Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Vocea de pe Facebook. De ce ar trebui să avem aceleași așteptări de la un copil de 7-8 ani ca de la un chirurg de 30-40-50 de ani, care s-a antrenat ani de zile pentru a face această meserie?

De cand a inceput scoala, aud in continuu dezbateri pro si contra mastii, mai ales ca Germania a decis astazi sa intre si ea in randul lumii si sa impuna pe termen indefinit purtarea mastii in timpul orelor de catre toti copiii cu varsta peste 11 ani. Un argument deosebit de popular este faptul ca daca reusesc chirurgii sa poarte masca 8-12 ore pe zi fara sa moara, trebuie sa reuseasca si copiii nostri.

Eu am terminat medicina in 2012 la Bucuresti. Pot numara pe degetele de la o mana chirurgii care purtau masca pe gura si pe nas. Majoritatea o tineau (si unii o tin si acum) doar pe gura, pentru a impiedica picaturile de saliva sa sara in plaga in timp ce vorbeau cu restul echipei si o schimbau intre doua operatii. Eu eram printre putinii care purtau masca si pe nas si mi se spunea in gluma Darth Vader, pentru ca respiram atat de greu prin ea.

Pot spune ca si dupa 7 ani de la terminarea facultatii ma descurc la fel de greu cu masca – mai ales la cezariene, unde sala are o temperatura mai mare pentru a favoriza adaptarea nou-nascutului. Banuiesc ca si alti colegi au avut experiente similare, insa dragostea pentru profesie ii tine legati de glie si de masca.
In Germania, chirurgii poarta masca asa cum trebuie – si pe nas, si pe gura. Peste tot in lumea insa, chirurgii vorbesc incet intre ei si nu continuu, ci doar la nevoie. Nu sunt fortati sa isi ridice ora de ora vocea pentru a fi auziti de elevii din ultima banca, asa cum fac acum profesorii nostri. De asemenea, isi dau jos masca intre operatii, care nu dureaza decat rareori 8-12 ore, asa cum isi imagineaza fanii Grey’s Anatomy. Nu se apuca sa faca sport cu masca pe fata, asa cum le cerem amaratilor de copii si li se permite sa isi schimbe masca intre doua operatii, asa cum e logic si igienic.

Acum vin ca de obicei intrebarile mai mult sau mai putin socratice:
De ce oare alegeau chirurgii romani (multi dintre ei dealtfel foarte buni profesionisti) sa poarte masca doar pe gura din moment ce este atat de comoda si se poate respira atat de bine prin ea?
De ce ar trebui sa avem aceleasi asteptari de la un copil de 7-8 ani ca de la un chirurg de 30-40-50 de ani, care s-a antrenat ani de zile pentru a face aceasta meserie?
De ce ar trebui sa traim cu ideea ca este acelasi lucru sa porti masca in sala de operatii si sa predai cu masca pe fata in sala de clasa?
De ce ar trebui sa impunem aceasta masura cand studii dovedesc ca este ineficienta si nesustenabila?
De ce tot cerem studii care sa ne demonstreze eficienta mastii din moment ce vedem zilnic faptul ca se inmultesc in toata Europa purtatoare de masca infectiile nou-diagnosticate si in majoritatea lor asimptomatice?
Voi ii votati pe cei care va impun aceasta practica, voi sa (va) raspundeti.

(Sursa: Pagina Andra-Teodora Negroiu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii