Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Vladimir Putin vrea să facă din Rusia de azi un fel de URSS țaristă

Cu chiu cu vai, bătut la cap de o colegă din presă, mare iubitoare de cultură rusă, văd filmul lui Nichita Mihalkov, din 1994, Soare înșelător.
De ce nu l-am văzut pînă acum, deși – am înțeles eu, om bătrîn, de la tinerii de azi – poate fi șterpelit de pe Internet, nu-mi pot explica.
Înclin să cred că l-am confundat cu partea a doua, criticată, înțeleg, de deontologii din Rusia (are și Rusia lingătorii ei de clanțe de la ambasadele occidentale, ca și noi!) – pentru că nu l-a înfățișat pe Stalin ca un tiran.
Filmul poartă pecetea lui Nichita Mihalkov.
Imagini atît de puternice încît nici n-ai avea nevoie de subtitrare.

Totuși, la un moment dat, ca și-n cazul prozei lui Gabriel Garcia Marquez, nu pot să nu observ o anume autoplagiere și, îndeosebi, un exces de imagine în sine, parcă făurite de dragul secvențelor antologice din Istoria cinematografului, predată de la catedră.

Exegeții filmului s-au încordat să exploateze dimensiunile moral-filozofice ale peliculei.
E un film despre trădare, despre ticăloșie, despre viață dublă.

Din punct de vedere politic, e lesne de observat că agent NKVD e Dmitri, cel care vorbește franțuzește, într-un fel reprezentantul foștilor și nu Kotov, legendarul conducător bolșevic (prototipul în realitate e Rokossovski), cel care nu vorbește decît rusește.

Pe mine m-a atras însă familia Marusiei, tînăra cu care s-a însurat Kutov la bătrînețe.
Atmosfera de la vilă stă sub semnul nostalgiei Foștilor după vremurile țariste. Foștii vorbesc franțuzește, se disociază pe cît pot de realitățile sovietice se dau în vînt după ceea ce bolşevicii ar numi abateri cosmopolite.

Revoltat de scena frenchcancanului, Kutov, bolșevicul sincer, le ține un discurs despre cum au pierdut Războiul civil.
Conflictul dintre memoria Foștilor și actualitatea comunistă am mai întîlnit-o în literatura sovietică. De la Calvarul lui Alexei Tolstoi, pînă la ediția necenzurată a Vițelului de aur, capodopera iscălită de Ilf și Petrov.

Puterea sovietică a încercat să înlocuiască amintirea Măreției țariste cu prezentul Măreției sovietice.
Țarismul a însemnat cultivarea orgoliului rusesc de Mare Putere.
Nu altceva cultivă puterea sovietică.
Țarismul a cultivat grandiosul, imensul, parada, solemnitatea.
Puterea sovietică își are și ea grandiosul ei.
Parăzi, solemnitate, sărbători, uniforme.
Cu toate acestea, au fost de ajuns cîțiva ani după Căderea comunismului, pentru ca amintirea Măreției imperiale să-și recapete drepturile.

Scriu despre asta în reportajul de călătorie Un strigăt străbate Baden – Baden: Vin rușii! din volumul recent apărut Crunta exploatare a sînului Julietei, editura Martorul clipei:

„«Noii ruşi», cei îmbogăţiţi prin jefuirea avuţiei lăsate de URSS, vin la Baden-Baden dintr-un complex şi nu din dragoste faţă de Tolstoi, Dostoievski sau Gogol.
Prin prăduirea avuţiei naţionale, numită de Chrystia Frieland într-o carte faimoasă Chilipirul Secolului, foştii nomenclaturişti s-au îmbogăţit în chip spectaculos.

În Rusia de azi, a avea bani nu ajunge.
E musai să te dai aristocrat ca pe vremea Ţarului.

Şi cum conţii şi contesele, prinţii şi prinţesele veneau pe vremuri la Baden-Baden, secretarii de partid şi mulgătoarele fruntaşe, KGB-iştii şi liderii sindicali dinainte de 1989, ajunşi azi mari bogătani, găsesc de cuviinţă să-i imite pînă la ultima cusătură.

De la Revoluţia din noiembrie 1917 pînă la prăbuşirea URSS a trecut aproape un secol.
Un secol în care s-au ridicat uzine, porturi, oraşe întregi, într-un cuvînt, un secol în care Rusia ţaristă a devenit URSS.
Instituţiile, obiceiurile, stilul de viaţă, ticurile, obişnuinţele s-au schimbat din temelii.

După căderea URSS, în doar cîţiva ani, tot ceea ce s-a construit timp de aproape un secol în planul mentalităţilor a dispărut de parcă nici n-ar fi fost.
În cîţiva ani, nomenklatura URSS, devenită aristocraţia Federaţiei Ruse, s-a întors la viaţa de pe vremea Ţarului.”

În intervențiile sale menite a justifica Agresiunea împotriva Ucrainei, Vladimir Putin l-a criticat pe Lenin. Mulți au tresărit uimiți convinși că Vladimir Putin e un comunist. Și în această postură el vrea să refacă URSS. Nu, Vladimir Putin nu vrea să refacă URSS. Vrea să readucă Rusia de azi, care a pierdut Războiul Rece, la măreția URSS de pe vremuri, fără regimul comunist. Un fel de URSS capitalistă. Numai că URSS nu era altceva decît Rusia imperială ajunsă din putere europeană în putere planetară. Imnul URSS debuta cu aceste versuri:

„Republice libere, în strînsă uniune/
Măreața Rusie pe veci s-a -nchegat.”

Rusia lui Vladimir Putin înseamnă reîntoarcerea Rusiei postcomuniste la Rusia imperială, fără a pune între paranteze Rusia Uniunii Sovietice.
În 2000 Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat pe țar împreună cu familia sa. Peste opt ani în 2008, Țarul a fost reabilitat.
Poate și pentru că, în timpul celor 70 de ani de putere sovietică, rușii au rămas tot ruși!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

66 comentarii pentru articolul „Vladimir Putin vrea să facă din Rusia de azi un fel de URSS țaristă”

  • Stimata doamna Cora Muntean,
    Va rog aratati-i maestrului Cristoiu articolul de pe activenews despre bunicul nazist al vicepremierei / ministrei de finante a Canadei, femeie din scrierile careia domnia sa citeaza in articolul de mai sus.

    https://www.activenews.ro/stiri/Bunicul-vicepremierului-canadian-Chrystia-Freeland-a-fost-nazist-iar-ea-il-admira-pe-George-Soros.-Nu-este-de-mirare-ca-ii-numeste-teroristi-pe-canadienii-iubitori-de-libertate-172792

    „Regimul Trudeau este condus de Justin Trudeau și de nepoata unui nazist de rang înalt din timpul lui Hitler, care a fost căutat după război de autoritățile poloneze. De fapt, mai mulți membri ai familiei ei au avut legături cu naziștii.”

  • Istoria ne arată ca noi romanii nu am știut sa ne poziționăm fata de evenimente ,fata de cursul istoriei.Văd ca putem învața de la vecinii noștri unguri.Johanis crede ca ne poate trimite carne de tun precum a trimis culegătorii de sparanghel,se înșală amarnic,romanii nu vor sa fie carne de tun pentru clasa politica corupta,lacoma și imbecila,sa mearga ei cu cei 2000 de generali ,activi și la naftalina.Noi am fost tot timpul in extreme ,nu am știut sa fim ponderație,cand nu a trebuit am lins,si când a trebuit sa lingem am scuipat ,de când a murit Titulescu nou nu mai avem politica externa.Acum vom avea noroc tot cu Ceaușescu,China ne va proteja nu NATO.

  • Imperialismul sau tarismul cum se spune in limba rusa , nu are identitate nationala. Un stat care creste suficient in putere va fi inevitabil imperialist. Cel puternic se extinde pana acolo unde permite slabiciunea adversarului. Principii politice grecesti antice. In cazul ukrainei piesele sunt prepozitionate si filmul regizat pe placul tuturor. In urma razboiului America are avantaje economice, Rusia avantaje geo-militare. In pierdere este curva lor din ultimii 100 de ani, Europa, si cei care mor fara sens la acest razboi. Cei care mor pe campuri de lupta pentru o linie desenata de birocrati pe harta, nu sunt eroi , ci victime. Erou esti daca traiesti pentru copii tai nu daca mori pentru o carpa colorata.

  • dl Tudy,expica-mi si mie cand a fost Europa a rusilor incat sa o vrea sa o refaca acum,mai explica-mi te rog de ce presedintii americani Lyndon Johnson de al carui nume se leaga invazia americana in Vietnam si Richard Nixon care a organizat retragerea rusinoasa a americanilor nu sunt criminali de razboi,acolo se pare ca s-a folosit din greu napalm, a fost genocid clar.
    Acuma intodeauna nu exista adevar absolut,este la mijloc,unele lucruri depasesc si dintr-o parte in alta granita de mijloc a adevarului cu argumente pro si contra ,depinde unde te situezi.
    Mai explica-mi te rog de ce occidentul a asistat impasibil la bombardarea timp de 78 de zile a Begradului de brava armata americana,divizarea si dezlantuirea razboiului civil in Yugoslavia,ala nu a fost genocid,daca as analiza istoria recenta as mai putea sa mai scriu de cele 170 de baze NATO in lume,cu rachete nucleare, fara ele,ei stiu,iti mai pot scrie de Busch care a ravnit la petrolul Irakian,de Clinton care printre felatii din biroul oval lua decizii privind omenirea, ai pomenit de Fatima,as putea sa iti scriu de Edgar Cayce,american care a prezis dezastrul climatic ce se va abate asupra Americii,eruptia vulcanului Yellowstone urmata de ruprea Americii in doua intr-o faile imensa,si multe altele.
    Nu voi mai intra pe acest blog pentru ca devine prea toxic ,citindu-l pe Maestru nu ma rabd sa ma duc mai jos sa citesc parerile,dar nu o voi mai face.Maestre Cristoiu voi prefera sa citesc a n a oara Pasarea furtunii,dumneavoastra stiti de ce.
    Sa ne auzim cand va fi PACE,si dl Tudy nu-i mai pupa in fata si in spate atata pe americani ca nu sunt fecioare neprihanite.
    Mai e unul in comentarii pe care l-as intreba de unde isi procura ayahuasca ca parca e intr-o continua transa samanica,ei toate cele bune !

  • Stimate domnule Cristoiu,
    Multumesc ca aveti acest blog, este de fapt unul din singurele pe care le mai citesc in aceste zile de isterie.
    Imi plac foarte mult articolele dvs. sunt rationale si ridica multe probleme reale, de aceea vreau sa va supun si eu atentiei niste observatii.
    1- Eu am doi catei Saint Bernard de aceea sunt prietena pe facebook cu grupuri de proprietari din toata lumea care au si ei Saint Bernarzi, I love my Saint Bernard este un grup din SUA, am si prieteni din Rusia si din Japonia. Nu sunt fan facebook de aceea 90% am numai prieteni cu catei Saint Bernarzi deoarece cand ma uit pe facebook vreu sa vad lucruri frumoase nu agresivitate si ura.Va scriu ce am observat dupa ce a inceput problema cu Ucraina : Pe prietenii Americani nu ii intereseaza subiectul nu posteaza stegulete cu Ucaina nimic, doar unul il regreta pe Trump si posteaza cu cresterea pretului la combustibil in USA. Cei din Europa cam la fel, dar sunt vreo cativa cu stegulele cu Ucraina. Prietenii rusi la inceput au fost uimiti ceea ce se intampla, chiar o prietena a scris ca nu e adepta razboiului si nu intelege de ce unii oameni au blocat o ca prietena. Ziua urmatoare dupa ce stapanii, arbitrii si cateii rusi au fost exclusi de la competitiile internationale, toti s-au radicalizat, si-au pus stegulete cu Rusia si au inceput sa distribuie aproape inversul informatiilor care le distribuie media noastra. Am vrut sa va scriu aceste observatii, care arata cam ce zice poporul rus. Mentionez ca prietenii mei sunt oameni cu o situatie medie si buna financiara cred eu si care participand la concursuri internationale de catei, avnd catei campioni au acces la informatiile occidentale.
    2- Referitor la media din Romania in special la Antena 3, dar si la celelalte posturi se intampla lucruri foarte grave, care ne fac rau noua romanilor. Faptul ca dau non stop informatii alarmiste, unele exagerate, unele false, afecteaza psihic oamenii, unii mai slabi, unii mai putin informati. Alt aspect foarte grav este ca afecteaza economia. Eu am o fabrica si sapte ani am muncit sa o dezvolt; nu a fost usor deloc, pentru ca e fabrica unde ai tot felul de cheltuieli si investitii de facut.Sincer castig mult mai putin decat domnii de la Antena, dar am pus mult sufelt in ceea ce fac si nu intotdeauna cantitatea de bani iti da satisfactia. Am reusit sa trec prin marea pandemie, am crescut cifra de afaceri, am dezvoltat produse noi, si anul acesta incepuse ca un an foarte bun. De cand a inceput nebunia oamenii sunt atat de speriati incat nu mai cumpara nimic, nu mai construiesc, acest lucru nu se datoreaza cresterii de pret ci panicii avansate de acesti indivizi, care nu se numesc jurnalisti, n-au pic de morala, nu-si iubesc tara. Dvs si altii ca dvs. care aveti forta in ceea ce scrieti si obiectivitate si calm poate puteti , nu stiu, face ceva pentru ca oamenii sa inteleaga ca lucrurile nu sunt nici albe nici negre si in primul rand noi romanii trebuie sa ne ajutam pe noi, care suntem mici si vulnerabili in special economic. Va multumesc mult pentru faptul ca am avut unde sa imi scriu punctul de vedere.

    • Stimată Raluca,
      Si eu am doi câini la care țin enorm… Apreciez informațiile pe care ni le-ați adus și sper că nu sunteți de acord cu radicalizarea prietenilor ruși. Eliminarea din concursuri a celor care aparțin unei națiuni care agresează o țară suverană este o practică veche. Prietenii dv. ruși ar trebui să fie supărați pe șeful lor de stat și nu pe alții. Din cauza lui au și vor avea încă de îndurat multe de acum încolo.
      Dacă ei nu au compasiune pentru ucrainienii nevinovați pe care îi asasinează soldații lui Putin, atunci ar putea să se gândească cel puțin la cățeii și la alte animale de companie din Ucraina care au aceeași soartă.

      • Pe acest principiu americanii ar trebui excluși de peste tot, dat fiind că țara lor și președinții imbecili care se perinda pe la conducerea ei sunt veșnic în război, mereu mai găsesc o țară de bombardat, de distrus, de destabilizat. Sau credeti că acolo nu trăiesc oameni și animale ca si in Ucraina? Dar in regiunile cu populație rusă nu trăiesc tot oameni și copii, de aceia nu va pasa?

        • Nic, nu fiți naiv. Dacă lui Putin i-ar fi păsat de rușii separatiști din Ucraina, ar fi invadat doar regiunea în care se află aceștia. Ori, nu vă este clar că individul a atacat pentru că vrea să ocupe mai multe teritorii sau, chiar întreaga Ucraină?

      • Eu in stiuatia data sunt doar un observator si am scris ce am observat.
        In speta aceste sanctiuni duc la radicalizarea oamenilor, mai ales ca unele sunt nedrepte raportate la oamenii simplii din orice tara.
        Eu am invatat in ultimii ani sa iau un pic distanta de ce imi comunica mass media si sa incerc sa observ doar.
        Va multumesc mult

        • E bine să „observați”, dar vă recomand totuși să citiți presa străină pro si contra oricărui subiect și să combinați apoi informațiile obținute cu propriile observații.

  • Titlu mare „Biden va anunța interzicerea importurilor de petrol rusesc in SUA” (Fox News).
    Asta înseamnă că bursele o vor lua razna, și așa prețul la gaze și cereale au atins recorduri de neimaginat acum un an.
    Culmea e că și Ucraina va fi afectată mai ales că este într-un conflict armat.
    Ca să se miște armata are nevoie de motorină/benzină asta în timp ce rușii le bombartează depozitele.
    E un dezastru, ce mai!
    Cam cât mai poate susține Ucraina financiar acest război?
    De unde bani de aprovizionare, din moment ce Ucraina e înghețată, nu se mai lucrează, nu se mai produce nimic, doar se consumă.
    Sancțiunile aste sunt o armă cu mai multe tăișuri. Să vedem cine va mai rămâne în picioare.
    *
    Mă tem pentru România, economia noastră e mult prea firavă ca să suporte acest război energetic.
    Toate ca toate, dar nu vreau să stau în frig și fără lumină. Am trăit vremurile cu raționalizarea și e groaznic.
    Trebuie ca să se facă totul ca acest război să înceteze.
    Și mai puține sancțiuni că văd că se întorc ca un bumerang.

    • „..Am trăit vremurile cu raționalizarea și e groaznic..”
      Daca ai ajuns sa comentezi pe acest blog, inseamna ca nu a fost chiar asa de „groaznic”. Parerea mea.

  • Cu speranța că cei care ne dorim sa nu ne pomenim atrași în acest conflict și care dorim ca acest război sa se încheie cat mai curând vom.fi auziți de cei care se afla la conducerea acestei tari

    https://www.petitieonline.com/apel_ctre_guvernul_romaniei_privind_neutralitatea_in_conflictul_ruso-ucrainean_i_msurile_de_luat_pentru_protejarea_intereselor_naionale_ale_cetenilor_romani?uv=42529504&utm_source=whatsapp

  • Tudy, maica, nu e de mirare ca bati campii de cad satelitii in cap unul dupa altul in sir indian. Inteleg ca vii de pe Zeta-Reticuli, de aceea nu e de mirare ca dai cu oistea-n gard. De ce nu te cari tu in Area-51 sa iti faci un ziar on-line doar pentru tine? Tu scrii, tu citesti, astfel nu te mai enervezi pe viata?
    Nu stiu de ce dai cu Putin de gard, e tot o clona ca si cei de pe Zeta-Reticuli, doar ca el a fost clonat pe Pamant, asta e diferenta. Voi cei de pe Zeta-Reticuli, ati fost creaţi printr-un proces de clonare în cadrul tehnologiei genetice extraterestre, ş sunteti o rasă veche, care s-a reprodus ea însăşi în urmă cu mii de ani. Omuleţii cenuşii , deci cei de pe Zeta-Reticuli, au trăsăturile feţei foarte limitate, ochii mari, o foarte mică deschizătură pentru gură, iar nasul lipseşte. Ochii sunt mari, în formă de migdală, şi negri. Ei au dezvoltat atât de bine procesul de reproducere, încât toate organele genitale şi aparatul lor digestiv sunt total atrofiate; sunt deci relativ apropiaţi de familia insectelor.
    Ce s-a intamplat pe planeta ta, nu se va intampla si pe planeta Pamant. E o diferenta intre Orion si oreion la 14 ani, asta ca sa iti platesc pentru jignirea de ieri. Esti cumva unul dintre omuletii gri responsabil cu imbarligaturile? De ce nu te duci pe afara sa te joci cu copiii, aici se poarta discutii intre oameni mari! Du-te si joaca-te pana nu dau astia cu bomba cu clabuci!

    • Pt. doamna Eugenia
      Haoleo doamna Eugenia…va rog nu-i dati idei lu’ truly ca avem destule specii rare la Aria 51 iar dispozitivele de cartografiere a creierului sint ocupate pt moment cu aia de pe Beta-Carotenis. Ba mai mult de atit, ca sa-l pui pe truly pe-o astfel de masinarie, inseamna sa recalibrezi tot bancu’ de testari si aia costa bani. La birou’ oval sint prea aglomerati acum si nu vor sa auda de fonduri suplimentare necesare in zilele noastre la Aria 51.
      Am sa le propun din nou sa ne lase sa infiintam si Aria 52 atit de necesara situatiei prezente. Va rog sa-mi tineti pumnii strinsi sa reusesc sa obtin aceste fonduri. Sint citiva pe aici care se califica fara examen intelectual prealabil pt Area 52.Nu le dau numele ca-i stiti si dumneavoastra.Ne-au innebunit pe aici cu inteligenta lor „extra-senzoriala”, mai ceva decit clarvazatoarele si numerologii care ne spun in fiecare zi cum sintem si ce simtim.
      Cu mult respect(si sinceritate),
      Generalu’ general de la Aria 51

      • Buna seara, Generalu’ general de la Aria 51! Hahahahahahaha! Din fericire vad ca mai sunt si de ai nostri! Incep sa ma simt mai confortabil in ambalajul uman! Hahahaha! O seara excelenta!

  • tzarismul,mare putere,bla,bla,bla:
    -Macron l-a dus pe Trump sa puna mana pe Sarcofag
    (ce se intampla daca Marele Scamator debita dupa casca din ureche,in franceza:
    -unde sunt cei 422.000 de francezi de altadata?)

  • Toți vrem sa fim ce am fost odată .mai tineri,mai slabi,mai frumoși ori mai puțin urâți fata de ceea ce suntem acum.Am mai spus ADN ul sau pedigree-ul de foste mari imperii se vede vizitând orașele mari ,muzeele ,vestigiile din țările care au avut acest statut,toate denota grandoare ,bogăție,opulenta care amintește ca au fost si poate au rămas imperii.Nu mai departe dacă ne uitam in mentalități,convingeri ale locuitorilor acestor tari se reflecta cumva statutul de cetățeni superiori oarecum fata de țările mici foste si actuale colonii,căci oare ce a fost si este o tara mică fata devin mare imperiu decât o colonie.
    Ei Rusia este una din aceste tari ,unul din fostele imperii care se vrea alaturi de celelalte tari cu pedigree de imperiu.
    In Rusia nu trebuie decât sa mergi cu metroul din Moscova după care sa mergi cu cel din București si vei înțelege ceea ce am scris mai sus.
    Un vânător batran apropiat lui Ceaușescu spunea ca sa nu încerci sa scoți sau sa vii aproape de bârlogul ursului chiar dacă acesta pare ca e in hibernare,trebuie sa il ocolești ,nu sa il provoci sa iasă ,căci odată ieșit ….ei între timp Ceaușescu a murit,vanatorul a murit si cei care au trezit ursul din hibernare nu sunt prea bine,acum ca ursul a ieșit din bârlog.

  • Maestre, nu știu de ce ne mirăm atât, parcă am descoperii azi ce e Rusia și ce vrea.
    Rusia are multe interese și fronturi deschise în Asia, în Africa, în America Latină. E prezentă în India.
    Contrar a tot ce se tot susține în mass-media eu îl consider pe Putin un politician puternic.
    La destămarea URSS președinții ruși de atunci au făcut niște greșeli tactice. Rusia se consideră nedreptățită.
    Probabil că o sâcâie nespus că SUA nu și-a retras baza militară plasată în Germania după încheiarea celui de-al Doilea Război Mondial.
    La căderea Cortinei de Fier rușii și-au retras armata staționată în Germania și Polonia, americanii nu.
    Este Rusia agresoare față de Ucraina? Da, este.
    Absolut toți președinții din Europa știau că Rusia nu vrea NATO lîngă ea. Rusia a cerut mereu ca Ucraina să fie neutră.
    Acum toți se reped cu sancțiunile, iar Rusia amenință cu naționalizarea firmelor străine din Rusia.
    Germania nu mai vrea Nord Stream 2, Rusia amenință că va închide Nord Stream 1 care alimentează Europa.
    A devenit un război energetic, prețul la gaz, la baril zguduie bursele din America și Europa.
    *
    Pe Zelenski nu-l „analizează” nimeni. El este un erou mondial, nu poți să te atingi de un erou.
    Totuși, trebuie să spunem că Zelensky nu este un politician.
    Partidul său ” Slujitorii Poporului” e un fel de USR combinat cu AUR. Zelenski este un fel de Șoșoacă.
    Pe vreme de pace mergea, dar Ucraina a fost prinsă în acest război cu acest președine ales doar pe simpatia populară. Problema e, poate acest președinte, fără nici un fel de experiență, să analizeze ce e mai bine pentru țara și poporul său? Adik e conștient că dacă nu renunță la neutralitate țara sa va fi făcută zob iar populația va trece printr-un dezastru?

    • Corectură: Adik e conștient că dacă nu renunță la pretenția de a intra în NATO țara sa va fi făcută zob iar populația va trece printr-un dezastru?

      • Adika daca nu faci ce vrea Rusia vei fi zdrobit,asta e logica Rusiei,astia nu au alte argumente decat forta,asta e logica Rusa.Nu faci ce iti dictez eu,te omor.Ca vezi Doamne se simt in nesiguranta.Dar cand terorizeaza un intreg continent de sute de ani??? Poate si noi vrem siguranta in fata Amenintarii Ruse.Rusia este o Amenintare pentru Toata Europa.Noi suntem Amenintati de Rusia nu noi amenintam Rusia.Toate popoarele nonruse din Europa sunt Amenintate Direct de catre Rusia.Ne cerem scuze Imperiului Rus ca nu vrem sa ne lasam omorati de voi(si am creat NATO) 😆 😆 😆 ,dar(serios acum) chiar nu vrem sa fim omorati de catre Rusia.Existenta NATO este dorinta noastra,a nonrusilor din Europa de a nu ne lasa omorati de Rusia.Rusia care uraste toata Europa si vrea sa omoare Europeni.

  • Maestre, va recomand cartea lui Vladimir Volkoff, „Tratat de dezinformare – De la calul troian la Internet”. Veti vedea cum Lenin i-a inventat pe „Idiotii Folositori”, cum s-a manipulat de pe vremea Ecaterinei cea Mare pana in secolul nostru, multe alte exemple concrete de manipulare din istoria Rusiei si nu numai. E adevarat, partea cu presa ar trebui actualizata, e valabila doar pana prin anul 2002.

    • Astia merg cu Putin pana la moarte(trolutii sai),nu ai ce sa le faci.By the way ,alta minciuna a lui Putin,cica el nu trimite recruti sa lupte in Ucraina,ci doar soldati profesionisti.Pai cum se face ca mai toti soldatii rusi capturati de fortele ucrainiene sunt recruti,carne de tun.Asta minte cum respira.

      • @tudy: tocmai ce scriam mai jos ca s-ar gasi o solutie pasnica chiar si acum, dupa toate nenorocirile pe care le-a facut, daca Putin ar mai avea vreun pic de credibilitate, dar e total imprevizibil si are credibilitate zero, cred ca nici el nu stie de pe o zi pe alta ce o sa mai faca.

      • Daca se „bateau” si statele doar in vorbe ce bine era, nu se ajungea unde s-a ajuns… dar au trecut direct la blindate fara negociere. Nu noi suntem problema, nici unii nici altii, suntem neputinciosi si inofensivi pe subiectul asta, putem sa ne legam si de extraterestri pe aici…

  • Adevarul este…tras pe roata, schingiut in fel si chip, matratat in forma continuata, …de fapt toate procedurile folosite pe vremea Inchizitiei, rafinate si aduse..la zi, sint puse in slujba Minciunii.

    numai ca cei care fac asta…nu stiu care e masura vremurilor.
    ‘echilibrarea absoluta’ va fi vizibila…mai repede decit cred ei.

    pe alte vremuri poate ca o ‘ecilibrare absoluta’ s ar fi suprapus peste un ciclu al Anotipurilor care ar fi ‘durat’ chiar mii de ani.
    Nu mai e cazul, pe vremurile astea. Acum totul se intampla ‘in direct’.
    Mai simplu: acum minti si…uite acusica apare si procedura de echilibrare absoluta.

    Cei care cred..din toata inima lor, ca Universul e o platforma pentru a i da țepe Adevarului vor fi echilibrati, mai degraba brusc, insa in mod cert in mod absolut.

    Matratati Adevarul in fel si chip, daca asta va e dorinta, ea se va implini, implinindu va…Realitatea.

    • Ce mult adevar ai domnule online! Chiar ma intreb unde este adevarul? O fii ramas in RAI , iar adam si eva au plecat cu minciuna in traista ?

  • Miscarea stahanovista mediatica mondiala impotriva lui Vladimir Putin, desi corecta pe fond, la nivel formal, are ceva monstruos in ea.
    Pe timpul lu Stalin se facea o gazeta de perete unde erau afisate (uneori chiar in centrul orasului) atat oile albe cat si oile negre ale drumului spre comunism.
    Cei negativi erau supusi astfel oprobiului public – „sa-si stie lumea”, sa fie aratati cu degetul.
    Asa e si cu miscarea mediatica bolsevica impotriva lui Putin – aceasta ne reaminteste zilnic ca acesta e un dictator fioros, de parca am avea nevoie de cineva care sa ne aminteasca.
    Asa se face ca toata aceasta miscare, ca si mediatizarea aberanta a COVID-ului (aruncat azi in dizgratie si uitare) serveste acelorasi scopuri bolsevice planetare – transformarea omului in activist al cauzei, fara voia lui.
    Pe timpul lui Ceausescu, desi era foame in tara, problema romanului, in ochii partidului nu era nivelul de trai scazut, ci „bomba cu neutroni”.

  • Vad ca faceti referire la statuia Julietei dintro carte editata la Martorul clipei.Sunteti intrebat ,,de ce nu iati pus mana pe sani,,Raspunsul dvs nu ma multumit deoarece in Italia peste tot sunt numai copii.Dar observatia dvs este buna

  • Va rog respectuos sa constientizati ca orice escaladare suplimentara a acestei tragedii nu poate face decat sa creasca numarul de morti si de raniti, sa amplifice distrugerile materiale si criza umanitara si, in cele din urma, sa impinga intreaga Europa in recesiune sau, mai grav, intr-un razboi cu Rusia. In acest ultim scenariu, evident NATO ar fi direct implcata, caz in care o conruntare NUCLEARA este cel mai probabil final!!! Asa-dar, MARE ATENTIE la incurajarile pe care le tot faceti! Poate ar fi mai intelept sa incetati cu apologia razboiului, ca s-ar putea sa devina ultimul eveniment pe care il vedem pe fata acestei planete! Astept injuraturile si etichetarile dumneavoastra. Va multumesc si va rog sa va ganditi mai bine!

    • Da, cum sa nu vrem toti ca tancurile si soldatii sa se retraga si sa fie pace?
      .
      PS: Stai linistit, ce conteaza ce spun cititorii de bloguri, Doamne-fereste, doar nu i s-a urcat cuiva la cap asa ceva!. Dar cine si cand a scris vreun comentariu pe aici care promoveaza escaladarea? Pune un link de comentariu aici, te rog.

      • Multumesc pentru comentariul dvs.! Poate nu m-am exprimat in cel mai elocvent mod posibil, insa prin „escaladare” eu am avut in vedere, in principal, furnizarea de armament si munitie oricareia dintre taberele implicate.
        Poate parea cinica opinia mea (sau pro-agresor), cel putin d.p.d.v. al statului agresat, insa cu cat luptele continua, cu atat mai multe persoane isi vor pierde viata. Pe de-o parte.
        Pe de alta parte, logic discutand, suntem nevoiti sa ne intrebam: care este finalitatea ce se intrevede in cazul acestui conflict?
        M-as limita la a raspunde doar atat: si in cazul, putin probabil, in care Ukraina ar castiga razboiul, de fapt, tot ea este cea care pierde! Pierde vieti omenesti, infrastructura, constructii civile si industriale, bunuri materiale s.a.m.d…, iar dintre toate aceste pierderi, cele omenesti sunt IRECUPERABILE!

      • @Bogdan: Era clar cu escaladarea. La asta ma refeream: „mare atentie la incurajarile pe care le tot faceti! Poate ar fi mai intelept sa incetati cu apologia razboiului, ca s-ar putea sa devina ultimul eveniment pe care il vedem…”.
        Pozitia ta nu este cinica, este de bun simt si este cat se poate de umana, crimele facute nu justifica altele. Doar ca s-a dovedit ca unii au conducatori cel putin imprevizibili, asta e singura problema. Chiar si asa si eu as vrea sa riste si ucrainienii si nato si sa opreasca totul acum, sa incercam si asta, dar sa nu iasa mai rau… nici nu mai stim cum e bine si cred ca nimeni nu stie, orice am scrie fiecare pe aici.

    • Cine a inceput razboiul asta nenorocit @Bogdan???. Rusia,si acum prorusii vorbesc de nonescaladare.Cine ameninta tarile NATO cu razboi nuclear???.Putin.Cine e agresiv si violent.Putin.Cine poate opri acest razboi.Putin.Sa isi a trupele si sa si le retraga pe teritoriul national.Rolul armatei ruse este de a apara Rusia nu de a invada alte tari.Cine isi minte propriul popor si il indoctrineaza cu minciuni.Putin.

      • Mare dreptate ai,NATO nu amenință pe nimeni numai tace și face ,așa a ajuns la 170 de baze militare in toată lumea,și numai ei știu câte rachete nucleare au in ele.Nuuu, e doar o organizație defensiva ce sa zic ,și rachetele lor nucleare nu amenință pe nimeni,pai alea ce le ar fi adus in Ucraina voiau a fi indreptate spre Berlin de fapt nu spre Moscova, lasa-i dracu nu-i mai tot pupa in fata și in spate ca nu-s mai buni cu nimic.

  • Am înțeles care sunt revendicările Rusiei o linie roșie paste care NATO să nu treacă . Dar NATO ce vrea? Să desființeze Rusia?Să o scoată din Europa?Care sunt propunerile Ucrainei și NATO?

    • Din dinamica in care a evoluat toata aceasta situatie, inca de la bun inceput (negocierile care au precedat reunificarea Germaniei) si pana la momentul escaladarii ei (invadarea Ukrainei de catre Federatia Rusa), se pot trage urmatoarele concluzii:
      1. SUA si NATO au stiut cu exactitate ca se va ajunge aici!
      2. SUA si NATO nu au facut nici cel mai mic efort diplomatic (a se citi compromis) pentru dezescaladarea situatiei!
      Coroborand aceste doua constatari rezulta, fara nicio indoiala, o a treia: SUA si NATO CHIAR ASTA AU URMARIT!

      • @Bogdan: Pe logica ta:
        3. Rusia a stiut cu exactitate ca se va ajunge aici.
        4. Rusia nu a facut nici cel mai mic efort diplomatic
        Parafrazez: Coroborand 1,2,3,4 rezulta, fara nicio indoiala, o a treia: toata lumea a siut si chiar asta au urmarit!
        Unde gresesc?
        (E ultimul comentariu pe care il mai scriu pe acest site.)

        • 3. Da, Rusia a intuit din actiunile occidentului ca sa va ajunge in acest punct. Spre lamurire, va rog sa va documentati despre doctrina Weinberger, prelucrata ulterior de Colin Powell!
          4. Despre demersurile diplomatice ruse veti gasi, deasemenea, foarte multe referinte.
          Sper din tot sufletul ca eu sa fiu cel care greseste!
          Numai bine va doresc!

        • @Eric
          Thanks God!

      • Corect. Și din păcate de aceea nici nu se ajunge la atât de dorita pace de orice om normal. As fi crezut și sperat că noi românii o vom dori cel mai mult fiind atât de aproape. Dar, din păcate, sunt destui belicoși ce își imaginează că dacă Putin ar fi înfrânt ar câștiga și ei ceva. In realitate nici unii din liderii lumii nu va pierde, ci noi, oamenii simpli. Teama noastră tocmai aceasta ar trebui sa fie, că din cauza SUA, NATO și UE ne-am putea trezi în război. Pentru cine încă nu înțelege de ce sunt azi trupele ruse in Ucraina să afle din orice alte surse decât cele rusești, ca să își dea seama că nu sunt doar motive invocate de Putin, cum au stat lucrurile în provinciile respective în ultimii opt ani. Și ca sa înțeleagă jocul murdar pe care l-au făcut occidentalii când nu au intervenit acolo pentru a se respecta înțelegerile făcute, pentru a media și remedia situația populației de origine rusă. Cine îi deplânge azi pe ucraineni, ar fi trebuit să deplângă și situația rușilor din acele regiuni. Dar lacrimile Occidentului sunt lacrimi de crocodil. Urmăriți filmul din link-ul pus de mine mai jos, e vorba de un profesor american și dacă înțelegeți limba franceză, aveți aici ceea ce povestește o jurnalistă din Franța aflata zilele acestea în Donbass: https://youtu.be/8L_9-GS7ZCM
        Și ar mai trebui sa ne uitam cu atenție cum vor profita: SUA va vinde gaz și armament, UE care a avut mult de suferit in urma Brexit și a „campaniei covid” va ieși întărită prin cooptarea pripită și trecând peste reguli și principii, de noi membri, Macron își va justifica o noua „realegere” (refuz sa cred că Franța e o țară de tâmpiți și au putut vota un astfel de individ; că doar știm că nici la noi nu au fost votati cu adevărat Iohannis, Nicusor Dan, ori d-na aceea care stâlcește limba română).

    • @Gand .Sa stea in granitele ei(Rusia),si sa nu mai aiba o atitudine dusmanoasa fata de Europa.Rusia are un teritoriu de 17 milioane de KM patrati.Cred ca le ajunge.Si sa inteleaga ca nimeni nu i ameninta(ei fiind putere nucleara).Sa termine cu paranoia lor tampita(si psihoza lor cretina cu nazistii,nazistii au disparut o data cu Hitler,alo Rusia se aude!!!).Si ca le e frica sa se invecineze cu NATO.Pai au mii de KM de granita cu China.Si China desi le promite prietenie vesnica,chinezii stau cu cutitul pregatit sa le transeze bucati mari din Siberia la o adica.Cutitul financiar,adica China i indatoreaza pe rusi,si apoi i va camatari la greu.
      Da ,nazistii,vin nazistii,unde,in capul lor.Imi aduc aminte de un film ,genial a lui Kusturica”underground”,in care unii erau tinuti in buncar de catre un profitor oneros,fost tovaras de al lor in rezistenta iugoslava antinazista ,care i speria ca vin nazistii sa i atace,si aia ,prizonierii din buncar erau obligati sa munceasca ca si sclavi ,sa fabrice armament,armament ,pe care stapanul lor oneros il vindea cu sume mari si se imbogatea cu munca lor timp de zeci de ani.Filmul se termina cand unul din buncar iese la suprafata,si evadeaza,si ajunge in Germania in momentul reunificarii Germane,si astfel afla adevarul,ca Germania nazista nu mai exista de mult,ca a venit comunismul dupa nazism,si ca a cazut si comunismul,si ca e alta lume si ca faza cu buncarul antinazist era o mare farsa.Asa este si Rusia lui Putin,cu rusii prizonieri in „buncarul antinazist” a lui Putin.

      • Va recomand „Underground” a lui Kusturica ca sa intelegeti ce se intimpla in Rusia lui Putin.

        • Te-ai demascat! Esti tipul de om care judeca lucrurile prin prisma filmelor pe care le-a vazut. Penibil.

  • Voi combina doua carti,, Oroarea economica,,Vivian Forrester cu,,Evolutia barbatului,,Grayson Perry.Ma gandesc,reducerea timpului de lucru,au disparut si locurile de munca ptru femei,deci excludere sociala,saracie,combinat cu,,masculinitatea nu se face simtita in izolare,,geaca de piele simbol al Machismului,,face guvernele ca printro singura masura sa impuste mai multi iepuri.Intrebare,De ce Ue a dat dreptul la munca emigrantelor ucrainene cand aproape toate au copii ?

  • Buna ziua, Maestre !!
    Comentariul dumneavoastra este daca-mi permite-ti, putin cenzurat vreau sa cred, mai ales ca dumneavoastra, spre deosebire de deontologii – comisarii Radu Tudor si compagnia platiti cu milioane de euro pentru a-si sustine ineptiile si argumentele de tip useful idiots, sunteti un intelectual – adica aveti curajul de a va expune o opinie pertinenta, echidistanta si culmea, manifestati un spirit critic in cel mai constructiv mod de exprimare, fapt ce va pune in confortabila pozitie de rusofil din partea h-analistilor – conform celor sustinute de catre Anca Alexandrescu in emisiunea Culisele Statului Paralel.
    Dar cam atat cu periutza, sa mai si argumentam de ce analiza dumneavoastra referitor la tinta lui Vladimir Putin de refacere a fostului Imperiu Tarist pe fostele sale delimitari geografice o aprociez ca fiind usor simplista, in care publicul occidental sau autohton nu este informat asupra beneficiilor cu ghilimele pe care care le-a pregatit Vladimir Putin pentru cetatenii din preconizatul sau neo-imperiu cu capitala la Moscova.
    Ce va insemna pentru a pentru cetatenii din Rusia si celelelalte state sau republici componente va fi in termeni de drepturile omului un un real cosmar – si anume reluarea celor mai dure masuri represive pe plan intern din partea institutiilor de forta fata de care reprimarea si uciderea a aproximativ 20 de milioane de cetateni sovietici ordonate de Stalin va fi o imitatie ieftina.
    Acum aproximativ doi ani de zile, agentiile de presa internationale informau ca la ordinul lui Vladimir Putin s-a construit o Catedrale Ortodoxe la Moscova pentru celebrarea victoriilor Armatei Rosii din banii Armatei Ruse – unde in interiorul acesteia la loc de cinste se afla portrete gigantice ale lui Stalin si Lenin incluse in rand cu ceilalti sfinti celebrati de ortodoxia rusa, iar cam in acelasi interval de timp o alta informatie facea trimitere la reinfiintarea fostei retele de Lagare de Munca Fortata mostenite in Extremul Orient Rus sau Siberia, respectiv alocarea de fonduri bugetare aferente.
    Te intrebi firesc, daca Putin a aprobat refacerea metodei institutionalizate patentate de Imperiul Tarist si perfectionate pana la cinism prin care diziidentii, copii, femeile, batranii, intelectualii, municitorii sau oricine altcineve era condamnat de facto la munca silnica pana la epuizare si deces pentru ca asa avea chef un dictator comunista, atunci cu cine va popula aceste abatoare ale Mortii !?
    Si daca citim un pic din exceptionalul roman universal Viata si Destin scris de Vassile Grossman, intelegem ca de fapt cei aproximativ 44 de milioane de cetateni ucraineni, indiferent de sex, vasta, religie vor fi in urmatoarea perioada victime sigure a razbunarii si orgoliului nemasurat a actualei conduceri de la Moscova – inclusiv a oligarhilor multi-miliardari grupati in zona de confort a lui Putin, si care mai devreme sau mai tarziu vor fi manati ca niste vite la abator – scuzati expresia insa nu am alt model de comparare, in lagarele de munca fortata gata pregatite de noua conducere de la Kremlin, iar acesta va fi adevaratul genocid la adresa Ucrainei.

    • Corect @Lucian,asa e.Se vorbeste depre Profetiile de la Fatima,doua facute publice si o a treia ascunsa la Vatican.Anumite surse spun ca Vaticanul nu o face publica pentru ca ea ar contine identitatea Antihristului si a Armatei Sale.Si ghiciti ce? Aceste surse spun ca din Rusia va veni Antihristul cu armata sa.Si surse din Islam spun ca in fata Antihristului Crestinii si Islamicii vor trebui sa faca front comun.Coincidenta sau nu???

      • Asa ca sunt de acord cu @Lucian,iar Putin nu dorea sa se opreasca la Ucraina,el vrea sa aplice acelasi tratament intregii Europe,daca ar fi reusit sa ocupe Ucraina in doua zile(pentru ca ar fi mers mai departe spre Vestul Europei,via Polonia si Tarile Baltice).Si americanii au confirmat ceea ce spune @Lucian,Putin avea pregatite lagare de munca fortata pentru ucrainieni,de aia ucrainienii incearca disperati sa si scoata femeile si copiii din Ucraina si lupta toti sa opreasca invazia rusa,pentru ca stiu toti ce i asteapta(concentrarea in lagarele lui Putin).De aia Ucrainienii nu dau inapoi in fata mortii.Ca stiu alternativa.Si de aia sunt ajutati logistic ucrainienii,pentru ca asta avea de gand Putin sa faca cu intreaga Europa.

  • Maestre, a apărut în presă că „tribunalul Ucrainei l-a arestat în lipsă pe marele regizor rus Nikita Mihalkov, Acest lucru a fost anunțat de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
    Serviciul de securitate îl suspectează pe Mihailkov că „a încălcat integritatea teritorială a țării din cauza declarațiilor sale în sprijinul războiului”.
    Potrivit Venediktova, procedura oficială de înscriere a regizorului pe lista de urmărire internațională a fost deja lansată. În 2017, lui Nikita Mikhalkov și altor figuri ruse li s-a interzis intrarea în Ucraina”.
    *
    Nikita Mihalkov a luat un Oscar la secțiunea străină cu filmul pe care tocmai l-ați văzut, Burnt by the Sun.
    Aveți aici de la festivitatea de premiere din 1995.
    https://www.youtube.com/watch?v=7iVwGY_nZFc

  • Lauri Törni-cel mai cautat om de catre Rusia.

  • „Cu chiu cu vai, bătut la cap de o colegă din presă, mare iubitoare de cultură rusă, văd filmul lui Nichita Mihalkov”
    .
    Pare ca va scuzati ca vizionati un film rusesc, ma speriati!

  • Si vrea sa se opreasca doar pe malurile Atlanticului ,scopul lui este imperiul rus de la Atlantic la Pacific pe tot nordul Eurasiei.

  • Da ,intradevar este corecta analiza Maestrului,o noua Rusie Tarista stapana peste Europa,a carei ucazuri de la Moscova sa mearga pana la Atlantic,asta este visul lui Putin.Sa nu ne imaginam altceva.Putin se vrea Tarul Intregii Europe,nimic mai putin.Asta este obiectivul lui final crezul lui politic,visul sau de aur ,anexarea Europei.

    • Din ce am citit Putin a spus conditiile pacii, vrea ca Ucraina sa ramana neutra si cele 2 regiuni unde rusii sunt majoritari sa fie independente si protejate. Nu am vazut nimic de cucerirea Europei, la ce te referi? Oricum nu are resurse pentru asa ceva, abia stapanesc orasele cucerite din Ucraina.
      Sunt 2 conditii care ar aduce pacea dupa cum spun ei. Initial nu intelegeam de unde a scos-o cu nazy, dar cand am citit ce ticalosii facea regimentul Azov rusilor m-am crucit.
      Nu inteleg cum de nu s-au revoltat occidentalii la asa ceva. Torturi, crime e infiorator.
      https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

      • Asta zic putinistii (faza cu brigada Azov),eu nu cred o iota,o sa cred cand o sa vad un rus torturat de un ucrainian,in fata ochilor mei,nici macar in filmari nu cred,ca …poate Pixelul Albastru.Si oricum ce le faceau rusii est europenilor de la Stalin incoace,aia e grozavie.Ce face regimentul Azov cica e nimic fata de ce atrocitati le au facut rusii bunicilor nostri si a tuturor est europenilor in perioada stalinista.Si cica,conditiile pacii,da sunt si eu de acord cu faza cu neutralitatea,problema e ca nu poti avea incredere in Putin si in cuvantul Rusiei,astia una zic ,alta fumeaza.Aici e problema ,in rusi nu poti avea incredere ca si tin cuvantul pentru ca nu si l tin niciodata.Da nu are resurse pentru cucerirea Europei,dar Putin ar vrea asta,si nu o sa spuna Putin treaba asta pe fata.Faptele conteaza ,nu vorbele.Vorbele lui Putin nu valoreaza o sticla ieftina de vodca.

        • Nu are resurse pentru cucerirea Europei,dar arsenal nuclear are ca sa distruga intreaga planeta,dupa cum singur ameninta,ca rade Planeta daca nu i face lui pe plac.

          • Mai citiți ! Ură între ucraineni și ruși este,oarecum justificată ! Vina este egală ! Ar fi trebuit să existe un început de împăcare nu de ură, dispreț și război ! Ucrainenii au plătit tot intre anii 1941-1944 prin frăția cruda cu naziștii ce exterminau rușii și evreii din spatele frontului ! Ostentativ, să-l faci pe Bandera erou național mi se pare un sacrilegiu,o ofensa adusa oamenilor ! Inclusiv in Wikipedia ! In rest ucrainenii mint trufaș și fuduli,având spatele asigurat de Robinette Biden, rușii nu spun nimic ! Dorința lui Zelenski( care este pe jumate evreu și a primit funcția de președinte că o răsplată pentru suferințele evreilor ucraineni din anii 1941-1944) de a aprinde Europa mi se pare josnică și deosebit de periculoasă!

          • ai dreptate, asa sa o lasam mai moale cu cocosi din noi si sa vedem cum ne asezam serios la o masa de negocieri. Cu cuvintari de felul acesta: „aici sunt eu, aici este pm, …” nu facem decit sa jucam teatru, ucraina nu este scena actorasului. Putin a gresit catostrofal, avea o groaza de solutii. Problema este ce la indemnat la o actiune asa de controversata? De ce nu a avut alta solutie? Sa nu se arunce cu „prastia” ca este …nu stiu cum sau …
            Decizile politice se iau cu multa atentie.
            De aceea intreb ce la determinat? Probabil raspunsul il vom afla peste o suta de ani, daca omenirea va mai fii!

      • Ca să înțelegeți și mai bine ce se întâmplă va recomand și https://youtu.be/JrMiSQAGOS4

        • @Oscar,si toti iubitorii de Rusia,dar despre genocidul facut de Stalin impotriva ucrainienilor,nu pomeneste oare nimeni?Cand milioane de ucrainieni au fost lasati deliberat sa moara de foame cu buna stiinta,asta inainte de al doilea razboi mondial,si milioane de ucrainieni au murit de foame literalmente,la ordinul lui Stalin.E ,dar unii uita.Hai sa luam ambele tabere cu ce au facut.Memoria e selectiva.

          • Naziștii ucraineni au omorât in 1941-1943 5200000 de rusi,,800000 de evrei,1000000 alte naționalități ! Stalin a omorât aprox 10000000 de ucraineni ! Vina este egală ! Ucrainenii i-au masacrat in mod sadic,oripilant ! I-au depășit pe naziști ! Nu iubesc Rusia dar minciuna si gura mare îngroapă bruma de pace existententa in lume !

    • Eu cred ca de fapt Putin vrea anexarea Americii,deja am văzut ca s-a pozat cu Steven Seagal,a Franței,l-a făcut pe Depardieu cetățean rus,cu Van Damme s-a pozat deci cred ca vrea și Belgia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *