Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Vocea de pe Facebook. Într-un anumit sens, suntem cu toţii nişte mineri prinşi într-o lume finită, cărând cu noi un lămpaş cu care risipim puţin întunericul

În Povestirile petrilene ale lui I.D. Sîrbu există una care pune o problemă tulburătoare: patru mineri sunt blocaţi într-o galerie şi-şi aşteaptă ineluctabil moartea. Patru oameni de vârste diferite (cel mai bătrân are şaizeci de ani, cel mai tânăr doar şaisprezece), patru lămpaşe cu o singură lumină, într-o cavitate ermetică a muntelui, cu aer pentru mai puţin de un ceas. Au de ales să moară ca nişte şobolani, să urle, să-şi rupă beregăţile, sau să moară ca nişte oameni, povestind cel mai frumos lucru din vieţile lor, pentru a fi încă o dată fericiţi.

Ceea ce va povesti fiecare dintre ei nu intră în rostul acestui text. Opţiunea însă, de a muri povestind, este fabuloasă. De fapt, ei aleg să trăiască povestind tot restul vieţii lor. Faptul că, matematic vorbind, nu le-a mai rămas mai mult de câteva zeci de minute, e doar un catalizator, elementul care le purifică opţiunile: ori vor povesti, ori vor urla ca lupii până vor rămâne fără aer.

Într-un anumit sens, suntem cu toţii nişte mineri prinşi într-o lume finită, cărând cu noi un lămpaş cu care risipim puţin întunericul, respirând atât aer cât ne-a mai rămas. Dacă am percepe ca şi cele patru personaje că suntem condamnaţi la moarte, vieţile noastre s-ar clarifica brusc şi am fi puşi în situaţia de a alege între mârlănia spaimei şi nobleţea poveştilor frumoase.

Kafka a scris în Procesul că suntem într-o judecată perpetuă. Eu spun că suntem cu toţii condamnaţi la moarte, doar că unii înţeleg, iar alţii nu. Însă abia la I.D. Sîrbu am dat de ideea că nu se poate trăi frumos, nobil şi fericit decât spunând despre noi înşine o poveste frumoasă. Sau nu se poate muri, e totuna.

(Sursa: Pagina Radu Iliescu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii