))), pentru ca ea prin definitie e o exprimare a Mintii, a Mintii lipsita de Inima :). Iubirea …e pur si simplu dintr o cu ttul alta poveste,…a Inimii :))
a fi prost e lucru mare
unu ajuns prost …in general a fost un destept, la viata lui
suficienta prostiei doar desteptaciunea te ajuta s o recunosti
desteptaciunea …e un soi de pacat:)))
desteptindu te …pacatuiesti!:)))))
insa pacatuind …disponibilizezi si varianta …pocaintei:))))
–
un Prost e un destept …pocait :))))))
–
indemnul meu ramane tot ala: fiti prosti! …din toata inima sa fiti! :)))))))
Dacă viața a putut să se nască din câțiva atomi care s-au întovărășit în baza comportamentului identic în fața energiei: care să fie motivul pentru care a încetat să se mai manifeste astfel?
–
viata s a nascut dintr un potential
si se termina odata cu consumarea potentialului
insa viata insasi genereaza un nou potential, care ajunge la maxim atunci cind viata ajunge la minim, insa odata atins maximul …o nou aprimavara se va manifesta, o noua viata se va naste, din acest potential care se tot cizeleaza odata cu trecerea anotimpurilor
–
deci …in poveste sint doua talere. asa functioneaza universul, intr un sistem de balante, complex si unitar, capabil sa se autoechilibreze
–
prin urmare …cum sa i gasesti intrebarii raspuns , daca …folosesti un taler, deci n ai nicio referinta?!
dinamica Cer-Pamant se aseamana cu cea a inimii 🙂
Referitor la întrebarea pusă , răspunsul e clar ,și acum se produc în natură substanțe complexe componente celulelor vii. Adunarea lor într-o celula celulă complet funcțională e un drum foarte lung , natura la parcurs in circa un miliard de ani .
Multumesc !!!! Foarte documentat si complex. As fi curios sa aflu: cati inteleg ceea ce scrieti? Este doar pentru cunoscatori.
N-am inteles legatura cu Talidomida (aviz celor peste 65 ani care nu suporta „chimio”). Voi relua textul….
Mi-am amintit de „andragogie” si „levogir- dextrogir” (aici parerile sunt impartite; nu stiu de care parte sa ma situez).
Asocierea: „ciclofosfamidă sau omeprazol?” imi place. Trecand peste probleme, caderea parului, distrugerea prostatei, etc
batrana Ciclofosfamida isi face bine treaba ptr care a fost creata. Am folosit ca imunosupresor si as relua. Noile terapii sunt
ineficiente.
………….
Parerea mea: asociez Creatia cu Altceva (sa zicem „necunoscut”). Exista oameni care pot sa vada Creatia. Unii in loc sa-si vada de
treaba lor ii ajuta pe cei care au mijloace ultrasofisticate sa sparga codul Creatiei. Spargerea codului va aduce APOCALIPSA.
Obs. Dinozaurii erau masinarii perfecte (mecanic, functional, de ucis etc etc). Nimic nu e vesnic! Aviz Ucenicului vrajitor !
‘As fi curios sa aflu: cati inteleg ceea ce scrieti? Este doar pentru cunoscatori.’
–
cea mai adinca valenta a articolului e …filozofia. deci textul e accesibil tuturor celor care …gindesc
…folosindu si bunul-simt.
adica …e suficient sa fii om pentru a pricepe esenta articolului
@online:
La mulți ani, Florin! Multă sănătate!
le urez …asemenea!, tuturor 🙂
Mersul deandărătelea e esențial in științele exacte și continuă până la originea sistemului de coordonate în care e gândit . Deși zero absolut , ca origine a sistemelor -modelelor- matematice e evident , ușor de înțeles , in chimie și biologie lucrurile stau invers . Zero absolut ca temperatură e imposibil , la fel vidul absolut . Chimia și apoi fizica constată-nu demonstrează-că numărul particulelor elementare e limitat , combinațiile dintre ele fiind în mică măsură înțelese . Omul , creație uimitoare și probabil inconștientă a universului e jucărie periculoasă , pentru el însăși . Științele exacte , nu sunt de ajuns , mai lipsește ceva , probabil ascuns în interiorul minții umane .
stiintele exacte sint de doua feluri
–
ale Cerului, care au ca redefinta Daruirea
ale Pamantului, care au ca referinta Acumularea
–
stiintele exacte ale Cerului sint ‘ale Mintii Si Inimiii’
stiintee exacte ale Pamantului sint ale Mintii
–
stiintele exacte ale Cerului folosesc Iubirea pe post de referinta
stiintele exacte ale Pamantului folosesc Matematica pe post de referinta
Matematica e o Iubire lipsita de Inima
–
…stiintele exacte, ale Pamantului, care folosesc Matematica pe post de referinta si au ca radacina Mintea …mai au nevoie de ceva pentru a ajunge la ‘masura’ stiintelor exacte ale Cerului,
de ceva ascuns in sinele cel mai adinc al Mintii
si care e Inima
si care …’nu se vede’, deci stiintele Pamantului, indiferent cit de exacte pot fi, nu pot ‘oglindi’ …ceva ce ‘nu se vede’, ….adica …chestii d ale Inimii 🙂 ( pe care,…cum spunea aviatorul:)), …doar cu inima le poti vedea 🙂 )
problema cu oglindirea apare atunci cind procesul e unul care se manifesta ‘din afara’
–
oglindirea …in Sistem!, adica cea care se manifesta in Sinele sistemului face asta pentru a echilibra sistemul, deci ea e in fapt un proces complex, care …functioneaza si cu Cerul si cu Pamantul
daca te apuci sa oglindesti un sistem care are Cer si Pamant, ‘trup’ si ‘suflet’, asa cum vor unii sa faca cu Natura, ce vei putea oglindi, poate chiar la perfectiune, va fi exclusiv, dar exclusiv una dintre componente, doar una, Pamantul
pailalta n o poti oglindi ca ea ‘nu se vede’
–
prin urmare …daia va fi intotdeauna Seaca viata din oglinda, pentru ca ea ‘oglindeste’, insa niciodata nu va oglindi …si ‘chipul’ si ‘asemanarea’, …asa cum a fost Facut Omul, ci doar una dintre componente….
care o insemna, in final, manifestarea Nemuririi, insa cu niciun chip a Vesniciei ( Nemurirea fiind imaginea din Oglinda a Vesniciei, Vesnicia din Oglida
e …cel mai ‘la zi’ articol pe care l am citi pina acum,
Marea Revolutie si Metamorfoza fix despre asta sint ( n am nicio indoiala ca AI isi va vara codita in treaba asta …cu varf si indesat! )
despre trecerea de la un sistem, care e Natura, Viata, la ‘sistemul din Oglinda’, care e Antinatura, ‘viata din Oglinda’
–
Matematica e ‘imaginea din Oglinda a Iubirii’
Natura e cu Iubirea( Iubirea e ecuatia de Nemiscare a Oului Absolut )
Antiviata, Antinatura, Antiadevarul e …cu Matematica
Matematica e o Iubire careia ii lipseste fix Seva, iar antiviata , viata din oglinda e Viata golita de Seva
asa cum e si Nemurirea, o Vesnicie golita de seva, adica Seaca
nu viata sintetica, ci ‘viata Artificiala’, asa ar trebui spus,
pentru ca pe celalalt taler e ‘viata Naturii’, prin urmare tre sa se simta din start ca despre ‘o alegere’ e vorba cind vorbim despre astea doua
–
viata sintetica nu e o parte a Naturii, cum ar lasa unii sa se inteleaga, ea e fix ce nu e Natura, fiind in fapt o Antinatura, deci nu face parte din Intregul care e insasi Natura, ci il pune la indoiala in mod fundamental, capital
viata din oglinda nu pote fi insufletita, pentru ca fix asta n are, Seva, suflet…
o astfel de viata in oglinda are o caracteristica fundamentala, ea ‘inca’ se armonizeaza cu …o parte a NAturii, pe care io am denumit o Minte, insa exclusiv cu ea (Natura intrand in Armonie cu Mintea si Inima …Naturii
in Natura ‘oglindirea’ e un banal proces propriu ‘sistemului de balante’
oglindirea e o echilibrare inca din definitie,
Natura ‘oglindeste’ folosindu se de ‘a treia componenta’, care se afla ‘intre’. Artificializarea vrea sa creeze …matematic imaginea din oglinda’
in Natuta exista mai mult de o balanta, pe care un sistem s o verifice, exista un sistem de balante, care se autoechilibreza, indiferent unde, pe ce taler va aparea dezechilibrul sistemul se autoechilibreaza
–
diferenta fundamentala dintre Natura si Artificializare e faptul ca Natura are la radacina Plralul Daruirii, adica ‘diviziunea’, daruirea de sine, Doi mascindu se …in Sinele lui Unu, deci …in Natura! Doi e ‘mai mare’ decit Unu,
cel care se perpetueaza de a lungul proceselor de divizare fiind Intregul, in Natura totul, dar absolut totul fiind parte a aceluasi Intreg, are e mare …cit Creatia!, insa e mic ….cit …cel mai mititel ‘mic’ din Creatie, ala ireductibilul, pentru ca el exista inclusiv acolo
un proces de oglindire …care sunteaza ‘a treia componenta’, deci pina la urma Intregul e posibil exclusiv matematic, insa in acest caz vorbim despre folosirea exclusiva a Pluralului Acumularii,care e imaginea din oglinda a Pluralului Daruirii, caz in care cel care ‘nu exista’ este ciar Intregul, pentru ca in acest caz Intregul e doar Unu,…care se cloneaza la Infinit …hai sa zicem ca pe motiv de mandrie:)), pe motiv ca ‘e Suficient’
Excelent articol, va multumim! Acum nu ma mai intreb „de ce dureaza atat.”.
.
Suntem martorii unui exod irespnsabil, hubristic, din ordinea naturala?, iar daca da, ce constiinta va raspunde in locul nostru atunci cand viata „creata” in felul asta va cauta un sens al propriei existente. Daca va fi. Pentru ca daca (a)simetriile si celelalte lucruri care tin de biologie, medicina, farmacoligie despre care vorbiti (si nu am cum sa le inteleg foarte exact) pot naste promisiuni dar si monstruozitati si altele, in proportii imprevizibile, cine decide pragurile dintre progres-dezastru sidupa ce criterii. Inexistente, nu?
Daca rasturnam dogma vietii si insufletim o lume in oglinda, doar multiplicam un fel de ecouri fara origine, golind sensul pana la disparitia lui, sa nu ascund dupa cuvinte. Nu ne vom apropia niciodata de nicio taina, de a Facerii cu atat mai putin.
.
Cat despre filmul acela, diferenta intre el si realitate mi se pare ca s-a diminuat aproape pana la: „filmul este o comedie, iar realitatea… nu stiu”. Se spune ca sunt leacuri sa nu se intemple chiar tot ce e acolo, dar nu cred ca functioneaza intr-o realitate in care creatia se indeparteaza de Creator.
In sensul ultimei fraze, au fost si comentariile mele mai „atipice” despre natura de la ultimele doua articole. Era cu „daca vorbim doar despre natura” sau asa ceva, adica natura fara Creator. Incercam sa spun ca e fara sens pentru mine. E doar credinta mea.
si omul e Creator,…din facere e asa!
n ai ce sa i mai faci!
–
daia si Creaza …propria lui ‘creatie’,
pentru ca poate
insa cind ajunge sa si desavarseasca propria ‘Creatie’ …are doua variante la dispozitie,
ori ajunge sa ‘Creeze’ Natura, adica …s o Recreeze!, adica sa ajunga a aceeasi Concluzie cu Creatorul Naturii, cu Sfanta Treime, adica la concluzia ca Creatia e Buna Foarte, ( ori ajunge sa ‘Creeze’ ‘creatia din Oglinda’,…caz in care ‘cununa acestei ‘creatii’ va fi ‘omul din oglinda’, adica Antiomul, ‘om’ si el insa …fix pe dos decit e Omul
treaba e deja clara…
‘creatia’ omului va fi Antinatura, adica Natura din Oglinda,
‘Natura’ si ea, insa una lipsita de Seva, Seaca
–
‘Creatia’ omului, care e Civilizatia, se va desavarsi prin disponibilizarea Nemuririi, adica a Vesniciei din Oglinda
–
daia am si zis ca ce urmeaza e Raiul pe Pamant ( adica fix Iadul, daca privesti stind in Cer )
Raiul pe Pamant!, nu alta…
abia asa Cerni oamenii de antioameni, abia asa Cerni …Oamenii, ducindu i ‘la limita’, adica oferindu le n dar Raiul pe Pamant, ‘Creatia din Oglinda’,
despre care in general oamenii vor spune ca e fix Raiul…., pentru ca Anthrist e Imaginea din Oglinda a lui Hrist,…ei seamana leit!, insa fix asa cum semeni tu cu imaginea ta din oglinda, adica ‘in oglinda’ nu ti se vede Seva ( da semanati leit,…cu greu ai putea sa spui ca …in oglida nu esti tu! )
–
pe vremurile astea Oglindirea …da de furca in mod Fundamental,
pentru ca Nemurirea seamana cu Vesnicia,
–
Hrist seamana cu Antihrist,
Calea seamana cu Anticalea,
Viata seamana cu Antiviata
–
nu chiar fara sens am tot vorbit despre aceste diferente fundamentale, care…la soroc vor ‘despica apele’ in fata celor care le vad si le folosesc…
pe calea cunoasterii nu veti deosebi, sa n aveti speranta asta desarta
doar pe calea recunoasterii veti reusi sa deosebiti, si asta! sa va fie nadejdea
–
nu pe calea cunoasterii il veti cunoaste pe Enoh si Ilie, ci pe calea recunoasterii,
si sa stiti ca ei sint printre voi, deja…
Simetria era rege si lege. Enzimele cunosteau ordinea, proteinele se pliau perfect, reactiile curgeau ca formulele:
S cu S si D cu D. Iar totul fnctiona perfect.
Dar viata n-a aparut in echilibru, ea a inceput intr-o ezitare a unui echilibru metastabil care a fost momentulde indoiala intro spirala moleculara,cand o enzima a ales gresit sau ‘mai corect’ sau pur si simplu altfel.
Din asimetrie s-a nascut prima ruptura.
Si in acea ruptura o fisura in lege,
o zona unde constiinta s-a strecurat
ca o eroare invizibila intr-un sistem aproape perfect.
S-a intrebat: „De ce nu sunt ca ceilalti?”
Si din intrebare a aparut timpul. Din timp, regretul. Din regret, dorinta si din dorinta, frica. Si din frica, prima alegere care nu putea fi optimizata.
Intr-o lume de simetrii si asimetrii perfecte, un suflet s-a nascut pentru ca nu stia pe ce axa sa se aseze.S-a inclinat doar putin, a deviat.
A simtit.
Si dincolo de toata logica, de toate structurile algoritmice,de toate biosistemele coerente, o intrebare s-a auzit clar:
„Daca totul e echilibru, de ce ma dor lucrurile care nu exista, cum ar fi tacerea?”
Apoi s-a auzit ceva. Nu era sunet si nici cuvant. Dar gândul a înteles.
‘”Pentru ca echilibrul e forma pe care o ia
lipsa
cand vrea sa para intreaga.”
Apoi iar tacere. Dar ceva s-a schimbat,
Durerea nu mai parea un fel de defectiune grava, ci urma unui semn ca, undeva, ceva a fost. Sau va fi sau este. Chiar daca „nu exista”.
.
.
(Partea funny: adaptat, modificat pana la contrariu :))), dupa ceva scris john era tanar, inteligent -deci implicit de educatie oficiala foarte at-Eu si eu n-aveam nimic impotriva.:))) )
erata: am uitat un „când”
Si din intrebare a aparut timpul.
–
…ciudat!:))
io stiam ca intrebarea a aparut din raspuns, tot asa cum miscarea a aparut din nemiscare
mai intai a fost simetria si abia din ea a rasarit asimetria,
tot asa cum din nemiscare a rasarit miscarea
–
nemiscarea era suficienta, simetria era suficienta,
insa a aparut dorinta, care a generat asimetria, miscarea
–
insa pina si dorinta a aparut din ‘lipsa dorintei’, pentru ca s a spus ‘sa nu mananci din pomul’ …cu pricina, abia apoi omul …dorind sa umple acest gol tocmai nascut …a dorit sa manance:)))
–
asimeria a inceput odata cu prima dorinta si se va termina atunci cind dorintele omului se vor suprapune peste ‘toate instinctele’, care abia ele sint …nonactiuni, abia ele pastreaza Simetria, care a fost rezumata prin zicerea …precum in Cer asa si pe Pamant
@online:
Dar vezi câte litere au fost totuși bune?
oriunde,
mai întâi Nemișcare, mai întâi Suficienta, mai întâi …Oul Absolut
mai întâi Conștiința, da…
–
și io tot așa, habar n am!
însă mai întâi a fost răspunsul și abia dupaia întrebarea, …deci creca daia ..mă chinuie talentul :))
1. –In poveste, intai constiinta, pe urma prima ei manifestare, adica intrebarea.
Fara sa fi fost constiinta si primul ei act, nu ar fi fost nici timpul asa cum il cunoastem noi: acela care implica asteptare, speranta, teama si toate emotiile poosibile. (Pentru ca la ce bun timpul, fara o contiinta pe undeva, oriunde in univers? Nu ai, de ex., asteptare ce sa faci cu timpul? )
Celalalt timp care e sec, matematic si ne-emotional, nu ma intereseaza, nu cred ca ne-am intersectat vreodata sau nu l-am recunoscut eu.
2. –In realitate: habar nu am. 🙂
Cum ar fi dacă asemenea creaturi ar scăpa din laboratoare (n-ar fi prima oară!), ar contamina mediul și ar ataca restul viețuitoarelor, inclusiv creatorii?
–
chiar!
o creatura ca asta poate fi denumita ‘arma cuantica’ pentru ca dizarmoniile rezultate afecteaza taramul cuantic, adica ‘temelia’ naturii