Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Patriotismul economic s-a întors pe fondul crizei coronavirusului

Țările UE revin la o mantra familiară în vremuri de criză: Cumpărați local!

Unele țări au arătat un sentiment șubred de solidaritate europeană în primele zile ale crizei coronavirusului și un angajament cu jumătate de inimă față de piața internă. Granițele s-au închis, țările au fost reticente în a exporta echipamente medicale, iar țările nordice au respins ideea unui instrument de datorie paneuropean numit „obligațiuni corona”.

Săptămâna aceasta, ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a alimentat și mai multe suspiciunile că acasă în UE caritatea începe cu adevărat, făcând apel la comercianții cu amănuntul să fie „patriotice din punct de vedere economic” și să favorizeze produsele agricultorilor francezi.

„Fac apel la distribuitorii majori să facă un nou efort: să se aprovizioneze cu produse franceze”, a declarat acesta la postul de radio France Info.

Apelul lui Le Maire a venit după ce premierul Edouard Philippe a anunțat luni seară că piețele alimentare în aer liber vor fi închise. Aproape în același timp, într-un interviu acordat POSTULUI BFM TV, ministrul agriculturii Didier Guillaume i-a încurajat pe cetățeni „să facă un gest de patriotism alimentar” și să „cumpere franțuzește”.

În Italia, ministrul afacerilor externe, Luigi Di Maio, a făcut apel la populația celei mai afectate țări să „cumpere italienește”.

„Prima măsură economică în care se pot implica în acest moment toți italienii este să cumpere italienește … și să ne ajutăm afacerile”, a declarat Di Maio într-un interviu acordat postului public de televiziune RAI, precizând în același timp că apelul său a fost adresat doar cetățenilor care își pot permite acest lucru.

După cum relatează ziarul Público din Lisabona, un apel similar a venit și din Portugalia, unde ministrul economiei a cerut populației să cumpere produse autohtone.

Din punct de vedere politic, doctrina încurajării consumatorilor să cumpere la nivel local a prins bine în tabăra naționalistă. În Italia, cuvintele lui Di Maio au fost ecoul celor ale liderilor partidelor de opoziție de extremă dreapta, Matteo Salvini și Giorgia Meloni, care le-au cerut italienilor să cumpere produse „Made in Italy”.

În mod asemănător, în Franța, unde Marine Le Pen, liderul Fraontului Național, partid de extremă dreapta, a salutat acțiunea lui Le Maire ca fiind „esențială și urgentă”.

Critici la adresa gastronaționaliștilor

Gastronaționalismul francez este însă o sperietoare de foarte lungă durată în țările vecine. De exemplu, Belgia a subliniat în mod constant că agricultorii ei au lanțuri de aprovizionare mult mai scurte cu supermarketurile din nordul Franței decât furnizorii din sudul Franței. Chiar în 2017, Belgia s-a plâns că etichetarea franceză a produselor ca fiind de fabricație franceză a redus exporturile de lapte către vecinul său vestic.

Într-un declarație de presă pentru POLITICO, ministrul belgian de finanțe, Alexander De Croo, s-a grăbit să avertizeze asupra mișcării intraeuropene către naționalismul economic.

„Trebuie să fim atenți cu privire la scenariul în care unele țări vor desfășura o politică economică naționalistă”, a declarat De Croo, adăugând că „nu este momentul pentru naționalismul economic agresiv”.

Luând aceeași poziție, o persoană implicată în industria de retail a declarat: „Nu este momentul potrivit pentru a începe alegerea produselor naționale față de alte produse. Ultimul lucru pe care trebuie să-l facem acum este să subminăm piața unică.”

Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul francezi au răspuns prompt apelului.

Lanțul de supermarketuri Carrefour a declarat că nu va mai vinde fructe și legume de origine străină în momentul în care va exista o soluție alternativă franceză. În plus, începând din această săptămână, Carrefour va trece la 100 la sută produse franceze, cum ar fi căpșuni și sparanghel”, a declarat compania într-un comunicat de presă, adăugând că acest moment critic „solicită un efort din partea tuturor”.

Există o ironie în faptul că marii retaileri din vestul UE se încadrează în pas cu apelurile politice cu referire la lanțuri scurte de aprovizionare. În ultimii ani, marii retaileri occidentali cu operațiuni în Europa de Est s-au opus guvernelor din est pentru adoptarea unor reguli care obligă supermarketurile să utilizeze lanțuri de aprovizionare scurte.

Potrivit economistului-șef al Centrului pentru Politici Europene, Fabian Zuleeg, îndemnurile de a cumpăra local sunt un răspuns normal în vremuri de criză, iar unitatea pieței interne nu este încă în pericol.

„Oamenii vor să susțină activitatea economică apropiată de ei, dar realitatea din cadrul Uniunii Europene este că avem o piață unică interdependentă și integrată”, a declarat economistul pentru POLITICO, adăugând că apelurile de a cumpăra local nu vor schimba această realitate.

Dar, potrivit lui Zuleeg, lucrurile ar putea deveni problematice dacă preferința pentru produsele autohtone persistă după criză.

„Lucrul îngrijorător ar fi dacă acest lucru ar continua pe termen lung, dar, în această criză imediată, în timp ce țările sunt blocate, aceasta este o reacție foarte firească”, a concluzionat el.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis joi un mesaj tăios că nu a fost impresionată de solidaritatea țărilor UE pe piața unică la debutul crizei.

„Când Europa trebuia cu adevărat să fie acolo pentru toți, prea mulți au avut inițial grijă de ei înșiși. Când Europa a avut cu adevărat nevoie să acționeze în spiritul dictonului „toți pentru unul”, prea mulți au dat inițial răspunsul „numai pentru mine”. Și atunci când Europa a avut cu adevărat nevoie să demonstreze că aceasta nu este doar o „Uniune pentru vremuri bune”, prea mulți au refuzat inițial să îi primească și pe alții sub umbrela lor.”

Text preluat de pe site-ul


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!