Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Vocea de pe Facebook. Investițiile cu care se laudă ministrul de finanțe sunt o poveste de adormit copiii

Investițiile cu care se laudă ministrul de finanțe sunt o poveste de adormit copiii. O minciună împachetată electoral care este contrazisă de toate datele statistice dar și de realitatea economică.

Să prezentăm situația prezentată electoral:
1. Se spune că s-au făcut investiții istorice de 20 mld lei în 7 luni. În total an sunt prevăzute investiții de 50 mld lei.
2. Se spune că s-au acordat credite la IMM INVEST de 13 mld lei, la fel, record.

Să prezint acum care e realitatea:
1. Comisia Națională de Prognoză ne prezintă faptul că aportul formării brute de capital fix(investițiile) la PIB 2020 este în scădere istorică (prima după 9 ani) ajungând la valoarea negativă de – 3,5 pentru finalul de an 2020(deci incluzând suma de 50 mld lei). Pentru cei care nu știu, la formarea brută de capital fix intră investițiile publice cât și cele private. În traducere pentru toți urechistii asta înseamnă că INVESTIȚIILE AU CĂZUT și că sunt mai mici decât în ultimii trei ani. Tot în traducere pentru aceiași amatori asta înseamnă că investițiile publice nu sunt suficiebte pentru a compensa pierderea de investiții din mediul privat.
2. Investițiile străine directe cu 2 miliarde euro mai mici fiind de doar 349 milioane euro și estimarea este că vor fi de maxim 1,5 mld euro în cădere față de anul precedent cu 3,5 mld euro(-60%).
3. Investițiile acordate prin IMM INVEST insuficiente și laudă mincinoasă. Creditele pe IMM INVEST se iau pe ȘASE ANI (72 LUNI) pentru investiții iar cele de capital de lucru pe 36 luni(3 ani) iar să spui că s-au dat credite de 13 mld lei nu înseamnă că banii au ajuns în economie. BANII NU SUNT ÎN ECONOMIE, sunt pe hârtie. Practic din creditele pentru investiții de circa 5 mld lei, în economie ajung maxim 20% până la finalul anului. Adică 1 miliard de lei.
4. Investițiile private sunt suspendate. Toți afaceriștii manifestă prudență în față incertitudinii economice globale, regionale sau naționale.

De altfel acest lucru se vede din datele privind scăderea industriei bunurilor de capital care înregistrează o diminuare cu 21,2% pe primele 6 luni din 2020.

(Sursa: Pagina Adrian Câciu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *