Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Victor Ponta: Eu cred că alegerile și locale și parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021

Victor Ponta se numără și el printre politicienii cu care mi-au ieșit interviurile luate pînă acum. Fostul premier evită pe cît posibil placa de clișee pusă de mulți politicieni cînd apar într-un dialog tv, răspunde la orice întrebare și nu de puține ori interesant, dar mai ales se poartă natural, ca și cum ar fi un taifas și nu ditamai emisiunea. Cu interviul luat lui Victor Ponta, miercuri, 22 aprilie 2020, pentru cristoiuTv, am trecut de la înregistrare la transmisie în direct. Și asta la sugestia lui Victor Ponta, un politician care pariază pe importanța social – media în materie de comunicare. Era normal în acest condiții ca prima parte a interviului să fie dedicată rolului tot mai important al presei alternative care e presa de pe Internet. Am discutat și alte lucruri importante, care se regăsesc în fragmentele transcrise mai jos din înregistrarea video.


Comunicarea pe Internet a cîștigat din această Criză

Ion Cristoiu: Sunteți un politician cu o prezență remarcabilă pe Internet. De ce?
Victor Ponta: În primul rînd pentru că întotdeauna mi-a plăcut tehnologia și acum dacă apare orice fel de jucărie, de orice fel, căști, telefoane, soft-uri sunt pasionat de ele și încerc să mă țin cît de cît la zi. În al doilea rînd, pentru că am doi copii, care ca toți copiii sînt dependenți de tehnologie și din cînd în cînd îi conving să mai îmi arate. Cu Andrei mi-a ieșit mai ușor să mă învețe cu snapchat-ul, cu Irina mă lupt încă nu vrea să mă lase pe tik-tok, c-a zis că tik-tok e doar al lor, al celor foarte tineri, și în al treilea rînd, pentru că strict politic, cred că asta vă interesează cel mai mult, 2016-2017 cînd am avut eu căderea bruscă, deodată n-am mai fost nimic într-o zi, nici prim-ministru, nici președinte de partid, internetul m-a salvat din punctul de vedere al capacității de comunicare. Dar mai este ceva, gîndiți-vă că n-aveam acum rețele sociale, n-aveam online, nu puteați dumneavoastră să fiți pe youtube, eu pe facebook, păi mai mișca ceva în România de azi? Ce părere aveți?

Ion Cristoiu: Nu. Cînd se va termina această criză și la noi și în Europa, ce va cîștiga internetul, va cîștiga sau va pierde, în urma acestei crize?
Victor Ponta: Va cîștiga și cîștigă, pentru că eu am văzut niște studii, nu vorbesc așa, doar după feeling. Oamenii au încredere în rețelele sociale, nu neapărat Cristoiu și Ponta, dar au impresia că sînt oameni ca și ei. Deja sînt convinși că televiziunile, că presa main stream este controlată de Putere, de Opoziție. Dacă vă uitați în America, ca și mine, vedeți cine se uită la CNN, știe clar că e anti-Trump, cine se uită la FOX știe clar că e pro-Trump. Și atunci oamenii au în primul rînd încredere, eu cred că mă întrebați de partea de politică, au încredere mai mult în știrile și informațiile pe care le primesc on line. Plus că este puterea asta fabuloasă a imaginii, a filmulețului, a pozelor care sunt puse acolo. Eu cred că asta nu înțeleg de fapt și nici domnul Iohannis, nici cei care sînt acum la guvernare, cum n-am înțeles eu în 2014. Haideți să fim sinceri. În 2014 apăream la televiziunile cu cel mai mare rating, eram acolo toată ziua invitat, vorbeam. Mi se părea că e totul extraordinar, și în on line eram dușmanul public numărul unu și-am pierdut. Nu, nu e asta singura cauză dar e una dintre cele mai importante.

Ion Cristoiu: Credeți că în această perioadă au fost mulți români care au descoperit internetul, fiind obligați să stea acasă?
Victor Ponta: Cu siguranță l-au descoperit sau cu siguranță îl folosesc mult mai mult decît înainte. Eu nu cred c-am devenit deodată mult mai interesant, dar oamenii care mă urmăresc pe rețelele sociale, Facebook, Instagram, a crescut numărul lor de 700 la 100. Evident că oamenii au mai mult timp, evident că sînt mult mai interesați de ceea ce se întîmplă și mai e ceva, aici e o teorie pe care am auzit-o la dumneavoastră și o susțin în totalitate. Avem toți impresia clară, bazată pe fapte, că în ultima lună și jumătate ni s-au ascuns foarte multe adevăruri. Ni s-a ascuns numărul de infectați, pentru că nu facem teste, ni s-a ascuns ce s-a întîmplat la Suceava, ni s-a ascuns, probabil, am vorbit cu un medic, numărul de persoane decedate, celor care mor în zona rurală nu le face nimeni nici un test, ni se ascunde dezastrul economic, pentru că eu credeam orice c-o să trăiesc, dar a zis domnul Câțu, ministrul de Finanțe azi, sau ieri, că de fapt o ducem mai bine și că în aprilie sînt încasări mari la buget. Am vrut să-l întreb „Dom’ne ce-ai băut, ce-ai fumat, dă-mi și mie” că să spui că în aprilie ai încasări mai mari la buget din ce? Că sînt închise toate firmele. Și mari și mici. Deci senzația corectă din punctul meu de vedere e că nu ni se spune adevărul. Că adevărul, apropo de Operațiunea „Sparanghelul” dacă nu filma – că nu mă gîndeam că o să vorbim de rețele sociale dar e pasionant – dacă nu filmau oamenii ăia la aeroport nu aflați nimica. Era vreo televiziune acolo? Era vreun oficial? Ați văzut vreun comunicat că se pleacă în Germania la sparanghel? Au filmat oamenii și au pus pe rețele sociale. Deci din punctul ăsta de vedere avem o eliberare, avem o șansă să scăpăm cumva de controlul pe care eu îl văd mai puternic decît oricînd. Și Traian Băsescu încerca să controleze media, și PSD-ul, nu știu Adrian Năstase, eu, Ponta, am încercat. Pînă la urmă cel care e la Putere încearcă într-un fel să controleze comunicarea. Rețele sociale oferă de fapt debușeul pentru cei care nu sînt cu Puterea și care nu vor să audă doar ce spune Puterea. Din punctul ăsta de vedere s-a schimbat comunicarea total în ultima perioadă.

Ion Cristoiu: Credeți că această încredere se va păstra și după trecerea crizei?
Victor Ponta: Se va extinde.
Ion Cristoiu: În ce sens?
Victor Ponta: Eu ca și dumneavoastră merg la televiziunile de știri, și la RTV, și la Antena 3 și la B1, la Digi nu ne-au mai chemat deloc, de o lună și jumătate Digi e televiziunea guvernamentală, e dreptul lor pînă la urmă. Dar mă uit și pe rating-uri. Cîtă lume se uită, la ce ore, la ce moderatori. Există încă un public care, sigur, își ia informația de la televizor sau își confirmă informația dar este evident că trendul – ca să folosesc limbajul modern – este spre rețelele sociale, pentru că oamenii își „domnule l-am văzut, uite acum îl văd pe Cristoiu de la el de acasă și pe Ponta de la el de acasă, nu trebuie să-l cheme nu știu ce televiziune și nu știu ce realizator care îi spune fi atent să nu vorbești de aia, nu îi taie microfonul”. E o revoluție. E o revoluție în comunicare și haideți să fim sinceri e o revoluție în toate domeniile. În 1918 cînd a apărut gripa spaniolă, m-am uitat și eu să văd de ce se numește spaniolă. A apărut în Spania, au murit spanioli mai mulți. Știți care este explicația? În celelalte țări, fiind în război, în Anglia, în Franța unde au murit mult mai mulți oameni de gripa spaniolă era cenzură, și cenzura nu lăsa să spună: „Au murit o mie de soldați de gripă”. Cei o mie de soldați mureau în luptă cu dușmanul cel rău. În Spania nu era război și nefiind cenzură au scris despre gripă și atunci s-a numit gripa spaniolă, n-are nici o altă legătură, dar atunci nu existau rețele sociale. Acum Coronavirusul, părerea mea că dacă nu existau rețele sociale ar fi murit același numărul de oameni dar în nici un caz nu se bloca economia mondială și nu se bloca lumea. Haideți să fim foarte conștienți că este o pandemie cum omenirea a mai avut de foarte multe ori, dar este o reacție fără precedent, pentru că există ceva fără precedent și anume există capacitatea de comunicare directă, n-avem nevoie de o instituție a statului sau o instituție media pentru asta.

500 de milioane de euro pierdem pe zi prin blocarea economiei

Ion Cristoiu: Apropo cum a fost azi, ați fost fizic în Parlament?
Victor Ponta: Fizic am fost la Biroul Permanent, cred că au fost toți prezenți.
Ion Cristoiu: Ați păstrat distanța?
Victor Ponta: Da. Am fost într-o sală mai mare, sala comisiei juridice, dacă vreți vă și trimit, că am făcut un mic filmuleț, să vedeți, cu mască, cu mănuși, ne-am dezinfectat, ne-a luat temperatura la intrare. Nu zic că chiar om fi toți supersănătoși, dar e clar că n-o să putem. Ce, să stăm închiși în case pînă trece Coronavirusul? Nu trece Coronavirusul nici în 2 săptămîni, nici într-o lună. L-am ascultat de acolo de la Parlament pe domnul Iohannis care brusc s-a răzgîndit. Ieri ne-a zis „Domnule după 15 mai, dacă, dacă a pus o sută de condiții”. Azi a zis „După 15 mai, gata” și sigur că întrebarea mea era că poate virusul ăla, nu știu, i-ai dat viză pe 15 mai, poate pleacă pe 10, poate pleacă pe 20, știi dumneata, domnule președinte, ce nu știm noi, că pe 15 a plecat? Mie mi s-a părut că totul s-a făcut așa, pompieristic și că exact în momentul în care aveai nevoie și în România și în lume, de fapt, de generali, România e condusă de niște plutonieri. No ofense pentru cei care au gradul acesta. Eu mă gîndesc că domnul Iohannis sigur primește, nu știu dacă citește notele, că asta n-am de unde să știu, dar sigur primește note de la diverse structuri din această țară, structuri care au analiști, oameni deștepți, care-i spun „Domnule Iohannis n-o să moară toată România de Coronavirus, dar nici nu trece Coronavirusul în două săptămâni sau în trei”. „În schimb, domnule președinte – că probabil prim-ministrului îi scriu degeaba – 500 de milioane de euro pierdem pe zi prin blocarea economiei”, mai stăm 30 de zile, e matematică, a făcut-o Cristi Costiuc, la „Ziarul Financiar”, 30 de zile, 15 miliarde, cum vreți, vreți mai puțin, mai mult, treaba voastră, dar atîta pierdem. Și mai pierdem ceva, pierdem competiția cu ceilalți. M-am uitat, Italia, care chiar a fost o catastrofă, a fost o Apocalipsă, pe 4 mai dau drumul la lucru, Spania s-au dus la lucru de alaltăieri, că ei n-au avut, au avut Paștele catolic acum 10 zile. Franța stă închisă pînă pe 4, dacă nu mă înșel, iar în America bătălia cea mai mare acum știți este între Trump și guvernatorii democrați, cine deschide sau nu deschide. Eu vreau să vă spun părerea mea și le-am spus-o și colegilor mei din politică. Discuția despre cum a fost tratată epidemia medicală de Coronavirus e o discuție de sumă nulă. PNL-ul și domnul Iohannis o să spună „Domnule am fost așa de buni, încît datorită nouă n-au murit decît 500 sau o mie”, noi ceilalți o să spunem „Ați fost atît de răi încît din cauza voastră au murit 500”. E sumă nulă. În schimb bătălia adevărată, care a început deja, este pentru combaterea epidemiei de criză economică. Ei, acolo se schimbă lucrurile, pentru că spre deosebire de Coronavirus crize economice am mai avut și știm tratamentul. L-am avut în 2008, nu mă mai întorc la cea din ’29. Aici problema este cine e mai bun să trateze epidemia de criză economică, pentru că, spre deosebire de criza de Coronavirus care afectează 10.000-20.000, 50.000 în România criza economică va afecta 18 milioane, nu știu, poate un milion nu va fi afectați vor spune „nu știu pentru mine e la fel ca înainte”, dar 18 milioane, 19 milioane vor fi afectați și de fapt aici va fi marea bătălie. Acum discuția despre partea medicală e un meci nul, e un meci egal. În schimb discuția și bătălia pe zona economică aia va fi bătălia anului 2020 și a ceea ce urmează.

Ion Cristoiu: Astăzi, ora 2.00 Klaus Iohannis a apărut cu mască. Va șocat? Că el a acceptat să joace într-o scenetă, el de regulă nu joacă.
Victor Ponta: Cu siguranță este, și nu o spun ca și critică sau ca adversar politic, deși sînt adversar politic, domnul Iohannis este unul dintre oamenii politici, cel puțin cei pe care i-am întîlnit eu, cei rigizi. Repet, nu o spun ca pe o critică.
Ion Cristoiu: Nu, nu, e cam de lemn, așa.
Victor Ponta: Oamenii politici, de principiu, sînt cei mai adaptabili oameni pe care îi poți întîlni, pentru că viața îi pune în fiecare secundă, în fiecare minut, în fiecare oră să se schimbe, să se adapteze în funcție de ce… domnul Iohannis este liniar. Cînd spun eu o dată așa ca să nu se simtă jignit, domnul Iohannis e în 2D, noi sîntem în 3 sau 4D, domnul Iohannis vede cum ne uităm noi la televizor. De aceea să porți mască e un lucru normal ca să le arăți și celorlalți, cetățenilor, că se uită.
Ion Cristoiu: Cum de-a acceptat domnule Ponta, că el e liniar? Îi ședea rău. Deodată, iertați-mă, deoadată apărea în chiloți, să mă ierte, adică nu-i ședea bine, că nu-i în firea lui.
Victor Ponta: Nu, n-a prea fost și cu siguranță, nu știu dacă… eu, m-am uitat, apropo de comentariile oamenilor, că eu de exemplu sînt de acord, mi se pare un lucru bun să purtăm mască și mănuși cînd ieșim. 99% dintre comentarii erau de felul următor: „Păi bine mă Iohannis sau Ponta, că ne bagă pe toți, păi normal că voi aveți măști și de-aia, noi nu avem de unde să luăm”.
Ion Cristoiu: Așa e, nu se găsesc.
Victor Ponta: Ne dați și nouă? că voi la Parlament, la Guvern, la Președinție normal că aveți măști și mănuși, dar noi nu avem. Și a doua întrebare care mi s-a părut interesantă pe care iarăși am văzut-o și acționăm mîine, întrebarea românului trecut prin toate era următoare Așa că mîine, am vorbit și cu domnul Ciolacu, „Domnule, dar cine aduce măștile alea pe care le pune Iohannis”. cu domnul Tăriceanu și cu dl Kelemen, mîine ne-am gîndit să facem chiar o comisie parlamentară și să strîngem noi datele: cine aduce măștile astea și cu cîți bani și cine sînt ăia. Că românul nu-l mai păcălești. Deci zice „Aha, ne-a zis președintele, sau primul-ministru, sau Ponta, sau Cristoiu nu știu ne-a zis să purtăm măști, băi dar cine aduce măștile astea, nu cumva o firmă a lui Cristoiu sau a lui Ponta…”

Eu știți de ce cred că cu PNL-ul e mai rău decît cu PSD-ul? Pentru că PSD-iștilor le era frică de DNA

Ion Cristoiu: Domnul Ponta credeți deja că un cargobot cu măști e deja în port.
Victor Ponta: O… eu cred că sînt deja depozitele pline.
Ion Cristoiu: Da, da, așa e.
Victor Ponta: Pentru că eu primesc o mulțime de mesaje în engleză, în italiană, în chineză, în ce vreți dumneavoastră: „Domnule avem de vînzare măști” și le spun, stați un pic că eu sînt deputat în Parlamentul României eu nu pot să achiziționez eu milioane de măști. Deci sînt convins că Unifarm, guvernul are deja camioane multe prin vămi, depozite. Nu, nu cred că doar în România, cred că în toată lumea. Dar dacă o comisie parlamentară ia și publică în fiecare zi: domnule uite azi au venit un milion de măști aduse de două firme și o găsim iar firma bucătăresei din Călugăreni, firma ofițerului în retragere de nu știu unde, eu cred că asta e foarte interesant. Știți de ce? Pentru că i-au călcat în picioare, pe bună dreptate, pe PSD, știți corupția, ciuma roșie, măi ia să vedem ciuma galbenă e mai bună sau e la fel ca PSD-ul. Eu știți de ce cred că cu PNL-ul e mai rău decît cu PSD-ul? Pentru că PSD-iștilor le era frică de DNA.

Ion Cristoiu: Ați discutat astăzi la Parlament despre ceea spunea dl Tăriceanu comisia „Sparanghel”?
Victor Ponta: Da am discutat, asta vă spuneam ca mîine să depună PSD-ul în primul rînd, că ei au numărul de semnături, mă alătur și eu, sper să se alăture cît mai mulți, la o comisie parlamentară care tocmai asta să verifice, cum s-a făcut achiziții, cum s-au luat decizii în această perioadă și vreau să zic ceva de bine, i-am convins pe cei de la PSD și le-am zis dacă o facem, știți de obicei comisiile la Parlament se fac pe ponderea parlamentară, domnule, PSD-ul e mare, are 7 membrii, Pro România e mai mic are 2, UDMR-ul 3. Și am zis vedeți că dacă facem o asemenea comisie o să spună toată lumea e comisia psd-istă, gata nu ne prezentăm. Faceți ceva ce se poate și e voie, și anume dați număr egal la toate grupurile. Au fost de acord, ei fiind cei mai mari, de principiu nu vor, dar au fost de acord și mîine dacă se face comisia, și cred că se face, fiecare grup are doi oameni. Și întrebarea va fi „De ce nu vrei să te prezinți la o comisie unde sînt 2 PNL-iști, doi USR-iști, doi PSD-iști” și dacă nu află Parlamentul înseamnă că nu mai află nimeni în țara asta.
Ion Cristoiu: Stați un pic, domnul Tăriceanu vorbea de o comisie numai pentru anchetarea „Sparanghelului”.
Victor Ponta: Nu, nu asta va fi, comisia în care să cerem date, nu să anchetăm, că nu e neapărat de anchetă, să prezentăm oamenilor date pe care nu le-au primit pînă acum și pe partea de achiziții, dar și pe partea asta, domnule, vrem și noi să știm care sunt firmele alea care au adus avioanele și care au trimis autobuzele. Nu e ceva, nu e o acuzație.
Ion Cristoiu: Am înțeles, din cele două achiziții și Sparanghelul …
Victor Ponta: Se face una singură.
Ion Cristoiu: Și cum, dați-i o poreclă, că ce scriem noi în presă, că la sparanghel era ușor, ce zicem, comisia date?
Victor Ponta: Jurnaliștii o să-i spună tot „Sparanghelul” că e cel mai ușor și pe bună dreptate.
Ion Cristoiu: Deci, să recapitulez, că e o știre, dumneavoastră spuneți că Parlamentul face o comisie, au acceptat propunerea dumneavoastră ca să fie…
Victor Ponta: Paritară se numește.
Ion Cristoiu: S-a acceptat?
Victor Ponta: Cei de la PSD mi-au spus da.
Ion Cristoiu: Bun, deci va fi o comisie care va ancheta și sparanghelul, și achizițiile…
Victor Ponta: Și alte cazuri.
Ion Cristoiu: Cu testările, bănuiesc.
Victor Ponta: Dacă vreți o comisie parlamentară pentru starea de urgență. Să vedem ce s-a întîmplat în starea de urgență.

Ion Cristoiu: Așa cea mai bună anchetarea stării de urgență. Tocmai apropo de starea de urgență, e clar că e o premieră această stare de urgență, ea se bazează, știți pe legea din 2004.
Victor Ponta: Ordonanța din ’99 și legea care a fost dată.
Ion Cristoiu: Ce concluzie ați tras din experiența stării de urgență, care e o premieră? Adică ce-a fost rău, ce ar trebui îndreptat în lege?
Victor Ponta: Păi vă spun eu ce concluzie am tras și e și vă răspund la ambele întrebări. Starea de urgență presupune ca noi toți, de bună voie și nesiliți de nimeni, cedăm ceva din drepturile noastre, dreptul de a ieși din casă, dreptul de a ne deplasa, ca să ne fie nouă mai bine. Nu le dăm puteri că iubim Puterea, Guvernul sau Președintele, ci ca el să folosească acele puteri să ne apere pe noi. Cum probabil s-a întîmplat de multe ori în istorie, că știți și triumvirii la Roma au zis că cer puterea ca să apere republica, dar ei numai republică nu voiau să facă, așa s-a ajuns la Imperiu, că ei cereau puterea să apere republica. Modul în care cel puțin domnul Iohannis, și cîțiva dintre miniștri au înțeles, au zis „domne, starea de urgență este ca să avem noi mai multă putere, după care voi stați în case și vă spunem noi că o să vă fie bine”. Deci dacă mă întrebați, asta e principala concluzie. Nu cred c-a fost folosită starea de urgență ca să fim noi, să cîștigăm noi ceva, ci ca guvernul, președintele să devină mai puternici. Eu am citit ce scrieți dumneavoastră, că dacă ar fi după domnul Iohannis am sta tot timpul în stare de urgență, că e singura dată cînd iese în fiecare zi, cînd l-ați mai văzut să iasă în fiecare zi să prezideze ședințe, e frumos să fii stăpînul absolut. Vă dau un exemplu concret, apropo și de comisia de mîine: starea de urgență îți dă voie să nu mai faci procedurile alea cu 50 de zile, publicat în SEAP. Deci înseamnă să cumperi repede măști, ce-ți trebuie. Ce domnule au cumpărat repede? Tot într-o lună jumătate le-au cumpărat, dar în schimb ce-au cîștigat ei? Că n-au mai publicat pe net, n-a mai fost licitație ca să vedem cine vine cu preț mai mic sau preț mai mare. Deci în loc să ne folosească nouă să am măștile și doctorilor în 3 zile, tot într-o lună le-au avut. Dar în schimb nu le-au mai avut la prețul cel mai mic sau cu licitație publică. Le-a luat ministerul, pe alea pe care le-au vrut ei. Asta cred că e concluzia după primele… nu mai sînt 30, iată sînt deja 40 de zile de stat. Problema mai e următoarea și aici doamna Renate Weber, am văzut ce-a spus și la dumneavoastră, și apreciez chestia asta, starea de urgență nu e ca să ni se ia drepturile fundamentale care n-au legătură cu boala. Adică nu-mi limitezi drepturile care n-au legătură cu pandemia. Îmi spui „Te rog frumos stai în casă”. Dar dumneavoastră ați înțeles de ce a venit și noul decret, pe care tot nu l-am votat cu nu se mai respectă inviolabilitatea domiciliului și a vieții private? Oamenii au înțeles adică cum intră peste mine în casă poliția, ce înseamnă viață privată, dacă sînt cu nevasta în dormitor poate să vină domnul Vela să ne verifice dacă avem Coronavirus? Adică eu mă întorc la ce m-ați întrebat în loc să fie ceva am cedat noi niște drepturi să ne apărați de boală, ei au înțeles că le-am cedat niște drepturi ca să aibă mai multă putere, de obicei.

Pînă la începutul noului an școlar, Statul român trebuie să doteze pe toți elevii cu un laptop cu cameră care să se conecteze la Internet

Ion Cristoiu: Copiii dvs sînt la școală, dacă nu mă înșel. Sînt la școală?
Victor Ponta: Ai mei sînt între acei puțini copiii mai privilegiați care fac școala acasă, au un laptop în față și n-au întrerupt cursurile. Dar eu sînt foarte conștient că 95% dintre copiii din această țară încă n-au această posibilitate. Și una dintre cele 10 măsuri, că am propus ieri 10 măsuri, eu cred că spre deosebire de jurnaliști, de analiști, cum sînteți dumneavoastră, politicianul n-are dreptul numai să critice, trebuie să spună domnule eu aș face așa, poate zice bine, poate spune rău, dar trebuie să spună ce-ar face el, și între cele 10 măsuri una asta era: cred că statul român ar trebuie de azi să înceapă achiziția și pînă în 15 septembrie sau 1 octombrie să doteze pe toți elevii de școală generală și liceu din țara asta cu un laptop cu cameră și care se conectează la internet. Dacă făceam propunerea asta acum 5 ani sau 10 ani mi se spunea „băi ești un populist, nu se poate”. Acum vreau să vă spun că 2 milioane de laptopuri cu cameră de luat vederi reprezintă un cost pentru guvernul României perfect suportabil. Un laptop cred că este 150-200-250 de euro, păi hai să vedeți unde se vor duce multe zeci și sute de milioane de euro.
Ion Cristoiu: Domnule Ponta știți de ce am zîmbit mă gîndeam automat la firma care va aduce laptopurile.
Victor Ponta: Păi bun, dar vreau să vă spun o chestie…
Ion Cristoiu: Nu, nu era a dumneavoastră, că sînteți în Opoziție.
Victor Ponta: Toate laptopurile din lumea asta se fabrică într-un singur loc, știți bine, în China. Eu am fost în vizită oficială în… stați un pic… nu mai știu în ce oraș de-al lor nu mai știu în Shenzen sau… și m-au dus să vizitez o fabrică unde se făceau 40.000 atunci 40.000 de laptopuri pe zi. Dacă calculez cîte fac pe lună, cîte fac pe an. Păi vedeți că ajungeți la 8 miliarde. Deci nu ar fi o problemă ca statul român, așa cum a cumpărat 12 avioane F16 și nu ne-am dus să le aducă o firmă, s-a dus guvernul României la guvernul Portugaliei, mă rog și cel american, și le-a cumpărat. Cum cumpărăm rachete Patriot, da, ar putea să se ducă statul român să spună, vreau 2 milioane sau 3 milioane de laptopuri cu cameră și să se conecteze la internet, după care spui celor 4 proveideri din România, că 4 au mai rămas, Vodafone, Telecom, Orange și cu Digi pentru programele de educație, începînd cu 15 septembrie internetul și totul este gratuit. E o criză pe care o folosim ca pe o oportunitate să digitalizăm educația. E clar domnule Cristoiu, dumneavoastră, eu, alte generații, dar e clar că cei care au acum 7 ani, 10 ani, 15 ani, viața lor va fi legată de un computer, nu. De un telefon mobil, nu cred că vor mai putea trăi fără. Și-și doresc, le place chestia asta. De ce nu folosim acum această criză, cînd n-am putut să facem școală, ca să dotăm de fapt și să pregătim școala viitorului, ar fi o uriașă oportunitate, așa cum o altă uriașă oportunitate, hai să zicem acuma, toți în România care produceți mîncare taxe 0 și credite 0. Acum pînă acum nu se poate, pînă cînd nu reușesc să ne trimită parmezan dn Italia, cartofi din Polonia, și sparanghel din Germania. Peste 3 luni, șase luni își revin țările astea. Și după aia iar n-o să mai poți să faci parizer și cașcaval în România că e mai ieftin ăla din Italia și Spania. Adică hai să-l producem acuma. Avem niște oportunități pe care nu le-am mai avut din 1 ianuarie 2007 cînd am intrat în Uniunea Europeană și care nu țin mult.

Ion Cristoiu: Trimestrul acesta trebuie recunoscut, sau nu trebuie recunoscut?
Victor Ponta: Cred că cea mai mare greșeală care se poate face este practic să spui că s-a pierdut anul acesta școlar 2019-2020, dai peste cap absolut tot. Ce faci cu cei care trebuiau să dea Bacalaureatul să meargă la facultate, ce faci cu cei din grupa pregătitoare care intră în clasa I, ce mai o nebunie generală. Eu vreau să vă spun un lucru, așa ca părinte, domnule, nu moare nici un copil dacă n-a mai făcut încă 5 săptămâni, nu i-a mai predat din materie și bătălia de la Podul Înalt pe lîngă bătălia…
Ion Cristoiu: Da, asta am vrut să vă spun. E interesant că dacă nu i-a dat Bătălia de la Podul Înalt nu credeți că moare?
Victor Ponta: Nu, nu moare nici un copil. Dar în schimb dacă le spui copiilor acum și părinților că e o nebunie generală asta, fiți atenți, ați pierdut un an în toamnă începeți din nou clasa în care sînteți păi iese revoluție, eu conduc revoluția, la chestia asta.

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis n-ar trebui să întrerupă starea de urgență mai devreme de 15 mai prin Decret?
Victor Ponta: Eu cred că ar trebui să facă altceva, că e și foarte orgolios și n-o să recunoască niciodată c-a greșit. Eu cred că ar trebui să găsească o ieșire, dar politică și de aia ziceam că îmi plac totuși oamenii politici flexibili, nu cei rigizi. Să spună așa: „Domnule, starea de urgență rămîne pînă pe 15 cum am spus eu, n-o mai iau înapoi dar în anexele alea, în celelalte au voie toți românii să meargă la lucru fără să le mai dea amenzi”. „Dăm drumul la agricultura din România, să dăm de la guvern diferența de salariu să nu mai plece românul la sparanghel, să-l plătim aici. Aveți voie să începeți școala dacă aveți capacitatea să protejați copiii și cînd merg acasă.” Adică ar trebui s-o îndulcească, să rămînă 15 cum a zis el, dar de fapt să revenim pe 4 pentru că de pe 4 pe 15 mai sînt 11 zile, ori 500 de milioane ne-au mai ieșit 5 miliarde și jumătate.

Pentru relansarea turismului ar trebui ca și angajații de la privat să primească tichete de vacanță

Ion Cristoiu: O mare problemă va fi turismul, deci firmele de turism. Turismul cum se va relansa că una din problemele crizei de sănătate a fost mișcarea oamenilor?
Victor Ponta: Într-un singur fel faimoasele tichete de vacanță date de Dragnea, de PSD, ar trebui nu doar să le dea din nou, ar trebui să le dea și la toți angajați din privat. În momentul în care omul primește tichetul ăla, voucherul ăla nu-i taie din salariu, nu i se întîmplă nimic, vă spun eu că, bun nu va merge acum, în mai sau în iunie dar în iulie sau august va merge și-l va cheltui că are impresia că nu sînt banii lui, știți cum „domnule am un voucher”. Dacă 5 milioane și jumătate de angajați din România primesc un asemenea voucher, avînd în vedere că restricțiile de circulație în exterior vor ține în continuare, și oricum nu se aplică acest voucher, nu știu dacă am relaxa în totalitate dar am da o gură de oxigen pentru tot ce înseamnă industrie turistică în România.

Ion Cristoiu: O problemă la care nu cred că guvernul s-a gîndit: ce facem anul acesta mai dăm concediu sau nu?
Victor Ponta: Nu știu dacă s-au gîndit, eu m-am gîndit și nu vreau să fiu foarte nepopular să vorbesc.
Ion Cristoiu: Păi asta vreau să vă fac nepopular, spuneți-mi?
Victor Ponta: Faceți-mă nepopular. Vă dați seama că dacă mă întrebați așa, eu sînt în Opoziție, nu trebuie să spun, dar în luna iulie și Parlamentul trebuie să lucreze, și instanțele judecătorești și școală trebuie să avem, e neplăcut, de aia zic sper să nu mă audă nimeni acum ce zic… Nu deloc, dar nu poate să fie cum era înainte și cel puțin instituțiile care… și eu sînt printre privilegiați care aveau concediu ăla de două lun,i e clar că nu se poate e un an special și nu se poate.
Ion Cristoiu: Deci vedeți și o prelungire a sesiunii parlamentare, da?
Victor Ponta: Sută la sută.
Ion Cristoiu: Pe toată iulie, cînd încheiați? În iulie, nu-i așa?
Victor Ponta: Pe 30 iunie se termina. Eu cred că cel puțin iulie, dacă nu și ceva din august ar trebui să venim la muncă pentru că, vedeți că pînă la urmă Parlamentul e un simbol, nu moare România dacă nu sîntem noi dar cum să le cerem noi altora să nu meargă în concediu și noi închidem Parlamentul, nu merge chestia asta. Adică de ce ne plătesc salariile dacă noi ne vedem de treabă ca și cînd n-ar fi criză. De-asta m-am și dus azi la Parlament. Nu e fericită Daciana, mi-a spus „Ai grijă, spală-te, să nu vii cu vreun virus”. Zic, da, dar pînă la urmă și cel care se duce la supermarket și ne vinde nouă mîncarea nu cred că se duce de plăcere. Și polițistul care stă pe stradă bănuiesc că ar sta acasă. N-am cum să le zic altora faceți și eu să nu fac, nu e ok. Nu merge.

Scandalul cu documentul lui Streinu Cercel a avut rolul de a-l acoperi pe Nelu Tătaru

Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați înțeles ceva din scandalul ăsta cu documentul lui Streinu Cercel?
Victor Ponta: Da, am înțeles perfect. Acel document e făcut în luna februarie de domnul Cercel și alți medici care spune așa, domnul Cristoiu, cum cred că vă spun și dumneavoastră și mie „Fii atent aici nu bei alcool, nu fumezi, te culci la 10 seara, nu mănînci carne grasă, nu te enervezi”. „Bine, domnul doctor dar știți, ok, beau mai puțin, fumez mai puțin, mă culc mai devreme”. Deci era făcut așa „ținem pe toată lumea în casă”, în luna februarie. Nebunia a pornit de la momentul în care domnul Tătaru, noua vedetă a PNL-ului, pentru că s-au făcut de rîs cu ceilalți, au găsit și bagă o mulțime de bani în domnul Tătaru, o contrapondere la Raed Arafat. Nelu Tătaru e găselnița să-l acopere pe Arafat.
Ion Cristoiu: Nu m-am gîndit la asta. Eu văd că e continuare a lui Nelu Tătaru.
Victor Ponta: Este o campanie. Domnul Tătaru e bun, spre deosebire de domnul Costache care puteai să bagi oricîți bani, și-au băgat mulți bani, domnul Tătaru mai de la Cluj, așa, mai drăguț, vorbește cu jurnaliștii, nu se ceartă, n-o dă pe politică. Dar ca orice om politic și eu am zis multe trăsnăi, dar cînd îți spune tot timpul microfonul în gură domnul Tătaru a zis acum 3 zile sau 4 zile a fost întrebat de chestia asta și a zis da, ne-am gîndit să-i ducem în hotel, să stea acolo.
Ion Cristoiu: Da, la Realitatea Plus pe…
Victor Ponta: A izbucnit scandalul de ce? Că dacă zice un doctor ceva, treaba lui să zică, dar dacă zice un ministru, domnule ce vreau să zic mai departe…
Ion Cristoiu: Adică au scos documentul ăsta, că eu n-am înțeles…
Victor Ponta: Nu.
Ion Cristoiu: Cum au fost?
Victor Ponta: Pur și simplu l-a întrebat pe domnul Tătaru de chestiunea asta, nici nu știu la ce emisiune era sau…
Ion Cristoiu: La Realitatea Plus.
Victor Ponta: Mă rog.
Ion Cristoiu: Și-a confirmat.
Victor Ponta: El spunînd, probabil nu știa despre ce e vorba.
Ion Cristoiu: Pe 12 aprilie, știu textul…
Victor Ponta: Am văzut și eu filmarea, că eu cînd am văzut c-a ieșit scandalul nu am înțeles, m-am dus să văd de unde a început. Stai domnule nu poate să înceapă de la un document din februarie scris de un doctor. Acum știți cum e dacă citiți tot ce spun doctorii pe lume te sinucizi.

Ion Cristoiu: Domnule Ponta cum a apărut documentul lui Cercel, care e șmecheria, ce i-a apucat? De ce se face scandal pe Cercel și nu pe Tătaru?
Victor Ponta: A vrut să-l acopere pentru că au acum o nouă vedetă, PNL-ul e acum o echipă de jucători din ce în ce mai slabi și loviți, pe care-i înjură lumea și au și ei o vedetă, pe domnul Tătaru, care domnul Tătaru a dat un șut în bară spunînd și el că îi duce și atunci au sărit toți să-l omoare pe Streinu Cercel ca să nu fim atenți la Nelu Tătaru.

Mie îmi e clar deja pe ce tactică se va merge, pe tactica din 2009

Ion Cristoiu: O ultimă întrebare. Spuneți-mi, cu alegerile, s-a discutat cu dumneavoastră. Ce viziune aveți dumneavoastră? Le ținem anul acesta? Nu le ținem?
Victor Ponta: Guvernul nu a discutat cu noi. Nici cu mine, nici cu PSD, nici cu ceilalți. Dar eu vreau să vă spun că am iarăși o părere total diferită de ceilalți, că asta e până îi conving pe toți. Eu cred că alegerile și locale și parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021. Și vă spun și de ce. Înțeleg de la medici, știți că se face mare caz că medicii spun, hai să-i ascultăm atunci. Medicii spun că în octombrie – noiembrie va veni al doilea val, practic. Sigur vom fi, Doamne ajută!, mai bine pregătiți. Dar mi-e foarte greu să cred că ne apucăm de campanie electorală, de pupat lumea, de strâns mâini, de ținut discursuri, adus oamenii la mitinguri când e al doilea val. Al doilea lucru, și aici e mult mai important, din punctul meu de vedere, din punct de vedere economic eu vreau să văd anul 2020 închis. Pentru că mie îmi e clar deja pe ce tactică se va merge, pe tactica din 2009: Domne’, e totul bine, nu ne trebuie FMI, nu tăiem nimic, nu mărim taxe, nu facem nimic, până la alegeri. A doua zi după alegeri vine potopul. Deci eu vreau să-i las, să închidem anul 2020, care va fi un an cu deficit uriaș, cu scădere economică. Și după aceea să facem alegeri în martie pe tema foarte clară Cine știe să ne scoată din pandemia de criză economică. Altfel, până în octombrie sau noiembrie, vă spun eu de pe acum ce veți auzi, ce ați auzit și în 2009. Nu e nicio criză, e totul bine, nu ne trebuie FMI, nu ne trebuie împrumuturi, nu tăiem salarii, nu mărim taxe. Băi, sunteți serioși? Cum nu? E chiar așa totul perfect? Deci din punctul ăsta de vedere, eu cred că cel mai corect și mai normal, și medical, dar și economic, e să se închidă anul 2020, să tragem așa o concluzie, nu știu, poate a fost bun guvernul PNL și atunci o să-i voteze lumea tot pe ei. Dacă n-a fost bun, hai să vedem cine are un plan economic să câștige să guverneze România. Nu o să fie o mare fericire să guvernezi România în 2021. Mai degrabă, dacă mă întrebați pe mine, foarte cinic, e mai bine să fii în opoziție în 2021-22-23. Dar să votăm așa ca orbii că ne zice Cîțu că au crescut încasările în aprilie cred că e o greșeală care ne va costa în 2021 cumplit de tare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

58 comentarii pentru articolul „Victor Ponta: Eu cred că alegerile și locale și parlamentare trebuie să aibă loc în martie 2021”

  • Domnule Cristoiu, îmi pare foarte rau, dar personajul Victor Viorel Ponta, nu merita onoarea de a fi intervievat de dv. Eu, unul nu-mi pot permite sa-mi pierd vremea, citind ceea ce spune un personaj ca el, asa ca… pas…
    .
    P.S. Aveam si eu un cont FB cu pseudonimul Geo. Acum câteva luni bune, prin acest cont am avut o discutie civilizata cu domnul Ponta pe pagina lui de FB. Totul a fost ok pâna l-am întrebat care este adevarul despre mazilirea lui Cristian Diaconescu, ca sa ajunga dumnealui presedinte PSD. Ei bine în momentul acela, distinsul domn Ponta m-a blocat întâi pe FB-ul sau, iar a doua zi aveam contul desfiintat cu totul.
    .
    Multumesc din inima, domnule Victor Viorel Ponta, dar vai, cum se însala domnul Ion Cristoiu când afirma ca sunteti politicianul care raspunde la orice întrebare!

  • Hei, certaretii, haideti sa va scot eu din dilema!
    LE SAVOIR-VIVRE înseamna POLITETE, BUNE MANIERE…

  • Potaie, ai grija ca simptomatologia este foarte variata la Covid-19. Boala poate debuta nu cu febra, ci cu dureri de burta si diaree.
    Ba, când te ia diareea verbala, da fuga si-ti fa un test! Du-te pe sectia de psihiatrie, ca si acolo se fac teste. Si nu uita sa ne comunici si noua rezultatul, ca asa ar fi corect!

    • Si-acum sa fiu serios.
      Pentru cei care citesc ce am scris mai sus în gluma:
      într-adevar, durerile de abdomen si diareea pot sa fie primele simptome ale infectarii cu Covid-19.

  • Nu stiu de ce e atata graba in Orban cu alegerile de orice tip. Simt ca pierd electorat, ca se deterioreaza increderea, ca va iesi lumea in strada de foame, ce ii mana pe astia in lupta?

  • -poveste-
    Mareata Germanie

    Germania va intelege ca ue e expirata, intelegind astfel ca ‘ terenul de joaca’ e expirat.
    Germania, astfel, va deveni liderul procesului de demolare a invechitului teren de joc si de reconstructie a noului teren de joaca.
    Acest teren tre sa fie…brici!, prin urmare Germania va da tot ce poate pentru ca terenul de joc sa fie desavarsit.

    Germania va intelege ca spectatorii sint…totul, astfel ca se va ingriji,…de data asta,
    de tot confortul spectatorilor.

    Astfel, spectatorii nu vor suferi, Arbitrul apreciind alegerea ca fiind proprie desavarsirii.

    Germania intelege ca diferentele de potential sint generatoare de miscare,
    astfel isi va focusa energia pe esenta:computerul cuantic.

    computerul cuantic, avind un teren de joc pe masura, va cistiga trofeul,
    desavarsirea.

    Germaia isi mai aminteste o data ca spectatorii sint totul si ca la acest nivel se cere pace, adica putinta de a echilibra, intelegind ca fara ea nu exista desavarsire, nicicum civilizatia.

    Daia ‘Germania mareata’, ca s a inteleptit.

    • pacea nu e Pacea, daia ue tre sa se comporte ca o ‘haita’

      • Acumularea e buna doar ca sa i Daruiesti dezvoltarii energie in stil fibonacci.
        Faza e ca atunci cind terenului de joc i se cere innoire din temelii, adica acum, …absolut nimic altceva nu mai conteaza

        Germania se va dezvolta, in viitor, in stil fibonacci, adica asa cum ii e dorinta, daca si numai daca temeliile ue, adica terenul de joc, vor fi reconstruite in acelasi stil.

        Criza economica va fi devastatoare, dar ea se poate suprapune peste reconstructia din temelii a ue, or daca intreaga energie disponibila in ue se va focusa exclusiv pe reconstructie, ‘apocaliptica’ criza economica se metamorfozeaza intr o demolare a vechilor rinduieli si o manifestare a noilor sisteme sociale.
        Dar pentru ca asta sa se intimple, toata energia trebuie focusata exclusiv pe constructia temeliilor noii lumi, procesele expirate fiind declarate fix asa.

    • Lasa tot si mergi la biserica, roaga-te sa fie in satul tau cu prosti macar 25% cum este in Germania. Am observat cu totii ca
      maestrul este cumsecade cu tine, toti avem mai mult timp liber, unii ti-au scris direct ca plictisesti.

      • Eu nu mi-as dori ca in satul meu cu prosti sa fie nici macar 1% din ce si cum e in Germania, care este defapt o dictatura crancena infasata intr-o manusa din cea mai fina matase. Nemtii nu se dezic de caracterul lor militaros nici cand mananca carnati si beau bere la Oktoberfest. Viata lor se desfasoara intr-o ordine de adevarata cazarma, ce-i drept frumos ornamentata. Danke, nein!

      • Sunt tare curios ce-or intelege teutonii daca s-ar uita la Zorba. Sunt aproape convins ca primul lor gand ar fi ca grecul ala nebun nu are pantalonii calcati la dunga si ca nu a facut corect calculele de rezistenta ale funicularului ala distrus in finalul apoteotic. Si nu, nu-i cunosc pe nemti din carti.

        • Important este ca ai gusturi nemtesti și-ti place berea ca nemtilor, bere din cauza careia te-ai trezit azi cu capul mare și te dai iarasi nervos la Coca.
          Mai bine încearca cu moare, ca-i mai eficace!

          • Si, nu te sfii, spune ca-i cunosti tu foarte bine pe toti nemtii, pe toti occidentalii, de fapt, care-ti stau în gât, dar mai spune atunci si ca nu esti tu acela care ai doar certitudini! Esti de râsu’ lumii, cib! :mrgreen: 😛

          • Am inteles, sa traiti, tovarasa comandant de detasament!
            Eu nu beau bere germana, beau bere ceheasca. Aia germana e pishwasser pe langa a cehilor. Treaca, mearga, e buna si aia daneza sau chiar si Efes draft. But never german!

          • Si nu am deloc gusturi nemtesti. Nu-mi place mancarea lor, nu-mi plac masinile lor, nu-mi place ordinea aia cazona a lor, in general nu-mi place nimic la teutoni. Si nu-mi place in mod special ipocrizia aia feroce a lor cand se dau mari conducatori luminati ai Europei, cand pana si Grivei stie cam ce lucruri bune si frumoase ne-au adus de doua ori aici pe Batranul Continent!

          • Si inca o chestie. Nu ma impresioneaza cu nimic asa-zisul lor nivel de trai. Le lipsesc din vocabular doua chestii, rafinamentul si expresia aia frantuzeasca „savoir vivre”!

          • Bravo, cib! „Savoir vivre”… l-ai folosit fara sa ai habar ce înseamna, poliglotu’ lui pește!

        • 😆 ✌!!!

        • Bă , acuma , să fiu sincer , nici mie nu-mi prea place Zorba ăla . Nici Kazanțachis , nici Theodorakis , care a făcut muzica după care s-a făcut baletul Zorba , se joacă la Cluj . Asta nu înseamnă că Coca -Petronela , altă internată care se crede nemțoaică , n-ar fi oligofrenă
          Eu , care am fost și de 36 de ori la un singur balet dacă mi-a plăcut , la Zorba am fost doar o dată și am vrut să cer banii înapoi . Pînă și în balet Zorba dă o senzație de jeg și de putoare de capră. Muzica e așa de psihotică încît o coristă ( că au și coriste pe scenă , nu doar balerini ) a picat pur și simplu în cap , în spectacol , după juma de oră , sînt sigur că din cauza muzicii .Au dus-o cu salvarea .
          Eniuei , tot are succes baletul , așa vulgar , chiar obscen cum e , pt că nu există nuntă de cocalar rumân fără Sirtaki , deci e cunoscut de vulg .
          Acu vreo 3 luni am luat , mare greșeală , cartea Căpitan Mihalis de la biblio , că uitasem ce bou e Kazanțachis . Adică ceva mai bun ca Creangă , țărănoiul suprem , dar mult mai puțin ca Sadoveanu , care , totuși , avea stofă de boier , fie el și comunist
          Din cartea cu pricina am aflat că un adevărat bărbat cretan nu se spală decît la Paști , și nu excesiv , iar hainele și le spală abia cînd devin scorțoase și stau singure în picioare . Bagă la greu ceapă și usturoi , apoi asudă vîrtos , probabil cu iz de cele 2 legume de mai sus , după care vine și le-ncalecă pe grecoaicele grase , păroase și cu mustăți , care se excită strașnic la emanațiile subaxiale sau inghinale ale masculului . Pîn-am terminat cartea , pofta de mîncare mi s-a diminuat simțitor .
          Dar , ai dreptate , eu nu cred că grecii , de fapt nici spaniolii sau italienii , cu temperament jemanfișit și comportament agitat de sudiști , vor face mulți purici în UE , mai ales că Jărmania nazistă își va aroga pe față rolul de Fuhrer și va dori să-și impună principiile cazone , îndelung verificate încă din sec XVIII.
          De altfel , Grexitul e o problemă veche , de ce crezi tu că pompează UE sute de miliarde în greci , cînd știu și ei cît de incertă e recuperarea , să nu zic imposibilă . Iar grecilor li se rupe …

          • Bun comentariul tau. Poate mie mi-a placut Zorba pentru ca… Quinn.Care a fost un actor fenomenal si care putea sa intruchipeze pe oricine de pe pamantul asta pe ecran. A fost un urias. Dar nici muzica nu-mi displace, din contra. Iar atitudinea grecilor, intr-o lume atat de volatila si schimbatoare, mi se pare ca are chiar sens. Poate oi avea eu ceva la bibiloi, dar ma regasesc in felul lor de a privi viata. Am fost la ei, am vazut si au si multe prostii in cap. Dar, stiu sa traiasca. Si e clar ca nu iubesc militaria si ordinea cazona, chit ca spartanii lor au fost cei mai ai dracului razboinici. In fine, sunt multe lucruri de spus despre greci. E clar ca si nemtii au anumite calitati, sa zicem dar eu, unul, n-as rezista acolo mai mult de o saptamana. Nu degeaba i-a ironizat Benny Hill in filmuletele lui, de cate ori a avut ocazia. Ma rog, asta e opinia mea proprie si personala. PS Oricum, tot nu-mi plac masinile lor. Iubesc japonezele. Cine a avut o masina japoneza, nu se mai suie intr-o germana. Tot opinia mea, total dezinteresata.

          • Nu prea au pompat sute de miliarde.. in criza, cd au dat drumul la tiparnita (fo 60 mld pe luna timp de 2 ani) si cumparau titluri de stat in toata UE, grecii au fost singurii pe care i-au sarit..Dealtfel grecii ii considera pe nemti principalii vinovati ai dezastrului lor; au bagat bani, ce-i drept, inainte de criza, pentru a-i indatora si a-i baga in faliment ulterior. In criza le sugerau sa mai vanda din insule daca nu au bani. Anul trecut s-au suparat si grecii si i-au dat in judecata pe nemti pt despagubiri de razboi de 375mld, nu stiu cu ce sanse de reusita.

          • Grecii nu-s tampiti. Au impuscat mai multi iepuri. S-au inarmat la greu, deci turcaletzii mentin distanta, si-au mentinut cat au putut nivelul de trai, si si-au tras autostrazi bunicele ptr turism, printre altele. Ca stiu si ei ca nemtii nu vor plati, e clar. Cu toate ca nu se stie, nemtii s-ar putea sa-si puna iar in cap toata Europa si atunci sa vezi show. Deocamdata i-au iritat si pe italieni, spanioli, portghezi si francezi. Never say never!

        • Anthony Quinn a făcut , părerea mea , un singur rol memorabil . Bombolini , din Santa Vittoria . În rest , actor mediocru , urît ,a fost bun de Quaimodo, și în smoking dădea senzație de jeg . Nu mi-a plăcut niciodată

  • Acum vreo câțiva ani domnul Ion Cristoiu îi spunea domnului Victor Ponta „iresponsabilul vesel”. Acum s-a mai schimbat? Este mai responsabil și mai serios?

  • Deci acum doua luni totul era pregatit…ceas!, ca sa ajungem pe luna,
    dar intre timp, minune!, am ajuns in mariane,
    insa acum ne dorim sa mergem pe marte,…la anu?

    pai…barim teoretic!, la anul o sa ajungem pe marte cum am ajuns anu asta pe luna,
    pentru ca povestea nu doar ca e aceeasi, dar va insista sa sa adinceasca in propria esenta.

    • e adevarat ca ‘ziua de maine’ tinde sa fie total diferita de ‘ziua de ieri’
      si ca acest proces innoitor va dura, …e vorba de ani,
      dar daca felul cum va arata ziua de poimaine poate fi deja intrevazut, pai devine ceva de bun-simt ca el sa fie sustinut.

      or…din ce se vede innoitoarea ‘ziua de poimaine’ e negata, ea tinde sa fie vazuta in hainele zilei de alaltaieri,
      adica se manifesta o dorinta de intoarcere la ziua de alaltaieri, dupa ce ‘ieri’ a fost furtuna.

      cum spuneam, e mai cu folos sa arunci la gunoi tot ce se arata ca fiind expirat
      decit sa te apuci sa-l repari.
      nu e cu ‘reparat’ pe vre,urile astea, ci cu aruncat la gunoi.

      abia dupa ce s-a inteles foarte clar ca vremurile sint in mod fundamental cu ‘aruncat la gunoi’
      se poate trece la urmatorul nivel, care e ‘redefinirea zilei de poimaine’

      toti cei care proiecteaza ziua de poimaine, si e ceva de bun-simt, sint dintre cei care au trecut de primul pas.
      iar daca ei nu sint, atunci procesul e ilogic. nu se poate innoi un sistem folosind dinamici invechite, pentru ca cea care ‘se cere’ innoita’ e fix temelia! adica sistemele sociale, pina la urma.

      • in timp ce clonatul dinamicilor pare a fi strategia ro,
        io spun ca treaba ro pe vremurile aste a e cu totul alta,
        adica e fix pe dos.

        dinamica pe masura ro e aia a naturii,
        iar cum civilizatiei i se cere macar clonarea dinamicilor naturii,
        iauite cum ro se metamorfozeaza din dealer de dinamici clonate in generator de dinamici naturale,
        taman bune de inserat si in ecuatia de miscare a civilizatiei

        ( ecuatia de miscare a civilizatiei fiind o clona a dinamicii naturii, dasta am si zis ca Dinamica Fibonacci va fi ‘stiinta trofeu’ a acestei civilizatii, pentru ca disecarea si clonarea dinamicilor naturii e masura ‘desavarsirii’ civilizatiei curente )
        ca, nu-i asa, chiar daca civilizatia se misca pe dos decit natura, ea, desavarsindu-se, tre sa se miste cu ‘intelepciune’, chit ca ‘intelepciunea’ asta e Intelepciunea intoarsa pe dos!:))))

        • vremurile astea sint ‘ vremurile maestrilor’,
          iar cei de prin lumea mare care stiu ca vremea civilizatiei e ‘ vremea maiestriei’
          vor ajunge sa inteleaga si vorba ‘te faci frate cu dracu pina treci puntea’, chiar daca vorba in esenta e…intoarsa pe dos:)))))

          • cu toate ca se prea poate sa nu para ca e asa, dinamicile naturii si ale civilizatiei tind sa intre in armonie:), cu toate ca ele sint…in oglinda

            momentul cind ‘se cere’ vectorizarea ecuatiilor de miscare va fi si momentul in care civilizatia va ramane, …asa se spune, in …off-side,
            dar, pina atunci, civilizatia se va inspira din…’ dinamicile naturii’:))), ca ‘darul’ e daruit in mod Desavarstit, adica e daruit plenar…

  • Greu ii va tarii astia sa isi revina cu asa politicieni „curajosi”. De remarcat usurinta rotirii cadrelor din care se deduce ca oricine ocupa un post mai rasarit este numit politic.
    Cel mai usor a fost de blocat complet tara cu „stai acasa” difuzat pe toate canalele si pana la refuz.

    • Sloganul „stai acasa” e … n-am cuvinte. Deh, ca toate sloganele, numai bune de spalat pe creier. Stai acasa ca sa nu te infectezi. Acum. Dar stai, pandemia nu trece nici intr-un an. Nu-i nimic, stai acum acasa si te infectezi cand iesi din casa (candva in viitor). Mort de foame si falit. Doamne, mare ti-e gradina!

      • Bă , primesc pe Instagram filmulețe cu americani care se laudă că n-au ieșit din casă de 36 de zile . Ăia-s mai dilii ca noi .
        Eu am ieșit de cel puțin 15 ori , acușica mă duc iar la Carrefour , din păcate azi n-a venit Niccollo să mă perie , o să am păr de mîță pe haine , dar măcar va avea și Ada Millea O tristă satisfacție

  • Maestre ati vazut ce frumos a vorbit victor la cristoiu tv, v-a placut si dvs, vreti sa va mai intalniti cu el,
    el este fidel-ul nostru, el nu este calin… Am si eu slabiciunile mele, nu dati cu piatra pacatosilor,
    eu m-am indragostit de victor, este un revolutionar, mai aveam putin si il omoram pe cutu al meu, a fugit saracul din calea mea.
    Va aduceti aminte ce nervoasa era elena cand si-a tinut victor ziua onomastica pe stadion, toti au fost invidiosi, ce prieteni
    buni avea langa el si ce frumosi erau el si doamna lui, atunci cand esti tanar totul este frumos.
    El a fost modest si popular si a avut multi prieteni care il iubeau invidiosilor, la mine peretii casei erau plini cu urari de bine adresate lui victor.
    Am fost atentionata de primarie si din cauza lui, a trebuit sa zugravesc casa din nou, o invidioasa psd-ista prietena cu
    viorica, la primarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *