Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Viktor Orbán: Din întreaga Europă, Ungaria s-a apărat cel mai bine de virus. În afară de vaccin, putem produce orice

„Așteptăm al doilea val al epidemiei de coronavirus înarmați până în dinți ”, a declarat, vineri, premierul Viktor Orbán în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul public ungar de radio Kossuth. Șeful guvernului de la Budapesta a afirmat: „Suntem mai deștepți decât am fost, deoarece avem experiență. În martie ne întrebam doar ce fel de virus este acesta, de unde a venit. Din întreaga Europă, Ungaria s-a apărat cel mai bine de virus. Acum avem deja o experiență acumulată timp de mai multe luni și avem și o consultare națională”

Chestionarul privind consultarea publică naţională în legătură cu măsurile de protecție luate împotriva pandemiei de COVID-19 a fost semnat de 1,7-1,8 milioane de cetățeni. „1,8 milioane de oameni se așază în bucătărie, cu femeia sau cu bărbatul sau cu copilul, și se uită pe chestionarul trimis de Guvern și, în loc să îl dea dracului, spun, hai să vedem, totuși, despre ce este vorba”, a spus premierul, care a adăugat că această consultare națională conferă putere atât țării, cât și Guvernului.

Premierul a stabilit trei sarcini: salvarea vieților omenești, apărarea persoanelor în vârstă care sunt cele mai vulnerabile în fața COVID-19 și crearea condițiilor necesare pentru funcționarea școlilor și relansarea economiei, deoarece „dacă trebuie oprită din nou economia, atunci vom ajunge cu toții într-o situație foarte dificilă”.

Viktor Orbán a scos în evidență miniștrii care s-au preocupat ca lucrurile să nu scape de sub control. „Suntem datori cu recunoștință ministrului resurselor umane, Miklós Kásler, și ministrului de interne, Sándor Pintér, deoarece după victoria repurtată asupra primului val de epidemie nu și-au încrucișat mâinile, ci au pledat imediat pentru pregătirea la al doilea val de epidemie și toată vara au fost preocupați de această chestiune”, a precizat premierul. Referitor la capacitatea spitalelor, a spus că sistemul sanitar ungar a trecut în această primăvară printr-o încercare, astfel că azi știu exact ce trebuie să facă și în cea mai grea situație. „Cu puțină exagerare, putem spune că noi cunoaștem deja după nume aparatele de ventilație mecanică, iar acum Ungaria are propria sa capacitate de fabricare a acestor aparate. În afară de vaccin, putem produce orice”, a spus Orbán.

Referitor la faptul că din cauza restricțiilor de călătorie instituite recent UE a avertizat Ungaria că „cetățenii țărilor membre ale Uniunii Europene nu pot fi discriminați”, premierul a spus că „birocrații de la Bruxelles trebuie să înțeleagă că între țările Grupului de la Visegrad s-a format o adâncă cooperare epidemiologică, iar Ungaria este în siguranță datorită măsurilor de protecție luate de cele trei țări din Grupul de la Visegrad”.

În legătură cu închiderea granițelor ungare a declarat: „Virusul este deja în interiorul Ungariei, răspândirea acestuia trebuie încetinită, trebuie stopată, însă trebuie tăiată posibilitatea de a mai intra în țară, iar din acest considerent au fost impuse restricțiile de călătorie, care au și câteva excepții”.

Referitor la criticile lansate de UE cu privire la închiderea frontierei, Viktor Orbán a afirmat: „Acum pot să spună tot ce vor, dar peste câteva zile vor face ceea ce am făcut noi, deoarece nu vor putea ține în frâu nici ei această epidemie dacă la granițe nu se vor aplica noile măsuri”. Orbán crede că modelul ungar va fi urmat și astfel toată chestiunea iese de pe ordinea de zi.

Despre începerea noului an școlar a menționat că în această primăvară au dispus o regulă generală tuturor școlilor, deoarece „ne-am confruntat cu un dușman necunoscut, însă acum nu trebuie aplicată această regulă, deoarece nu peste tot este prezent virusul”.

Cu privire la sprijinul unic de 500 000 forinţi (aproximativ 1400 euro) destinat profesorilor din zonele defavorizate, premierul a spus că el însuşi a fost surprins de această hotărâre, pe care ministrul Miklós Kásler a adoptat-o fără să-l întrebe, dar îl felicită, pentru că a fost o decizie bună.

În legătură cu conferința de la Bled, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, a spus că în lume are loc o mare schimbare și este vorba despre unde va fi locul Occidentului, Europei și în special al Europei Centrale. Premierul ungar crede – văzând rezultatele economice înregistrate de Polonia – că peste zece ani Polonia va fi noua Germanie a Europei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii