România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

100 de ani de la Trianon în mandatul lui Klaus Iohannis

O fi auzit Klaus Iohannis de Tratatul de la Trianon? O fi știind ce semnifică? O fi auzit de arta dialogului? De prerogativele de președinte pe care le are? De posibilitatea discutării cu colegul său din PPE despre ceea ce pregătesc ungurii cu privire la 4 iunie?

Săptămâna trecută ambasadorul român la Budapesta a fost insultat. Președintele Klaus Iohannis nu a avut o problemă în privința aceasta. Azi, supărat pe PSD și pe unguri, nu ne-a vorbit Klaus Iohannis și despre proiectul de lege privind codul administrativ în varianta UDMR. Acesta este depus la Senat (L88/2020 numărul de înregistrare) și printre propuneri citim că limba maghiară oficială și steagurile secuiești si ale Ungariei,  (ca simboluri ale maghiarimii) sunt aprobate prin noul codul administrativ. Sau cu acest cod administrativ președintele nu are nicio problemă?

Peste o lună și puțin se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Ca istoric am scris despre aceste tratate de-a lungul timpului. Cel mai important document care ar trebui cunoscut de cei care pozează în patrioți sunt Historia Transylvaniae. Transilvania in cinci secole de cartografie volum realizat de Adrian Năstase, Mihai Gribincea, Ioan-Aurel Pop, Editura Institutul Cultural Roman, 2018, 336 p. A fost publicat și în limba engleză.

Acest album cu hărțile Transilvaniei, unele vechi de cinci secole (nu au fost făcute de cartografi români) dovedesc faptul că românii au fost întotdeauna majoritari în Transilvania iar limba română este o realitate. Cu toate acestea românii nu au fost recunoscuți în Transilvania ca națiune cum erau recunoscuți maghiarii, sașii, secuii. Astfel au fost lipsiți de drepturi politice, de posibilitatea de a fi reprezentați politic, de a avea școli sau protecție în privința confesiunii religioase.

Nu intru foarte mult în detaliile istorice, volumul există încă. Poate dacă nu ar fi fost semnat de Adrian Năstase ar fi fost citit și de președintele Klaus Iohannis. Astfel poate, nu s-ar juca cu aruncarea de scântei naționaliste în preajma împlinirii a o sută de ani de la Trianon. Sau poate acesta este scopul?

Ungaria nu a acceptat acest Tratat și nu a ratat nicio ocazie de a încerca sa-l anuleze sau a profita de pe urma lui. Procesul optanților este o realitate imediată a semnării tratatului. O ști ceva Klaus Iohannis despre acest proces? În fapt, patriotismul se demonstrează, nu se declară!
Care sunt faptele patriotice făcute de Klaus Iohannis?

Implicarea statului ungar în România nu mai este o știre, toți știu că cele trei județe care se doresc a forma Ținutul Secuiesc (istoric secuii nu sunt unguri) este constantă.  Toți cei care au dorit cetățenie maghiară au obținut-o. Plimbarea autorităților maghiare la cel mai înalt nivel prin România este o altă realitate. Participarea acestora la întruniri care contravin principiilor legislației în vigoare a României este din nou o altă realitate.

Ce fac autoritățile române în preajma împlinirii a o sută de ani de la Trianon?
Ce fac autoritățile maghiare voi detalia mai jos. Pe când eram directorul Departamentului Centenar primesc din partea ambasadorului Ungariei următoarea scrisoare din care reiese că există o Comisie Trianon care funcționează din 2009. Știm cu toții de ce a fost înființată această comisie.

Stimate Director,

București, 19 Septembrie 2017

Doresc să mă adresez dumneavoastră cu următorul subiect.

Academia de Stiințe din Ungaria a lansat programul Lendűlet [Momentum] în 2009. Scopul   proiectului a fost reînnoirea dinamică a grupurilor de cercetare ce lucrau la institute și universități ale Academiei de Științe prin încurajarea cercetătorilor tineri, excepționali și talentați să se întoarcă în Ungaria sau să se stabileacă aici.

În domeniul Științelor Umane și Sociale 3 propuneri au primit burse din partea juriului. Resposabilitatea proiectului Trianon 100 este cu atât mai mare cu cât este primul project Lendűlet care este în legătură cu secolul 20. Grupul din care este format este mai mare decât în mod obișnuit fiind alcătuit din 22 de persoane.

Mai mult, este realmente interdisciplinar cuprinzând sociologi, istorici de artă și geografi, printre mulți alții. Țelul este: 8-10 volume publicate (surse, monografii, colecții de studii), grupuri de lucru, conferințe, articole și publicații în alte limbii decât maghiară.

Reprezentanții proiectului Lendűlet, Trianon 100 vor vizita Bucureștiul între 9-10 Octombrie 2017 cu scopul de a schimba idei cu partenerii români pe subiecte de interes comun.

Ați fi amabil să-mi comunicați disponibilitatea colegilor dumneavoastră interesați pentru discuții și întâlniri personale cu reprezentanții Trianon 100 din cadrul proiectului Lendűlet.

Cu deosebită considerație,
Betond Zάkonyi,
Ambasador

Am constatat că avem multe institute de cercetare cum este și firesc dar nu avem specialiști (istorici, sociologi, juriști, lingviști) care să se aplece asupra relațiilor româno-ungare. Să cerceteze relațiile cu Ungaria în limba maghiară, în arhivele de la Budapesta. În timp ce Ungaria are. Dar poate acest subiect nu este unul de importanță pentru președintele Iohannis.

Ce fac autoritățile române se observă. Caută să puncteze politic chiar și cu chestiuni ce țin de integritatea națională. Președintele Iohannis, în încercarea de a aprinde un scandal cu intenția de a uita românii de cei trimiși la sparanghel, a ieșit cu aceste declarații din care reiese ceea ce nu mai reprezintă de mult o știre și anume că PSD vinde Ardealul lui Victor Orban.

Mai trebuie președintele să probeze ceea ce spune sau nu mai este nevoie?
Cum acoperi un scandal cu un altul? Trimiterea românilor la cules de sparanghel, moartea unora și îmbolnăvirea altora nu constituie un subiect important pentru președintele României. În schimb pentru unii jurnaliști constituie un subiect de interes național unde se tunde președintele.

Subiectul adoptării tacite la Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia ținutului secuiesc este unul regretabil, sfidător, jignitor pentru cetățenii români. Acuzele președintelui Klaus Iohannis sunt diabolice. Ne dovedește încă o dată că nu se poate ridica de la nivelul unul provincial profesor de liceu. Unul care poate fi bun la fizică dar nu poate înțelege relațiile internaționale sau istoria. Despre rolul minorităților nici nu mai are rost să pomenim.

Constat o naivitatea în rândul politicienilor care îi cer președintelui explicații, probe, dovezi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „100 de ani de la Trianon în mandatul lui Klaus Iohannis”

  • ” Am constatat că avem multe institute de cercetare cum este și firesc dar nu avem specialiști (istorici, sociologi, juriști, lingviști) care să se aplece asupra relațiilor româno-ungare. Să cerceteze relațiile cu Ungaria în limba maghiară, în arhivele de la Budapesta. În timp ce Ungaria are.”
    In schimb avem bugat telectoali care lupta cu para , cripto , „meg is ” comunismu’ .

  • Articolul nu este tendentios. Este un punct de vedere bine argumentat al autorului cu care eu sunt de acord.

  • Toata faza asta a fost de fapt o diversiune a lui Iohanita,reusita ,zic eu in mare parte,prin care se abate atentia publicului de la guvernarea catastrofala a PNL ului ,si de la faptul ca astia nu au solutii pentru Romania,se arunca tema Ardealului,si a conflictului cu ungurii,la care multi sunt”sensibili”,li se da peste bot si PSD istilor,care acum schelalaie loviti in bot,in loc sa dea o replica ferma presedintelui(alti netoti).Uite asa joaca astia alba neagra cu destinul romanilor.Oricum faza e o fenta dupa care se duc multi,si atunci nu mai se uita la problemele reale ale tarii,li s a dat un fals subiect de rumegat la fraieri,ca sa nu mai vada ei realitatea,ce sa zic,la faza asta Iohanita le a „tras o” la PSD isti,dar a tras o si tuturor,cu aceasta diversiune bine tintita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *