Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Vladimir Putin a încălcat armistițiul olimpic

Atacul Rusiei împotriva Ucrainei are consecințe incalculabile în multe orizonturi ale civilizației europene și planetare, inclusiv în plan sportiv.
Reacția cea mai semnificativă a venit din partea Comitetului Internațional Olimpic. Multe foruri sportive, dar și performeri au luat poziție în fața invaziei care a debutat joi, la ora 5.00.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a condamnat încălcarea Armistiţiului Olimpic de către guvernul Rusiei, transmite agențiile internaționale de presă.
După atacurile de joi dimineaţă lansate de Rusia în diverse regiuni din Ucraina, CIO a reamintit de rezoluţia adoptată de Adunarea generală a Naţiunilor Unite pe 2 decembrie 2021, prin consensul celor 193 de state membre.
„Armistiţiul olimpic începe cu şapte zile înainte de debutul Jocurilor Olimpice, pe 4 februarie 2022, şi se încheie şapte zile după închiderea Jocurilor Paralimpice, care se finalizează pe 13 martie”, se arată într-un comunicat al CIO.

Preşedintele CIO Thomas Bach a reiterat „apelul la pace pe care l-a exprimat în discursurile sale la ceremonia de deschidere şi la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. În urma evenimentelor recente, CIO este profund îngrijorat de siguranţa comunităţii olimpice din Ucraina. S-a creat un grup de lucru care să monitorizeze îndeaproape situaţia şi să coordoneze asistenţa umanitară pentru membrii Comunităţii Olimpice din Ucraina ori de câte ori este posibil”.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing s-au desfăşurat în perioada 4-20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 4 şi 13 martie.
Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie la scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

*

Efecte în fotbal.
Jocul cu balonul rotund nu putea să scape de aceste val al consecințelor crizei din Ucraina.
UEFA a decis să mute finala ediţiei din acest an a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, după invazia rusă din Ucraina, a anunţat forul fotbalistic european
Totodată, UEFA a hotărât ca meciurile de pe teren propriu ale cluburilor din Ucraina şi Rusia, precum şi partidele selecţionatelor naţionale din competiţiile UEFA să se dispute pe terenuri neutre, „până la noi ordine”.
Organizaţia continentală a mulţumit preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru „sprijinul personal şi angajamentul” său în preluarea finalei Champions League.

UEFA a adăugat că va „susţine pe deplin eforturile multiplelor părţi interesate pentru a asigura salvarea jucătorilor de fotbal şi a familiilor acestora din Ucraina, care se confruntă cu suferinţe umane cumplite, distrugere şi strămutare”.

Finala Ligii Campionilor 2021-2022 urma să fie organizată pe găzduită de stadionul echipei Zenit Sankt Petersburg, în data de 28 mai, cu mii de suporteri de pe tot continentul aşteptând să asiste la cel mai aşteptat meci din fotbalul european la nivel de club.

Stadionul din Sankt Petersburg este cunoscut sub numele de Stadionul Gazprom, în urma unui acord de sponsorizare cu compania energetică de stat a Rusiei, care sponsorizează, de asemenea, Liga Campionilor şi EURO 2024, competiţia UEFA rezervată echipelor naţionale.

Decizia de a muta partida de la Sankt Petersburg vine în urma apelurilor lansate de un grup de parlamentari europeni, care au cerut joi UEFA să schimbe locul finalei şi să nu mai ia în considerare oraşele ruseşti pentru meciurile din marile competiţii internaţionale de fotbal.

Finala Ligii Campionilor din 2023 urmează să se dispute la Istanbul, în timp ce arena londoneză Wembley va găzdui ultimul act al competiţiei în anul următor. Pentru 2025, gazda finalei Champions League a fost desemnată Allianz Arena din Munchen.

Evident, reacția Moscovei nu s-a lăsat mult timp așteptată și a sosit.
Preşedinţia Rusiei a regretat decizia luată de Uniunea europeană de fotbal (UEFA) de a muta finala Ligii Campionilor din acest sezon de la Sankt Petersburg la Paris (Stade de France), ca reacţie la invazia Ucrainei de către Rusia.
„Este păcat că s-a luat o asemenea decizie. Sankt Petersburg ar fi putut furniza condiţiile ideale pentru organizarea unei asemenea festival al fotbalului”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Aleksandr Diukov, preşedintele Federaţiei ruse de fotbal, a opinat că decizia UEFA a fost „dictată de motive politice”: „Federaţia rusă a aderat întotdeauna la principiul conform căruia ‘sportul este în afara politicii’ şi nu poate susţine această decizie de a muta finala Ligii Campionilor. Acest lucru violează principiile sportului şi încalcă interesele jucătorilor, antrenorilor şi suporterilor”.

UEFA a anunţat vineri că finala Ligii Campionilor se va juca în acest sezon pe 28 mai pe Stade de France şi nu la Sankt Petersburg, cum era planificarea iniţială.
Spartak Moscova este angrenată în Europa League, iar Rusia urmează să joace contra Poloniei la Moscova (24 martie), în barajul pentru CM 2022, competiţie aflată însă sub egida FIFA.

Sperăm ca toată criza de pe teritoriul Ucrainei să se termine cât mai rapid, pentru a se putea relua, în condiții normale, un trai și așa foarte afectat de criza sanitară la nivel planetar. Oare nu putem trăi fără crize? Știm de crizele economice și financiare.
Oricum, va trebui să facem față și crizei climatice, iar de aici la criza naturii în general.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *