”Telefonul fără fir” mediatic aduce în România un ecou slab și, de multe ori, distorsionat al unor evenimente catalizatoare pentru peisajul social și politic al altor țări – menite să ne afecteze și pe noi -, pe principiul ”mulți văd, puțini cunosc”.
Așa se întîmplă și cu mediatizarea accidentului feroviar din Grecia, de la Tempi, după Larisa, unde, în urmă cu doi ani, pe 28 Februarie 2023, un tren cu aproximativ 350 de călători s-a tamponat frontal cu un tren de marfă care venea din direcția opusă, pe aceeași linie. În ciuda contractului 717/2014 care stipula modernizarea sistemelor de semnalizare și telecontrol pe axa Atena-Salonic – Promahona într-un timp limită de doi ani, controlul traficului se făcea manual, șeful de stație era incompetent și peste vîrsta admisă, el fiind numit în funcție în urmă cu nici un an, pe criterii subiective (sora sa fiind văzută în anturajul Prim-ministrului Mitsotakis).
Imediat după coliziune a urmat o explozie majoră care a produs o ciupercă de foc vizibilă de la depărtare. Pe foaia de transport erau trecute, ca încărcătură a primelor vagoane, foi de tablă. Alea nu explodează. Au mințit că s-au scurs uleiuri de silicon, că s-a scurtcircuitat un alternator… Concluzia pe 180 de pagini a Organizației Naționale de Investigare a Accidentelor Aviatice și Feroviare, emisă ieri, raportează drept cauze neglijențe, haos operațional, incompetențe, inadecvări, probabila existență a unui combustibil necunoscut care a contribuit la incinerarea a 5-7 victime etc., etc…. Numai că geniul laic vehiculase încă din primele zile după accident, faptul că primele vagoane ale marfarului transportau peste 20 t. Dimetilbenzen. Și dacă transportau acum, transportau și alte dăți. Xilena e numai bună de diluat benzina și ieri a fost proferată ipoteza că nu cumva din substanța chimică superinflamabilă urma să se producă TNT, folosit la confecționarea de armament, pe care Grecia l-a trimis din plin în Ukrania. După accident, între 4-6 Martie 2023 și înainte de a fi colectate probe din solul perimetric, buldozerele au excavat regiunea, mutînd importante cantități de pămînt și, ulterior, au cimentat suprafața pentru, cică , a se putea amplasa macaralele care urmau să îndepărteze vagoanele, tot înainte de a fi investigate. În trei zile s-au emis facturi în valoare de 800.000 de euro, prin alocație directă, ilegală. (Modernizarea controlului traficului feroviar ar fi costat numai 80.000 de euro.)Întrebările ”ce se transporta?””, de unde venea și unde se ducea încărcătura?”, nu au fost încă răspunse. Flerul public zice că există o rețea de contrabandă a oligarhilor care operează în consens cu factorii politici pe care îi și subvenționează. Astfel, cele mai multe victime au fost arse de vii, intoxicate sau asfixiate – de unde și lozinca ”nu am oxigen” la protestele recente, împotriva unei justiții deraiate care tot amînă sau chiar evită facerea dreptății.
Căci nesoluționarea cazului Tempi, unde au pierit, oficial, 57 de victime (blatiști nu existau? Fapt este că numărul exact nu-l vom afla niciodată, acum, după alienarea probelor…), se pare că este picătura care a umplut paharul răbdării grecilor împilați, prostiți, umiliți fără scrupule, în numele banului și al puterii.
Despre însuși nou-alesul Președinte al Democrației Elene, Konstantinos Tasoulas, fostul Președinte al Parlamentului (unicameral), Maria Karistianou (mama uneia dintre victime și președinta ”Asociației Familiilor Victimelor de la Tempi”), publica pe rețelele de socializare, cu puțin înainte de votarea Președintelui în Parlament, următoarele (fragment) [1]:
”Pe ce criterii se vorbește despre dl. Tasoulas ca posibil candidat?
Din moment ce dl. Tasoulas a fost acela care, ca Președinte al Parlamentului, ținea în biroul său dosarul Procuratorii Europene privitor la Contractul 717 și dosarul cazului Tempi, neavansîndu-le, așa cum avea datoria să o facă, membrilor Comisiei de Examinare.
Ce altceva trebuie să se-ntîmple ca să înțelegem că toți cei care contribuie la ”îngroparea” cazului Tempi, primesc ”cadouri” pe măsură?”
Cei doi ani care au trecut de la accident întru nesoluționarea cazului ”Tempi” sînt de-asemenea presărați cu cadavre. Pînă la sfîrșitul lui Martie 2023, își găsiseră deja moartea, la distanță de cîteva zile, în accidente rutiere, doi martori cheie.
Iar pe 30 Decembrie 2024 dispare fiul – de pregătire psiholog -, de 39 de ani, al procuroarei Agheliki Triandafilou, care chemase în instanță doi responsabili cu supervizarea lucrărilor de modernizare a controlului de trafic feroviar, conform contractului 717/2014 [2]. Vasilis Kaloghirou a fost localizat, în urmă cu cîteva zile, în stare de descompunere, pe panta unui deal, sub o stînă, la vreo 21 km. de casă. Îl găsiseră și-l tot lătrau ciobăneștii oierului.
Iorgos Apostolakis, unchiul lui Vasilis, fost vice-președinte al Curții Supreme din Grecia, mărturisea deunăzi că sora sa, procuroarea, fusese, în trecutul apropiat, amenințată de un factor politic din regiune. Sublinie însă, în mod specific, că nu dorește să lege în vreun fel, acest episod de moartea nepotului său. (Mic istoric: Iorgos Apostolakis, unchiul lui Vasilis, emisese, în urmă cu cîțiva ani, o decizie în favoarea cetățenilor beneficiari de împrumuturi bancare. Ulterior s-a pensiont, pe cînd plenul Curții Supreme n-a întîrziat să emită o nouă decizie în favoarea băncilor.)
Presa oficială a chițăit ceva despre sinucidere, despre cutare urme de medicament găsite în bilă, despre motive patologice…
Opinia publică zice că e crimă de la-nceput, pînă la sfîrșit. Există și martor care văzuse niște voinici cum îl băgau într-o mașină, pe 30 Decembrie, cînd Vasili ieșise la o plimbare în jurul casei.
Astăzi, Vineri, 28 Februarie 2025, la doi ani de la explozia de la Tempi, ca o erupție de puroi dintr-un abces care plesnește, întreaga Grecie, Grecia care nu mai suportă să se complacă, iese la protest pentru toți morții fără slavă, pe care a reușit să-i producă o societate în putrefacție (politic corect, ”în criză”), pe timp de pace:
Acum mă duc și eu la protest; Ca să plece ”răii” și să vină ”bunii”.
Revin după Sîmbăta Morților.
[1] https://www.youtube.com/watch?v=wyy_4LWz_ok la min. 2:43 [2]
Lasă un răspuns