Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Prin tribunale ca prin viață | Fake news de malpraxis medical în vremuri de coronavirus

Din cauza creșterii curbei îmbolnăvirilor de coronavirus şi a numărului mare a cazurilor grave, în ultima perioadă au crescut acuzaţiile de malpraxis medical. Această situaţie poate conduce la acuzaţii de malpraxis pentru îngrijiri medicale, care sunt rezultatul neglijenţei în practica medicală sau chiar mai grav, luarea unor infecţii din spital. Însă, cel mai haotic moment a fost acela în care medicii au fost nevoiți să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament imediat. Este adevărat că medicii lucrează în condiţii de resurse limitate și există riscul pierderii unor vieţi care, în condiţii normale, ar fi putut fi salvate.

Totuși există și situații excepționale care pot conduce la malpraxis medical, atunci când regulile care stau la baza unor bune practici medicale sunt încălcate, când nu există capacitatea de a alege modalităţile corecte de tratament, atunci când nu sunt aplicate ghidurile şi protocoalele în practica medicală ș.a.m.d.

Dacă ne uităm ce se discută în spațiul public cu privire la moartea actorului Bogdan Stanoevici, consider că sunt fake news, menite să manipuleze opinia publică prin denaturarea adevărului. Actorul a murit marți, după ce în ultima perioadă a fost cuplat la aparate, având unul dintre plămâni extrem de afectat, după infecţia cu coronavirus. Actorul, care a fost bolnav de COVID-19 şi apoi a luat o infecţie din spital, s-a remarcat şi prin faptul că a criticat măsurile de protecție din pandemia de coronavirus și a participat la mitinguri împotriva măștii de protecție. Apropiați ai actorului au spus că forma gravă de Covid-19 dezvoltată de Bogdan Stanoevici a fost determinată de comorbiditățile pe care le avea: astm bronșic din copilărie, fost fumător cu fibroză pulmonară și hipertensiune arterială stadiul 1. Așa-zisa infecție nozocomială a fost de fapt o enterocolită cu Clostridium difficilae, provocată de o bacterie localizată în intestin și care poate deveni patogenă în anumite condiții. Cu tratamentul administrat, conform antibiogramelor efectuate actorul fusese vindecat. Din păcate, ne place sau nu, sistemul medical l-a făcut victimă COVID.

Interesant este că familia nu a reacționat public, însă au existat câteva voci, iar o persoană publică a declarat că a depus plângere penală și a solicitat efectuarea unei autopsii. Însă, cum la noi sistemul judiciar reacționează cu întârziere, între timp trupul neînsuflețit al actorului a fost incinerat și astfel s-a pierdut orice speranță în aflarea cauzei morții în contextul în care, în opinia unora, au existat suspiciuni de malpraxis medical. Din păcate, aceste practici de manipulare au existat și vor continua să existe, motiv pentru care aflarea adevărului medical rămâne o poveste fără sfârșit.

În concluzie, pentru evitarea culpabilizării penale, răspunderii civile şi stigmatizării sociale, medicii trebuie să prevină situaţiile de malpraxis prin cunoaşterea unor noţiuni de drept medical, a conceptului de răspundere juridică medicală și penală asociate cazurilor de malpraxis. Respectarea drepturilor şi valorilor pacienţilor, mai ales dreptul la viață, sunt drepturi fundamentale. Orice încălcare atrage răspunderea penală și civilă în egală măsură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Fake news de malpraxis medical în vremuri de coronavirus”

  • „Din păcate, ne place sau nu, sistemul medical l-a făcut victimă COVID.”
    (???)
    Atentie la exprimare, doamna avocat! Ce vreti sa spuneti prin „sistemul medical l-a facut victima COVID”? ___ Forma de Covid-19 pe care a avut-o Bogdan Stanoevici a fost o forma agresiva din cauza comorbiditatilor pe care acesta le avea, si nu invers! De ce ar fi trebuit ca familia sa reactioneze, când cauza decesului a fost foarte clara si când acea persoana publica, Sosoaca, semnatara cererii de autopsiere este o persoana straina familiei, pusa pe scandal tot timpul?!

  • Clostridium difficilea ESTE o bacterie patogena si nu potential patogena asa cum se afirma in articol. Va puteti informa din articole medicale deja publicate de ani de zile. Mentineti rigurozitatea stiintifica!

  • Malpraxis medical este când se ignoră terenul biologic al unui pacient, care oricum ar fi murit în scurt timp din cauza bolilor preexistente și i se lipește diagnosticul de COVID-19 drept cauză a decesului. Pe principiul acesta nimeni nu va mai muri de altceva decât de COVID-19, doar este pandemie, al doilea val, și toți suntem vulnerabili. Acum o infecție intercurenta, cum este COVID-19, devine obligatoriu cauza decesului, doar pentru că un test de depistare este pozitiv. Laboratoarele care fac RT-PCR din secretiile nazo-faringiene scriu pe buletinul de analize că un rezultat negativ nu exclude prezența infectiei COVID-19. Deci, care este și care nu este infectat, și ce valoare mai are acest test?

    • Stiintific si conform cu „de ce si unde” testul PCR este folosit si valid: in cazul covidului, testul PCR = ZERO!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *