În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Vocea de pe Facebook. Cristi Puiu vorbește despre întrebările pe care nu ni le punem, despre frică, absurd, minciună, propagandă

Sîmbăta trecută un avion de linie a decolat de pe aeroportul din Madrid cu destinația Bruxelles. Avionul avea 180 de pasageri la bord, așezați cîte trei pe-un rînd, deși pe toată durata șederii în aeroport megafoanele nu încetaseră să le ceară acestora să păstreze distanța socială.

Pentru că avionul decolase la ora prînzului, Brussels Airlines le-a oferit pasagerilor cîte o vafă și-o sticlă de apă. Oricum, mai toți aveau la ei cîte ceva de mîncare, așa că lumea și-a dat masca jos și s-a pus pe înfulecat. O pasageră însă s-a folosit de timpul ăsta nu ca să mănînce, ci ca să stea pur și simplu fără mască. Ceilalți pasageri au intrat în alertă, stewardesele au intrat în alertă, comandantul avionului a intrat în alertă. Pasagerei i s-a cerut să-și pună masca la loc. De ce, a întrebat pasagera. Pentru că așa e regula, i s-a răspuns. Bine, dar toți ceilalți au măștile date jos, s-a revoltat ea. Da, dar ei mănîncă, i-a răspuns stewardesa.

Mă opresc aici cu povestirea acestei întîmplări reale, al cărei absurd bate tot ce s-a scris vreodată în domeniu.
Azi sînteți mulți indignați că regizorul Cristi Puiu a refuzat să vorbească cu masca pe față la microfon, în aer liber, unui public aflat la distanță sigură de el. De ce? Ce anume exact vă indignează? De purtat mască poartă și el în spațiile publice închise, în Mega Image, de exemplu, adică acolo unde în timpul carantinei se intra fără mască, fără distanțare socială, fără soluții dezinfectante, iar asta după ce la televizor ni se arătaseră oameni căzînd ca muștele pe stradă. V-ați întrebat ce e cu oamenii ăia, de ce cădeau așa și de ce n-a mai căzut nimeni după ce planeta a început să fie condusă prin ordonanțe militare?

Nu v-ați întrebat. Despre asta vorbește Cristi Puiu, despre întrebările pe care nu ni le punem, despre frică, absurd, minciună, propagandă. Nu despre mască. Fiți liniștiți, poartă și el mască, a spus-o în sesiunea de q&a ținută la terminarea proiecției filmului, a spus-o în interviurile pe care le-a dat în ultimele luni. Vedeți-le, ascultați-le, citiți-le și poate o să înțelegeți că indignarea voastră n-are legătură cu Cristi Puiu, ci cu conștiința faptului că v-ați dat libertatea pentru securitate și sînteți în pericol să le pierdeți pe ambele.

(Sursa: Pagina Genevieve Fieraru)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *