Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Viorica Dăncilă l-a scos din joc pe Călin Popescu Tăriceanu cu mîna Gabrielei Firea

Comitetul Executiv Național al PSD, cel mai important for de conducere colectivă între Congrese, a decis luni, 15 iulie 2019, ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențialele din acest an. Pînă la această decizie, urmare a unei comedii a democrației în PSD, jucată cu brio de Viorica Dăncilă, în spațiul public s-a discutat, cu pasiunea pe care românii o pun cînd vine vorba de politică, de sport și de originea Universului, dacă PSD va avea candidat propriu sau de data asta va opta pentru candidatul unei coaliții mai largi de Stînga, altul decît un membru PSD. Taifasul a fost alimentat de poziția echivocă asumată de Viorica Dăncilă după Congresul PSD, care a confirmat-o într-o postură mult mai puternică decît cea a lui Liviu Dragnea înainte de a fi luat cu duba:
Cea de președinte de partid de guvenămînt și totodată de premier.

Viorica Dăncilă a invocat tot felul de sondaje, de măsurători, de dezbateri înainte de a se decide în chestiunea candidatului va fi candidatul PSD.
O comedie pe care Viorica Dăncilă, de a cărui șiretenie de tip Gheorghiu Dej (modestie, făcutul pe proasta, absența vanității – cea mai mare slăbiciune a unui politician, cum zicea Ionel Brătianu, că l-a învățat taică-său, Ion C. Brătianu) am mai scris și mai mult ca sigur voi mai scrie.

Pentru cine cunoaște cît de cît istoria postdecembristă, lucrurile erau clare încă de pe vremea lui Liviu Dragnea.
La prezidențiale PSD nu poate avea decît candidat propriu.
Candidatul PSD nu poate fi decît președintele.
Cele două axiome ar fi fost traduse în practică de chiar Liviu Dragnea.

Dacă PSD ar fi luat peste 30% la europarlamentare, Liviu Dragnea ar fi anunțat chiar duminică seara candidatura sa la prezidențiale.
Scorul dezastruos l-a dat peste cap.
Ca să nu treacă drept ridicol (Codrin Ștefănescu avertizase deja că duminică seara președintele PSD va face un anunț important), Liviu Dragnea a decis pe loc candidatura Gabrielei Firea.

Axiomele s-au concretizat în cei 30 de ani de postdecembrism.
N-au existat prezidențiale la care PSD să n-aibă candidat propriu și la care candidatul să nu fie șeful partidului.
De ce a avut tot timpul PSD candidat propriu?
Pentru că un partid care n-are candidat propriu la prezidențiale riscă să piardă un capital politic imens. Asta explică decizia Pro România de a avea candidat propriu.

Prezidențialele înseamnă înainte de toate campania pentru scrutin.
Aceasta depășește cu mult în timp perioada stabilită oficial.
Toată această perioadă e dominată de atenția opiniei publice la competiția pentru Cotroceni. Partidul care n-are candidat propriu e lipsit astfel de posibilitatea însemnată de a-și face propagandă, de a se prezenta.

Mult mai important, în bătălia electorală un rol însemnat îl are conștiința membrilor și activiștilor partidului, a electoratului captiv al partidului, că și partidul are un reprezentant, ceva în genul unui sportiv asumat emoțional de o țară într-o competiție internațională. Activul de partid se mobilizează făcîndu-și din victoria lui al nostru un scop al vieții și activității.

Candidatul unui partid nu poate fi decît președintele partidului tocmai din motivele de mai sus. Își imaginează cineva un președinte PSD transformat în agent electoral al unui alt lider PSD? Pe lîngă imposibilitatea pshihologică (în clipa cînd ajungi președintele partidului te crezi cel mai bun dintre cei buni), situația implică un uriaș pericol pentru președintele PSD. Cel ca o bună bucată de timp partidul să se pună în slujba altcuiva decît președintele partidului, ca perioada de campanie să scoată în evidență o personalitate din partid în stare nu numai să concureze, dar și să-l întreacă pe președinte. Ce lider de partid ar fi atît de neghiob încît să accepte un asemenea pericol, ba chiar să lucreze la potențarea lui, punînd întreg partidul la picioarele altcuiva din partid?
Toate acestea date semnalau că PSD trebuia să aibă candidat propriu. Care candidat nu poate fi altcineva decît președintele partidului. Viorica Dăncilă, adică.

Două realități se opuneau acestei decizii necesare:

 1. Ambiția lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele unuia dintre partidele membre ale Coaliției, de a fi candidatul comun al PSD și ALDE. O ambiție stimulată de sondajele de opinie, de atmosfera de la Congres, unde invitatul Călin Popescu Tăriceanu a fost mai PSD-ist decît toți vorbitorii din partea PSD.
 2. Imaginea Vioricăi Dăncilă de Proasta lui Dragnea. Ideea ca Viorica Dăncilă să candideze luptîndu-se cu Klaus Iohannis părea de domeniul fanteziei.

Pentru a se ajunge la decizia Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale era necesară scoaterea din joc a lui Călin Popescu Tăriceanu. Operațiunea fost declanșată de Gabriela Firea, care i-a și dat lovitura mortală președintelui ALDE.

Pe 11 iulie 2019, Gabriela Firea, pînă atunci într-o tăcere nefirească pentru felul ei zgomots de a fi, declară la Antena 3 că îşi doreşte un candidat din partea PSD la alegerile prezidenţiale. Deși Firea refuză să spună dacă ea e candidatul, toată lumea crede că intervenția în favoarea unui candidat propriu al PSD a avut drept scop pregătirea intrării ei în cursă. Imediat se declanșează o vastă Operațiune menită a convinge că Gabriela Firea vrea să candideze ea la președinție. Lideri PSD, dar și lideri de opinie apropiați de PSD, se pronunță public pentru candidatura Gabrielei Firea, ba chiar îi cer să accepte. În paralel însă, Viorica Dăncilă pregătește terenul pentru ca, o dată scos din joc Tăriceanu, să poată candida ea. Duminică, 14 iulie 2019, la Alexandria, Viorica Dăncilă declară că PSD vrea un candidat propriu:

„Este foarte important ca organizaţiile să susţină candidatul, pentru că trebuie să avem judeţe care se implică. E important să aibă susţinerea organizaţiilor pentru că pot să solicit filialelor judeţene un anumit procent pentru PSD. În localităţile în care am participat, marea majoritatea şi-au dorit un candidat din interiorul partidului”.

În același context ea reia o teză mult îndrăgită după Congres. N-ar vrea să candideze, dar dacă partidul i-o cere, e gata să se sacrifice:

„Dacă în cadrul partidului se va considera că aceasta e soluţia cea mai bună, nu o să fac un pas în spate (…).”

La fel a zis și Victor Ponta în 2014. În cazul Viorica Dăncilă apar nuanțe. Printr-o operațiune subtilă, s-a inculcat ideea că PSD se confruntă cu o problemă. Nu prea sînt doritori să concureze, deoarece mulți se tem că vor pierde prin neintrarea în turul al doilea. În aceste condiții, oferta Vioricăi Dăncilă apare drept un sacrificiu pentru partid. Potrivit scenariului, Viorica Dăncilă n-avea de gînd să discute la ședința CExN dacă PSD trebuie să aibă un candidat propriu, cu toate acestea o face:

„Trebuie să stabilim dacă e candidatul din partidul nostru sau din alte partide. Am crescut în sondaje, dar dacă oamenii văd că nu știm ce avem de făcut nu e bine. Avem datoria ca aici să luăm niște decizii. Trebuie să ne hotărîm ce facem: susținem candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau avem candidat și atunci poate ne susțin alții pe noi.

De aceea cred că astăzi trebuie să luăm o decizie. Nu este despre o persoană sau alta. Cred că trebuie să ne spunem toți punctul de vedere și să clarificăm.”

Motivul schimbării?
Prezența la ședință a Gabrielei Firea despre care au fost speculații că ar vrea să candideze.

Presa a făcut mare caz de presiunea exercitată de Gabriela Firea pentru ca ședința să ia o decizie. Pînă la urmă s-a decis ca PSD să aibă candidat propriu. Pentru a sublinia c-a fost victoria sa, Grabriela Firea s-a grăbit să anunțe ea decizia după ședință :

„Pentru un candidat al PSD, dar mandatarea conducerii PSD de a intra în dialog imediat cu colegi noștri de la ALDE și Pro România, pentru un candidat la prezidențiale în turul întîi, dacă nu măcar pentru turul al doilea. Acum s-a dat acest vot în sensul ca PSD să aibă propriul candidat”.

Propunerea ca PSD să se adreseze și ALDE și Pro România pentru sprijin poate fi un argument că Gabriela Firea l-a scos din joc pe Călin Popescu Tăriceanu de dragul ei. A obținut ea însă un prim pas către desemnarea în postura de candidat al PSD la prezidențiale?
Răspunsul e da.
Aparent însă.
Viorica Dăncilă dă semne clare că decizia e în favoarea ei.

A cedat ea Gabrielei Firea sau s-a folosit de ambițiile Gabrielei Firea pentru a obține un prim punct din programul desemnării la prezidențiale prin decizia privind candidatul propriu?
Nu putem spune nimic sigur.
Sigur e că voit sau nu (nu excludem posibilitaea unei certe de ochii lumii) Gabriela Firea l-a scos din joc pe Călin Popescu Tăriceanu.
De dragul Vioricăi Dăncilă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Viorica Dăncilă l-a scos din joc pe Călin Popescu Tăriceanu cu mîna Gabrielei Firea”

 • Adevărul este că Firea va lua la orice moment mai multe voturi decît Tăriceanu. Cînd Dragnea era hărțuit de gorilele #rezist, Tăriceanu stătea ascuns și nu-i sărea în ajutor. Firea e alfel, e războinică, asta dacă știe că are dreptate se înfruntă cu oricine. Ce șuturi i-a mai tras la PSD lu Dragnea și altora cînd ceilalți comuniști tăceau?

 • „…Viorica Dăncilă, de a cărui șiretenie de tip Gheorghiu Dej (modestie, făcutul pe proasta, absența vanității…)
  Maestre, sunt de acord, dar cu o excepție. Actriță să fi fost și nu i-ar fi ieșit atât de bine „facutul pe proasta”. Ce e natural e natural si se poate observa cu usurință.

 • Ce are URSULA cu COMISIA EUROPEANĂ ?
  Ei bine, uite că … are ! Drept pt care tocmai a fost aleasă președintele acesteia ! O fi bine, o fi rău, asta doar „istoria” o va demonstra !
  Să dea domnul să fie bine, … că sa nu fie rău, vorba unui clasic în viață !

 • Veorica a devenit „eroina casei”, adică REZOLVĂ EA TOTUL, exact ca-n reclama La doi pași !

 • Chiar dacă si-a atins si depasit nivelul de competenta politică accesibil ei, Viorica Mecanica e bună la o chestie: trage partidul in lateral. A avut loc un accident? Urcă Viorica in ambulanță si descarcerează ea, tace ea, dezacordează limba română ea, pune Șanel ea, are ea picior frumos. E in piata Victoriei cu Tariceanu ce e Halep cu Serena la Wimbledon, tot pe iarbă si tot in 55 de minute fara sa transpire. Are trofeu? Are. L-a alergat pe Calin Anton? L-a. Care Calin s-a-nervat c-a perdut si a alergat degeaba

  • Da nu faci treabă cu femei care trag partidul in lateral, adică nici in sus nici in jos. Pe marginea soselei e periculos, sa stai sa te repari luni si saptamani după accident. Mai se organizează iar tiriștii si te mai bușesc o dată de nu te vezi

   In sus poa sa tragă Firea poate Plesoianu. Nu e de stat la nesfarsit pe loc poate pică ceva de la organizatiile judetene. Au nevoie de locomotivă ca lumea

 • Totusi Veorica Mecanica nu vorbeste ea prea mult nu din cauză că e absentă cu vanitatea ci pentru că nu poate mai mult, ea e bună de om de paie.

  Deci Viorica e ca sectiunea Plecări din mersul trenurilor, are Dragnea o treabă? pleacă Viorica se ocupă ea. Gabi Firea in schimb e cu Sosirile. Sosiri la Primăria Bucuresti, sosiri la Cotroceni. Are personalitate. Se știe. O dă pe bune. E bătăioasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *