Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Vocea de pe Facebook: Nu întâmplător regimurile totalitare au fost cu atât mai atractive cu cât sugerau uniforme

Încă de la începutul poveștii covid, a existat o propagandă care a apărut ”spontan”.
A apărut curcubeul, eventual ca și cum ar fi fost desenat de copii, cu mesajul” Totul va fi bine”.
A apărut ”eroul din linia 1”. Odată cu acesta a apărut o artă eroică, care a variat de la fotografii, la tablouri care dintre care mai stranii.
A apărut și un cult al ”eroilor din linia 1”, de la regii artistice, team-buildinguri bine regizate și filmate, cu oameni în arest la domiciliu aplaudând pe ”eroi”, la panouri, mesaje, pliante și chiar strategii de afaceri (de exemplu puteai plăti călătoriile cu taxiul ale ”eroilor”, puteai să le subvenționezi prânzul și, desigur, să donezi).
În etapa în care suntem acum, ”eroii din linia 1” am devenit noi. Simplul purtat al măștii, ne spune propaganda, e un act de altruism, e o formă de a salva vieți, e un mesaj prin care îți arăți un angajament, înregimentarea în brava lume nouă, dar și solidaritatea cu sistemul în lupta sa sfântă pentru sănătate.

Fascinant e că propaganda prinde.
Sunt oameni care chiar cred că salvează vieți purtând masca aia. Sunt oameni care chiar cred că cei care nu poartă mască sunt o amenințare la fel de mare precum covidul pentru sănătatea și viețile lor și celor dragi lor.
Niciun pic de rațiune critică nu le strică aceste certitudini militante. Și de ce le-ar strica? Masca e un adjuvant psihologic, pe mai multe planuri.
În spatele ei se poate ascunde frica. Nu e onorant să fii speriat de o boală care nici măcar nu e spectaculoasă, în ciuda bunei mediatizări.
Apoi contezi: devii și tu ”eroul din linia 1„, împiedicând intrarea unui virus de 6 microni cu o plasă cu găuri de 30 de microni. Dar …te vede lumea. Și, ce e mai important, te vezi tu.
Apoi ești integrat în noua lume: nu ești diferit. Ești uniformizat, ești parte a ei. Or asta e important pentru majoritatea.
Nu întâmplător regimurile totalitare au fost cu atât mai atractive cu cât sugerau uniforme: pur și simplu uniforma dădea sentimentul comod de apartenență. Și de protecție: ești al sistemului, nu în afara lui, deci un dușman…. Căci cine nu e cu noi e împotriva noastră, lucru pe care o să îl vedem în episodul următor. Sau, mă rog, cei bătuți de polițiști și jandarmi din pricina măștii au văzut deja. :

E interesant că propaganda guvernamentală românească, cel puțin, nu s-a sfiit să prezinte din prima această dimensiune psihologică a măștii.
”Poartă mască! Arată că îți pasă!”
Deci nu porți mască că te protejează, ci că trebuie să transmiți un mesaj public, civic, ideologic: ești parte activă a sistemului.

(Sursa: Pagina Bogdan Alexandru Duca)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *