Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Viorica Dăncilă: „Absolut nimeni nu are o influență în acest moment asupra mea”

Așa cum am anunțat în cadrul acestei rubrici voi posta cinci citate în ordinea importanței din interviurile date în emisiunea Gândurile lui Cristoiu.
Astăzi top cinci citate din interviul luat Vioricăi Dăncilă la emisiunea din 8 octombrie 2019, transmisă în direct de Mediafax și Gandul.info

1. Despre ce-ar face în calitate de președinte dacă României i s-ar cere o anchetă în cazul Biden

Ion Cristoiu: O întrebare mai complicată. În spațiul public a apărut acea știre care e adevărată că la Fox News domnul avocat Giuliani al lui Donald Trump a spus că va veni și rândul României în ceea ce se numește Ucraina-Gate, spun pentru telespectatori, nu pentru dumneavoastră, și anume implicarea, afacerile fiului lui Joe Biden în Europa de Est. Știți ceva, ați fost până acum întrebată, că totuși sunteți premier, în legătură cu posibilitatea unei anchete în România?
Viorica Dăncilă: Nu. Nu știu nimic despre acest subiect. Am văzut și eu declarația, dar nu am nicio informație legată de acest subiect.
Ion Cristoiu: Nici până acuma, în nicio parte… americană nu v-a contactat.
Viorica Dăncilă: Nu. Nu m-a contactat nimeni până în acest moment.
Ion Cristoiu: În legătură cu această temă.
Viorica Dăncilă: Nimeni până în acest moment.
Ion Cristoiu: Credeți că se va dezvolta? O întrebare personală.
Viorica Dăncilă: Eu cred că a fost o declarație și această declarație a ridicat anumite semne de întrebare. Presupun că în momentul în care s-a făcut această declarație, aceasta trebuie dublată sau este dublată de anumite lucruri. Cred că nu trebuie vorbit de România. Dacă cineva a greșit trebuie să facem referire la persoanele care au greșit, dar cred că nu este corect să se vorbească despre România ca și țară.

Ion Cristoiu: Dacă dumneavoastră ați fi președintele României și s-ar pune problema, cum s-a pus problema, deschiderii unei anchete ce-ați face?
Viorica Dăncilă: Aș vrea să aflu adevărul. Cred că este important să aflăm adevărul, dar să avem și prezumția de nevinovăție, adică în momentul în care se desfășoară o anchetă poate sunt chemați oameni acolo pentru anumite detalii referitoare la anchetă, poate este în calitate de martor, nu trebuie să pornim imediat de la ideea că cineva este vinovat. Cred că este important să știm adevărul, cred că este important să știm unde s-a greșit pentru a nu mai repeta greșelile și cred că acest lucru este important, dar în același timp dacă eu aș fi președintele României nu aș fi de acord ca greșeala unora să fie greșeala întregii țări. Nu aș fi de acord să se vorbească despre România pentru că a greșit cineva ca despre o țară a corupților, o țară în care se întâmplă numai lucruri urâte. Aș ține mult mai mult la imaginea României și nu aș face numai la mod declarativ acest lucru, cred că aș încerca să discut cu partenerii noștri trans-atlantici sau europeni, după caz.

Ion Cristoiu: O știre de ultimă oră: Reuters a anunțat că Giuliani a fost convocat în congres să dea detalii despre acuzațiile făcute la Fox News. Deci se dezvoltă. Dacă se dezvoltă vor influența alegerile prezidențiale?
Viorica Dăncilă: Depinde cine este implicat. Depinde cine este implicat în această anchetă, depinde la cine se face referire, eu știu…
Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră ați vedea o cooperare a autorităților noastre, inclusiv a parchetului, pentru stabilirea adevărului, așa ați spus?
Viorica Dăncilă: Eu vreau să se afle adevărul. Eu vreau să se afle adevărul pentru că de multe ori nu s-a dorit acest lucru și poate că mulți oameni au suferit pentru că nu am știut de fiecare dată care este adevărul. Eu cred că adevărul este foarte important.

2. Atitudinea Anei Birchall nu reprezintă poziția PSD

Ion Cristoiu: Doamna premier, trăim în aceste zile un paradox. Ministrul Justiției al Partidului Social Democrat luptă pentru desființarea Secției de Investigații, împotriva CSM. Dumneavoastră cum vă explicați. Cum a ajuns PSD-ul la acest paradox?
Viorica Dăncilă: Deci această atitudine a doamnei ministru al Justiției Ana Birchall nu este poziția Partidului Social Democrat. Am spus și repet, Partidul Social Democrat nu va mai da nicio ordonanță de urgență pe justiție. Noi ne-am învățat lecția la alegerile europarlamentare și nu vom mai interveni pe justiție. Intervenția doamnei Ana Birchall nu… este o intervenție personală, de fapt dacă ne uităm doamna Ana Birchall este revocată conform deciziei Curții Constituționale și eu nu accept, am avut o discuție cu doamna Birchall, nu accept ca să implice ministerul într-un scandal.

Ion Cristoiu: Dânsa nu este PSD-istă?
Viorica Dăncilă: Este membru al Partidului Social Democrat, vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor care sunt foarte dezamăgiți, pentru că această atitudine, această implicare în justiție nemulțumește toți colegii care au susținut această poziție a Partidului Social Democrat de a nu mai interveni în justiție și magistrații trebuie să ajungă la un consens în privința măsurilor pe care… care se impun.

Ion Cristoiu: Chiar dacă nu va mai fi ministru fie prin revocare fie prin căderea guvernului veți discuta în Comitetul Național Executiv? E PSD-istă.
Viorica Dăncilă: A fost deja o discuție legată de acest aspect în care am subliniat ceea ce v-am spus înainte, vom avea o nouă discuție în Comitetul Executiv…
Ion Cristoiu: Indiferent de destinul domniei sale?
Viorica Dăncilă: Indiferent, dar vreau să vă spun că după moțiunea de cenzură, săptămâna viitoare venim cu remanierea guvernului în plenul Parlamentului. Pentru portofoliile pe care le avem libere și pe care președintele României, încălcând Constituția, nu vrea să numească interimari.

3. „Nu-l cunosc, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Cristian Burci”

Ion Cristoiu: Sunteți conștientă că circulă în spațiul public și suspiciunea că dumneavoastră sunteți captiva unor persoane care nu sunt din PSD, inclusiv din servicii? Ați auzit aceste acuzații? Cum răspundeți?
Viorica Dăncilă: Am auzit atâtea acuzații în spațiul public domnul Cristoiu, încât nu mă mai miră nimic. Este păcat că vin cu astfel de lucruri, că vin cu astfel de minciuni în spațiul public. Atunci când vii cu astfel de acuzații, unele dintre acuzații sunt foarte grave, cred că trebuie să demonstreze acest lucru că este foarte ușor să jignești, este foarte ușor să acuzi pe cineva, dar mai greu este ca să-ți argumentezi spusele. Nu, nu este așa, sunt un om independent, nu sunt un om care poate fi manevrat, sunt un om care cred eu pot să spun că nimeni, absolut nimeni nu are o influență în acest moment asupra mea.

Ion Cristoiu: Unele acuzații se refereau și la un coleg de-al nostru, domnul Cristian Burci, îl știu și eu că lucrez… Îl știți?
Viorica Dăncilă: Nu-l cunosc, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Cristian Burci.
Ion Cristoiu: Stați un pic, cum nu l-ați întâlnit niciodată pe domnul Cristian Burci?
Viorica Dăncilă: Nu, nu l-am întâlnit.
Ion Cristoiu: Păi despre dumneavoastră se spune că vă întâlniți în fiecare zi cu el.
Viorica Dăncilă: Nu-l cunosc, nu l-am întâlnit niciodată, nu am vorbit niciodată.
Monica Mihai:
Zâmbește până și ea. Nu-i așa? Nu se spune așa? Așa se spune.
Viorica Dăncilă: Știți cum, domnul Cristoiu, în momentul în care…
Ion Cristoiu: Stați că ați făcut o știre.
Viorica Dăncilă: În momentul în care nimeni nu poate să spună că ți-ai cumpărat casă din meditații, în momentul în care nu ai schelete în dulap, trebuie să-ți găsească ceva. Despre domnul Burci nu știu nimic, nu m-am întâlnit cu dânsul, nu am vorbit niciodată, deci aceste acuzații uitați că sunt nefondate și arată câtă mizerie aduc unii în spațiul public și ce acuzații nefondate fac.

4. „Îmi place să port broșă. O să port broșă și la moțiunea de cenzură”

Ion Cristoiu: Doamna premier, o colegă de-a noastră de câte ori mă duc la emisiunea ei, Denise Rifai, are o obsesie cu broșa dumneavoastră. Spuneți-mi și mie, eu sunt bărbat, nu înțeleg această controversă cu broșa. Vreți să mi-o explicați ca femeie?
Viorica Dăncilă: Nici eu nu o înțeleg pentru că eu întotdeauna admir la femei când poartă un accesoriu sau… întotdeauna am ținut partea femeilor, am ținut foarte mult cu femeile, am fost și președinta organizației naționale.
Ion Cristoiu: E vorba de broșă, de ce nu renunțați la ea?
Viorica Dăncilă: Pentru că mie îmi place să port o broșă.
Ion Cristoiu: Am înțeles, vă definește.
Viorica Dăncilă: Cred că nu fac un lucru rău, dar ca mine sunt multe femei în România care poartă o broșă.
Ion Cristoiu: Că ea nu poartă broșă, că nu mă pricep.
Viorica Dăncilă: Nu e timpul pierdut.
Ion Cristoiu: Am înțeles.
Monica Mihai: Este vreme și pentru broșă.
Viorica Dăncilă: Dacă acesta este defectul meu, mi-l asum.
Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră o să purtați indiferent și dacă ar fi moțiune de cenzură împotriva broșei?
Viorica Dăncilă: Da, o să port o broșă și la moțiunea de cenzură.
Ion Cristoiu: Nu, împotriva broșei.
Viorica Dăncilă: Ah, împotriva broșei, nu, nu exclud nici o astfel de posibilitate.

5. „Eu nu puteam să vin și să spun organizațiilor din teritoriu mergem cu domnul Tăriceanu”

Viorica Dăncilă: Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu referitoare la candidatura pentru prezidențiale din partea Partidului Social Democrat. Am fost foarte sinceră cu domnul Tăriceanu și i-am spus că decizia va fi în cadrul partidului vom vedea care este situația, dar de fiecare dată acest partid a mers cu candidatul propriu. După alegerile europarlamentare în care noi am avut un scor mic a fost foarte greu, a fost foarte greu să iei o decizie să mergi cu un candidat din afara partidului. Partidul trebuie să se ridice, trebuie să ajungă la scorul pe care l-a avut. Nu cred că organizațiile din teritoriu s-ar fi implicat și s-ar fi organizat foarte bine dacă aveam un candidat din afara partidului. Am discutat cu domnul Tăriceanu acest lucru am supus la vot în Comitetul Executiv dacă mergem cu un candidat din afara partidului sau din interiorul partidului. A fost o singură abținere în rest toți colegii din teritoriu au susținut un candidat din interiorul partidului, având în vedere că rezultatul de la alegerile prezidențiale este un rezultat care va influența alegerile locale și bineînțeles alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Am discutat acest lucru cu domnul Tăriceanu, i-am propus să vină să mergem pe liste comune la alegerile parlamentare, să facem echipă. Poate înțelegeam dorința domniei sale de a candida pentru prezidențiale dacă pleca de lângă Partidul Social Democrat și candida dânsul din partea ALDE. Dar nu am înțeles și este greu de acceptat faptul că ai plecat de lângă Partidul Social Democrat și ai mers cu un alt candidat un candidat independent, nu știu cu ce a putut să ajute prin acest lucru ALDE, ba mai mult, pe fondul discuțiilor existente am văzut că o parte din membrii ALDE susțin și acum guvernul, susțin și acum Partidul Social Democrat, ALDE nu mai are grup politic, nici în Senat, nici în Camera Deputaților, domnul Tăriceanu nu mai este președintele Senatului, nu înțeleg de ce a luat această decizie, dar, mă rog, este decizia domniei sale.

Ion Cristoiu: Dânsul spune că a existat o înțelegere între el și PSD-ul condus de domnul Dragnea, știți ceva de această înțelegere?
Viorica Dăncilă: Știu că au fost discuții, dar nu pot să spun că a fost ceva stabilit ceva concret stabilit. Știu că a discutat cu domnul Dragnea, nu am participat la acea discuție, pe urmă a avut o discuție cu mine, după ce am preluat președinția partidului, dar nu a fost o promisiune. Am vorbit, am luat în calcul acest lucru, dar eu nu puteam să vin și să spun organizațiilor din teritoriu mergem cu domnul Tăriceanu. Am cerut părerea fiecăruia, am supus la vot această posibilitate, cu o singură excepție toți colegii au vrut candidat propriu pentru a putea din nou să-și organizeze județele și să crește.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *