Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Video tur. La Cazinoul din Constanța au fost menținute grinzile făcute de Anghel Saligny

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza din Constanţa, ridicat în 1904-1910 la iniţiativa regelui Carol I, este aproape de stadiul de a redeveni bijuteria care a fost. În luna mai au început lucrările de restaurare. Primăria Constanța ține un jurnal al lucrărilor care se desfășoară. Surprizele se țin lanț. Sub straturile de gled, muncitorii găsesc adevărate comori.

Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul Decebal Făgădău să reprezinte din partea municipalității comisia care colaborează cu proiectanții si constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, cunoaște clădirea Cazinoului ca în palmă.

În aceste zile a făcut un tur al Cazinoului pentru a vedea lucrările care sunt acum în desfășurare.
„Ultimele noutăți de la Cazino sunt pe toate nivelele. În cele 3 camere în care au fost scoase acele grinzi secundare metalice, corodate, s-a decis să se toarne un planșeu de beton. Vechea metoda era depășită și nu corespundea cu normele de astăzi. În aceste 3 încăperi, pe lângă grinzile lui Anghel Saligny, care au rămas pe poziții, s-au mai făcut câteva grinzi din beton armat, s-au făcut și câteva cămășuiri cu beton armat ale pereților de la subsol și toate acestea au fost armate și s-a turnat beton. Se crede ca vor rezista și 200 de ani!

În sala fostului restaurant se lucrează pe mai multe fronturi. Se decopertează tot ce era din beton la ferestrele și ușile dinspre mare. Inițial, acestea erau dreptunghiulare iar forma le-a fost schimbată în timpul lucrărilor din perioada socialismului. Noi vrem acum ca acestea să revină la forma originară.

Pe partea Cazinoului dinspre Comandamentul Marinei, echipele de constructori au decopertat pardoseala de 25 de centimetri pentru că era pusă pe un planșeu foarte subțire. Experții de rezistență analizează acest planșeu pentru a veni cu soluții: ori se va supraarma și se va betona, ori se va demola planul vechi și se va realiza un planșeu nou.

La subsol, unde toate zidurile neportante au fost demolate, a rezultat un spațiu gol unde au rămas pereții inițiali cu zidurile din piatră care merită să rămână aparente. La aceste ziduri, singura reparație este la rosturi. Rosturile dintre pietre au fost curățate iar acum sunt acoperite cu un mortar special pe o adâncime de 3-5 cm. care să reziste in timp.

Se lucrează și la refacerea ornamentelor de pe fațadele exterioare ale Cazinoului. Acestea sunt realizate dintr-un beton slab armat (microbeton) și se vor prinde de fațade cu elemente metalice și ancore din fibră de sticlă. O parte dintre ornamente au fost deja refăcute după mulajele luate de pe cele aflate în stare bună și s-au montat la locul lor, ancorate cu fibră de sticlă, iar locurile de ancorare “ascunse” cu o rașină sintetica si cu un mortar special”, a explicat arhitectul Radu Cornescu.

În paralel cu aceste lucrări, echipele de constructori lucrează și la refacerea acoperișului Cazinoului.
Lucrările fac parte din prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii