Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: Învingător e Marcel Ciolacu. Nu neapărat și PSD

În aprecierea rezultatelor obținute de partide la scrutinul din 6 decembrie 2020, am folosit, pentru serialul 2020. Învinși și învingători în Pandemie, ceea ce am numit raportarea și la altceva decît la rezultat. În cazul alegerilor locale, PNL s-a mulțumit să se raporteze doar la rezultat. Ca urmare, PNL a fost lovit de o beție de pe urma succeselor, de fapt, a unor false succese, ceea ce a făcut ca partidul să piardă la parlamentare: n-a întreprins nimic pentru a corecta erorile din campania pentru locale.

Aprecierea rezultatului trebuia să țină cont de multe alte elemente: compararea cu toate rezultatele de la alegerile din postdecembrism, luarea în calcul a obiectivelor asumate de un partid, stare de luptă a partidului.

Dacă luăm în calcul toate aceste elemente, putem proclama pe Marcel Ciolacu drept marele învingător al alegerilor din Pandemie.
Pe Marcel Ciolacu.
Asta nu înseamnă că și PSD.

Afirmația, nițel derutantă, are nevoie, pentru a fi înțeleasă, de trecerea în revistă a conducerii PSD de către Marcel Ciolacu. Imediat după al doilea tur, într-un Comitet Național Executiv, președinta PSD Viorica Dăncilă și-a dat demisia. Președinția interimară a partidului a fost preluată de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Puțină lume știe că Marcel Ciolacu avea în momentul preluării o concepție clară despre ceea ce trebuia să se întîmple cu PSD.
Și anume că PSD nu mai are încotro:
Trebuie să devină pe placul Puterilor Garante.

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 au coborît PSD de la 45%, cît avusese la alegerile generale din 11 decembrie 2016, la 22,50%. La o adică, nu atît scorul conta, cît mai ales întreaga situație a PSD. Sub conducerea lui Liviu Dragnea, din ianuarie 2017 pînă în mai 2019, PSD devenise un partid nefrecventabil în Uniunea Europeană. Pe plan intern, printr-o Diversiune abilă, meșterită de Sistemul Instituțiilor de forță, PSD fusese redus la eticheta de Ciumă Roșie. Nu e cazul să demontăm aici mecanismele prin care partidului i se pusese o etichetă incorectă, fie și pentru că PSD n-avea nici o legătură cu demult răposatul PCR. Important rămîne că scorul catastrofal de la europarlamentare își avea explicația și în administrarea catastrofală a țării. PSD schimbase în doar doi ani doi premieri prin Moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, promovase în posturi cheie mulți neaveniți. În postdecembrism, PSD fusese acuzat de multe rele. Niciodată nu fusese criticat pentru proastă administrare a țării. Era limpede că presiunea de pe plan intern avea nu doar complice, dar și factor determinant, presiunea de pe plan extern. Părea că în Cancelariile Puterilor Garante, acolo unde, ca întotdeauna în Istorie, se hotărăște soarta unei țări ca România, se luase decizia dispariției PSD. Experiența Liviu Dragnea (un partid care cîștigase zdrobitor alegerile parlamentare tindea către politica de tip Victor Orban) nu mai trebuia repetată. Pentru acest obiectiv lucra Sistemul Instituțiilor de forță, condus de Klaus Iohannis. Evoluția evenimentelor a arătat că aceasta era Operațiunea. A venit condamnarea și arestarea lui Liviu Dragnea, care n-avusese prevederea să nu-l prindă momentul în fruntea PSD.

Au urmat pierderea Guvernului și mai apoi pierderea prezidențialelor în chip rușinos. Operațiunea de desființare a PSD sau mai precis concretizarea Planului extern (avîndu-l ca șef de proiect pe Klaus Iohannis) prevedea organizarea de alegeri anticipate în vară și tot în vară de alegeri locale. Totul părea a merge ca un ceasornic. Klaus Iohannis reușise ceea ce nici un președinte postdecembrist nu reușise. Să declanșeze mecanismul alegerilor anticipate.

Din nenorocire pentru Klaus Iohannis, a venit Pandemia.
Și toate planurile lui Klaus Iohannis s-au dus dracului.

Printre acestea se număra și înfrîngerea catastrofală a PSD la alegerile anticipate. PSD-ului i se prevedea un scor umilitor. Se înțelege că asta ar fi însemnat sfîrșitul PSD. Marcel Ciolacu ar fi fost dat jos. Ar fi urmat o bătălie acerbă pentru șefia partidului. Concomitent, o parte însemnată din partid ar fi mers la Pro România. Mulți parlamentari ar fi mizat pe PNL. Din fericire pentru Marcel Ciolacu alegerile anticipate nu s-au ținut. Abia pe 6 decembrie 2020 au avut loc. Au fost amînate și alegerile locale, pentru 27 septembrie 2020. Criza sanitară, dublată de Criza de comunicare a PNL, au făcut ca Guvernarea PNL să se erodeze dramatic pînă pe 6 decembrie 2020. Pandemia a lucrat în favoarea lui Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu n-a stat cu mîinile în sîn.
La finele lui august a obținut șefia PSD și a promovat, pe bază de Moțiune, o echipă de oameni care îi era apropiată, dar și capabilă, în frunte cu Vasile Dâncu, să schimbe imaginea partidului. Moțiunea de la Congresul Extraordinar pe baza căreia Marcel Ciolacu a obținut victoria propunea o adevărată Revoluție în PSD. Prin eliminarea oricărei forme de suveranism, de naționalism, prin trecerea în plan secund a pensionarilor și a politicii de pomeni electorale, prin pledoaria pentru concretizarea tezelor privind Justiția promovate de Uniunea Europeană, PSD a devenit frecventabil pentru marile cancelarii. Alegerile locale au adus PSD un scor bun, deși teoretic electoratul tradițional al PSD nu s-a mai regăsit în programul partidului. Pentru alegerile din 6 decembrie 2020, Marcel Ciolacu a impus o listă de candidați superioară în planul imaginii europene celei propuse de PNL. A fost cea mai riscantă acțiune a lui Marcel Ciolacu. Baronii locali puteau boicota partidul. Pandemia l-a salvat din nou pe Marcel Ciolacu. Prezența scăzută la vot a favorizat partidele cu structuri în teritoriu. La o asemenea prezență era normal ca PSD să obțină aproape 30%. În postdecembrism, cel mai mic scor obținut de PSD a fost cel de la alegerile din 3 noiembrie 1996: aproximativ 22% din voturi. Un scor explicabil prin povara celor șase ani de putere PSD-istă. După doisprezece ani de putere PSD-istă, te-ai fi așteptat ca la 6 decembrie 2020, PSD să obțină mai puțin de 22%. Scorul cel mai mare al PSD a fost obținut în decembrie 2016: 45% din voturi. Ar fi o imensă greșeală să raportăm acest scor, unic în felul său, la scorul din 2020. Marcel Ciolacu a mai luat o decizie riscantă. A mers cu PSD în alegeri fără alianțele tradiționale. O decizie riscantă, pentru că alte partide de Stînga puteau lua voturi de la PSD.

Pandemia a lucrat în favoarea lui Marcel Ciolacu și prin intrarea AUR în Parlament. AUR a preluat toate temele tradiționale ale PSD abandonate de Marcel Ciolacu. Astfel asupra AUR s-au concentrat toate acuzațiile aduse PSD-ului condus de Liviu Dragnea. În aceste condiții, PSD și-a adîncit imaginea de partid european, corespunzător cerințelor marilor puteri.

După alegeri Marcel Ciolacu a făcut mare caz de dreptul PSD de a propune premierul desemnat. A fost un joc electoral. În realitate, lui Marcel Ciolacu nici nu i-a trecut prin cap să ajungă acum la guvernare. Obiectivul său a fost de a obține un scor bun în condițiile unei schimbări la față a PSD. Cu acest scor, PSD, avantajat și de calitatea noilor parlamentari și de renunțarea la alianțe, poate acționa în Opoziție ca o mașinărie antiguvernamentală. Mai ales că prin scorul de la alegeri PSD e partidul cu cel mai puternic grup din Parlament. Majoritatea parlamentară de Centru Dreapta e alcătuită din trei grupuri parlamentare. Nici unul dintre acestea nu-l egalează pe cel al PSD. Dacă majoritatea parlamentară se poate destrăma, lăsînd fiecare partid pe cont propriu, grupul parlamentar al PSD rămîne mai departe cel mai puternic.

Se poate spune că Marcel Ciolacu a avut noroc cu carul. 2020 i-a adus drept cadoul și pierderea alegerilor de către Gabriela Firea. Cu o Gabriela Firea realeasă, viața lui Marcel Ciolacu la șefia PSD n-ar fi fost prea ușoară.

30% e un succes al lui Marcel Ciolacu. Da, dar ajutat de condițiile excepționale ale lui 2020. Nu cred că aceste condiții se vor repeta la alegerile din 2024. Va fi mai mult decît interesant de urmărit dacă PSD, cu noua înfățișare, va reuși să sară acest prag.

Deocamdată, crește AUR.
Operațiunea de schimbare la față a PSD a fost un succes pentru Marcel Ciolacu. Clasarea pe primul loc la scrutin a consolidat puterea lui Marcel Ciolacu în PSD și asupra PSD. De acum încolo el poate continua reformarea PSD. Întrebarea e dacă prin această reformă PSD nu e condamnat să rămînă la 30%. În aceste condiții, Învingătorul e Marcel Ciolacu. Nu însă și PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „2020. Învinși și învingători în Pandemie. Azi: Învingător e Marcel Ciolacu. Nu neapărat și PSD”

  • Ciolacu e un tip supermediocru, iar PSD un partid la fel de mediocru….il voteaza satele si pensionarii….nu e nici un cistigator….e o vrajeala….

  • 5
    Înaintea lui Dragnea au încercat Grecii un protest ! Le aràtàm noi ! Nu au aràtat nimic !Au dispàrut intr-un munte de datorii facilitate de Binom ! Toatà furia patrioticà s-a volatilizat ! Tara a fost cumpàratà la bucatà ! Revolutia anuntatà doarme în seifuri !
    Asta este epoca ! Iohannis si Orban si Cîtu reprezintà aceastà epocà ! Se cautà manageri pentru distribuirea fondurilor de la centru .Managerii pot fi europeni ! Vezi primarul de la Timisoara !
    Spatiul Mioritic ? Q denumire martianà ?

    (fragmente dintr-un esseu)

  • 4

    Bàncile si Multinationalele , iatà tandemul , binomulcare dirijeazà Planeta !
    Binomul Mondial ! Acum 25 de ani exclamam cu admiratie : MULuINATIONALELE ! nu bànuiam cà acest cuvînt senificà DISPARITIA NATIUNILOR !
    DEMOCRATIILE joacà tontoroiul impus de Bànci si Multinationalele ! Acest Binom Planetar isi angajeazà administratorii ! Majoritatea Sefilor de State este angajata lor !Sefii de state semneazà condica la Binom !
    Li se dà tonul si ei executà ! Acesti Sefi nu au nevoie de Opozitie ! Opozitie la Ce ?
    Càrtile sunt fàcute !

  • 3

    uam intrat în Dinastia Liberal-Deschisà ! Cine pe cine ! Cronometrat , înregistrat la Buresle de valori ! Toti voor sà cîstige ! Câstigà NECRUT0TORII ! Felii întregi de Planetà , Meridiane si Paralele scoase la vânzare ! Câstigàtorii au insulele lor de refugiu , Paradisurile lor (financiare) . Unu la sutà din populatia Planetei detine peste jumàtate din bogàtia Plnetei ! Iatà ABISUL LIBERAL SI AL SOCIETâTII DESCHISE . AL NOII ORDINI MONDIALE ! Iatà Paradisul promis ! Noi tràim deja în Paradis !

  • 2

    Romanii si-au salvat imperiul , la acel mpment , cu aurul dacic . Ne-u pustiit apoi 1000 de ani „popoarele” migratoare ! Am intrat pe mâna tàtarilor si a Imperiului Otoman ! Alexandru Ion CUZA a reusit sà treacà principatele Române pe Harta Europei ! În cîtiva ani , doar ! Dat jos imediat ! Interesele conservatoare nu coincideau cu reformele seculare si administrative ale lui Cuza .
    A venit o dinastie , ni s-a sugerat cà ar fi bine o dinastie stràinà . Ne-am potcovit cu
    o dinastie . A urmat Dinastia Comunistà !

  • 1

    Lui DRAGNEA i s-a tras de la Multinationale si Societatea deschisà ! Dragnea , prin actiunile sale a fost un NAIV ! El credea în fàtarnica iluzie a României STAT INDEPENDENT ! Teritoriul geografic avînd granitele administrative actule nu a fost independent decît maximum 100 de ani ! O sutà din 2500 de ani ! Restul am fost ocupati sau am tràit cu iluzia libertàtii . Dragnea si nu doar el , a cunoscut un rezumat al Istorie , un rezumat cu goluri informationale decisive .

    • Si totusi , dl Dragnea are meritul de a fi luptat cu atat mai mult cu cat avea inainte istoria dlui Nastase.
      A fost vandut de „ai lui ” ( tot asa ca si Nastase ) Dar noi , ce sa facem ? Sa stam , sa inghitim ? Poporul asta are nevoie acum de un lider demn si-l va urma. Nu de asociatia eunucilor din PSD . De ce credeti ca s-a autoexilat Dna Vasilescu ?

  • Maitre , nu sant de acord . Ploaia de la Waterloo, iarna 1941/2 , pandemia, au contat mult mai mult decat factorul uman. Ciolacu e castigatorul unui concurs de imprejurari , care i-a adus barca cu carma franta si fara vele , la mal . Sigur , e bine ca Firea a pierdut alegerile la Capitala , poate invata unii ca trebuie competente manageriale , nu -i suficienta imaginea . Cat despre Dancu , am o carte decenta a sa in biblioteca in domeniul sociologiei, scrisa cand inca era doar profesionist , nu inca politician , dar de la competenta stiintifica la performanta politica calea e lunga si de cele mai multe ori inaccesibila ( Sa ne gandim doar la Nicolae Iorga ) Mai e si faptul ca Dl cu pricina n-a facut niciodata mare branza la Cluj . PSD e la reanimare. Il vor resuscita doar daca AUR va creste . Daca nu , nu !
    Cat despre cei care ne-au fost alesi , inorogii , astept de multa vreme ocazia sa rad , cu atat mai mult cu cat am parcurs un an ingrozitor. Avem toate sansele cu Bulai , Caramitru , Rusu , si ( muuulti ) altii

  • Interesanta analiza.
    Da, a castigat Ciolacu, un tip vizibil alunecos. Iar pesedeul care putea face o politica nationala( nu nationalista) nu mai e. Deci vom ramane tot saraci, tot dominati de vestici, tot cu dor de duca.
    A castigat Ciolacu si am pierdut noi.
    NB. V-ati uitat cum stam cu PIB per capita in anul amarat care a fost, si cum stau ungurii si polonezii? De cehi nu mai vorbesc.

    • Da ciolacu a cistigat, oare ce?, . Sa zicem presedentia psd, si ce? PSD este un partid, sau era al celor care muncesc tara. Ciolacu , care nu a muncit o secunda se vrea „european” . Este un fel de orban de la pnl.A pus in parlament toti asa zisi ” specialisti”. Nu dau nume dar este evident ca multi nu au ce conta. Nu vor fii in stare nici pe ciolacu sa-l apere. Cum poate rafila sau cercel sau…sa puna „os”la politica psd.Ciolacu nu poate sa miste fara indrumarea celor mai cu ochii albastri.Nu stiu daca se remarca asemanarea dintre iohanis si ciolacu.Ambi repeta aceasi placa, sigur din perspectivediverite.

  • Doua partide de stanga si doua de dreapta,
    si inca unul,
    erau suficiente pentru echilibrare, pentru ca Balantele sa se manifeste.
    USR-Plus fiind dreapta moderna,
    PNL cea clasica
    PSD fiind stanga moderna,
    AUR cea clasica.

    A! fost suficient, acum nu mai e.
    Unificarea se manifesta si in sistemul Balantelor, negresit.
    prin urmare:
    dreapta moderna se va hrani cu cea clasica ( aceasta disparind din peisaj )
    stanga clasica se va hrani cu cea moderna ( aceasta disparand din peisaj )

    Potentialul disponibil prin urmare, acesta este:
    Stanga Moderna ( fosta dreapta moderna ), asta insemnand manifestarea Partidului Civilizatie
    Stanga Clasica, asta insemnand manifestarea Partidului-Natura.

    Stanga Moderna opunandu-se in stil Anti Stangii Clasice.
    Adica ‘dreapta’ ramane fara Potential, ‘noua dreapta’ fiind aceasta: Anti.( insa ea tot o stanga e! )

    Aceasta e o profetie, iar ea se va implini.

    Sistemul Politic al Universului e Comunismul Pur.
    Orice sistem politic va tinde,
    odata cu trecerea timpului ( mii de ani, sute de mii de ani, …sute de mii de miliarde de ani!, chiar nu conteaza cat ) sa intre in Armonie cu sistemul politic al Universului.
    La dispozitie sint, prin urmare, superpozitiile Comunismului Pur:
    -el
    -imaginea lui din Oglinda.

    Orice alta doctrina e lipsita de Potential.
    Orice doctrina, odata cu trecerea timpului, tinde catre desavarsire. Insa ‘desavarsirea’ deja exista, exista cunoastere despre ea. Ea e Natura.
    Prin urmare orice doctrina, desavarsindu-se, tinde sa semene ori cu Natura, leit, ori cu Imaginea ei din oglinda, tot leit!

    Unii au impresia ca Universul e o rapandula, caz in care ei…pot face ordine, Construind…altceva!, desavarsit. Adica mai bun.
    Faza e ca Universul E! Desavarsit.
    Orice ‘facere’,
    orice Actiune care tinde sa se desavarseasca
    va tinde sa fie pe masura Universului, pe masura Naturii.
    Sau a imaginii din Oglinda a Naturii ( adica asa cum e Natura, insa pe dos, cu capul in jos si pe contrasens)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *