Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Vocea de pe Facebook. Follow the money, Florine, și nu te mai aprinde

Din cele 46,3 miliarde lei pe care trebuie sa le platesti în 2020 (nu 50 de mld că de diferența faci o autostrada), 9,2 miliarde lei au fost datorie făcută de Guvernul Cioloș(aliații care te sutin la guvernare, doamna Dragu, candidat), tranșă pe care ai plătit – o în martie 2020.

Restul, doua tranșe de câte 9 miliarde lei au fost împrumuturi contractate in 2017-2018 pentru a plati ultimele tranșe din datoria provocată de colegii tai de partid urmare a imprumutului masiv din 2010-2011 de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeană.

Toate datele le ai la MFP, ti-am desenat și eu la începutul anului ca la copii ca să înțelegi de unde sunt datoriile.
Deci tu plătești acum rostogoliri de datorii facute de PDL
Dar cum plătești?
Nestingând datoria ci rostogolind datoria, adica făcând alte împrumuturi.
Împrumuturi care vor fi plătite de altii când ajung la scadență.

Știu ca te-ai enervat dar văd că nu faci diferența între datorie nouă (eu la asta m-am referit în postare) și împrumuturi necesare pentru rostogolirea datoriei vechi.
Si acum doua lucruri, Florine:
1. Datoriile pe cate le rostogolesti anul asta au fost facute la dobânzi de 2,5%, ca medie. Tu le rostogolesti cu dobânzi de 4% ca medie. Țara pierde din diferențialul de dobânda pe care nu ai reușit să îl reduci deși BNR te-a ajutat cum nu a ajutat pe nimeni. Nu e nimic ilegal în asta, dar ne spune ceva despre performanța ta.
2. Rostogolirea datoriilor care angreneaza noi rostogoliri nu are legătură cu creșterea economică atâta timp cât plusul de venituri bugetare creat de cresterea economică nu este de natură sa creeze excedente bugetare. Că se putea mai bine, da! Dar sa spui ca se puteau stinge datorii de 20 de miliarde facute de PDL din surplusul bugetar asta deja tine de lipsa crasă de cunoastere fiscal-bugetara, mai ales in context, ca sa înțelegi, de alocare a 2% din PIB pentru aparare de exemplu, care adauga la deficit pentru ca nu sunteti in stare sa negociati cu CE scoaterea acestor cheltuieli din deficit.

Ca sa intelegi mai usor, anul trecut, in noiembrie – decembrie ce ai făcut, de ce nu ai scazut datoria sau menținut deficitul?
De ce nu ai crescut incasarile si ai pierdut 7 miliarde lei la venituri? Ce ai făcut de lipsa lor?
Datorie noua, deficit suplimentar cu încalcarea Tratatului Fiscal al UE. De ce? Ca ai vrut sa plătești repede pe prietenii Micula, ai dat avans la rachete non-europene si ai achitat niste TVA care a iesit rapid din țară prin externalizare venituri.

De ce nu ai făcut excedent in trimestrul I al acestui an cand ai avut creștere economică și prima ta „reușită” istorică a fost să faci deficit în prima luna.
Adică sa faci datorie nouă in creștere economica.
Adica ai facut exact lucrul de care îi acuzi pe alții.
Nu mai striga. Nu ține!
Calmeaza-te!
Mai ai mult până departe.

PS esti ministru de finanțe. Comportă-te ca atare!
Fără bâlci și fără demagogie!

(Sursa: Pagina Adrian Câciu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *