Se făcea că toate posturile de televiziune și-au oprit brusc emisiunile și pe ecrane a apărut, cu litere de-o șchioapă, un anunț nemaiauzit și nemaivăzut: „Toți cei doisprezece[1] candidați la scrutinul prezidențial s-au retras, în semn de solidaritate cu abuzul săvârșit asupra lui Călin Georgescu!” Am încremenit de uimire și un sentiment nemaicunoscut vreodată m-a învăluit pe dinlăuntru. Vasăzică, nu suntem pierduți ca neam, vrajba și ticăloșia nu ne-au anulat ca popor! Curând, agențiile internaționale de știri au alocat spații generoase întâmplării de la București, iar șefii principalelor state au elogiat gestul nemaiîntâlnit în istoria democrației moderne. Ce mai, România ocupa prima pagină a tuturor ziarelor, fiind răsfățata mass-media de pretutindeni! Îmi venea să înconjur în zbor vatra valahă și să-mi strâng în brațe fiecare frate de glie! Doamne, ce minune să fii român ! Mi-au dat lacrimile de mândrie și când să-mi șterg obrajii, m-am trezit din visul cel dulce…
N-a fost deloc ușor să mă debarasez de frânturile onirice și să mă conectez la o realitate greu suportabilă. Lista cu prezidențiabili nu-mi dă nicio speranță că viitorul ne va aduce vreo ameliorare a condiției de slugi-tolerate în spațiul comunitar… Dimpotrivă, perspectiva duhnește a aer stătut, figurile înscrise în cursă sunt departe de a ne inspira încredere într-o perioadă mai smintită ca oricând în ultimele trei decenii și jumătate.
Favoritul caselor de pariuri secrete, Nicușor Dan, n-are empatie, n-are ținută, n-are alonjă cultural-politică, n-are charismă, n-are nerv, n-are discurs, n-are o biografie pe măsura funcției râvnite, n-are nimic ! În afara sprijinului fățiș al establishment-ului intern care inventează președinți din orice nulitate! A, și al Franței, grăbită să-și trimită emisarul, nevolnicul Dacian Cioloș, și să-l proțăpească ditamai consilierul interimarului Ilie Bolojan, căruia i s-a promis guvernul postelectoral.
Suveranistul George Simion și-a asumat rolul de lipitoare înfiptă zdravăn în gamba georgesciană și visează la sceptrul cotrocenist, împins de ultrașii din peluza societății analfabete. Recent, ortacul lu’ „nea Gigi” țipa ca un apucat să fie jupuiți de vii asasinii mesianicului Călin și, ptiu, drace !, că mi s-a părut că-l aud pe Zelea Codreanu urlând aidoma prin 1930: „ Aici nu există nici toleranță, nici milă!”[2] și „Într-o hărmălaie unde toți vorbesc și nimeni nu ascultă, pentru ca să atragi atenția și să te faci ascultat, trage cu pistolul !”[3]. Brr, ce vremuri turbate !
„Cu Antonescu, înainte!”, sună sloganul nostalgicilor recenți, însă defel pe placul răsculaților împotriva politicienilor ultimilor ani de dezintegrare națională. Cronica unei înfrângeri anunțate se prefigurează de pe acum, presimțire ce-l încearcă și pe Crin, că nu-i într-atât de naiv să nu priceapă capcana ce i s-a întins, cu consimțământul lui, nu altcumva!
„Independentul” Victor Ponta și-a adaptat discursul la nevoile actuale ale segmentului masiv de votanți amorezați nătâng de elucubrațiile soțului Cristelei și nădăjduiește să serbeze Ziua Copilului în Deal. Cândva, prin 2014, la ceasul confruntării cu Klaus Werner Tândală, notam în Jurnalul banalității că „micul Titulescu” „nu-mi inspiră încredere, este prea alunecos, are ceva care mă ține deoparte”. Nici astăzi nu gândesc diferit, zău că nu m-aș încumeta să pornesc împreună cu el un proiect, ceea ce nu mă oprește să-i recunosc atuurile față de ceilalți adversari!
Userista Elena Lasconi nu poate uita că judecătorii de la Curtea Constituțională au împiedicat-o să-și joace ultima carte la alegerile din toamnă, și frustrarea de atunci o va însoți până la capătul zilelor. Prezența sa la acest nivel de competiție nu-i decât efectul căderii în derizoriu a celei mai râvnite funcții publice de la noi, dar și a scăderii îngrozitoare a nivelului intelectual al cetățenilor cu drept de vot din mahalaua carpato-danubiano-pontică ! Și de aiurea, bineînțeles, întrucât ascensiunea lumii digitalizate și influența liberalismului și neoliberalismului, care au început să modeleze politica la sfârșitul anilor ’70, se reflectă în „liderii politici pe care îi vedem și în tendințele culturale mai largi”[4], așa încât „mediocritatea este adesea sărbătorită”[5]. Oho, și sufragiată, pe deasupra!
Ceilalți participanți asigură decorul, figuranți, adică! De la sado-masochistul Silviu Predoiu – îndârjit să-și savureze în continuare lipsa de simpatie socotită estimp la 11 246 de voturi – și până la sconcsul-politic Cristian Terheș nimeni nu-i va păstra în memorie. Un ifosat dezgustător, Remus Pricopie, n-a primit dezlegare de la BEC, însă a reacționat prompt – că vorba aia, e obișnuit să execute ordine! – și l-a pârât la cremenal pe Simion că e falsificator de semnături pe listele cu garanți – electorali. Ho, nu râdeți de mine!, ce-ați zice dacă auristul ar izbândi și, totuși, va fi invalidat din cauza inculpării sale pe baza plângerii pricopiene? Nu că-i un scenariu posibil în patria mârșăviilor felurite și inimaginabile altundeva? Bat câmpii, nu mă ascund, de vreme ce șeful de galerie de altădată a intrat de mult în grațiile juriului cu petlițele ascunse! La naiba cu dacă și cu parcă, haideți să ne lepădăm de semnele rău prevestitoare și să ne bucurăm de luna mărțișorului, încă neanulată de juzii constituționali!
[1] Între timp, țața Ana Maria Gavrilă s-a retras, scutindu-mă de alte comentarii, însă ne va silui tihna din fotoliul parlamentar… Asta e, culegem ce-am semănat…
[2] Istoria mișcării legionare
[3] Istoria mișcării legionare
[4] Martin Jan Stránský, în interviul acordat Florianei Jucan, în Q Magazine din martie 2025
[5] Martin Jan Stránský, în interviul acordat Florianei Jucan, în Q Magazine din martie 2025
Guvernantii nostri sunt atat de rupti de realitate incat nici nu-si mai dau seama ca ei vor fi perdanti.Sa pierzi alegerile desi esti la guvernare si le organizezi , pare de neconceput . Nimic din ceea ce au mai folosit in alegeri ca strategie de castig nu va mai functiona in luna mai, daca vor fi alegeri . Alegerea presedintelui , cand va avea loc, va insemna o resetare din temelii a clasei politice . Vor iesi lucruri mizerabile la suprafata , nimic nu mai poate fi ascuns , inteligenta poporului nu mai poate fi sfidata ! Daca toata lumea e de acord ca poporul intotdeauna are dreptate , sa faca bine guvernantii nostri sa-si pregateasca bagajele, multi vor disparea de pe scena politica. Lista de candidati propusa arata, in modul cel mai clar posibil, esecul actualei clase politice . Respingerea unor candicati, anularea unui intreg proces electoral, refuzul de a veni in intampinarea doleantelor poporului coroborate cu lista de candidati de toata jena pentru noile alegeri sunt necesare si suficiente ca mamaliga sa explodeze ! si vom vorbi multi ani despre asta …
IEra decembrie 2024 , era vineri , in saptamana alegerilor din turul doi . Incepuse votarea in strainatate . Mergeam prin centrul orasului meu bantuita de acest gand: cum vom iesi din situatia in care nu ai pe cine sa votezi , in conditiile in care societatea era atat de divizata si se faceau presiuni sa o votezi pe Lasconi pe toate posturile, mai putin Realitatea plus ! In turul intai am pus stampila aiurea asa incat sa mi se anuleze votul . Dar in turul doi ? Mi se parea scandalos sa descopar ca fac parte dintr-un popor care pune stampila de vot pe cineva despre care nu stie mai nimic– eventual: apa , hrana, energie pe tik tok si facebook- si o muiere cu gura mare si … atat.Ba nu , are mult tupeu, nesimtire si rusine deloc. M-am enervat teribil cand am constatat ca mari oameni de afaceri, intelectuali de seama voiau ca presedinte o individa care era, chipurile, intruchiparea Europei . Celalalt – sperietoarea- era considerat ucenic al lui Putin. Concentrata pe acest gand indelung framantat , brusc , am simtit o eliberare . Povara acestui gand mi s-a luat din senin ! Fara sa poti explica rational ! Gandul s-a mutat apoi pe o vorba de duh din Ardeal : n-o fost nicicand sa nu fie cumva ! Ajunsa acasa , aflu de la tv ca alegerile s-au anulat , chiar daca se obtinusera niste voturi in strainatate ! Restul e istorie … Acum suntem in aceeasi situatie . Nu invatam nimic din ceea ce ni se intampla . Esecul primelor alegeri s-a datorat exclusiv clasei politice care in cardasie cu mass media nu mai vor dezbatere electorala , prezentare de programe, vor doar circ electoral . Se doresc alegeri bazate pe efectivul de partid care sa numere voturile si sa le aranjeze din pix si se mizeaza pe indolenta poporului care, mai degraba ,pleaca din tara decat sa se uneasca si sa faca ceva pentru a urni caruta din drum. La radio si tv jurnalistii presteaza dupa cum incaseaza . Asa se ajunge la situatia cand se propun candidati de tot rasu’ si nu ai efectiv pe cine vota ! Nici in mai, daca vor fi alegeri, nimeni nu merita sa fie votat ! Acest gand mi se cuibareste puternic in minte : nimeni nu merita sa fie votat , din lista propusa . Raul cel mai mic – ca strategie care a mai functionat in alegeri nu mai poate functiona in anul de gratie 2025. Diana Sosoaca sustine ca ,si daca, s-ar organiza alegeri , ele nu vor fi recunoscute de americani. O fi stiind ea ceva ! Cu o luna inainte de alegeri constatam ca niciunul dintre candidati nu merita sa fie presedintele acestei tari. Cu atat mai mult Ciolacu , Bolojan si ai lui sunt vinovati de modul mizerabil in care au ajuns sa trateze un popor caruia ii cer votul . Parca isi bat joc de noi ! Ne propun sa alegem pe cineva chiar daca este de neales ! La ultima lor intrunire se bazau doar pe faptul ca ei conduc peste 90% din administratii si nu au voie sa piarda ! Deci se bazeaza pe frauda ! Au pierdut contactul cu realitatea , nimic din ceea ce au mai facut altadata nu va mai merge anul asta !
A început burnița…, poate va ploua , să scăpăm de secetă.De politicieni nu scapă nimeni.
O analiză foarte corecta. Dar in final, daca nu se intampla ceva, daca nu se vor anula din nou alegerile, cineva va castiga. Din cei care au potențial, fiecaruia i se găsește cate o hiba.Din cate se pare, toti sunt o apa si un pamant, cainii latră, ursii merg in continuare. Dar oare nu este bine sa bagi o mâță într-un sac cu sobolani? Daca alegi, macar sa fie unul sa mai dea cu parul. Basescu a castigat cu „la țepe”.