Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

110 milioane de locuitori și multe probleme. Bun venit în Filipine!

Până la 200 de luptători BIFF ar fi intrat sâmbătă dimineața devreme în Datu Paglas, un oraș din provincia Maguindanao din Mindanao, a anunțat televiziunea de stat PTV. Alte rapoarte vorbesc 80-100 de luptători. Videoclipurile, postate pe rețelele de socializare, arătau trupele guvernamentale ghemuite pe un drum secundar în timp ce se auzeau focuri de armă.

Potrivit agenției de stat Philippine News Agency (PNA), un camion de marfă a fost folosit de către atacatori pentru a bloca șoseaua națională care duce la piața publică din oraș. Locotenent-colonelul John Paul Baldomar, un purtător de cuvânt al armatei, a fost citat de PNA, care a declarat că luptătorii au ocupat piața publică a orașului și au stabilit acolo o poziție defensivă. De asemenea, rebelii i-au împiedicat pe vânzători și pe unii civili să plece. Un alt raport îl citează pe Baldomar spunând că luptătorii au vrut doar să ia alimente din piață, dar prezența lor i-a speriat pe locuitori, care i-au raportat apoi autorităților. Imagini video postate de MAX FM, un post de radio din orașul vecin Tacurong, au arătat trupele guvernamentale blocând o autostradă care duce spre Datu Paglas. Un alt clip video a arătat un fum negru și gros care se ridica din oraș, în timp ce unii locuitori erau văzuți fugind din zonă. De asemenea, se pare că sute de automobiliști și pasageri au rămas blocați din cauza închiderii unui drum important care trece prin oraș. Începând cu ora 03:00 GMT, drumul a rămas închis traficului civil.

Esmael Mangudadatu, membru al Congresului și fost guvernator al Maguindanao, a declarat pentru postul de radio că principala preocupare acum este asigurarea siguranței civililor. Mulți dintre locuitorii din oraș se pregătesc pentru Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul lunii sfinte a Ramadanului. BIFF se opune acordului de pace încheiat în sudul Filipinelor între principalul grup rebel musulman, Frontul Islamic de Eliberare Moro (MILF) și guvernul central, ceea ce a dus la separarea acestora. Potrivit armatei, unii dintre luptătorii BIFF ar fi luptat alături de grupul Maute și Abu Sayyaf în asediul din 2017 al orașului Marawi, care a durat cinci luni. De asemenea, unii membri ai BIFF ar fi jurat credință Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL, cunoscut și sub numele de ISIS).

Luptătorii Islamici pentru Libertate Bangsamoro (BIFF), cunoscută și sub numele de Mișcarea Islamică pentru Libertate Bangsamoro, este o organizație militantă islamistă cu sediul în Mindanao, Filipine. Este un actor mai mic în cadrul insurecției Moro generale din Filipine și este activă, mai ales în Maguindanao și în alte locuri din centrul Mindanao. Este o grupare desprinsă din Frontul Moro de Eliberare Islamică fondat de Ameril Umbra Kato. După moartea lui Kato, gruparea s-a divizat în trei facțiuni, dintre care una s-a aliniat cu Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL), în timp ce celelalte două sunt mai puțin radicale.

Foto: Ted Aljibe/AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *