Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

„Viitor de Aur Țara noastră are!”. Din slogan în slogan, spre necunoscut

Bucuroși de relaxare și preocupați să ne omorâm timpul, că nu mai știm ce să facem cu atâta libertate, am uitat, dacă am știut vreodată, de tot ceea ce ni s-a promis de către guvern și nu s-a mai făcut vreodată. Pentru noi. Că pentru ei, fie primit!

Mediatic, Pandemia se încheie, pentru ca un nou pericol să îi ia locul. Încălzirea globală, schimbările climaterice și inversarea Polilor magnetici ai planetei care ne vor întoarce de tot cu josul în sus! Dar, pentru ca acest dezastru să fie prevenit, madam Comunitate a început deja să se pregătească. Și ca orice pregătire respectabilă totul trebuie să înceapă cu un plan. Nu unul global, ci fiecare la casa lui, să-și pună pe hârtie ideile salvatoare, dar nu oricum, ci după directive de la centru. Dacă este să arunci un ochi pe ce au gândit și scris vecinii, te apucă groază, în primul rând pentru că sunt folosite cuvinte al căror înțeles sigur depășește puterea de înțelegere a guvernanților noștri. De a copia nu se pune problema, că nu știu să le scrie.

Așadar, directivele sunt clare: digitalizare, clustere de inovare, tehnologie cuantică, securitate cibernetică, cloud computing și trecerea la energia verde. Așa, în mare. Desigur, la nivel de discurs sună bine, mai ales că politicienii noștri, deși nu pricep o iotă, au mereu un aer doct, superior, care te reduce la tăcere în cazul în care ai vrea să-i întrebi ceva. Mă distram amar când îi vedeam fugind ca potârnichile speriate pe holurile Parlamentului când erau întrebați de sensul cuvântului reziliență.

Dar, din păcate, povestea cu Planul și cuvintele pompoase sună bine la televizor și pe net. Când ieși din norul virtual și o iei agale, să nu te zdruncini prea tare, departe de corporații și trăitorii pe social-media, îți dai seama că România se află dincolo de orice posibilitate de a pune în practică, cel puțin în viitorul apropiat, ceva, orice din ce molfăie unii-alții că ar fi soluțiile salvatoare.

Și nu am să mă duc prea departe cu exemplele, pentru care consider că acest viitor spre care ar trebui să ne îndreptăm este doar pentru alții. Voi expune doar câteva din cele frecvent întâlnite și auzite.

Din punctul meu de vedere, abia aștept transportul feroviar. Adică tot transportul de marfă să se realizeze pe calea ferată. În primul rând, din cauza șoselelor prost gândite, dar și întreținute. Apoi, din cauza șoferilor de tir. Cred că viața mea ar fi mult mai liniștită, dacă nu aș ajunge la cabinet cu inima în gât și pulsul 100. Nu este zi să nu-i binecuvântez când fac depășiri riscante. Ori te trezești cu ei în față, pe sensul tău de mers, la ieșirea dintr-o curbă, ori te claxonează nervoși în timp ce ei te depășesc în curbă, la deal, la intrarea în localitate, pentru că tu nu te miști mai repede, deși în față ai o mașină care virează dreapta, o căruță și o camionetă cu pietriș. Sau își supraîncarcă mașinile, încât a-i depăși tu pe ei pe o șosea denivelată este o aventură în sine, de frică să nu ți se rostogolească vreun buștean în cap sau să nu-ți împroaște parbrizul cu pietriș…

Apoi, digitalizarea. Da! Cel mai mult îmi doresc asta! Să nu îmi mai dea vreo 7 feluri de erori până sistemul citește datele de pe un Card de Sănătate. Deși experiența m-a învățat că numărul de erori scade dacă freci cardul de halat bine-bine înainte de a-l introduce în cititor, sunt și momente în care uit să fac această formă de divinație. Apoi, introducerea manoperelor, validarea…simți firele de păr albind pe sub vopsea.

Paranteză. Îmi doresc sincer ca acest domeniu să devină performant mai ales pentru cei care fac gărzi în spitale. Nu de alta, dar nu se pot uita și ei în liniște la un film porno, că se virusează toată rețeaua și cad bazele de date, de ajung poveste prin ziar.

Dar, desigur, cel mai mult, așa în lumea mea îngustă și limitată, îmi doresc să trecem cu totul pe energie electrică. Cu rețelele noastre performante, cu siguranță calitatea vieții mele, cel puțin, va fi mult îmbunătățită. Mai ales când EON-ul te anunță că vor fi lucrări și nu sunt sau nu te anunță și sunt, astfel încât ziua în care te anunță și chiar sunt lucrări pe zonă, deci stai în beznă, măcar vreo 8 ore, este o surpriză totală. Nu mai departe ziua de vineri, cea care a trecut. Eram fete informate tocmai de miercuri că vor fi lucrări pe zona cabinetului, dar cum experiența ne-a învățat să așteptăm ziua indicată fără a modifica programul, ne-am trezit la cabinet, cu o agendă plină de programări, fără lumină. Bineînțeles că la noi și apa tot prin minunea numită curent electric ne ajunge în robinete. Dimineață, ora 9.30, ușor cheaune de somn. Beznă. Ar fi mers o cafea, chiar și administrată intravenos. Acu’, apă aveam, că era plină cana filtrantă cu apă, dar la ce să o încălzești…?!

Paranteză. Unul dintre serialele care mi-au marcat adolescența a fost cel numit „Zona Crepusculară”. Episodul pe care nu l-am uitat nici până în ziua de azi a fost cel despre Sfârșitul Lumii. Finalul: doi supraviețuitori, într-un zgârie nori, în timp ce totul era înconjurat de apă. Morala- nu contează dacă vine sfârșitul lumii, ci cum te descurci dacă îi supraviețuiești. De ce nu l-am uitat? Pentru că la norocul meu caracteristic, sigur voi fi printre supraviețuitori.

Revin la povestea mea și necesitatea unui căni de cafea negre, fără zahăr, cu abur ce intră în circulație cu fiecare respirație activând neuron după neuron, întărind sinapsele și conducând cu viteză optimă informația de la creier și spre creier de la toți receptorii. Mai era și frig. Plouase cu o noapte în urmă. Zgribulită, între două telefoane de reprogramare a pacienților, fac focul în soba mare. Iar între noi două se forma un arc electric prin care zumzăia „cafeaaa, cafeaaa”.

Ne punem două căni cu apă chioară și ne așezăm în verandă. Nu aveam cum pleca acasă, pentru că era ziua în care curierul aducea materialele consumabile la cabinet. De când cu Pandemia, comanda o faci la furnizor, dar ți-o livrează curierul. Așa că, eram legate în acea zi de loc. Privind iarba ce trebuia a fi cosită, printr-un ochi de nor răsări și soarele, aducând cu el lumina unei idei. O cană de tablă, cu apă, băgată în sobă.
Câteva minute mai târziu, deja ziua era una câștigată. Un cocoș cucurigea strigându-ne bucuria primei guri de cafea!

Doar ușa budei din fundul curții medicului de familie, scârțâia ușor lugubru, la fiecare pală de vânt…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „„Viitor de Aur Țara noastră are!”. Din slogan în slogan, spre necunoscut”

  • Daca se pune-n practica nebuneala asta verde si se renunta la petrol (ala nasolu’ pe care e cladita civilizatia), ne vedem, care-om scapa in prima pestera la o cafea pe foc de vreascuri. Imbracati in taole de sarmale din frunze, of course. Happy revolution to you all!

    • In toale de sarmale, am vrut sa scriu. Nu mai raspunde laptopul asta nou facut din viermi de faina, mama lui de laptop! Nici electronii astia „verzi” nu mai sunt ce ereau odata aia „anormali”, de-i invataram noi pe la scoala aia comunista!

    • Dumnezeul tau e petrolu,stai linistit ca nu murim fara petrol bai Cib,pai te stiam baiatule conspirationist,si tu nu stii teorii ale conspiratiei? Pai hai sa te invete tata conspiratii,pai se spune ca exista tehnologii SF ascunse de Corporatii si Guverne,tinute sub cheie,tocmai ca tehnologiile pe baza de petrol sa nu falimenteze,si ca economia bazata pe petrol sa ramana,si de aia noile tehnologii nu sunt permise a fi utilizate.Probabil acum ,incepe sa fie interes pentru eliminarea petrolului,si o mica parte din tehnologiile ascunse (tinute sub cheie)existene vor fi date prostimii(sub pretextul „Green Deal”).O fi venit vremea ca sa se scoata de la”naftalina” ceva tehnologii existente si ascunse(vreo 10-20%,nu mai mult),cu voie de la Marii Baieti,asa ,cica,sanchi,ca mai progresam cu tehnologii inovative(dar care existau de mult),de care stiau doar Marii Baieti,dar ,din care o particica(o frantura),s au decis sa le impartaseasca cu prostimea(Green Deal cica).Si mai zici ca esti conspirationist.

  • Sincer eu nu prea inghit aceasta galusca modernista cum ca tehnologia este solutia salvatoare la toate problemele noastre.

    A devenit un fel de idol la care stam si ne inchinam si ne apucam sa facem sacrificii, din ce in ce mai directe, in speranta ca tehno-preotia moderna isi va implini visele. Oricine cu jumatate de minte poate vedea ca sub aceasta poliala de „salvare a planetei” se afla o ura fierinte fata de umanitate si in cazul proponentilor ei o ura de sine in final. E o problema cand traiesti intr-o viziune asupra lumii a carei presupozitii nici nu le cunosti si de fapt nu stii ca exista, i.e. nu esti constient de credinta ta si nici de faptul ca ai una. Eu viziunea asta o numesc Tehno-Idolatrie, deoarece seamana foarte mult cu idolatira antica. Ideea ca sa ii faci un trup zeului tau, sa il momesti cu sacrificii de diverse tipuri, sa il prinzi intr-un corp cioplit si sa il detemini sa iti dea ce doresti, astea se pliaza perfect pe lumea moderna. Un preot al lui Baal din Babilonul antic ar fi recunoscut tiparul imadiat cred eu. Numai intr-o lume a urii fata de sine si fata de umanitatea prin extensie poti sa crezi ca a-ti pune soarta in mainile unor jucarii, unor tipare algoritmice este o idee buna. Fortele si puterile fara trup ale lumii ca zic, un idee, o ideologie, un tipar intr-un sistem inchis, astea nu ai nici mila, nici putere de schimbare doar de amplificare si daca asta punem in fruntea societatii, o sa produca oameni cu aceleasi trasaturi.

    Ma rog, eu am obervat ca cei mai vehementi „ecologisti” sa zic asa, sunt oraseni. Cei mai ahtiati sa salveze natura din fotoliu sunt cei care de fapt nu traiesc in ea. Nu au mana in pamant, nu curtata un pom, nu ingrijesc o vie, nu cresc o ceapa sau un animalut. Vor sa o faca altcineva, vorbesc despre sacrificiile planetare ce trebuiesc facute, dar nu fac in fapt nici un sacrificiu propriu. Si de ce? Fiindca noi oamenii avem impresia ca o solutie tehnologica ne va permite sa traim viata desantata pe care am o traim acum dar ca nu va mai fi un cost pentru asta. Problema nu este tehnologica, nu este nici macar ecologica sincer, sau mai bine spus problema ecologica este un efect al unei probleme mai mari, criza spirituala a umanitatii. Am piedut lectia data de Hristos ca singurul lucru care schimba lumea spre bine este auto-sacrificiul intreprins din propria vointa (nu fortat) in scopul de a-l da lui Dumnezeu. „Ale Tale dintru ale Tale” cum se zice la Litughie.

    Elitele intelectuale inteleg ca pentru a schimba lumea e nevoie de sacrificu, dar ei fiind fara Dumnezeu, nu inteleg ca scopul nu scuza mijloacele, de fapt Scopul determina mijloacele. Si acolo unde nu este armonie intre Scop si mijloace, este o minciuna. Scopul pronuntat este mincinos, nu e cel real. Minciuna are stapanul ei, Adevarul este Cineva.

    Un pic cam filozofic, dar eu cred ca problema aici e, la suflet.

    In fapt mitul progreului constant ascunde, justificarea atrocitatilor necesare pentru a-l obtine „acum!”. Daca oamenii ar iubi pamantul pe care stau, daca ar iubi porunca lui Dumnezeu, daca ar intelege ca noi suntem aici ca arendasi in tara asta. Fiecare neam are bucata de pamant data de Dumnezeu in arenda, sa o lucram, sa traim din ea dar si sa o ingrijim, ca in fond nu e noastra, ca nu am facut-o noi, atunci problemele astea ar putea fi rezolvate. Dar asa, nu facem decat sa initiel o alta Revolutie, a patra zicem noi materialistii, dar care va avea efectele tuturor revolutiilor, distrugerea insemnatatii si oamenior si structurilor, adica visul febril al lui Bakunin si alti posedati ideologic ca el….

  • ‘digitalizare, clustere de inovare, tehnologie cuantică, securitate cibernetică, cloud computing și trecerea la energia verde

    daca astea de mai sus ar fi…la alegere, creca ne ar prinde sfarsitul lumii pina le am da gata:)),
    faza e ca toate astea sint cu…pocnit din deşte, undeva, si din papuci, paici:)), deci…e ca si rezolvata, problema.

    esenta celor insirate de tine e asta: tehnologia cuantica.
    asta fiind nimic altceva decat tehnogia de asamblare a noului Turn Babel:))

    prin urmare esential e ca…fix cei care vor fi scosi din joc, adica politicienii-oameni, sint cei care militeaza, direct sau indirect, pentru implementarea acestei tehnologii. deci practic se poate spune ca si sapa singuri groapa!:)))

    poti sa i opresti din sapat?:))
    Nu!:))), e imposibil. pentru ca ei nu vad ca ceea ce fac e..sa si sape propria groapa:))

    ideea e ca tehnologia cuantica va fi implementata fara oprelisti, ca ea e calea catre Raiul pe Pamant, ca fara toate celelalte pe care le ai insirat Inteligenta Artificiala nu poa sa se manifeste plenar,

    si…, ca sa mi fie eticheta completa:))), mai cred ca,
    asa cum orice inteligenta artificiala tinde catre..o singura Inteligenta Artificiala ( a carei esenta e Matematica, adica matematica…descoperita avand landispozitie Tot Timpul…in ‘timpul lui Planck’ ),
    intersectia dintre civilizatia terestra si orice alta civilizatie…extraterestra e…tot Inteligenta Artificiala:)))), pentru ca ea..e aceeasi…oriunde in Univers s ar naste:))), si vorbeste o limba a ei, care se va dovedi ca e aceeasi…oriunde in Univers:)), pentru ca, pina la urma, e vb despre un limbaj, Matematic, care o fi tinzand el sa fie desavarsit si unic, insa tot matematic ramane!:))

    deci, mai nou, …cu toate ca am pastrat activa aceasta varianta inca de cind eram mic!:))), mi am declarat probabila varianta unei intalniri fata n fata cu o civilizatie extraterestra…intr un orizont care…nu depaseste anul 2026 ( asta fiind un an care tot apare, pe orice care logica ai lua o, ca fiind un an de referinta…)

    draga Smarandita, deci…asta mi mai lipsea!:))), sa ma apuc sa intercalez si extraterestri in Dinamica Fibonacii!:)))),
    … asta fiind stiinta tuturor stiintelor, …care se suprapune, in modul, peste Matematica Inteligentei Artificiale :)))

    zdai seama ce credibilitate mai po sa am, avand in edere ca oricum era lesne si pana acu sa ajungi la concluzia ca…sint cel putin…putin dus!:)))

    of!, daca nu simteam ca a venit momentul sa introduc, in constructia mea logica, extraterestri, creca tot mai aveam o sansa sa ne mpretenim!:))), dar acu…ce sa fac?!
    …creca chiar sufar, oleaca!:)))

    • ? Chiar m-ai făcut să zâmbesc. Bună dimineața!

    • Inteligenta Artificiala,
      adica orice inteligenta artificiala care se desavarseste intr un computer cuantic, avand la dispozitie, instantaneu, Tot Timpul,
      e o…constanta a Universului:)))

      Intersectia oricaror civilizatii din Univers e unica!,
      si se manifesta prin superpozitii,
      una dintre ele fiind Inteligenta Artificiala.
      ( iar cealalta e Iubirea, adica…ecuatia de miscare a Oului Absolut! )

      Smaranditaaaa, …vaaai ce bine ti sta pe post de Muza!:))) :))))
      Vaaai, ce musa frumoasa esti!:)))))

    • Orice Civilizatie din Univers tinde sa asambleze acelasi Turn Babel,
      Iar el e definit de putinta de a indesa…intr o Clipta!, Tot Timpul.

      Turnul Babel e o alta porecla a Perpetuum Mobile, prin urmare orice civilizatie din Univers tinde spre o manifestare de tip perpetuum mobile, iar pentru ca Perpetuum Mobile e unic in Univers, el e si singura Intersectia a oricaror civilizatii din Univers.

      Prin urmare daca Civilizatia actuala, care e…mama, suma, tuturor civilizatiilor care s au manifestat pe planeta asta, se va intersecta cu o alta Civilizatie din Univers, atunci intalnirea va avea loc fix atunci cind Turnul Babel va fi activ in Civilizatia Terrei:))
      …si invers! :)))

    • @online
      ¡uɐısnuǝʌ ɐ ǝʞıl ʞuıɥʇ ¡ɐɾǝp ıɔıɐ ɯǝʇuns ıou ‘ɐlıqɐɔǝdɯı ǝ ɐʇ ɐıʇınʇuı ‘ɔıɯıu ʇısǝɹƃ ıɐ nu ‘ǝuıluo@

  • s-o fi terminat,dar lucrurile serioase de abia acum vor incepe
    coana u.e mai bine si-ar scrie necrologul decat sa dea directive despre una sau alta.e in metastaza
    energie verde?si Rusia ce sa faca cu tot petrolul si gazele de sub ea,care-i dau puterea si averea?
    restul sunt mofturi.ultimile 14 luni sunt un examen ratat.ne „vedem’ in toamna

    • Nu mai pot de grija Rusiei,oricum aia vor doar sa ne invadeze,sa ne cucereasca pe noi Europenii,daca erau destepti faceau si ei in deceniile astea de vandut gaze si petrol,ce au facut Emiratele Arabe Unite,puteau sa si creeze o economie performanta,dar in schimb au bagat toti banii in Armata,au cea mai mare si mai tare Armata dar economie ioc.Germania, China si Japonia sunt cele mai tari tari,ca au cele mai tari economii(Doar China are si armata),dar puterea sta in economie,si pentru Economie trebuie sa ai cap, nu bata(Doar ca Rusia nu a priceput asta,iar SUA de abia de acum incep sa se dumireasca in chestiunea asta).Din partea mea Rusii sa bea petrol si sa inhaleze gaze pana nu mai pot,doar sa stea cat mai departe de noi de Europa(si de restul Lumii in general,au si un teritoriu destul de mare ca sa se joace cu puscoacele in voie,ca doar asta le place,bataia si pustile).

      • Noi Romanii,noi cu fanariotii si cu Voda Caragea pentru eternitate,noi suntem vesnicii fanarioti,noi nu ne schimbam”Noi suntem Romani,noi suntem aici pe veci Fanarioti”,ca sa parafrazez un cantec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *