Marcel Ciolacu: Voi candida pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în acelaşi congres se va alege şi candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de preşedinte

Wali, „cel mai bun lunetist din lume”, s-a întors din Ucraina „cu coada între picioare”

De mai mult de o lună, comunicarea publică despre situația din Ucraina s-a făcut exclusiv pe principiile propagandei de război, mult diferită față de propaganda obișnuită. Rechiziționarea televiziunilor de știri de către Regimul militar Iohannis, cenzurarea și autocenzurarea au făcut ca publicului să i se ofere doar produsele PSYOP. Pe plan mondial au apărut și voci care, cu argumente, spun și altceva decît propaganda de război. La rubrica Războiul, dincolo de propaganda de război, cristoiublog.ro va găzdui puncte de vedere din lume, dar și din România care se supun numai și numai Datoriei de a spune Adevărul.

(Sursa: Adrian Pătrușcă-Active News) 

După două luni de campanie în Ucraina, lunetistul canadian poreclit „Wali” a revenit acasă, în Quebec, „dezamăgit teribil” de modul în care a fost tratat.

Decepționat de lipsa de armament, de pregătirea militară precară și de pierderile umane mari din rândurile armatei ucrainene, dar și de faptul că nu a avut ocazia să lupte efectiv, Wali s-a decis să se întoarcă acasă.

Ultima misiune în Donbas a celui pe care presa internațională drept „cel mai bun lunetist din lume” a pus capac răbdării sale.

Într-un interviu amplu pentru ziarul canadian La Presse, fostul combatant din Afganistan și Irak, a descris coșmarul pe care a fost nevoit să-l trăiască.

În Donbas, Wali a făcut parte dintr-o mică formațiune care avea ca misiune sprijinirea recruților cantonați în regiune.

Într-o dimineață, a povestit lunetistul, în timp ce el și camarazii săi ocupaseră poziții în niște tranșee expuse tirului tancurilor rusești, doi dintre recruți au ieșit din adăpost să fumeze câte o țigară.

„Le-am spus să nu se expună așa, dar nu m-au ascultat.”

A urmat o lovitură de obuz „de mare precizie” trasă dintr-un tanc rusesc.

„A fost o explozie puternică. Am văzut schijele proiectilului trecând ca niște lasere. Tot corpul meu s-a crispat. Nu am mai auzit nimic, m-a luat imediat o durere de cap. A fost foarte violent.”

Cei doi fumători nu au avut nici o șansă.

Wali, despre care se presupune că a mai trecut prin momente cumplite, relatează destul de șocat:

„Mirosea a moarte, este greu de descris; era un miros macabru de carne arsă, de sulf și de chimic. Era atât de inuman mirosul ăla…”

Soția sa a povestit că Wali a sunat-o în creierii nopții, la o oră după eveniment:

„Încerca să îmi explice că au murit doi oameni. Îmi spunea: «Cred că am făcut destul, ce zici? N-am făcut destul?» Ai fi zis că dorea să-i spun să se întoarcă. Era uimitor de calm.”

Până la urmă, familia a fost mai importantă decât războiul. Wali, care a ratat prima zi de naștere a băiețelului său pentru a asculta de apelul liderului ucrainean Volodimir Zelenski, povestește:

„Inima mea tânjește să se întoarcă pe front. Am în continuare acea flamă. Îmi plac teatrele de operațiuni. Dar mi-am forțat norocul. Nu am nici o rană. Mi-am zis: cât pot să risc?”

După două luni pe frontul din Ucraina, Wali spune că s-a întors „dezamăgit teribil”.

Numărul mercenarilor străini care au răspuns apelului lui Zelenski a fost atât de mare încât, pe 6 martie, a trebuit creată de urgență o Legiune Internațională.

Însă mercenarii s-au lovit de haosul și debandada care pare să domnească în tabăra ucraineană. Să ajungă pe front, să fie încorporați în unitățile existente și să primească misiuni de luptă se dovedesc niște provocări de Sisif.

„Zelenski a făcut apel la noi, însă, pe teren, ofițerii erau complet dezorientați. Nu știau ce să facă cu noi.”

Wali și alți mercenari canadieni au preferat să se angajeze pentru o vreme în așa-numita Brigadă Normandă, unitate de voluntari privați, cantonată de mai multe luni în Ucraina.

Însă disensiunile au apărut rapid în rândul trupelor și un mare număr de combatanți au dezertat din Brigada Normandă.

La Presse a discutat cu alți trei mercenari, care au dorit să-și păstreze anonimatul, și care au vorbit despre promisiuni de arme și echipamente de protecție care nu s-au concretizat niciodată.

Unii voluntari se aflau la doar 40 de kilometri de linia frontului cu rușii, fără nici un fel de echipament de protecție.

Unul din mercenari a declarat:

„Dacă ar fi avut loc o ofensivă rusească, toți am fi fost în pericol.  A fost o atitudine iresponsabilă din partea Brigadei.”

Comandantul Brigadei, un alt canadian din Quebec, al cărui nume de războinic este Hrulf, a confirmat pentru ziarul canadian că s-a confruntat cu cel puțin 60 de dezertări din rândurile sale.

Mai mulți dintre ei au fost dezamăgiți că nu au semnat un contract care să le confere un statut de protecție, potrivit Convenției de la Geneva privind prizonierii.

Hrulf povestește și că unii dintre dezertori au dorit să îl „pungășească” luându-i armament în valoare de 500.000 de dolari primit de la americani.

Comandantul Brigăzii Normande încearcă să explice:

„Sunt niște tipi foarte grăbiți să meargă pe front fără a fi făcut obiectul unei minime anchete de securitate. Ucrainenii ne-au testat, și de-abia de-acum încolo vom avea mai multe misiuni. Încrederea trebuie construită, e perfect normal.”

În schimb, Wali a declarat:

„Mulți combatanți voluntari se așteaptă să poată acționa, însă războiul, dimpotrivă, este o dezamăgire teribilă.”

Un alt mercenar din Quebec, poreclit Shadow, de asemenea trăgător de elită, a ajuns după multe tergiversări la o unitate ucraineană care lupta în regiunea Kiev.

Însă, găsirea unei arme cu care să lupte s-a dovedit o misiune kafkiană, povestește Shadow:

„Trebuia să știi pe cineva, care știe pe altcineva, care îți spunea că, într-un anumit salon de coafură, ți se va da un AK-47. Trebuia să-ți procuri singur echipamentul militar, aducând piese de armă și muniție din stânga și din dreapta.”

Wali confirmă această debandadă:

„Și mesele, în multe cazuri, ne erau oferite de civili. La fel și benzina ca să ne deplasăm pe roți. Trebuia mereu să te organizezi singur, să cunoști pe cineva care cunoaște pe altcineva…”

În două luni de zile, Wali a tras doar două gloanțe: în niște ferestre, „pentru a produce frică”.

Lunetistul i-a avertizat și pe alți amatori:

„Mulți vin în Ucraina cu pieptul umflat, dar pleacă înapoi cu coada între picioare.”

Și totuși rămâne întrebarea: ce se întâmplă cu armamentul și echipamentele de sute de milioane de dolari pe care SUA și NATO le trimit în Ucraina?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Wali, „cel mai bun lunetist din lume”, s-a întors din Ucraina „cu coada între picioare””

 • Daca au murit cu adevarat 10000 de soldati rusi , ucrainieni ai murit cel putin 50000. Daca nu vor mai merge voluntari, rusii vor castiga sigur.
  Armamentul de milioane de dolari e livrat de sUA si UE prin firme private, care au obiectivul „nici o carie in profituri”, asa ca va fi livrat in ultimul moment sau doar scriptic, ca in Afganistan.

 • „Ostenii mei, vin turcii. Sa-mbracam camasile rosii ale mortii, Maria-Ta? Nu, ostenii mei, imbracati izmenele maro!”
  Baiatu’ asta creca era din oastea Mariei Sale, ca altfel nu se explica. 😆

 • Legea lui Murphi nr 244: Dacă unii fac sute de milione cu armament și e OK, eu de ce n-aș face sute de mii?

 • Bineinteles c-a fugit cu coada intre picioare. idiaminul a crezut c-o sa fie ca-n Afganistan sau Iraq cand tragea la 2 km distant de prima linie amplasat in spatele tancurilor americane. In Ucraina a dat ochii cu moarte in prima linie si i-a trecut moarte pe la urechi s-a tulit-o repede acasa. Basca ca trebuie sa-ti fileze rau un fitil ca sa te duci la mii de km departare ca sa-i omori pe rusi, tu care nu ai practic nimic personal de impartit cu ei. Unde nu e Dumnezeu isi face loc Satana si acesta te indeamna sa ucizi oameni.

 • Rusofobia tot mai agresivă, propovăduită acum peste tot în lumea pretins civilizată, care excede formele lozincarde pentru a se concretiza în aruncarea la coșul de gunoi a operelor romancierilor și a compozitorilor ruși, în ostracizarea sportivilor ruși, în jefuirea la drumul mare a proprietăților licite ale bogaților ruși (etichetați otova drept „oligarhi răi”, spre deosebire de miliardarii lor, care sunt „buni de pus la rană”), eventual jefuirea de bunuri și de proprietăți inclusiv a amantelor acestora, sunt forme tot mai obscene de manifesare a „superiorității lumii libere”. În ultimă instanță sunt o formă de nazism primitiv care amenință să substituie liberalismul de fațadă cu care se laudă lumea apuseană.

 • Wali asta e un fel de Willy. Cu copii acasa si inima lui tanjeste sa mearga pe front sa omoare oameni cu pusca prin luneta de la distanta. Oameni rai, desigur, caci sunt rusi, dar oameni care daca te prind ca stai prin transee, trag cu tancul in tine. Fiecare cu dileala lui. Dar sa iti lasi copiii acasa sa te duci sa traga rusii cu tancul in tine, trebuie sa fii dus cu capul rau de tot.

  Pe de alta parte si rusii, puteau sa traga cu o mitraliera ceva, dar sa pulverizezi bieti lunetisti iesiti la o “tigare” cu obuze de tanc, e mai ceva ca in filmele cu Rambo.

  Personal, as incuraja si eu, alaturi de Zelenski pe toti globalistii si corporatistii lumii, sa se duca sa traga cu luneta in tancurile rusilor.

  • Pare că Zelensky e obsedat de ideea kazarilor : să reducă populația planetei la 500 milioane de sclavi iar chemările la război nu urmăresc altceva .

 • Armamentu de la vestici ? Pai nu poate fi vandut de mafia din Ucraina ?…. Cica Ucraina a aplicat pt UE din 2008. Asa si ? Nu au fost acceptati pt ca erau efectiv un stat mafiot. Sau schimbat peste noapte si acum dau ordine.Tot occidentul stie ce si cum,dar acum e la moda sa aratam ca suntem contra rusilor. Hai sictir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *