Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

1 Decembrie – Ziua națională a clișeelor

Sînt căutat de la televiziuni pentru a participa azi, 1 decembrie 2014, de Ziua Naţională la clăcile numite talk-show-uri, consacrate în chip automat Parangheliei patriotice.
Refuz cu toate mijloacele politeţei din dotare.

Pe vremea comunismului, nimic n-am urît mai mult, alături de avertismentul: Fii atent! s-ar putea să se interpreteze, decît constrîngerea de a scrie sau a zice vorbe mari, umflate cum le spunea Caragiale, avînd înlăuntru, ca băşica de porc din Amintirile lui Caragiale, grăunţele stîrnitoare de gălăgie.

După decembrie 1989, o dată cu înlocuirea lui 23 August 1944 cu 1 decembrie 1918, din junghiul patriotic care i-a lovit pe FSN-iştii lui Ion Iliescu, naţionalist-comunişti cu o anume deşteptăciune, prima zi a lui Decembrie din fiecare an e bezna minţii în ziare şi la televiziuni.

Radioul public simte nevoia unei atmosfere sărbătoreşti scremute, schiţate din repetarea halucinantă a cuvîntului român şi din rostirea veselă a urării:
La mulţi ani România!

Taifasurile televizioniste reiau la nesfîrşit, pînă la vomă, momentele Marii Uniri, de la Alba Iulia pînă la discursurile lui Ferdinand.
Ce să spui inteligent, original în astfel de împrejurări?

În fiecare duminică dimineaţa, jurnalului de 10 îi urmează la RRA emisiunea Lumea credinţei. Un redactor – popă sau, mă rog, un popă redactor – angajează dezbateri cu persoane despre care afli că sînt profesori universitari, doctori docenţi în Teologie.
Ca şi în cazul Marxismului, nu voi înţelege niciodată cum îţi poţi consacra inteligenţa de o viaţă studierii Noului Testament. Popii-redactor îi răspunde la întrebări, de regulă, un domn grav, cu o voce de arhimandrit, care ia în serios o dezbatere gen Ce a vrut să spună Iisus prin cutare Parabolă?

Aşa şi cu Ziua Naţională!
Ce dracu’ să spui în afara unor clişee despre România Mare?
Să spui că Unirea Basarabiei cu România n-a fost rezultatul unui Referendum, ci al intervenţiei trupelor regale?
Să spui că-i înţelegi pe unguri cînd bocesc că Trianonul le-a luat mai mult de jumătate din ţară?
Dacă spui lucrurile astea, riști să fii dat afară de la emisiunea la care ceilalți participanți și-au pus papion la creier.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „1 Decembrie – Ziua națională a clișeelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *