Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A fost ucis Baye Ag Bakabo, membru important Al-Qaida

Baye Ag Bakabo, un membru executiv al grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), considerat a fi în spatele răpirii și apoi a morții a doi jurnaliști francezi, Ghislaine Dupont și Claude Verlondeaths, la data de 2 noiembrie 2013, la Kidal, a fost ucis, sâmbătă, într-o operațiunea militară a Franței. La 5 iunie, soldații Barkhane au detectat pregătirea unui atac terorist la Aguelhok, în nordul Mali, împotriva unui complex al ONU și au eliminat patru teroriști, printre care Baye Ag Bakabo, un cadru Aqmi și un individ responsabil de răpirea cetățenilor francezi. Neutralizarea pune capăt unei lungi așteptări.

La data de 2 noiembrie 2013, cei doi jurnaliști francezi de la Radio France Internationale (RFI), în vârstă de 57, respectiv 55 de ani, au fost răpiți în timpul unui reportaj și apoi uciși, la câteva luni după operațiunea franceză Serval, care viza oprirea unei coloane armate de jihadiști care amenințau să preia controlul asupra Bamako. Cadavrele lor au fost găsite la mai puțin de două ore după crimă, la 12 kilometri distanță. La data de 6 noiembrie, AQMI a revendicat uciderea lor. Dar circumstanțele exacte ale morții lor nu au fost niciodată clarificate. Luna trecută, rudele jurnaliștilor au solicitat o dezbatere publică în parlament cu privire la secretul de apărare care, potrivit lor, împiedica ancheta în acest caz. Cu puțin timp înainte, fostul raportor special al ONU pentru execuții extrajudiciare, Agnès Callamard, și-a exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la lipsa de justiție în ancheta franceză privind dublul asasinat. În special, ea a deplâns absența unui mandat de arestare internațional, în ciuda identificării suspecților de mai mulți ani. Dar și lipsa de cooperare din partea autorităților militare franceze, în contextul protejării secretelor de apărare și a autorităților maliene.

Baye Ag Bakabo nu este prima figură jihadistă saheliană care cade sub tirul francez. Liderul istoric al AQMI, algerianul Abdelmalek Droukdal, a fost ucis în luna iunie. O soartă rezervată în noiembrie și lui Ba Ag Moussa, descris ca fiind liderul militar al Grupului de Sprijin pentru Islam și Musulmani (GSIM), afiliat la Al-Qaida, și un cadru istoric al mișcării jihadiste din Sahel. În ochii unora, această mișcare legitimează schimbarea strategică majoră anunțată joi de președintele Macron și ilustrează una dintre principalele priorități ale Franței în Sahel: doborârea principalilor lideri ai grupărilor teroriste care operează în regiune, GSIM (Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin) și EIGS (Statul Islamic în Sahara Mare), legat de Daech. Toate acestea, ca o unitate internațională mai ușoară care să sprijine și să însoțească trupele locale în lupta împotriva terorismului, urmează să înlocuiască retragerea recent declarată a prezenței operațiunii franceze antijihadiste Barkhane în Sahel.

O nouă unitate specială, care ar trebui să combine o creștere a asistenței europene și o investiție majoră din partea puterilor africane, urmează să fie trimisă în misiune. Concret, Franța nu mai dorește să încerce să securizeze zone vaste în care statele nu reușesc să se mențină la putere și vrea să se concentreze pe lupta țintită împotriva jihadiștilor. O reorientare care vine în contextul în care se apropie alegerile prezidențiale din anul 2022, iar efortul militar ridică tot mai multe semne de întrebare în Franța, mai ales în lumina celor 50 de soldați uciși în luptă din 2013 încoace. Franța rămâne angajată împotriva terorismului internațional, alături de țările saheliene, și pentru securitatea Europei și a francezilor, însă într-un mod diferit.

Franța continuă să-i urmărească pe lideri, inclusiv pe cei cu care militarii aflați la putere la Bamako doresc să negocieze. În special Iyad Ag Ghaly, liderul GSIM, responsabil de numeroase atacuri în Mali, Burkina Faso și Niger, desemnat în mod clar drept țintă prioritară a Franței.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *