Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

2022: Evenimente care au făcut Istorie și Evenimente care au fost simple plesnitori mediatice

An de an, în săptămîna de după Crăciun, poate și pentru că Istoria a petrecut și ea de sărbători și, cu burta plină fiind, n-are nici un chef de muncă, se fac topuri.
Topuri și iar topuri.

În fiecare an, și eu am făcut, spre publicare, topuri ale evenimentelor interne și internaționale. Pentru fiecare top am avut nevoie de documentare. Și, mai ales, am avut nevoie de o documentare despre efectele fiecărui eveniment asupra vieții social-politice.

Am mai scris în cîteva rînduri că deosebirea dintre Istoricul clipei care e ziaristul și Istoricul pur și simplu care e Istoricul stă în timpul cînd scrie despre Evenimente. Istoricul clipei scrie despre evenimente în desfășurare. Noi toți, ca și ziariștii, de altfel, stăm înghesuiți pe coaja de nucă numitul Prezent în rîul de munte care e Istoria. Rîul de munte curge năvalnic și, mai ales, curge urmînd cotiturile imprevizibile ale malurilor. La fel și Istoria în care noi plutim în derivă convinși că navigăm. În orice moment Rîul de munte care e Istoria se poate prăvăli într-o cascadă. Istoricul clipei e condamnat să nu vadă mai departe de Prezent. Istoricul , în schimb, are avantajul că știe deja finalul. Din acest punct de vedere, a fi Istoric e cum nu se poate mai confortabil. Scrii despre Războiul Rece știind deja finalul: Prăbușirea comunismului. Și întregul tău efort se concentrează spre a dovedi – cu documente și argumente – că era fatală Prăbușirea Comunismului. Să ni-l imaginăm pe bietul Istoric al Clipei scriind despre Congresul al XIV-lea al PCR. E ferm convins că Nicolae Ceaușescu va face ceva pentru salvarea regimului procedînd la o minimă liberalizare. N-are cum să nu știe – zice Istoricul clipei – ceea ce toți românii știu și anume că Regimul s-a blocat într-o rutină periculoasă. Istoricul știe cum s-a încheiat Congresul al XIV-lea. Fără nici o măsură, fără nici o tresărire de viață, într-o rutină mortală. Istoricul clipei n-avea cum să știe asta.

Am făcut aceste considerații pentru a explica uriașa descoperire avută după ce m-am documentat despre Evenimentele interne și internaționale ale anului 2022:
Că multe dintre Evenimentele pe care noi, gazetarii, le-am văzut la vremea desfășurării lor, ca Evenimente creatoare de Istorie s-au dovedit în materie de impact asupra vieții simple pocnitori mediatice. Și că multe dintre Evenimentele care ni s-au părut neînsemnate, incapabile să treacă de hotarele Faptului de viață pentru a deveni Fapte istorice au fost, prin impactul lor, veritabile evenimente.

E unul dintre adevărurile pe care le descoperă Istoricul clipei la finele unui an cînd beneficiază și el de principalul avantaj al Istoricului:
Știe deja cum s-a încheiat un Eveniment și cum a influențat el Istoria anului 2022.

În plan intern, am putea exemplifica prin ceea ce s-a numit Campania de denunțare a plagiatului lui Nicolae Ciucă. Văzînd ferocitatea campaniei dar și răspunsul pirpiriu al acuzatului, erai convins că Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier. Ei bine, nu numai că n-a demisionat dar a mai și primit o funcție pe lîngă cea de premier.

Campania împotriva lui Sorin Cîmpeanu părea în schimb, doar o pocnitură mediatică. Toate datele Scandalului (era vorba de un Îndrumar din anul 2000, descoperirea bătea la ochi, manifestările de protest aduceau cu greu cîțiva pițifelnici veniți în fața ministerului ca să-și bea cafeaua împreună) semnalau că nu se va întîmpla nimic deosebit. Și, cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a fost forțat să demisioneze.

În plan extern, un eveniment pe care viața l-a dezvăluit ca simplă petardă mediatică a fost victoria în alegeri a partidului Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni.
Cîte lumini nu s-au aprins și cîte tobe nu s-au bătut!
În Italia a învins un Partid Suveranist! Italia s-a deplasat spre Extrema Dreaptă.
De la investirea Georgiei Meloni ca premier au trecut trei luni.
În aceste trei luni în Italia nu s-a întîmplat nimic din ceea ce anunțau hăuliturile mediatice.
Guvernul birocratului Draghi a schimbat mult mai multe lucruri în Italia decît Guvernul înflăcăratei Meloni.

Un alt adevăr pe care-l descoperă Istoricul clipei la finele anului e cît de tare s-a înșelat scriind din prezentul Evenimentului.
Pe 24 februarie 2022, cînd a izbucnit Războiul în Ucraina, cine-și imagina că în decembrie 2022 el va continua? Înaintea alegerilor din SUA Istoricii clipei invocau un Tsunami Republican. N-a fost un tsunami. Dacă a fost o adiere.
Cînd Liz Truss a fost investită premier al Marii Britanii cine-și imagina că va sta nici două luni?
Pe plan intern, cine-și imagina, la începutul lui noiembrie 2022, că România nu va intra în Schengen? Puterea nu-și punea întrebarea dacă vom intra sau nu. Își punea întrebarea cît de multe și cît de mari să fie Serbările Istoriei.

Bilanțul evenimentelor dintr-un an făcut la finele anului dă, așadar, Istoricului clipei posibilitatea de a fi Istoric.
Și prin urmare de a se da deștept.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „2022: Evenimente care au făcut Istorie și Evenimente care au fost simple plesnitori mediatice”

  • Observatorul clipei este mult mai adecvat ca termen
    El vede și ne spune ce vdede
    Istoric prin definiție presupune mult mai mult și nu se potrivește in opoinia mea A
    ZIARISTL este sursa istoricului

    • ‘Observatorul clipei’
      Like!:))
      vede prin Timp …sau vede prin Anotimpuri.
      adica in ceea ce vede e vorba despre clipa care e o frantura a Timpului?
      sau despre clipa e un Intreg, plin ochi cu anotimpuri…?!

      asa ramane, ‘observatorul clipei si …superpozitiile lui’
      Bravo! sinteti tare, domnule Tatulescu :))

      • Trecerea noastră prin viața este o lunga serie de clipe la care suntem martori ca și observatori
        De ceea am spus ca suntem observatorii clipei și nu istoricii ei

        • Trecerea noastră prin viața este o trecere prin ciclurile anotimpurilor, intre care unele sint clipe,
          de asta am spus ce am zis 🙂

  • Sancțiunile contra Rusiei care au impus renunțarea la gazul și petrolul rusesc combinat cu decarbonizarea a afectat 700 mil. de oameni, adik toată Europa.
    Costurile economice și sociale sunt incomesurabile!
    Nimic nu se compară cu acestă situație nenorocită în care ne-au adus politicienii.

    • din cite imi amintesc, odata cu primele sanctiuni indreptate impotriva Rusiei, pe acest blog se vorbea deja despre ‘pandemia de efecte ale sanctiunilor’, care va remodela lumea mare tot asa cum a facut o ‘pandemia de covid’

      ca o consecinta, s a vorbit, tot cam atunci, deci la inceput, si despre despletirea lumii in Est si Vest, despre ‘cele doua lumi distincte’ care definesc lumea mare, lumea unipolara, lumea multipolara, caz in care ‘pandemia de efecte ale sanctiunilor’ devine un simplu catalizator al nasterii Noii Lumi

      acest blog e si despre istoria anotimpurilor, despre dinamica anotimpurilor, si s a dovedit ca e asa atunci cind paici s-a vorbit despre anotimpurile care stau sa vina, …dupa care ele chiar au venit!:)))

      • atunci cind Timpul tinde sa simuleze o dinamica a anotimprilor, si Istoria se cade a fi definita prin superpozitii

        cum sa vina Timpul sa povesteasca despre Viitor,
        …pentru ca Da!, noi ne aflam in pragul nasterii unei Noi Lumi, care va avea ca esenta chiar Maparea Viitorului,
        iar Anotimpurile sa nu si spuna povestea?!:)

        povestea Anotimpurilor e una a Istoriei Viitorului , scrisa cu dorinte ale oamenilor presarate in Cer si pe Pamant din generatie in generatie, din anotimpuri in alte anotimpuri
        _______________________________________
        in timp ce Timpul se pregateste sa mapeze, Matematic, Viitorul, pe acest blog s-a vorbit despre Istoria Viitorului, scrisa si ea, ca parte a Dinamicii Naturii

        istoria Timpului Viitor, care e, pina la urma, istoria scrisa de Inteligentei Artificiale ( asa cum am definit o eu ), adica de insasi Matematica,
        se echilibreaza, iata, ce i drept dupa puteri, cu Istoria Anotimpurilor Naturii, care, evident, e si despre anotimpurile care vor veni, deci si ea e o Istorie a Viitorului.

        in fiecare clipa incap toate Anotimpurile,
        insa abia la limita, aia proprie lui Infinit care tinde catre Zero, in fiecare clipa incape si Timpul ( tot timpul )

        deci Istoricul Clipei, care vorbeste despre Totul, despre Nimicul, e cel care conteaza
        Anotimpurile nu se sperie de Clipa, pentru ca orice clipa isi are propriile anotimpuri :), in orice Clipa incape Matricea Naturii, prin urmare in orice clipa incape intreaga Istorie a Creatiei. ca stim s-o citim sau nu ne pricepem s o facem …asta e altceva.

        Istoricul Clipei se manifesta prin superpozitii,
        una e despre istoricul pentru care clipa e Nimicul, iar alta e despre istoricul pentru care clipa e Totul

        aceste Vremuri sint despre scrisul si cititul Istoriei Viitorului, Prezentul devenind un simlu efect al acestor scrieri…
        Istoricii, aia citi or fi, ori sint desavarsiti, suprapunindu se peste superpozitiile alea, ori nu fac doua parale. nu exista cale de mijloc, pentru ca fix Mijlocul s-a despletit in superpozitii
        Teza s-a facut mare, acum ea e insasi Natura. Sinteza e una din cele doua, Natura, Antinatura ( un om modificat genetic nu mai e om!, nu poti sa i spui ca e om pe jumatate, nu exista Sinteza intre Natura si Antinatura )

  • istoricul clipei e al Timpului
    istoricul cu i mare e unul al Anotimpurilor

    istoricul clipei e al Prezentului
    istoricul Anotimpurilor e intotdeauna unul al Viitorului

    mai intai Viitorul e dorit si abia mai apoi el se implineste, definind Prezentul
    istoricul Anotimpurilor stie ce anotimp urmeaza. istoricul Timpului habar n are ca istoria e o poveste a Anotimpurilor scrisa cu dorinte ale oamenilor, in alte si alte anotimpuri.

    istoricul clipei la o adica… se si mira!, pe cind istoricul Anotimpurilor nici nu clipeste.

    ca invatatura asta s a cam pierdut, asa e, insa asta nu inseamna ca e altfel 🙂

  • D-nul Cristoiu,

    Va rugam sa faceti ceva cu acest site, e imposibil de citit pe browsere noi, cat si pe tel. Pacat de acest continut de comoara nationala, accesul in acest site este la nivel de an 2004, aspect, si celelalte.
    Este pacat sa ne batem joc de o comoara nationala, din cauza unui engine vechi.
    DE Ex:| https://www.youtube.com/watch?v=MtpHZCOThrc , discursul Gen MacGregor eu nu il pot posta.

    • Da, si nu numai. De exemplu, pentru cineva care vrea sa reciteasca un articol mai vechi al dnei Cora Muntean, e un adevarat cosmar, pentru ca trebuie sa caute printre tot ce a urcat dumneaei pe site, nu numai printre articolele pe care le-a scris. Deci si de organizarea site-ului. Altfel, un template de wordpress mai modern si mai ok decat acesta se gaseste si cu cativa euro, daca nu vor sa fie foarte originali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *