În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Vocea de pe Facebook. Problema e că nu mai au nici banii de două pâini

Nu am înteles niciodată apetenta unor economiști care au un statut destul de minor în economia națională de a discuta despre politici fiscal-bugetare cu impact macroeconomic major. Pot doar sa plec de la premisa că aruncă cu pietre in lac pentru a crea valuri care, ulterior sa le aduca profit in cazul in care cineva ar cadea in capcana acestor valuri.
In criză, cresterea taxelor înseamnă amplificarea tendinței recesioniste, reprezentând o măsură prociclica care nu face decât sa adâncească dezechilibrele macroeconomice.
Cand ai o criză a consumului sa crești TVA-ul ar fi ceva absurd.

Dincolo de cresterea inflatiei(care da, ar conveni băncii unde lucrează economistul respectiv pentru ca ar avea motiv sa crească dobânda) care ar afecta direct puterea de cumparare ai avea o contractie dură a cererii agregate ceea ce ar falimenta oferta generând costuri inutile.
Cresterea TVA pe hârtie nu ar genera neaparat venituri suplimentare la bugetul de stat, pentru ca valorificarea ofertei nu ar avea cui sa se adreseze.
Avem o contracție a consumului de 30%. Parte vine din neîncredere, parte din scăderea puterii de cumparare.

Cum sa valorifici oferta la un nivel superior (pret crescut) dacă puterea de cumparare este mai mică?
Nonsens.
Am impresia ca unii arunca vorbe ca sa se auda vorbind.

In schimb, daca guvernul ar lua o astfel de masură, in contextul de care v-am spus mai sus, ar pune economia pe butuci.
Iar oamenii? Cu banii de doua paini, vor cumpara o paine.
Problema e ca nu mai au nici banii de doua pâini.

(Sursa: Pagina Adrian Câciu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *