Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Volvo și Coreea de Nord, povestea unei escrocherii de milioane

Cu zeci de ani în urmă, când modelul „indestructibil” Volvo 144 era încă în producție, companiile suedeze au început să se extindă pe o nouă piață promițătoare: Coreea de Nord. La mijlocul anilor 1970, companiile de export suedeze au semnat contracte comerciale foarte profitabile și au expediat tone de echipamente industriale fabricate în Suedia către Coreea de Nord, inclusiv utilaje miniere grele și 1.000 de mașini Volvo. Din punctul de vedere al exportatorilor, existau o mulțime de bani de făcut în economia emergentă a Coreei de Nord.

Suedia a expediat produse în valoare de peste 70 de milioane de dolari. S-a investit atât de mult în Coreea de Nord încât companiile suedeze de export și politicienii de stânga au încurajat Ministerul suedez al Afacerilor Externe să trimită un diplomat acolo. Astfel, în anul 1975, Suedia a devenit prima țară occidentală care a înființat o ambasadă la Pyongyang. La scurt timp după ce suedezii au deschis ambasada din Pyongyang, comerțul țării cu Occidentul s-a oprit brusc. Coreea de Nord nu plătea bunurile pe care le importa.

Termenele de plată au trecut, datoriile și dobânzile s-au acumulat și a devenit clar că, Coreea de Nord nu-și putea permite toate investițiile. Iar mai mult de patru decenii mai târziu, guvernul încă nu a plătit pentru acele 1.000 de Volvo.

Potrivit Agenției Suedeze de Credit la Export, care a asigurat plățile, datoria Coreei de Nord față de Suedia a crescut de-a lungul anilor până la suma uriașă de peste 322 de milioane de dolari. Suedia încă mai trimite de două ori pe an memento-uri către administrația de la Pyongyang, însă, Coreea de Nord nu și-a respectat niciodată partea sa din acord (detalii: https://www.npr.org/sections/parallels/2017/12/04/547390622/how-1-000-volvos-ended-up-in-north-korea-and-made-a-diplomatic-difference).

În loc de concluzii: Coreea de Nord este deseori percepută drept fiind „Regatul Eremit”, deoarece este o țară (teoretic) complet izolată de restul lumii. Însă, Coreea de Nord menține relații diplomatice cu 164 de state independente. În plus, Coreea de Nord are relații bilaterale cu statul Palestina, Republica Democrată Arabă Saharawi și Uniunea Europeană.

Republica Arabă Democratică Sahariană este un stat parțial recunoscut care pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu al Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă. RADS a fost proclamată de către Frontul Polisario pe 27 februarie 1976, în Bir Lehlu, Sahara Occidentală. Noi avem articole interesante pe blog referitoare la acest subiect: Marocul dă înapoi, se teme de Frontul Polisario – https://www.cristoiublog.ro/marocul-da-inapoi-se-teme-de-frontul-polisario/ și Marocul a închis ochii la valul de migranți pentru a exercita presiuni diplomatice asupra Spaniei – https://www.cristoiublog.ro/marocul-a-inchis-ochii-la-valul-de-migranti-pentru-a-exercita-presiuni-diplomatice-asupra-spaniei/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *