Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Vocea de pe Facebook. Cel mai trist lucru este colonizarea ideilor de progres

#stânga #colonizare Cel mai trist lucru este colonizarea ideilor de progres. Ca mai toate mișcările, progresismul are oportuniștii lui. Oameni care iau cauze foarte nobile și le transformă în bâte cu care avansează pentru a obține vizibilitate și bani. Lucru interesant, azi mi-am amintit de un spectacol de teatru foarte bun despre comunitățile marginalizate.
Nu putem schimba sistemul capitalist, așa cum reiese din discuția cu cercetătoarea Albena Azmanova, câtă vreme ne înscriem într-o logică a competiției. Ceea ce trebuie să depășim nu este tipul de proprietate asupra mijloacelor de producție. Avem țări cum e China în care există proprietate de stat asupra mijloacelor de producție și totuși ea e perfect înscrisă în capitalismul global. Pentru că ceea ce nu s-a depășit este competiția și producția în condiții de competitivitate a profitului.

Competiția face ca activismul să fie centrat pe cauze care devin instumente de avansare personală. Dincolo la cronica la spectacolul realizat de Gianina Cărbunariu pe această temă, am scris ceva mai demult și eu despre această relație foarte perversă între cauzele sociale și dorința de avansare personală. Câtă vreme suntem pe poziții de forță și concurăm e un vis de tinerețe că sistemul va putea fi schimbat. Cel mult putem schimba niște abuzatori cu alții. Sistemul și relațiile de putere rămân la locurile lor.

Și dacă cineva își imaginează că aceste lucruri grave o să înceteze brusc dacă schimbăm pe calea esențialismului strategic etnia sau genul persoanelor care ajung să vorbească despre cauze sociale iar visăm frumos. Discursul lui Cornel West, activist de culoare și profesor de sociologie, despre eșecul politicii liberale progresiste more black faces in high places este grăitor.

http://artapolitica.ro/2016/12/19/de-cati-napastuiti-ai-nevoie-ca-sa-devii-artist-celebru/

(Sursa: Pagina Maria Cernat)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *