Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Zbuciumatul destin al unui monument: Statuia ecvestră a lui Ferdinand Întregitorul, de la Oradea

Sub titlul La granița noastră, revista Ilustrația din februarie 1925 publică fotografia Statuii ecvestre a lui Ferdinand Întregitorul de la Oradea, dezvelite la 21 noiembrie 1924 în Piața Unirii din Oradea, dezvelite la 21 noiembrie 1924 în Piața Unirii din Oradea.

Anterior, aici fusese statuia statuia regelui maghiar Ladislau cel Sfânt, mutată, în urma ședinței de Consiliu Orășenesc din 26 iunie 1923, în curtea reşedinţei episcopale Romano-Catolice.
Destinul acestei statui urmează destinul poporului român în vremurile tulburi ale secolului XX.
În septembrie 1940, după Dictatul de la Viena, autoritățile românești o demontează și o trimit la Beiuș, noua reședință a județului.
Ungurii pun în loc statuia lui Horthy.
După Război, statuia e dărîmată.
Pe locul gol, în 1950, comuniștii ridică pe amplasamentul respectiv o statuie dedicată a Soldatului sovietic.
În 1994, statuia a fost demolată. În locul ei s-a ridicat statuia lui Mihai Viteazul.
De ce nu însă a lui Ferdinand?

IMAG0003


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Zbuciumatul destin al unui monument: Statuia ecvestră a lui Ferdinand Întregitorul, de la Oradea”

  • Monumentul închinat ostasilor sovietici cazuti în luptele pentru eliberarea orasului a fost ridicat la 1Mai 1945! (nu în 1950!) Ungurii nu au pus in locul statuii ecvestre a lui Ferdinand I nicio statuie! Au demolat pâna si soclul ramas liber!

  • În București pe șos. Kisseleff se afla statuia ecvestră din bronz a regelui Ferdinand cu cei 4 îngeri, câte doi de o parte și de alta, simbol al victoriilor din primul război mondial. Soclurile erau din granit roșu de Rapaakivi-Finlanda. Operă a sculptorului croat Mestrovici care realizase și statuia regelui Carol I din Piața Palatului. Ambele dărâmate imediat după 1948. Dacă aceasta din urmă a fost reamplasată practic în același loc, DE CE grupul statuar menționat mai sus nu-și regăsește locul inițial, exact pe traseul pe care regii României împreună cu generalul Berthelot, în fruntea oștirii române au revenit în Capitală în 1918? (Fotografie celebră!)
    Bustul aflat pe amplasamentul respectiv reprezintă pe poetul Omar Khayam și cred că i se poate găsi lesne orice alt loc corespunzător. Mă miră și mă doare tăcerea totală la toate nivelele de decizie a acestei preocupări în ajunul centenarului Unirii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *