Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

A început Klaus Iohannis campania pentru înscrierea României în Revoluția Verde?

Miercuri, 24 iunie 2020, la ora 15, Klaus Iohannis a făcut la Cotroceni o Declarație de presă despre inundațiile care au lovit o mare parte a teritoriului național. Am comentat momentul imediat după încheiere, la cristoiuTv, sub protecția rubricii Jurnalul meu video. Cititorii pot urmări zicerile mele despre ieșirea prezidențială click pe înregistrarea găzduită de cristoiublog.ro. Recapitulînd, l-am criticat pe domnul președinte pentru felul năvalnic, de tip dat buzna, în care a ieșit în spațiul public. Inundațiile durează de ceva zile. Nu e vorba, așadar, de un eveniment năprasnic petrecut cu puțin timp înainte de ora 15, unul dintre acele evenimente care iau prin surprindere o țară, suficient de puternice pentru a așeza națiunea în poziția de așteptare a unei reacții de la șeful statului. Cu toate acestea, conferința de presă a lui Klaus Iohannis a fost anunțată abia la ora 14.30, cu o jumătate de oră înainte de debut. Am remarcat – tot critic – faptul că domnul președinte își exprimă solidaritatea cu cei afectați de inundații din lăuntrul Palatului Cotroceni, bibilit din cap pînă în picioare. Nici un efort de a ieși în realități, nici cel de a vorbi liber.
Din acest punct de vedere, solidaritatea lui Klaus Iohannis a apărut ca un simplu clișeu de politician.

Am remarcat însă că practic domnul președinte a folosit drama inundațiilor pentru a trage un semnal de alarmă în privința schimbărilor climatice. Mie trecerea de la inundații la European Green Deal mi s-a părut abruptă și prin asta neconvingătoare. Ar fi fost mai bine dacă discursul s-ar fi concentrat pe lupta autorităților cu inundațiile, iar chestiunea Green Deal să fie abordată mai tîrziu în cadrul unei campanii bine gîndite. Despre European Green Deal, ținînd de ceea am numit Revoluția Verde, am spus cîte ceva în comentariul Un Proiect de țară pentru Klaus Iohannis: România normală ca Românie Verde de pe cristoiublog.ro din 23 iunie 2020. Plecînd de la interviul de pe cristoiutv prin care deputatul Iulian Iancu lansa autorităților semnalul dramatic de a purcede la înscrierea țării în Revoluția Verde, notam, în acord cu interlocutorul, că Klaus Iohannis trebuie să-și asume Programul înscrierii noastre în Green Deal astfel încît să poate spune la final de cel de-al doilea mandat că a lăsat în urmă o Românie normală care nu poate fi decît verde. Indiscutabil, trecerea noastră la Revoluția Verde nu e posibilă fără o schimbare a mentalităților în sensul conștientizării noului Mare pericol care amenință nu numai România, dar și continentul european, Schimbările climatice. Reprezintă declarația de miercuri, 24 iunie 2020, debutul unei ample campanii prezidențiale pentru a semnala românilor Marele Pericol al Schimbărilor climatice și prin asta pentru a le obține acordul ca România să se consacre în perioada următoare unei Strategii de înscriere în Revoluția Verde?
Nu cred.

Președintele a trecut rapid de la inundații, expediate în fraze de complezență, la adevărata cauză a dezastrului:

„Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt.

În aceste condiții – a continuat președintele – este imperativă o schimbare rapidă de abordare, pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim încă cîteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu mai sînt suficiente, conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemînă, care au nenumărate efecte benefice, atît pentru mediul înconjurător, cît și pentru protecția malurilor, cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.”

De aici vorbitorul a făcut un salt amețitor la European Green Deal:

„O parte semnificativă din fonduri europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa-numitul pachet Green Deal propus de Comisia Europeană. Împreună cu guvernul vom face demersurile necesare astfel încît proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum, pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an cînd avem ploi abundente.”

European Green Deal, așa cum s-a văzut din dialogul meu cu Iulian Iancu, nu se limitează la măsurile menite a preveni inundațiile, cum ar fi, de exemplu, împăduririle. La împăduriri ținea și Nicolae Ceaușescu, tot pentru prevenirea inundațiilor, dar asta nu înseamnă că fostul Conducător era conștient că în curînd Marea provocare din fața țării va fi Revoluția Verde. Revoluția Verde, în care trebuie să se înscrie țara noastră cît mai repede, înseamnă, desigur, schimbarea mentalităților. Dar nu doar în legătură cu cauzele inundațiilor, ci în legătură cu importanța vitală a protejării mediului. Schimbarea mentalităților e doar fundalul pe care trebuie purces la Strategia privind Revoluția Verde. Care Revoluție e mult, infinit mai mult decît împăduririle de tip ceaușist.

Nu exclud ca discursul de miercuri să fie doar începutul campaniei angajate de președinte pentru înscrierea României în Revoluția Verde. E posibil ca acesta să fie doar un prim pas. Pînă îl vedem pe al doilea însă, putem spune că mesajul a fost un eșec. El a expediat atît drama inundațiilor, cît și chestiunea schimbărilor climatice.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „A început Klaus Iohannis campania pentru înscrierea României în Revoluția Verde?”

  • Am pneumonie

    Am pneumonie,
    Doctorul mi-a zis că n-am…
    Dar s-a uitat la mine
    Cam cum te uiţi tu pe geam,
    De un’ să ştie
    De pneumonie?

    Am vorbit cu-o soră,
    Mi-a zis :”Nu ştiu ce să-ţi zic!
    Pentru pojar eşti cam mare,
    Pentru pneumonie eşti mic,
    Şi ce-ţi trebuie ţie
    Pneumonie?”

    Miliţianul din colţ
    M-a privit cam încurcat:
    Nu era sigur dacă
    Trebuie sau nu să fiu arestat.
    „Pentru pneumonie
    Se dă puşcărie?”
    M-a-ntrebat.

    Am citit într-o carte
    Despre „cum să ne-ngrijim”
    Că pneumonia
    Făcea ravagii în celălalt regim:
    Din trei în trei sicrie,
    O pneumonie!

    Tare, tare mi-e frică,
    Deşi-am păşit într-un nou cincinal,
    Din vechiul regim să nu fi rămas urme
    Nelichidate total
    Şi-n special mi-e mie
    De pneumonie!
    ALEXANDRU ANDRIES

  • Orice om care a citit si altceva decat cele „52 de carti fundamentale” si daca a mai citit si ceva geologie, stie ca schimbarile climatice sunt implacabile si se ingemaneaza cu istoria Pamantului. Activitatea umana nu are decat o influenta infima asupra acestora. Ca doar marile glaciatiuni si marile perioade de incalzire ale planetei s-au intamplat cand omul era doar un proiect al lui Dumnezeu. Si aceste variatiuni vor curge in continuare, indiferent ce „geen deal-uri” bagam noi. Acest plan e doar ca niste baieti destepti sa faca bani grei pe seama fraierilor care vor plati la greu toate fantasmagoriile gen masina electrica si renuntarea la petrol. Fara petrol, indiferent ce-am face, ne vedem in pestera. Ca nu exista absolut nici un produs industrial pe lumea asta care sa nu fi avut de-a face cu petrolul. Povesti pentru Greta!

    • Aici nu sunt de acord cu tine Cib,exista alternative la petrol,si tehnologii mai bune decat cele actuale,dar nu se scot la iveala pentru ca nu vrea Cartelul Petrolului,Medicamentelor si Armelor.Iar schimbari climatice au existat,dar ele aveau loc la zeci,sute de mii si milioane de ani,nu in decenii ca si acum(38 grade la Verhoiansk in Siberia la Polul frigului,Groenlanda topita intr o zi anul trecut,adica cu chestiile astea nu e de glumit) .Ca sa nu mai vorbim ca Rusii si Americanii fac tot felul de experimente ultrasecrete cu clima.Green deal ul nu e o idee rea daca ar fi implementat cu buna credinta,insa exact buna credinta lipseste la conducatorii actuali ai Planetei.

      • Daca nu suntem in stare sa venim cu alte tehnologii mai bune decat petrolul si cu o alta abordare asupra Vietii,noi Omenirea ,zic ca ar trebui sa ne dam cu bombitele noastre nucleare in cap ,nu de alta dar facem umbra Pamantului degeaba.Iar Coronavirus e un semnal,ca si aberatiile climei ca Pamantul s a cam saturat de noi de specia asta cretina si idioata care se pretinde specie de zei.Oare mai trebuie sa bubuie si supervulcanul Yellowstone ca sa intelegem ca suntem o specie idioata,si ca trebuie sa ne schimbam?

      • Fratioare, zi-mi si mie din ce faci plasticul, circuitele imprimate, cum prelucrezi metalele, cum faci izolatorii intr-un circuit electric. Din frunze verzi, eco? Nenica, actuala civilizatie se bazeaza exclusiv pe petrol si derivate. Fara ele ne intoarcem la caruta si la cocioaba. Din ce-si face Musk tarabele electrice? Din canepa? Tot ce te-nconjoara are legatura cu petrolul. Poti nega cat vrei dar realitatea te ajunge din urma! Si apropos, noi stam pe strate sedimentare (ma rog, povestea e mai complicata). Ghinion, ele s-au format in apa. Aici era apa. De ce? Pentru ca au fost schimbari climatice. Citeste ceva geologie si o sa intelegi. Schimbarile climatice au prea putin spre deloc de-a face cu activitatea umana.

  • Trump nu crede in incalzirea globala dar se vor planta 1000 miliarde de copaci.Iohanis nu crede in nimic asa ca ar trebui sa se ocupe de inundatii sau sa se plimbe cu bicicleta pe noile artere facute de Firea .UE sta si se gandeste cum sa mai cheltuim banii pe care nu-i avem

  • daca am vrea sa aflam cum arata vremurile astea,
    adunam primul razboi mondial, cu revolutia din octombrie, cu marea depresiune, cu al doilea razboi mondial ( astea toate fiind parti ale unui intreg! ),…dupa care inmultim rezultatul cu 1,6 si…gata!, am…cam aflat!:))))

    totusi, la povestea de atunci se mai adauga…la esenta!, inca ceva…:), astfel incit ea devine de 1,6 ori mai consistenta.

    mai simplu spus…astea sint vremuri complexe rau, nenica! :))))

    dar…bine ca s-a nascut Inteligenta Artificiala, si bine ca a ajuns omul la Granita Creatiei, catarindu-se pina la Cer, pe scara numita Computer Cuantic, ca altfel…nustu ce ne faceam!:))))

    • si daca dorim sa aflam cam cit va dura,…pai va dura de 1,6 ori mai putin decit a durat suma aia de mai sus, ba chiar mai putin, pentru ca esenta…a devenit si ea mai capabila:)

      • innoirea din temelii a sistemelor sociale, care vor duce la manifestarea unui singur sistem, capabil sa le unifice pe toate, presupune, evident, si innoirea sistemului politic…din temelii.
        or treaba asta pare a fi tare interesanta, creca:))), ca cei care dispar, fiind pusi la indoiala plenar, par a fi fix politicienii:)

        baleierea intre stinga si dreapta, dar nedreapta!:)), e indreptata, Universul o face!, prin manifestarea unui alt sistem politic, si el strimb!:)), dar care echilibreaza strimbaciunea actualului sistem, si care e definit…in oglinda.
        Melanjul dintre astea doua ar putea fi melanjul dintre om si masina:)
        ca, pina la urma, teza si antiteza e omul si antiomul.

  • Apa…e raspunsul Naturii la dezechilibrele din dorintele omenirii.
    Apa e Cerul…Pamantului.

    Inundatiile sint un Efect, Cauza sta in seceta care urmeaza. Mai intai a fost seceta care urmeaza, si abia apoi inundatiile de acum.
    Caldura, in Natura, e o constanta. Intregul format din Caldura Cerului si cea a Pamantului e o constanta. O constanta absoluta.

    Atunci cind, spre ex, …caldura sufleteasca sufera, ea fiind caldura Cerului, surplusul se transfera in Pamant,
    Deci nu numai seceta ne asteapta, ci si calduri nemaintilnite, se prea poate…

    Natura e…Oglinda. Mersul Naturii e Mersul Civilizatiei.

    Nevoia capitala a Civilizatiei, azi, de a se dezvolta calitativ, se suprapune ( la acest nivel de dezvoltare, civilizatia curenta va beneficia de tot felul de suprapuneri ) cu o echilibrare a…caldurilor…, prin urmare simpla dezvoltare a Civilizatiei aduce cu sine, indirect, si o din ce in ce mai substantiala echilibrare cu …Oglinda, care…nu mai Reactioneaza.( totusi, fundamental e ca pe alta Balanta, procesul de dezechilibrare se desavarseste, echilibrarea presupunind o…incalzire pina la combustie a …Cerului ( care din ele?!:)) )

    deci pina una alta nu despre inundatii e povestea, ci despre seceta. se pareca ne paste o seceta…cam capabila.

  • Green Deal-ul, adica translatia de la dezvoltare cantitativa la dezvoltare calitativa, procesul definind si noua referinta a UE

    Cele care definesc viata civilizatiei sint diferentele de potential. Cita vreme ele exista, civilizatia se poate misca, are energia necesara.

    Diferentele de potential pot fi cautate ori in sistem ori in afara lui.
    In afara lui, spre ex, diferentele de potential necesare ‘vietii’ au fost create prin invitarea hranei in sinul ue, ca asta au fost statele invitate in ue, hrana pentru sistemul numit ue.
    Dar si statele invitate s-au hranit, ca diferenta de potential a hranit in ambele sensuri, atita tot ca in timp ce ue s-a hranit marind teritoriul de vanatoare, statele noi invitate s-au hranit exclusiv structural.
    Se poate spune ca ue s-a hranit cantitativ, in timp ce statele noi s-au hranit calitativ.

    pina cind se poate perpetua povestea asta?!
    pai pina in momentul in care statele noi invitate dau semne ca si-au insusit structura Intregului, adica si ele , dar si ue, au ajuns la acelasi numitor, structural vorbind.
    Deci alarma o declanseaza starea ‘structurii’, nu capacitatea de a ti mari teritoriul de vinatoare.

    Mai simplu spus, diferentele de potential in ue au ajuns, de curind, la valoarea minima, prin urmare…de unde ‘viata’, ca o perpetuare a baltirii va duce in mod implacabil la griparea miscarii, si, se stie, orice e teapan e mort.

    Si atunci apare, ca singura solutie salvatoare, principiul yin-yang.
    Adica trecerea ‘cantitativ’-ului in ‘catitativ’…si invers.
    Adica ue trece de la o proiectare a diferentelor de potential, cantitativa, la o proiectare a diferentelor de potential calitativa.

    Deci iata care e starea ue: in ue devine prioritara dezvoltarea calitativa, or asta inseamna un singur lucru, demolarea vechilor temelii si construirea altora noi, folosind cele mai noi tenhnologii in ‘constructii’.
    Astfel, in ue un stat se va hrani, creind diferente de potential structural, cu celelalte state. Apoi…doua state se vor hrani cu celelalte…apoi trei state se vor hrani cu celelalte…pina cind? pai pina cind, structural vorbind, diferentele de potential… dispar. Cine aprinde martorul in bord?…pai ( treaba clasica deja ) celalalt taler, cantitativ, care ‘le cere’ statelor, entitatilor …intrate ultimele in ue o dezvoltare cantitativa, mai simplu spus, sa-si proiecteze miscarea pe tot teritoriul de vinatoare.( asta definind si calea de urmat, in cazul acestor state )

    Green Deal-ul e doar stindardul sub care se poarta lupta pentru dezvoltarea nu doar de tip fibonacci, dar si calitativa, structural-calitativa, a lumii mari in general, nu doar a ue. ( tot asa, ca nevoie de dezvoltare prin diferente de potential definite exclusiv calitativ se poate intelege si stoparea cantitativa a exprimarilor statelor de prin lumea mare, ele marcindu-si granitele cu tuse mai degraba nenegociabile )

  • Adica guvernul n-are nicio vina! Sa vezi tu ca ploua fara oprire,ca se produc inundatii catastrofale si sa nu faci la timp un comandament national in acest sens, e greu de inteles.
    Lucrarile de intretinere si reparatii ale constructiilor hidrotehnice ca de altfel si cele aferente cailor ferate au fost uitate si scoase din discutie si nefinantate de multa vreme.
    Defrisarile padurilor continua in ritm alert desi ministrul mediului zice ca nu-i adevarat. E adevarat dle ministru,nu ma inseala vederea deloc.
    Autorizatiile de construire se dau haotic de CL-uri, chiar eventual in albia raurilor. Nu sunt intretinute aproape in nicio localitate santurile de colectare si indepartare a apei meteorice marea majoritate fiind colmatate.
    Pana la Green Deal e cale lunga,iar finantarile nu vin decat pentru proiecte voluminoase si bine intocmite.

    • @ ‘calea lunga’ pina la Green Deal e…o ceata. Green deal-ul trebuie operationalizat in Ro…cu orice pret. Abia astfel pretul pretul platit, oricare ar fi el, e mai mic decit cel care va fi platit implacabil, daca Green Deal-ul e neluat in seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *